پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۶:۲۶ - ۲۳ خرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۳۲۶۳۰
حوادث کار

از ۱۶ کارگر جان‌باخته در حادثه متروپل تنها پنج نفر بیمه بودند

کارگران جان باخته متروپل,بیمه کارگران متروپل
رییس هیأت مدیره انجمن کارگران ساختمانی آبادان می‌گوید: در آن زمان که برای بازرسی اشتغال به کار می‌رفتم خیلی از کارگرها برای پیگیریِ بیمه‌ی خود راهنمایی می‌خواستند که ما آن‌ها را به گرفتنِ کارت مهارت تشویق می‌کردیم اما حتی خیلی‌هایشان با وجودِ گرفتنِ کارت مهارت سال‌ها در نوبت بیمه بودند.

به گزارش ایلنا، حدود ۵۰درصد از حوادث کار مربوط به کارگران ساختمانی است. این درحالیست که بسیاری از کارگران ساختمانی، مثل کارگرانِ ساختمانِ متروپل و مثلِ آن دو کارگرِ جوانی که در ارومیه هنگامِ کار و بر اثرِ وزش باد جانشان را از دست دادند، از ابتدایی‌ترین حقوق یک کارگر بی‌بهره‌اند. آن‌ها بیمه‌ی خدمات اجتماعی ندارند. به گفته‌ی علی قیاسی (رئیس هیئت مدیره کانون کارگران ساختمانی کشور) «سازمان تامین اجتماعی به دلیلِ کمبودِ منابع مالی حدود ۱۹ ماه است که حتی یک نفر از کارگران ساختمانی را بیمه نکرده است.» 

کارگرانی که بر اثر حادثه‌ی کار، زمین‌گیر می‌شوند و خانواده‌هایی که سرپرستِ خود را از دست می‌دهند، به دلیلِ بی‌بهره بودنِ از بیمه‌ی خدماتِ اجتماعی، مستمری نیز دریافت نخواهند کرد و حادثه برای آن‌ها آغازِ یک پایان خواهد بود؛ پایانِ یک زندگیِ حداقلیِ کارگری و غلتیدن به دامانِ فقر و به معنایِ واقعیِ کلمه، بیچارگی… 

از ۱۷ کارگر تنها ۵ نفر بیمه بودند

بعد از گذشتِ بیش از بیست روز از حادثه‌ی تلخِ متروپل به سراغ سیدامید هاشمی (رییس هیأت مدیره انجمن کارگران ساختمانی آبادان) رفتیم تا از او در مورد کارگرانی که در حادثه‌ی متروپل جان خود را از دست دادند، بپرسیم. هاشمی در ابتدا از تعداد کارگرانِ حادثه دیده‌ی متروپل می‌گوید: اگرچه آمار دقیقی در دست نداریم، اما طبق آماری که به دست ما رسیده است، ۷ نفر از خرمشهر و ۱۰ نفر از آبادان دچار حادثه شدند. از این تعداد ۶نفر فوتی از جزیره مینو و یک کارگر هم هر دو پا و چشمانش را از دست داده است. در آبادان نیز ۱۰ کارگر جانشان را از دست دادند. 

از این تعداد چند نفر بیمه بودند؟ هاشمی می‌گوید: از این تعداد تنها یک نفراز کارگرانِ خوزستان و ۴ نفر از کارگرانِ آبادان بیمه تامین اجتماعی بودند و باقی نیز حدود سه سال در نوبت بیمه بودند که متاسفانه بدون اینکه بیمه شوند، جان خود را از دست دادند. 

رییس هیأت مدیره انجمن کارگران ساختمانی آبادان از دورانِ بازرسی‌اش از ساختمانِ متروپل و مهم‌ترین دغدغه‌ی کارگرانِ در آن زمان می‌گوید: در آن زمان که برای بازرسی اشتغال به کار می‌رفتم خیلی از کارگرها برای پیگیریِ بیمه‌ی خود راهنمایی می‌خواستند که ما آن‌ها را به گرفتنِ کارت مهارت تشویق می‌کردیم اما حتی خیلی‌هایشان با وجودِ گرفتنِ کارت مهارت سال‌ها در نوبت بیمه بودند. 

هاشمی می‌گوید: کارگران ساختمانی همیشه دیوارشان کوتاه است. آن‌ها بیشترین حوادث کار را دارند اما از حداقلی‌ترین حقوق خود بی‌بهره‌اند. 

چرا کارگران ساختمانی بیمه نیستند؟ 

قانون بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی در سال ۸۶ در مجلس تصویب شد اما به دلیلِ بار مالی و اعتراض به موضوع ماده ۵ این قانون، اجرای آن بعد از مدتی کوتاه متوقف شد. در سال ۱۳۹۳ رئیس جمهور وقت قانون اصلاح ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی را به وزارت کار ابلاغ کرد که بر اساس آن سازمان تامین اجتماعی مکلف شد با دریافت ۷ درصد از کارگر به عنوان سهم بیمه شده و ۱۵ درصد مجموع عوارض صدور پروانه از مالک نسبت به تداوم پوشش بیمه کارگران ساختمانی اقدام کند. اما حتی این قانون نیز از استحکام لازم برخوردار نبود. در طول این سال‌ها سازمان تامین اجتماعی به بهانه‌های مختلف و با این دلیل که توان پرداخت بیمه کارگران ساختمانی را ندارد و منابعِ تعیین شده برای بیمه‌ی این کارگران کافی نیست، اقدام به قطع بیمه بسیاری از کارگران ساختمانی کرده است. 

موضوع بیمه‌ی کارگران ساختمانی اما چیزی نیست که بتوان به سادگی از آن گذشت. وقتی حدود ۵۰ درصد از حوادث کار متعلق به کارگران ساختمانی است، هیچ بهانه‌ای برای مقاومت در برابر اجرای چنین قانونی پذیرفتنی نیست. به همبن دلیل اواخر سال ۹۹ موضوع اصلاح منابع درآمدی ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی مجددا مورد بحث قرار گرفت تا اینکه اوایل خرداد ۱۴۰۰این طرح به صحن علنی مجلس رفت اما به دلیلِ مخالفتِ برخی از نمایندگان به کمیسیون اجتماعی مجلس ارجاع داده شد. 

قرار بود این طرح بعد از مدتی کوتاه برای رأی‌گیری به صحن علنی مجلس برگردد اما «این مدتِ کوتاه» حدود یک سال به طول انجامید. اصلاحیه موردنظر بالاخره فرودین ماه امسال به صحن علنیِ مجلس بازگشت اما برای بار دوم به کمیسیون اجتماعیِ مجلس ارجاع داده شد و تا به امروز هنوز نتیجه‌ای حاصل نشده است. 

رییس هیأت مدیره انجمن کارگران ساختمانی آبادان در مورد این طرح و طولانی شدنِ روند بررسیِ آن در مجلس می‌گوید: مجلس در حق کارگرانِ ساختمانی ظلم می‌کند. کسانی که خود را نماینده کارگران می‌دانند چرا با تصویب اصلاحیه ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی مخالفت می‌کنند؟ چرا آن را به جریان نمی‌اندازند؟ 

هاشمی می‌گوید: مدتهاست به این بهانه که بیمه‌ی کارگران ساختمانی باعثِ افزایش هزینه‌ی مسکن می‌شود با این طرح مخالفت می‌کنند. اما آیا نمایندگانِ مخالف، درجریانِ قیمتِ کنونی ملک هستند؟ مجلس تا کی قرار است برای بیمه‌ی کارگرانِ ساختمانی بهانه بتراشد؟ 

تصویب اصلاحیه ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی بیش از یک سال است که در مجلس به بهانه‌های مختلف به تعویق می‌افتد. در همین مدتِ یک‌ساله کارگرانِ ساختمانیِ بسیاری بدون آنکه بیمه داشته باشند جانشان را از دست داده‌اند؛ کارگرانی مثلِ کارگران ساختمانیِ متروپل و مثلِ آن دو کارگرِ جوانی که در ارومیه هنگامِ کار و در اثرِ وزش باد سقوط کردند… 

  • 9
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش