رشته پرتاب چکش
امروزه به یک توپ فلزی متصل به سیم فولادی،" چکش" می گویند که یک دسته محکم در انتهایش برای نگه داشتن وجود دارد. چنین ابزاری برای آقایان، ۷. ۲۶ کیلوگرم وزن دارد درحالیکه وزن آن برای خانمها ۴ کیلوگرم است. پرتاب کنندگان به استفاده از همان دوایر پرتاب وزنه میپردازند و اطرافشان را قفس هایی محاصره کرده که مثل قفس های مسابقات پرتاب دیسک است.
تاریخچه رشته پرتاب چکش
از قدیمترین مسابقه های المپیک میتوان به رشته پرتاب چکش اشاره کرد که زمان ورود آن به مسابقات از دوره دوم المپیک پاریس ۱۹۰۰ بود، رشته ای که ورزشکاران بلوک شرق اروپا به صورت تاریخی از ان بهره می گرفتند و در دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ افرادی به نام های یوری صدیق و سرگئی لیتوینف، صاحب رکوردهای افسانه ای شدند که هنوز هیچ پرتابگری، موفق به کسب رکوردهای آنان نشده است.
در حدود سال ۱۸۰۰ قبل از میلاد، بازی های Tailteann از قدیمی ترین پیشروان ورزش پرتاب چکش مردان به شمار می رفت و از این مسابقات می توان به پرتاب یک سنگ بزرگ روی یک دسته ی چوبی، یک وزنه ی متصل به یک طناب یا یک چرخ گاری روی یک محور چوبی اشاره کرد .
پرتاب یک توپ چدنی متصل به یک دسته ی چوبی از بازی های باستانی دیگر محسوب میشد که واژه پرتاب چکش، برگرفته از این مسابقات بود. استاندارد سازی پرتاب چکش به سال ۱۸۸۷ برمیگردد که از آن زمان به بعد، مسابقات به صورت مدرنتری برگزار شد.
پرتاپ چکش در ایران
آذربایجان غربی و شهر ارومیه به عنوان قطب پرتاب چکش ایران در نظر گرفته شده است و قهرمانان این خطه در سطوح بین المللی و آسیایی، موفقیت های متعددی را برای ایران اسلامی کسب کرده اند
محدوده ی پرتاب چکش
چکش، متشکل از دایره ای در داخل یک قفس حفاظتى میباشد که ۱۳۵/۲ متر، قطر دارد و پرتاب آن به وسیلهٔ یک حلقه دایره اى شکل، صورت میگیرد که رنگش سفید است و از جنس آهن تهیه شده است. جنس کف دایره به منظور پیشگیری از لیز خوردن پرتاب کننده در هنگام پرتاب باید از سیمان یا آسفالت سخت و ناصاف ساخته شود. کف دایره باید از لبهٔ بالائى حلقهٔ دایره به میزان ۱۴ تا ۲۶ میلى متر پایین تر باشد.
ناحیهٔ فرود پرتاب چکش که با دو خط یا نوار ۵ سانتى متری مشخص مى شود؛ محدوده اى با قطاع ۴۰ درجه است و سطحی برای محل فرود پرتاب چکش، مناسب است که از چمن یا خاک نرم باشد. براى این که قطاع ناحیهٔ فرود پرتاب چکش را از مراکز دایره تعيين کنید باید ضلعى بعنوان یک طرف قطاع، ترسیم کنید که ۲۰ متر طول دارد. سپس ترسیم ضلع دوم قطاع باید بگونه ای باشد که دو ضلع از مرکز دایره ۶۸/۱۳ متر فاصله داشته باشد و محدودهٔ فرود پرتاب چکش با امتداد این دو ضلع، با زاویهٔ ۴۰ درجه بدست مى آید.
قوانین مربوط به مسابقات پرتاب چکش
قوانین مسابقات رشته پرتاب چکش به شرح زیر میباشد :
- از طریق قرعه کشى می توان ترتیب پرتاب شرکت کنندگان را مشخص کرد.
- شرکت کنندگان، مجوز برخورد با قسمت داخلی محدوده دایره ای را دارند ولی حق قرار دادن پای خود بر روی آن و یا بیرون آنرا ندارند.
- در درون یک محوطه ی حصارکشی شده، دایره پرتاب به منظور تامین امنیت تماشاگران قرار گرفته است.
- اگر شرکت کنندگان از ۸ نفر بیشتر باشند؛ اجازهٔ سه پرتاب به هر نفر داده میشود. سپس اجازهٔ سه پرتاب دیگر به ۸ نفر برتر داده مى شود ولی چنانچه ۸ نفر یا کمتر باشد، اجازهٔ ۶ پرتاب به هر نفر داده مى شود. بهترین نتیجهٔ هر پرتاب کننده در زمان برگزاری مسابقه نهائى، معیار رده بندى وى میشود.
- هر پرتاب کننده میتواند در محدودهٔ زمانى یک دقیقه پرتابش را انجام دهد. معمولاً اجازهٔ دو پرتاب تمرینى به هر پرتاب کننده در داخل دایرهٔ مسابقه قبل از شروع مسابقه داده مى شود ولى ورزش کار نباید بعد از آغاز مسابقه از دایرهٔ مخصوص مسابقه براى تمرین استفاده کند.
- اندازه گیرى مسافت پرتاب شده با متر نوارى غیرقابل انعطاف و یا دوربین انجام و تا مقیاس یک سانتى مترى خوانده مى شود.
قوانین رشته پرتاب چکش
در پرتاب چکش باید قوانین زیر را رعایت کنید:
>> نحوه ی شروع پرتاب چکش همانند پرتاب وزنه و دیسک است؛ به این صورت که از داخل دایره و از وضعیت سکون می باشد.
>> برخورد سر چکش در خلال چرخش و پرتاب با محیط داخل دایره، اشتباه نیست ولی اگر سر چکش با محیط بیرون از دایره اصابت کند؛ اشتباه است.
>> اگر عمل تاب دادن یا چرخش توسط پرتاب کننده شروع شود و عمل پرتاب، بعد از این که سر چکش با لبهٔ بالائى دایره یا محوطه بیرون از دایره برخورد کرد؛ متوقّف شود، چنین پرتابی اشتباه است.
>> پاى پرتاب کننده یا قسمت دیگرى از بدن وى در زمان پرتاب، نباید در تماس با لبهٔ بالائى دایره یا زمینِ اطراف آن قرار بگیرد.
>> خروج پرتاب کننده از نیمهٔ دوم دایره، صرفا پس از فرود چکش و با اجازهٔ سرداور، امکانپذیر است.
>> یکی از قوانین پرتاب چکش اینست که براى محافظت از دستانتان، از دستکش استفاده کنید یا انگشتانتان غیراز انگشت شست را نوارپیچ کنید. همچنین براى محافظت از ستون فقرات می توانید از کمربند استفاده کنید.
>> موقعیت فرود چکش پرتاب شده باید در داخل قطاع پرتاب باشد.
>> درصورت شکستن چکش در هوا یا جدا شدن دستگیره یا دستهٔ چکش از آن، پرتاب اشتباه نیست و تکرار میشود.
>> اندازه گیرى برای هر پرتابی الزامیست و از روى بهترین نتیجهٔ هر فرد، رده بندى به دست می آید.
گردآوری: بخش ورزش سرپوش
- 12
- 3