جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۱۲۰۰۳۸

جاهای دیدنی و گردشگری گناوه + عکس

جاهای دیدنی گناوهجاهای دیدنی گناوه
در این مقاله از سرپوش، سفری به جاهای دیدنی گناوه خواهیم داشت و با گوشه ای از جاهای این خطه ی ساحلی آشنا می شویم. گناوه، نگین درخشان استان بوشهر، با داشتن سواحل زیبا، بازارهای پررونق و جاذبه های تاریخی و طبیعی متعدد، همواره یکی از مقاصد محبوب گردشگری در جنوب ایران بوده است.

درباره گناوه

گناوه یکی از شهرهای جنوبی است که درواقع در قسمت شمالی بوشهر قرار می گیرد. این شهر در فاصله ۱۶۰ کیلومتری از شمال بوشهر و بین بندر دیلم و بوشهر قرار گرفته است. بندر گناوه از سمت شرق با دشتستان، از غرب با خلیج فارس، از شمال شرق با فارس، از شمال غرب با دیلم و از جنوب با بوشهر همسایه است. 

در کتب قدیمی از گناوه به نام های گنفه، گنابا، جنابه یا جنابا یاد می شود. از شهر قدیمی گناوه هنوز هم آثاری به چشم می خورد که به آنها تیرسول به معنی شن فشرده، تل گوری، تل گنبد، تل امامزاده یا تل مناره می گویند. 

بسیاری از مسافران این شهر با هدف خرید اقلام مدنظر خود به این شهر سفر می کنند به همین دلیل گناوه را به عنوان دبی ایران می شناسند، پس شما می توانید با سر زدن به بازارهای آن تمامی آنچه نیاز دارید را به دست بیاورید. 

گناوه دارای آب و هوایی گرم و مرطوب است همچنین میزان بارندگی سالانه ۱۵۰ میلی متر است. بزرگراه این شهر طولی برابر با ۸۸ کیلومتر دارد که به طرف جنوب شرقی تا برازجان کشیده می شود. 

ماهی گیری، کشاورزی، دامداری و تجارت با سایر کشورهای حوزه خلیج فارس چرخ اقتصادی این شهر را می چرخانند. تجارت و ماهی گیری از جمله مهمترین درآمدهای مردمان این شهر هستند. به دنبال کمبود آب در چند سال اخیر در کشورمان؛ کشاورزی چندان به صرفه نیست به همین دلیل مردم سعی می کنند به هرس و نگهداری از درختان خرما یا کاشت گندم و جو دیلمی بپردازند تا احتیاجات محلی خود را تامین کنند. 

باید اشاره کرد که در گناوه نیز مانند سایر شهرهای حوزه خلیج فارس؛ خرما به صرفه است و بازده خوبی به همراه دارد، زیرا از جمله اقلام صادراتی است که سود زیادی برای کشاورزان خواهد داشت.

دامداری هم با سود کمتر در برخی نقاط گناوه رواج دارد که شامل نگهداری از گاو و بز می شود. بر روی هم گناوه هم از جهت کشاورزی و هم از نظر تجاری و عملیات بندری و ترخیص کالا و نیز از نظر توسعه صنایع کوچک دارای استعداد بسیار است.

از جمله مهمترین نقاط دیدنی شهر گناوه می توان به سواحل و تصویر غروب و طلوع خورشیدشان اشاره کرد. جزیره خارک که در نزدیکی شهرستان گناوه است از جمله مهمترین نقاط گردشگری این منطقه است. این جزیره منطقه ای قدیمی است که آثار تاریخی متعددی را در خود جای می دهد. ساحل بندر گناوه از جمله زیباترین سواحل جنوبی ایران است که اقدامات زیادی برای زیباسازی آن و تشکیل پارک ساحلی در آن انجام شده است. این پروژه در قسمت اول افتتاح شده اما قسمت دوم هنوز در دست ساخت می باشد. 

همانطور که پیش از این نیز اشاره شد گناوه آب و هوایی گرم و مرطوب دارد به همین دلیل تابستان ها هوای چندان مناسبی برای مسافرت نخواهد بود. پیشنهاد می‌کنیم برای سفر فصل پاییز و زمستان را انتخاب کنید. یا اوایل فروردین برای سفر اقدام کنید.

جاهای دیدنی گناوهجاهای دیدنی گناوه؛ درباره گناوه

سوغات گناوه

یکی از بهترین سوغاتی های گناوه مربوط به خوراکی های آن است که شامل؛ انواع ماهی های شوریده، سرخو و هامور است. البته ماهی سوغاتی سختی خواهد بود زیرا حمل آن دشوار است، به همین دلیل می توانید یکی از هنرهای دستی این شهر را به عنوان سوغاتی به عزیزان خود هدیه دهید. از جمله این صنایع دستی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

حصیر:

یکی از متداول ترین سوغاتی های گناوه حصیر است که می توانید از محلی های گناوه یا بازارهای معروف آن بخرید. این حصیرها که با دست بافته می‌شوند جایگزین مناسبی برای فرش‌های کوچک در خانه بوده و رنگ و صفایی جنوبی به خانه شما خواهند داد.

سفال:

سفال هایی که در این شهر تولید می شوند یکی از بهترین سوغاتی های گناوه است. این سفال ها حاصل زحمت دست زنان محلی است که دارای طرح و نقش های متعدد و خاص هستند که انها را بیش از پیش خاص می سازد. 

جاهای دیدنی گناوه

تالاب حله گناوه:

یکی از دیدنی های بند گناوه تالاب حله است که از رودخانه حله سرچشمه می گیرد و مساحتی بالغ بر ۴۰ هزار هکتار دارد. این تالاب به صورت طبیعی زیستگاه حیات وحش گونه های مختلفی از پرندگان مهاجر آبزی مانند حواصیل، درنا، غاز خاکستری، فلامینگو، چنگر، عقاب و... است. 

این تالاب منظره ای طبیعی و بینظیر ایجاد کرده است به همین دلیل به عنوان مقصد خوبی برای گردشگران شناخته می شود. پوشش گیاهی و مزارع سرسبز در اطراف این تالاب، نیزارهای روی آب و پرواز پرندگان، منظره‌ای شگفت انگیزی را خلق کرده است که از دیدن آن سیر نخواهید شد.

تالاب حله از جاهای دیدنی گناوهجاهای دیدنی گناوه؛ تالاب حله

جزیره میر مهنا:

این جزیره در کرانه جنوبی و جنوب غربی بندر ریگ گناوه است که از جمله مکان های دیدنی این شهر محسوب می شود. جزیره میرمهنا غیرمسکونی است و اسم خودش را از فردی شجاع و دلاور می گیرد. میرمهنا در سال ۱۱۱۴ به دنیا آمد و از جمله حاکمان عرب خلیج فارس در زمان زندیان بوده است. وی همچنین فرمانده لشکر ایرانیان در زمان جنگ با هلند بود که موفق شد استعمار پرتغالی‌ها، انگلیسی‌ها و هلندی‌ها بر جنوب ایران را پایان دهد. میر مهنا مشهورترین شخصیت‎ تاریخی بندر ریگ است. او کسی بود که به سلطه پرتغالی‌ها و هلندی‌ها بر جنوب ایران پایان داد.

این جزیره چشم اندازهای بسیار زیبایی دارد که می توانید ساعت ها به عکسبرداری در آن بپردازید. از جمله مکان های دیدنی این جزیره می توان به قدمگاه حضرت علی (ع)، درخت کنار تنومندی به نام کنار میر مهنا و درختان پر ثمر انگور و انجیر نیز اشاره کرد. تفرجگاه گردشگری میر مهنا به وسعت ۱۰۰ هکتار یکی از جذاب‌ترین نقاط این جزیره کوچک است.

جزیره میرمهنا از جاهای دیدنی گناوهجاهای دیدنی گناوه؛ جزیره میرمهنا

بندر ریگ:

بندر ریگ در گناوه در فاصله  ۱۷ کیلومتری جنوب شرقی بندر گناوه قرار دارد که از جمله مکان های کمتر شناخته شده در جنوب کشورمان است. این بندر نقطه ای گرم و مرطوب در تابستان و در زمستان جایی معتدل و دلپذیر است که سواحلی زیبا و تمیز با نخل هایی بلند و طبیعی دارد. 

قدمت این بندر به دوران ایلامی ها برمی گردد، البته تاریخچه بندر تا پیش از دوره حکومت صفویان بر ایران در هاله ای ابهام قرار دارد. طبق اسناد تاریخی بندر ریگ در دوره ایلامیان در اوج شکوفایی بود و در دوره زندیه رو به افول رفت. 

از جمله آثار دیدنی و گردشگری این منطقه می توان به روستاهای بندر ریگ در طول نوار ساحلی، آثار تاریخی از جمله حسینیه خان و بازارهای محلی به‌ خصوص بازارهای خرید کالاهای خارجی و صنایع دستی اشاره کرد. بندر ریگ از گذشته محلی برای تردد کشتی هایی از کشورهای مختلف مانند  زنگبار هندوستان و حتی کشورهای شرق دور مانند چین بوده است. در آن دوران همگان بندر ریگ را با چشم‌اندازی زیبا از دکل‌های کشتی‌های بادبانی یاد می‌کردند و به همین دلیل نام آن را ریگ گذاشتند. ریگ در زبان پرتغالی به‌معنای «دکل کشتی» است.

بندر ریگ از جاهای دیدنی گناوهجاهای دیدنی گناوه؛ بندر ریگ

دهکده مال قائد:

دهکده مال قائد از جمله مناطق گردشگری بوده است که در فاصله ۵۰۰ متری شمال شهر بندر گناوه قرار دارد و طبیعی سرسبز با آثار باستانی و گردشگری، امکانات رفاهی و تفریحی بسیار زیادی را در خود جای داده است که مردم را به سمت خود جذب می کند. 

این دهکده از سمت شمال با باغ های سرسبز مرکبات، نخلستان ها، روستای قلعه حیدر و از سمت جنوب  با روستای مال خلیفه، سربست و شهر گناوه، از شرق به کوه و دشت گل‌های نرگس و مزارع گندم و جو و از سمت غرب به آب‌های نیلگون خلیج فارس همسایه است. این روستا بیشتر از ۴ هزار نفر جمعیت دارد به همین دلیل به عنوان پرجمعیت ترین روستای شهرستان گناوه شناخته می شود. 

دهکده مال قائد در بلندی قرار گرفته است به همین دلیل بر تمام شهر گناوه اشراف کامل دارد. در گذشته مردم روستا و اهالی محله سرخور، آب های آشامیدنی موردنیاز خود را از روستای مال قائد تهیه می کردند. آب این روستا در گذشته برای فروش به سایر روستاها و حتی بندر دیلم نیز حمل می‌شد.

از جمله جاذبه های دهکده مال قائد می توان به قلعه خان، غاز توی دیو،  آتشکده باباکلو، چاه زکی‌خانی و پناهگاه صخره‌ای اشاره کرد. شرکت در جشنواره بزرگ غذاهای محلی و جشنواره مجسمه‌های شنی که در ساحل مال قائد برگزار می‌شود، از دیگر دلایل سفر گردشگران به این منطقه است.

دهکده مال قائد از جاهای دیدنی گناوهجاهای دیدنی گناوه؛ دهکده مال قائد

رودخانه دره گچی:

یکی از جاذبه های گردشگری گناوه؛ رودخانه دره گچی است که ۲۲ متر طول دارد و از جمله رودخانه های فصلی این بوشهر شناخته می شود. این رودخانه از گناوه نیز می گذرد و به خلیج فارس و دریای عمان می ریزد. رودخانه دره گچی از کوه پونه گز که در قسمت شمال شرقی گناوه قرار گرفته سرچشمه می‌گیرد.

این رود بعد از اینکه به روستای گاو سفید رسید، به دو شخانه تقسیم می شود. یکی از شاخه ها از دره گیجک و گناوه و شاخه دوم از روستای پوزه گاه و بندر ریگ می گذرد. این رودخانه در نهایت وارد خلیج فارس می شود.

تپه های باستانی گناوه:

همانطور که اشاره شد گناوه از جمله شهرهای تاریخی و قدیمی بوشهر است که تاریخ سکونت در آن ۱۵۰۰ سال پیش مربوط است. این شهر به دنبال گذشته دور و دراز خود؛ تپه های باستانی زیادی را نیز در خود جای داده که به تپه های باستانی گناوه مشهور اند.

هرکدام از این تپه ها در فاصله کمی از روستای تل تل قرار دارند. از جمله این تپه‌ها می‌توان به تپه تل محمد حیدر در ۱۰۰ متری شمال روستای گناوه، تپه شاه ناصری در ۲۰۰ متری شرق این روستا و قلعه کلات که در ۱۰۰ متری جنوب روستای تل تل واقع شده‌اند، اشاره کرد.

برخی از اشیای قدیمی مانند کوزه، بوپال و سایر اشیاهای سفالی در چند سال اخیر در این تپه ها یافت شده اند که همه آنها می تواند قدمت تاریخی این بندر را به خوبی نشان دهند. 

تپه های تاریخی از جاهای دیدنی گناوهجاهای دیدنی گناوه؛ تپه های گناوه

بازارهای ته لنجی:

بازارهای ته لنجی شامل کالاهایی که هستند که ملوانان هر ۶ سال یکبار از کشورهایی مانند دبی به ایران می آورند. این کالاها بعد از اینکه به ساحل می رسند به بازارهای محلی منتقل خواهند شد به همین دلیل به کالاهای ته لنجی معروف هستند و بازارهایی که این کالاها را می‌فروشند نیز با نام بازار ته لنجی شناخته می‌شوند.

در زندگی مردم گناوه ته لنجی ها نقش بزرگی دارند، زیرا بند گناوه خط ساحلی طولانی دارند و کسب و کار مردم این شهر را به تجارت دریایی وابسته خواهند کرد. از جمله مواردی که در این بازارها به فروش می رسند می توان به انواع پوشاک، لوازم بهداشتی، کیف، کفش، لوازم آرایشی، عطر و ادکلن، لوازم خانگی، مواد غذایی و غیره از بهترین برندهای خارجی و... اشاره کرد. بازار ته لنجی دیلم و بازار اصلی و ته لنجی گناوه از معروف‌ترین بازارهای ته لنجی ایران هستند.

بازارهای ته لنجی از جاهای دیدنی گناوهجاهای دیدنی گناوه؛ بازارهای ته لنجی گناوه

گردآوری: بخش گردشگری سرپوش

  • 9
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش