یکشنبه ۰۷ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۱۱ - ۲۳ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۵۹۶۹
اشتغال و تعاون

فهرست بلند بالای دوشغله‌ها یا چندشغله‌ها در بازار کار ایران

شغل,اخبار اشتغال و تعاون,خبرهای اشتغال و تعاون,اشتغال و تعاون

درحال حاضر افراد زیادی در فهرست دوشغله‌ها یا چندشغله‌ها در بازار کار ایران قرار گرفته‌اند. کارشناسان دلایل مختلفی را برای این پدیده رو‌به‌افزایش مطرح می‌کنند. دلایلی از قبیل عدم پرداخت دستمزد مکفی برای یک شیفت کاری، نبود تامین اجتماعی فراگیر، خدماتی‌بودن و دولتی‌بودن اقتصاد ایران، فساد اداری، مطرح‌نبودن بهره‌وری نیروی انسانی، نظام ساعت‌مزدی و... این پدیده پیامدهای سوء اجتماعی و اقتصادی نیز برای کشور به همراه داشته و درنهایت تمام بخش‌ها را گرفتار زنجیره‌ای از مشکلات کرده است. این زنجیره آنچنان مستحکم شده که پاره‌شدن آن، تغییر در رویکردها و برنامه‌های منسجم و بلندمدت را می‌طلبد.

 

درحال حاضر ۷۲۷هزار نفر با یک شغل راضی نیستند و کارکنان مستقل در صدر دوشغله‌ها قرار دارند. در همین زمینه، خبرگزاری ایسنا روز گذشته در گزارشی نوشت: بر اساس آخرین پیمایش میدانی صورت‌گرفته در کشور، از مجموع ۲۳میلیون و ۴۰۰هزار نفر شاغل کشور در سال گذشته، حدود ۷۲۷هزار نفر از شاغلان اظهار کرده‌اند که بیش از یک شغل داشته‌اند. از این میزان ۵/۱۰درصد از افراد چندشغله در شغل اصلی خود مزد و حقوق‌بگیر بخش عمومی، ۲/۲۰درصد مزد و حقوق‌بگیر بخش خصوصی و ۹/۶۳درصد در سایر بخش‌ها مشغول فعالیت بوده‌اند.

 

بیشترین درصد چندشغله‌ها هم در گروه کارکنان مستقل قرار داشته‌ است. کارکنان مستقل در واقع کسانی هستند که برای انجام فعالیت‌های شغلی خود حقوق‌بگیر کسی نیستند و هیچ حقوق‌بگیری هم در استخدام ندارند. به عبارتی این عده، زیردست و کارفرما ندارند و فعالیت‌های شغلی خود را به شکل مستقل دنبال می‌کنند تا آزادی‌عمل بیشتری داشته باشند.

 

بررسی‌های بازار کار نشان می‌دهد که در طرح آمارگیری نیروی کار، فقط حدود ۱/۳درصد کل شاغلان ۱۰ساله و بیشتر اظهار کرده‌اند که دارای دو شغل و بیشتر هستند. ۱۱هزار و ۵۷۸ نفر از چندشغله‌ها که شغل اصلی آنها در بخش عمومی است، در شغل دوم خود نیز در بخش عمومی مشغول به کاراند، به عبارتی دیگر هر دو شغل آنها در بخش عمومی است. هزار و ۸۵۹ نفر از چند شغله‌ها که شغل اصلی آنها در بخش عمومی است، در شغل دوم خود در بخش خصوصی مشغول کارند؛ به نظر می‌رسد علت این امر می‌تواند ناشی از عدم کفاف مخارج زندگی با حقوق دریافتی در شغل اول باشد.

 

۵۰ هزار و ۷۷۷ نفر از چندشغله‌هایی که شغل اصلی آنها در بخش عمومی است در شغل دوم خود به عنوان کارفرما، کارکن مستقل و یا کارکن فامیلی بدون مزد مشغول فعالیت هستند. ۴۷۵۹ نفر از چندشغله‌ها که شغل اصلی‌شان در بخش خصوصی است در شغل دوم در بخش عمومی مشغول کارند و ۲۹هزار و ۱۴۳ نفر از چندشغله‌ها هر دو شغلشان در بخش خصوصی است. ۱۱۲هزار و ۸۳۸ نفر از چندشغله‌ها که شغل اصلی آنها در بخش خصوصی است، در شغل دوم خود به عنوان کارکن مستقل یا کارفرما و یا کارکن فامیلی بدون مزد مشغول فعالیت هستند.

 

دلایل چندشغله‌بودن

یک کارشناس حوزه کار درباره دلایل تمایل افراد به دوشغله یا چندشغله‌بودن در گفت‌وگو با «آرمان» می‌گوید: علت اصلی این پدیده این است که دستمزد مکفی برای یک شیفت کاری پرداخت نمی‌شود. باوجود تورم بالا و شرایط بحرانی، بیش از ۷۰درصد کارمندان معمولی یا مشمولان وزارت کار کمتر از دومیلیون دریافتی دارند که این موضوع نشان می‌دهد که در ایران دستمزدهای مفید برای تامین زندگی افراد پرداخت نمی‌شود. حمید حاج‌اسماعیلی ادامه می‌دهد: براساس برآوردی که از کشورهای مختلف انجام شده است، ایران جزو پنج یا شش کشوری است که دستمزد بسیار پایین پرداخت می‌کنند.

 

او می‌گوید: عامل دیگری که باعث می‌شود مردم به سمت دوشغله‌بودن بروند،‌ این است که تامین اجتماعی فراگیر در ایران وجود ندارد، یعنی مردم به شدت نگران آینده هستند و به همین دلیل تلاش می‌کنند پس‌انداز خوبی داشته باشند تا مقداری از این نگرانی کاهش یابد. این کارشناس اقتصادی خدماتی‌بودن اقتصاد ایران را عامل سوم این پدیده می‌داند و تاکید می‌کند: اقتصاد ایران، اقتصاد مولد نیست. وقتی افراد می‌توانند در دو یا سه جا کار کنند که توان کافی برای حضور فیزیکی لازم را داشته باشند، معمولا اگر افراد در کار تولیدی مشغول باشند، توان انجام کار دوم را ندارند. او ادامه می‌دهد:‌ یکی دیگر از دلایل این موضوع این است که اقتصاد ما دولتی است و معمولا کارمندان دولتی برای شیفت دوم در بخش‌های خصوصی کار می‌کنند.

 

به دلیل وجود فساد اداری، خیلی از افراد از رانت قدرت استفاده می‌کنند و در مکان‌های مختلف به عنوان هیات‌مدیره یا به عنوان مشاور و... فعالیت می‌کنند. حاج‌اسماعیلی می‌گوید: به نظر من، یکی دیگر از علت‌ها را باید در مطرح‌نبودن بهره‌وری نیروی انسانی جست‌وجو کرد. اگر این موضوع دارای ارزش حیاتی بود، افراد متناسب با تخصص‌هایشان استخدام می‌شدند. چون شاخص بهره‌وری مطرح نیست، افراد ترجیح می‌دهند دوشغله باشند. همچنین نظام دستمزد در ایران ساعت‌مزدی است نه کارمزدی. این درحالی است که در کشورهای توسعه‌یافته معمولا کارها را به صورت پروژه تعریف می‌کنند و کارمزدی است؛ درواقع افراد متناسب با کارآمدی‌شان مزد دریافت می‌کنند. بنابراین یک ساختار بیمار که چندجانبه است در اقتصاد ایران شکل گرفته و درنتیجه آن افراد به سمت چندشغله‌بودن رفته‌اند.

 

پیامدهای چندشغله‌بودن

این کارشناس حوزه کار در رابطه با پیامدهای چندشغله‌بودن نیز به «آرمان» می‌گوید: نتایج آن را می‌توان در این موضوع یافت که وقتی یک شوک به اقتصاد کشور وارد می‌شود تمام بخش‌ها دچار مشکل می‌شوند و اقتصاد فرو‌می‌پاشد و درنتیجه ما نمی‌توانیم ظرفیت‌های کشور را گسترش دهیم. او ادامه می‌دهد:‌ بنابراین ما باید عوامل این پدیده را شناسایی کنیم تا بتوانیم مشکلات را مرتفع سازیم.

 

راهکار چیست؟

او همچنین با اشاره به اینکه مشکلی که در ایران وجود دارد این است که کار به عنوان یک ارزش تلقی نمی‌شود، ادامه می‌دهد: به دلیل این مشکل، هرچند سطح امید به زندگی در ایران به بالای ۷۳-۷۲سال افزایش پیدا کرده، اما متوسط سن بازنشستگی ۵۱سال است که این خود یک مشکل اساسی است که باید قوانین مادر به‌درستی اصلاح شود. حاج‌اسماعیلی با بیان اینکه این دیدگاه که افراد تا توانایی دارند، می‌توانند کار کنند باید در بازار کار ما جا بیفتد،‌ می‌افزاید: یعنی اولین گام برای تحول در شرایط بازار کار این است که سن بازنشستگی در ایران افزایش یابد و حداقل به ۶۰ سال برسد.

 

چون الان متوسط سن بازنشستگی در ایران درحدود ۵۱سال است در کنار این موضوع هم استثنائات بسیار زیادی را برای صندوق‌های بازنشستگی تعریف کرده‌اند که خود این مساله آسیب جدی به پرداخت دستمزدها زده است. او اضافه می‌کند: فلسفه زندگی این موضوع را ایجاب می‌کند که افراد تا مادامی که سرحال و تندرست هستند، کار کنند و چناچه از کارافتاده شدند، دولت باید آنها را با تمام امکانات تامین کند، حتی اگر مدت کوتاهی کار کرده باشند. به گفته او، لازم است خدمات تامین اجتماعی و رویکردها در ایران تغییر کند. بازنشسته‌ها توانایی‌های خاص دارند که باید از آنها استفاده شود نه اینکه در شغل دوم یا شغل چهارم جای افراد دیگر را پر کنند. این افراد معمولا باتجربه و دارای قدرت ریسک هستند و می‌توانند در بازار کار به عنوان کارآفرین فعالیت کنند.

 

سوسن یحیی‌پور

 

armandaily.ir
  • 15
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش