چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۲۵ - ۳۱ فروردین ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۱۲۵۷۲
حقوق و دستمزد

وضعیت بحرانی معاش بازنشستگان کارگری

دستمزد کارگران , بازنشستگان تامین اجتماعی

به  گزارش  جهان  صنعت؛  روند افزایشی قیمت‌ها در بازار کالاهای مختلف اگرچه برای عموم مردم قابل رویت است اما کارشناسان نیز اعلام می‌کنند که در حال حاضر تورم ماهانه بیش از ۶۰ درصد است و دولتی که مدام شعار مهار تورم و عدم افزایش قیمت‌ها را مطرح می‌کند، خود عامل تورم است، چراکه نه‌تنها از قیمت‌گذاری دستوری دست بر نمی‌دارد و موجب فشار به تولیدکننده و مشکل در بخش عرضه شده، بلکه مصرف‌کننده را دچار مشکل کرده است. بنابراین در شرایط فعلی همه گروه‌های تولیدکننده، توزیع‌کننده و مصرف‌کننده نسبت به سیاست‌های دولت انتقاد دارند. این در حالی است که انتظار می‌رفت دولتی که هنوز نتوانسته تورم را کنترل کند و در همه زمینه‌های اقتصادی، عملکرد غیرقابل قبولی دارد، با همراهی با فعالان حوزه کار برای افزایش حقوق کارگران و بازنشستگان کارگری، تا حدی تبعات سیاست‌های دستوری که موجب فشار به معیشت مردم شده است را کنترل کند اما متاسفانه این اتفاق هم نیفتاد.

بر همین اساس حقوق ماهانه‌ یک بازنشسته‌ حداقل‌بگیر با اعمال افزایش ۲۷ درصدی مصوب شورای‌عالی کار و به فرض افزایش مزایای مزدی، به ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان نمی‌رسد. این در حالی است که به گفته فعالان کارگری، این مبلغ یک‌سوم هزینه‌های زندگی را در تهران و کلانشهرها پوشش نمی‌دهد.

در آخرین نشست شورای‌عالی کار، حداقل دستمزد کارگران شاغل ۲۷ درصد و مزد سایر سطوح، ۲۱ درصد به اضافه‌ رقم ثابت افزایش یافت؛ براساس عرف سال‌های گذشته، همین درصدهای افزایش به بازنشستگان حداقل‌بگیر و سایر سطوح نیز تسری خواهد یافت؛ هرچند مواد ۹۶ و ۱۱۱ قانون تامین اجتماعی- مواد ناظر بر شرایط افزایش سالیانه‌ مستمری بازنشستگان کارگری- هیچ منعی برای افزایش بیشتر از مصوبات مزدی شورای‌عالی کار تعریف نکرده‌اند و تنها «شرطِ لازم‌الاجرا» افزایش سالیانه‌ مستمری‌ها به اندازه‌ افزایش هزینه‌های زندگی است؛ شرطی که در دهه‌های گذشته هرگز اجرایی نشده است.

در این شرایط، وضعیت معاش و زیست بازنشستگان تامین اجتماعی چگونه است و چه انتظاراتی دارند؛ آیا افزایش مستمری به اندازه‌ مصوبات شورای‌عالی کار می‌تواند برای این گروه از بازنشستگان کشور «رضایت‌بخش» باشد؟

عضو هیات‌مدیره کانون بازنشستگان استان تهران در این رابطه بیان کرد: ‌حقوق فروردین بازنشستگان به اندازه‌ سال قبل پرداخت شد؛ بازنشستگان انتظار داشتند به محض آغاز سال جدید، لااقل مصوبات شورای‌عالی کار در افزایش مستمری‌شان اعمال شود، اما یک روال قانونی برای افزایش مستمری بازنشستگان کارگری تعریف شده که باید مصوبه شورای‌عالی کار به تامین اجتماعی بیاید و به تایید هیات‌مدیره آن برسد و سپس بنابر تایید هیات‌مدیره، مدیرعامل مبالغ را به هیات وزیران پیشنهاد می‌کند و بعد از تایید هیات وزیران، افزایش اعمال می‌شود.

علی‌اکبر عیوضی با بیان اینکه افزایش حداقل مستمری براساس ماده ۱۱۱ قانون تامین اجتماعی برابر با افزایش حداقل دستمزد کارگران اعمال می‌شود، گفت: مساله بیشتر در ارتباط با سایر سطوح مطرح است که انتظار داریم لااقل افزایش مزدی برای بازنشستگان سایر سطوح نیز در نظر گرفته شود هرچند ماده ۹۶ تاکید دارد افزایش مستمری باید به اندازه‌ سبد هزینه‌های زندگی باشد.

او تاکید کرد: آنگونه که وزیر کار و مدیران سازمان می‌گویند مراحل اداریِ کار تا اردیبهشت تمام می‌شود و بازنشستگان کارگری در اردیبهشت، حقوق افزایش‌یافته به اضافه‌ مابه‌التفاوت فروردین را می‌گیرند.

دولتمردان قدرت کنترل تورم را ندارند

عضو هیات‌مدیره کانون بازنشستگان تهران در ارتباط با مصوبه شورای‌عالی کار در مورد مزد ۱۴۰۲ گفت: دولت سیزدهم همان ابتدا که سر کار آمده بود، قول داد تورم را کنترل کند. اگر تورم را کنترل می‌کرد، شاید این مصوبه به کار شاغلان و بازنشستگان می‌آمد و می‌توانست معیشت آنها را حفظ کند اما متاسفانه نه قدرت کنترل تورم را دارند و نه ظاهرا اراده‌ای در این زمینه وجود دارد.

عیوضی ادامه داد: در همین یک ماه سپری‌شده از سال جدید، بسیاری از کالاها و خدمات گران شده‌اند. امروز تورم واقعی ماهانه حدود ۶۰ درصد یا حتی بیشتر است. قیمت دلار به نزدیک ۶۰ هزار تومان رسیده و این گرانی، تاثیر سنگینی بر تمام بازارها دارد. باید گفت اگر راه و روش کنترل تورم این است، افزایش ۲۷ و ۲۱ درصدی که هیچ، حتی اگر مزد ۱۰۰ درصد هم زیاد می‌شد، باز تاثیری در زندگی جامعه‌ هدف نمی‌گذاشت.

وی با بیان اینکه «دولت باید فکری اساسی برای کنترل تورم کند»، اظهار کرد: مهار تورم روی کاغذ و در مصاحبه هیچ فایده و کارکردی ندارد. کنترل تورم باید در عمل صورت بگیرد؛ هرچند شعار سال، کنترل و مهار تورم است، اما اراده‌ای برای تحقق آن نیست، حتی قیمت ارز را کنترل نمی‌کنند. می‌دانیم هرچه دلار افزایش نرخ داشته باشد، نرخ تورم به همان اندازه و حتی بیشتر بالا می‌رود.

تورم مسکن از سرسام‌آور هم فراتر رفته!

این فعال صنفی بازنشستگان در ادامه به معضلِ «مسکن بازنشستگان» و گرانی اجاره خانه اشاره کرد و گفت: در سال جدید کرایه خانه‌ها نجومی بالا رفته است. شما سایت‌هایی مانند دیوار را ببینید تا دریابید نه تنها در تهران که در حاشیه‌ها هم کرایه خانه حداقل ۸ تا ۱۰ میلیون تومان در ماه است به اضافه‌ چند صد میلیون تومان ودیعه‌ای که باید در ابتدا پرداخت. تورم مسکن از سرسام‌آور هم فراتر رفته؛ در این شرایط، کارگران و بازنشستگان نه می‌توانند خانه بخرند و نه حتی یک آپارتمان کوچک اجاره کنند.

عیوضی اضافه کرد: قرار بود سالی یک میلیون مسکن برای اقشارِ فاقد خانه بسازند، اما به قاطعیت می‌گویم بازنشستگان اصلا از هیچ یک از طرح‌های مسکن بهره‌مند نشدند و حتی یک خانه برای بازنشستگان کارگری نساختند! در واقعیت قدمی برای بازنشستگان نیازمند مسکن برنداشتند.

یکی دیگر از مشکلات اساسی بازنشستگان کارگری در حوزه «دارو و درمان» است که افزایش هزینه‌های این حوزه کمرشکن شده است. عیوضی با بیان اینکه وقتی تورم افزایش می‌یابد فقط یک حوزه را درگیر نمی‌کند، گفت: بازنشستگان نمی‌توانند از پس هزینه‌های سنگین دارو و درمان بربیایند، یارانه‌های این حوزه به صفر نزدیک شده و پرداخت از جیب تصاعدی بالا رفته است.

کرایه تاکسی و اتوبوس ۴۰ درصد گران شد

او افزود: در همین روزهای ابتدای سال، دولت بیش از ۳۰ درصد قیمت خودروهای داخلی را بالا برد، کرایه تاکسی و اتوبوس نیز ۴۰ درصد گران شده، بعد افزایش مزد و مستمری فقط ۲۷ و ۲۱ درصد است! اینها هیچ همخوانی‌ای با هم ندارد. دولت مسبب ایجاد تورم است اما مقابل افزایش عادلانه و قانونی مزد و مستمری ایستادگی می‌کند، اینگونه وضعیت معاش روز‌به‌روز بدتر می‌شود.

عیوضی همچنین اظهار کرد: ما توقع داریم تورم را به شهریور ۱۴۰۰ یا حتی فروردین ۱۴۰۱ برگردانند، آن وقت افزایش حقوق برای خودشان بماند، اصلا افزایش حقوق نمی‌خواهیم. کنترل تورم یعنی قیمت‌ها به فروردین سال قبل بازگردد. اگر این کار را کردند، می‌گوییم بله به وعده‌ها عمل شد و توانستند قیمت‌ها را مهار کنند. غیر از این باشد، همه چیز فقط شعار است.

اگر دولت بی‌طرف بود، مشکل راحت‌تر حل می‌شد

در این خصوص همچنین دبیرکل خانه کارگر گفت: انگشت اتهام ما در بحث مشکلات کارگران به سمت وزارت کار نیست، اما اگر دولت بی‌طرف بود، مشکل راحت‌تر حل می‌شد. برخی در جلسه‌ها ادعا کردند که نمایندگان کارگری همراه با تصمیم مزدی بودند به هرحال مصوبه ناخوشایندی در بحث مزد ۱۴۰۲ تصویب شد.

علیرضا محجوب تاکید کرد: حرکت خانه کارگر انتقادی و اعتراضی است و امیدواریم دولت در جریان حرکت انتقادی با ما هماهنگ شود. در حرکت اعتراضی مدیران اجرایی باید بدانند که این حرکت اصیل انتقادی است و جریان‌های اعتراضی ما نباید شامل نیروهای سلطنت‌طلب، منافق و دیگر گروه‌های ضد انقلاب شود. ما سر حقوق کارگران و فقرا با هیچ‌کس معامله نمی‌کنیم و شکایت از حداقل دستمزد که از طریق تمامی اعضا و ذی‌نفعان در افزایش مزد انجام می‌شود، در همین راستا است. ما امیدواریم حرکت انتقادی ما به تصحیح روند موجود در مورد روابط کار بینجامد.

تبعات اقتصاد دستوری

حسن صادقی رییس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری نیز در این رابطه گفت: رهبر انقلاب امسال بر مهار تورم به عنوان شعار سال تاکید کردند اما دستور دولت برای افزایش قیمت خودرو، اقلام اساسی و سایر موارد موجب تحریک تورم می‌شود. بنابراین ما به جای منطق علمی به سوی اقتصاد دستوری رفتیم.

وی ادامه داد: باید در این حوزه فارغ از جناح‌بندی سیاسی عمل کنیم و هرکس به خط امام و انقلاب عقیده دارد، باید در برابر جریان مشکل‌دار که به زیان جامعه کارگری عمل می‌کنند بایستد.

رییس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری با اشاره به بحث افزایش سن و سابقه و سهم بیمه کارگر گفت: اگر این اصلاحات پارامتریک استدلال علمی داشت، قابل حمایت بود ولی چنین استدلالی پشت این اقدامات نیست. این اقدامات برخلاف ابلاغیه تامین اجتماعی رهبر انقلاب است.

وی با اشاره به جایگاه رهبری در دفاع از کارگران گفت: رهبری همواره حامی مستضعفان بودند و این دولت‌ها هستند که با تورم عامل ایجاد اعتراض هستند.

معاون دبیرکل خانه کارگر با طرح این پرسش که «افزایش ۲۱ درصدی حقوق کارگران متوسط‌بگیر براساس چه مبنایی مطرح شده است؟» اظهار کرد: باید با تصحیح سیاست خارجی خود به دنبال رفع تحریم و ورود سرمایه باشیم و دولت در این زمینه اهمال می‌کند. وی با اشاره به اینکه تعیین مزد ۱۴۰۲ برخلاف منویات رهبر معظم انقلاب است، گفت: این میزان دستمزد مقابل تولید قرار خواهد گرفت و رونق را از بین خواهد برد. هیات عمومی دیوان عالی ۷۰ قاضی دارد که رای آن توسط هیچ دولتی قابل نقض نیست.

  • 18
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش