امروزه چيزي که در جامعه مشهود است و ميتوان ديد بحث گراني است. مسئولين هر قدر هم گراني را نقض کنند اما ميتوان گفت سفره مردم بسيار گران شده است پس تنها چيزي که در اين جامعه ميتوان به آن اشاره کرد گراني است. حالا جناب وزير هم اين مشکل را قبول نکند تا زماني که مردم آن را مشاهده ميکنند نميتوان حرف ايشان را قبول کرد.
يکي از دلايلي که باعث ايجاد رکود شده اين است که توان خريد مردم پايين ميآيد يعني مردم وقتي جيبشان خالي شد فقط در شرايط خاص ميتوانند سرمايه کمي که دارند را براي معيشت استفاده کنند. درواقع امکان تهيه اقلام ديگر وجود ندارد حالا هر کسي در اين باره ادعا کند که همه چيز خوب است تا وقتي آن را نبينيم نميتوان قبول کرد. تبعات منفي افزايش حقوق در جامعه بسيار است اما هرقدر که حقوق افزايش پيدا کند قطعا برروي تورم اثر مثبت ميگذارد و قيمت تمام شده کالا را بالا ميبرد زيرا اگر حقوق اضافه شود تنها منتهي به خودش نميشود بلکه دايره شمول آن همه را فراميگيرد و به دنبال آن همه چيز گران ميشود پس با بالا بردن حقوق افراد نميتوان کشور را اداره کرد و ادعاي اين را کرد که وضع مردم رو به بهبود است مگر اينکه به مردم اجازه يک رقابت صحيح ضمن رفاقت داده شود تا در اثر داشتن رقابت قيمت تمام شده را به سمت پايين بياورند اما تا زماني که بحث رانت و اختلاس در کشور باقي است مصرف کننده زير فشار خواهد بود.
پس با اضافه کردن حقوق مردم به زندگي مردم کمک نخواهد شد و در سال گذشته اين امر فقط مطرح شد که حقوق ها را افزايش ميدهند و مردم از چند ماه قبل از اضافه شدن حقوقها زير مشکلات اقتصادي آن بودند درحاليکه قيمتها بسيار بالا رفت و همينطور تا زماني که در رابطه با مبارزه با فساد فقط حرف زده ميشود و شعار داده ميشود هيچ اتفاقي نميافتد و انسان مفسد متوجه اين موضوع شده بنابراين اين حنا رنگي ندارد و براي آن هيچ اتفاقي نميافتد پس به کار خود ادامه ميدهد بهطوري که در حال حاضر موضوعات مربوط به فساد اقتصادي در کشور ما افزايش پيدا کرده است اما کدام يک از آنها به نتيجه رسيده است.
علیرضا مناقبی/ اقتصاددان
- 11
- 5