فراست مبتدی مربی برتر کشتی آلیش کشور در سال ۹۶ در گفت و گو با ایسنا، در مورد این تفکر که کشتی رشتهای مردانه است گفت: چندین سال است که با این جمله میجنگم. از سال ۱۳۸۴ که وارد رشتهی کشتی آلیش شدم از اطرافیان خودم به جز همسرم شروع شد که "مگر میشود خانمها کشتی بگیرند؟ این همه رشتهی ورزشی وجود دارد ولی کشتی مناسب خانمها نیست." ولی تا جایی که توانستم تلاش کردم تا اثرهای لازم را در این زمینه بگذارم.
بنابراین از خانوادهام شروع کردم و امیدوارم روزی برسد که دیگر هیچ کس این سوال را از من نپرسد. ورزش زنانه و مردانه نیست مخصوصا رشته کشتی که آمیخته با پهلوانی است و پهلوانی هم در رگ و گوشت و خون ایرانیها وجود دارد و همه از جان و دل کشتی را دوست داریم.
این مربی کشتی در این مورد افزود: قلب خانم ها هم مثل آقایان برای کشتی میتپد و به هیچ عنوان نمیتوانیم بگوییم این رشته برای خانمها آسیب دارد چون آسیب جزئی از ورزش است و ورزش قهرمانی بدون آسیب هیج جا وجود ندارد. مگر آقایان در رشتههای ورزشی آسیب نمی بینند؟ در همه رشته ها آسیب هست. آیا در سایر رشتهها که آسیب وجود دارد خانمها فعالیت نمیکنند؟ در کشتی چون برای آقایان بوده است تصور میکنند که رشتهای مردانه است، در حالی که دخترانمان با شایستگیهایشان ثابت کردند نه تنها مردانه نیست بلکه اگر به خانمها میدان بدهند میتوانند خیلی بیشتر از رشتههای دیگر پا به پای آقایان قدم بردانند و این موضوع را در مسابقههای قبلی ثابت کردند.
مبتدی به نقش رسانهها در معرفی بیشتر کشتی بانوان به مردم اشاره کرد و افزود: بایداز رسانهها تشکر کنم، چرا که در این سالها مخصوصا از سال ۱۳۹۳ که رشتهی آلیش زیر مجموعهی فدراسیون کشتی قرار گرفت، برایمان سنگ تمام گذاشتند و هرجا بودیم آنها هم در کنارمان بودند. ولی برای رشته کشتی بانوان که تازه دارد جا میافتد فکر میکنم کم است و استحقاق این را داریم که رسانهها این رشته را پررنگ تر نشان دهند.
چند روز پیش اتفاقی با یک خانم تکواندوکار صحبت میکردم که میگفت تلویزیون روزهای جمعه لیگ تکواندوی خانم ها را پخش میکند، آنجا برای اولین بار حسرت خوردم. خوش به حالشان که مسابقه هایشان را نشان میدهند. کشتی بانوان از نظر پوششی هیچ مشکلی ندارد و حتی پوشش اسلامی را بالاتر از حد مجاز هم رعایت می کند و رسانهی ملی این وظیفه را دارد که این رشته را پوشش دهد. اگر روزی برسد که کشتی بانوان پخش تلویزیونی داشته باشد به اهداف بزرگی که مدنظر داریم میرسیم.
او در مورد سختگیریهایی که برای ورود عکاسان به سالن مسابقههای کشتی بانوان اعمال میشود گفت: خیلی زیر ذره بین هستیم. حدود ۱۲ سال است که در مسابقههای مختلفی شرکت می کنیم اما هنوز این مطرح میشود که آیا کشتی بانوان هم وجود دارد؟
هنوز به آن فرهنگ سازی که تصور مردم از کشتی خانمها با دوبنده نباشد نرسیدیم به گونهای که برخی میپرسند یعنی خانم ها با دوبنده کشتی میگیرند؟ اگر از نظر فرهنگی مردم بپذیرند که پوششمان مشکلی ندارد، این سختگیری کم کم برداشته میشود. وزارت ورزش هم از نظر فرهنگی تحت فشار است که خدایی نکرده موضوعی پیش نیاید و مشکلی در کشتی بانوان ایجاد نشود چون الان هم کلمه کشتی بانوان در دهانها سنگینی میکند و اگر اتفاقی بیفتد، بیشترین آسیب را کسانی که در این زمینه کار میکنند میبینند.
این مربی کشتی آلیش در مورد تعیین ردهی سنی ۱۸ تا ۲۳ سالگی برای حضور در تیم ملی کشتی کلاسیک بانوان گفت: این موضوعی نیست که یک نفر تعیین کرده باشد، اتاق فکری وجود داشته است و گروههای کارشناسی با هم همکاری کردند. اگر سقف تعیین کردند به این دلیل بوده است که هنوز نمی دانیم داشته هایمان چیست بنابراین مجبوریم روی ردههای سنی پایینتر سرمایه گذاری کنیم تا چند سال بعد نتیجه اش را ببینیم.
تصور کنید خانمی با ۲۸ سال سن تازه کشتی کلاسیک را شروع کند، چهار سال بعد این خانم ۳۲ ساله تازه میخواهد در میدانهای بین المللی خود را نشان دهد در حالی که شرایط سنیاش برای کشتی کلاسیک جوابگو نیست به همین دلیل رده سنی در نظر گرفته شده است و گرنه در کشتی آلیش خانمهای تا ۳۰ سال سن هم مسابقه میدهند ولی این افراد کسانی هستند که از ۱۰ سالگی آلیش کار میکردند. به نظرم این سقف گذاشتن کاری منطقی است.
مبتدی در مورد شرایط کشتی آلیش وکلاسیک بانوان ایران بیان کرد: چندین دوره در مسابقههای برون مرزی و در قهرمانی جهان آلیش شرکت داشتیم ، نایب قهرمان جهان هستیم و در دنیا یکی از مدعیان محسوب میشویم. سال گذشته شهریور ماه مسابقههای آسیایی داخل سالن شرکت کردیم و ۱۶ مدال گرفتیم. در حال حاضر هم هفته آینده مسابقههای قهرمانی کشور برگزار میشود تا تیم را آنالیز کنیم و برای مسابقههای جهانی که شهریور ماه برگزار می شود آماده شویم. اما ابداعکنندهی کشتی کلاسیک ایران است و آن را به دنیا معرفی میکند. این رشته از سال گذشته و با سرمربیگری آنا واسلینکو که قهرمان جهان است شروع شده و در حال حاضر نمیتوان در مورد جایگاه ایران در این رشته نظر داد.
او در این مورد ادامه داد: کشتی کلاسیک در مرحله استعدادیابی است. این انتظار را نداریم امسال که مسابقه های جهانی این رشته برگزارمیشود با استقبال گسترده کشورهای دنیا روبه رو شود پس اینکه بگوییم جایگاه ایران در کشتی کلاسیک کجا است و اینکه چقدر مورد استقبال کشورهای دیگر قرار میگیرد در آینده مشخص میشود. اما قطعا این رشته آینده روشنی دارد. آقای خادم رئیس فدراسیون کشتی و خانم منظمی نایب رئیس بانوان این فدراسیون در این زمینه خیلی تلاش می کنند. هزینه های زیادی کردند ودر حال پشتوانه سازی هستند و هر کسی که در زمینه کشتی اطلاعات داشته باشد میداند که کشتی در خون ایرانیها است. بنابراین سرمایه گذاری که انجام شده است بی حساب نیست و قطعا نتیجه اش را می بینیم.
این مربی کشتی در پایان گفتوگو با ایسنا در پاسخ به این سوال که بیشتر به کشتی آلیش تمایل دارد یا کلاسیک گفت: سالهای سال مربیگری کشتی آلیش را کردم و اینکه بگویم به کشتی کلاسیک تمایل دارم دروغ است. هیچوقت نمیتوانم رشته آلیش را بارشتههای دیگر قیاس کنم چون به این رشته عرق دارم و با آن زندگی کردهام. قشنگ ترین سالهای عمر و زندگیام را برای آلیش گذاشتهام و هیچ وقت حاضر نیستم با هیچ رشته ای دیگر مقایسه اش کنم. در کنار آلیش رشته کلاسیک را هم دوست دارم چون اسم کشتی روی این رشته قرار دارد و علاوه بر این ساخته و پرداخته ایران است.
- 12
- 4