دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۶:۳۳ - ۱۴ مرداد ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۵۰۰۸۱۷
اجتماعات کارگری

آخرین خبر از مرز افغانستان و اعتصاب کامیون‌داران/حواشی اعتراضات کارگری در پالایشگاه‌های نفتی جنوب کشور

اعتصاب ها در ایران,کار و کارگر,اخبار کار و کارگر,اعتراض کارگران
آخرین وضعیت مرزهای افغانستان از این حکایت دارد که در حال حاضر با توجه به تعطیلات سه روزه عید قربان تردد تا حدودی با تاخیر و توقف کامیون ها همراه است، همچنین بعد از رایزنی‌های صورت گرفته فعالیت در مرز میلک به زودی از سر گرفته خواهد شد.

به گزارش ایسنا، طی روزهای گذشته در مرز میلک افغانستان به دلیل اعتصاب برخی کامیون داران افغان، تردد و تبادل کالا با اختلال‌های همراه بود.

آخرین وضعیت تردد در مرز میلک و براساس توضیح سید روح اله لطیفی- سخنگوی گمرک ایران- به ایسنا، حاکی از آن است که طی ملاقات‌ مرزی که صبح امروز در مرزمیلک با مسئولین ولایت نیمروز و مرز زرنج افغانستان صورت گرفت مقرر شد تا مقامات افغان اقدامات لازم برای از سر گیری فعالیت کامیون داران افغانستانی را انجام دهند و تردد در این مرز انجام شود.

وی توضیح داد: برخی از کامیون داران و شرکت‌های حمل و نقل افغانستان در اعتراض به مصوبه شورای تامین استان سیستان و بلوچستان در رابطه با توقف سه ماهه کامیون‌های حامل قاچاق دست به اعتصاب زده تا بتوانند تغییری در این تصمیم ایجاد کنند.

توقف ۱۹۰۰ کامیون در مرز دوغارون

این مقام مسئول در گمرک ایران همچنین در رابطه با اخباری مبنی بر توقف ۲۶۰۰ کامیون در مرز دوغارون توضیح داد که این توقف عمدتا به دلیل تعطیلی سه روز عید قربان بوده است و ۱۹۰۰ کامیون در مجموع صادراتی و ترانزیتی متوقف هستند که در سه خروجی گمرک ، منطقه ویژه و بازارچه قرار دارند و در نهایت از درب خروج گمرک خارج و به سمت افغانستان خواهند رفت.

لطیفی افزود: در حالت عادی روزانه ۳۵۰ تا ۴۰۰ کامیون از مرز دوغارون خارج می شوند که دلیل کم بودن تعداد خروجی‌ها به دیرتر شروع شدن فعالیت افغان‌ها در مرز برمی‌گردد.

به گفته وی درخواست ملاقات مرزی با طرف افغان داده ایم تا در صورت انجام این ملاقات در این مرز، تصمیمی برای افزایش ساعت فعالیت گمرکی در دو طرف برای خروجی کامیون ها به ۴۵۰ تا ۵۰۰ دستگاه گرفته شودکه موجب خروج و تخلیه کامیون‌های متوقف خواهد شد.

فعالیت در مرز ماهیرود عادی است

اما در رابطه با مرز ماهیرود نیز سخنگوی گمرک گفت که فعالیت در این مرز عادی بوده و طبق آخرین گزارش روز گذشته ۵۷ کامیون صادراتی از این مرز عبور کرده اند و ۱۵ کامیون متوقف بودند.

به گفته وی در رابطه با تردد مسافران از مرز ماهیرود نیز ۱۲ خارجی از این مرز به ایران وارد شده وچهار نفر هم از ایران به افغانستان رفته‌اند.

حواشی اعتراضات کارگری در پالایشگاه‌های نفتی جنوب کشور

در سه روز گذشته، اعتصاب کارگران چند پالایشگاه نفتی در جنوب کشور به صورت سلسله وار، حسابی خبر ساز شده است. در این میان اما پایشرکت‌های پیمانکاری و چالش‌های روابط کار و کارفرمایی نیز برجسته شده است. 

روزنامه اینترنتی فراز نوشت: از هفتم مرداد که یک کارگر در پتروشیمی ماهشهر به نام ابراهیم عرب‌زاده جان خود را بر اثر گرمازدگی از دست داد تا چند هفته قبل از آن که در ۲۲ خردادماه، کارگری به نام عمران روشنی مقدم در میدان نفتی یادآوران هویزه، در غرب خوزستان، پس از آنکه نتوانست دستمزد معوقه‌اش را بگیرد، خود را در محوطه یکی از چاه‌های نفت دار زد، رفته رفته آشفتگی در سختی کار و چالش‌های مزدی کارگران پالایشگاه‌های جنوب کشور به رسانه‌های ملی رسید. حالا هم در سه روز گذشته، اعتصاب کارگران چند پالایشگاه نفتی در جنوب کشور به صورت سلسله وار، حسابی خبر ساز شده است. در این میان اما پای شرکت‌های پیمانکاری و چالش‌های روابط کار و کارفرمایی نیز برجسته شده است.

گسترش اعتراضات کارگری در جنوب

چند روزی است که رسانه‌ها از اعتصاب در بعضی از پالایشگاه‌های جنوب ایران خبر داده‌اند. صبح شنبه ۱۱ مرداد بود که شماری از کارگران در پالایشگاه نفت سنگین قشم، پارسیان لامرد، پالایشگاه آبادان، و فازهای ۲۲ و ۲۴ پارس جنوبی کنگان دست از کار کشیده‌اند. فیلم‌هاو تصاویر این اعتراضات نیز در رسانه‌های رسمی و فضای مجازی نیز به صورت گسترده‌ای دست به دست می‌شد.

برخی فعالان کارگری گزارش داده‌اند که در روزهای گذشته، با وجود هشدار درباره وضعیت گرمای هوای ۵۰ درجه سانتی‌گراد و تاکید بر کم کردن ساعات کار در شرکت و پالایشگاه‌ها، کارگران تمام روز مشغول به کار بودند. در این میان، فرماندار ماهشهر درباره گرمای شدید هوا و وظیفه پیمانکاران برای مراقبت از کارگران گفته بود که «کمیته بحران استان به کاهش ساعت کاری تاکید کرده، اما کارگران ۱۲ ساعت در روز را در محل کار با تحمل گرمای طاقت فرسا حضور پیدا کرده‌اند که بدون شک با اهمال‌کاران نسبت به این مسئله برخورد خواهد شد.»

اما اعتصاب کارگران پالایشگاه‌ها و صنایع پتروشیمی جنوب ایران برای روز دوم نیز ادامه یافت و دامنه آن به کارگران چند پالایشگاه دیگر نیز کشیده شد. روز یکشنبه ۱۲ مردادماه، بسیاری از کارگران پالایشگاه جفیر در نزدیکی اهواز هم به اعتصاب کنندگان پالایشگاه‌های آبادان، نفت سنگین قشم، پارسیان لامرد و فازهای ۲۲ و ۲۴ پارس جنوبی پیوستند. همچنین فعالان کارگری خبر داده‌اند که فاز ۱۴ پارس جنوبی هم به اعتصاب‌ها پیوسته است. این اعتصاب‌ها به طور پراکنده از هفته پیش آغاز شده بود اما شنبه ۱۱ مرداد در اقدامی هماهنگ کارگران چند پالایشگاه و مرکز اقتصادی جنوب ایران اعتصاب خود را آغاز و اعلام کردند تا رسیدن به خواسته‌هایشان به کار باز نخواهند گشت. روز چهارشنبه نیز گزارش شد که پرسنل میدان نفتی آزادگان شمالی در هویزه در استان خوزستان به دلیل تعویق حقوق و عدم رسیدگی به مطالباتشان دست از کار کشیدند. در پی آنان کارگران و کارکنان پالایشگاه پارسیان و پتروشیمی اتمرد در استان فارس به حرکت اعتراضی کارگران میدان نفتی آزدگان شمالی پیوستند. همزمان کارگران پالایشگاه های فازهای ۲۲ و ۲۳ پارس جنوبی کنگان و بخشی از کارگران پروژه ای آبادان دست به اعتصاب زدند.

رسانه‌ها گزارش دادند که در پالایشگاه نفت سنگین قشم در استان هرمزگان هم کارگران در اعتراض به تعویق دستمزد خود دست از کار کشیده و اعتصاب کرده اند. بنابر خبرهایی که در شبکه های اجتماعی انتشار یافته در اعتصاب اخیر کارگران شرکت آذران گستر و شرکت آویژه صنعت در پالایشگاه نفت سنگین قشم، شرکت آی.جی.سی در پالایشگاه آبادان، شرکت اکسیر صنعت در فاز ١٣ در اسلکه تنبک، شرکت سینا صنعت در پتروشیمی پارس فنل، سیکل ترکیبی ارومیه، پتروشیمی سبلان، شرکت تناوب در فاز ١۴، شرکت پتروهمگام ماهشهر، پتروشیمی بوعلی و پتروشیمی هنگام دست از کار کشیده‌اند. کارگران پارس جنوبی نیز از صبح روز شنبه دست به تجمع زده‌اند. اکثریت کارگرانی که در عسلویه و منطقه پارس جنوبی مشغول کار هستند از شهرهای دیگر برای یافتن کار به این منطقه آمده‌اند و به دلیل دوری از محل زندگی مجبورند ماه‌ها دوری از خانواده را برای تامین هزینه‌های زندگی تحمل کنند. این کارگران در شرایط سخت و با کمترین امکانات در کمپ های کارگری زندگی می‌کنند. حقوق معوقه یکی از خواست‌های آنان است.

پیمان‌کاری‌ها، ریشه اعتراضات مزدی

«کارگران شرکت‌های پیمانکار در جنوب را متهم می‌کنند که متناسب با سودی که دریافت می‌کنند، مزایای کارگران را نمی‌دهند.» این یکی از اصلی‌ترین محورهای اعتراضات مزدی در اعتصاب‌های اخیر در مناطق جنوبی کشور است.

به‌ گزارش ایلنا اما یکی از مدیران شرکت پالایشگاه نفت سنگین قشم درباره دلایل تجمع کارگران این پالایشگاه گفته: «کارگران صرفا خواهان افزایش حقوق خود هستند، نه اینکه معوقات داشته باشند. البته پیش از این کارگران بر سر میزان دستمزد خود با مدیریت شرکت به توافق رسیده بودند اما حالا مدعی هستند که مجدد باید افزایش دستمزد داشته باشند.» این در حالی است که منابع محلی گفته‌اند که کارگران پالایشگاه نفت سنگین قشم برای چند پیمانکار مختلف کار می‌کنند و این پیمانکاران در ماه‌های گذشته دستمزد آنها را به صورت منظم پرداخت نکرده‌اند.

بر اساس گزارش‌ها، آن بخش از کارگران که به صورت پروژه‌ای و با قرارداد موقت و یا بدون قرارداد توسط پیمانکاران به کار گرفته شده‌اند، همیشه دیر کرد پرداخت دارند و با توجه به این که از هیچ گونه حمایت قانونی برخوردار نیستند صدایشان علیه شرایط حاکم بر محیط کاری به جایی نمی‌رسد. به گزارش خبرنگار ایلنا، افول شرایط کار در جنوب، بدون تردید حاصل رشد بی امان شرکت‌های پیمانکاری است. در حال حاضر با مقررات زدایی از قوانین کار در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و با هجوم شرکت‌های پیمانکاری به گونه‌ای که شاید بتوان گفت سه چهارم کارگران نفت و گاز طرف قرارداد با این شرکت‌ها هستند، نه تنها در یک دهه گذشته از سطح دستمزد و مزایای شغلی کارگران نفتی کاسته شده بلکه امنیت شغلی، روانی و جانی این کارگران به سادگی در معرض خطر قرار گرفته است. بنابر همین گزارش شرکت‌های پیمانکاری در بخش نفت و گاز که اتفاقاً هنوز یکی از سودآورترین بخش‌های اقتصاد ایران است، حتی خود را موظف به رعایت قوانین و آیین نامه‌های ساعات کار و کاهش این ساعات به خاطر گرمای بالای ۵۰ درجه جنوب نمی‌دانند؛ به عبارت دیگر، این شرکت‌ها که به دنبال سودآوری هرچه بیشتر هستند، تابع هیچ قانون و مقرراتی نیستند و حمایت لازم (حتی بسیار حداقلی در حد کاستن از ساعات کار برای ممانعت از گرمازدگی) از کارگران خود صورت نمی‌دهند.

حالا درست در میانه بحران کرونا و در موج دوم این بیماری در کشور و گرمای بی‌سابقه هوا در مناطق جنوبی، کارگران این شرکت‌ها در مهم‌ترین پالایشگاه‌های نفتی جنوب کشور خواستار وضعیت خود هستند. باید منتظر ماند و دید که آیا دولت به عنوان ضلع سوم و ناظر بر روابط کارگر کارفرمایی، چه مداخله‌ای را برای بهبود وضعیت این دسته از کارگران انجام خواهد داد.

  • 11
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش