به گزارش ایرنا به نقل از اسپوتنیک، در این بیانیه آمده که در شرایط کنونی، ناتو همه حمایتهای خود را از مقامات افغان متوقف کرده است. دولت آینده افغانستان باید به تعهدات بین المللی کشور خود پایبند باشد، حقوق بشر همه افغانها به ویژه زنان، کودکان و اقلیتها را حفظ و حاکمیت قانون را برقرار کند؛ با دسترسی بدون مانع بشر دوستانه موافقت کند و اطمینان یابد که افغانستان هرگز به عنوان پناهگاه امن تروریستها تبدیل نخواهد شد.
وزرای امور خارجه کشورهای عضو ناتو در ادامه بیانیه خود ۲۰ سال اشغال خاک افغانستان را "فداکاری و تلاش برای بهبود آینده این کشور" توصیف و اعلام کردند به ترویج یک افغانستان پایدار و مرفه که مردم این کشور سزاوار آن هستند ادامه خواهند داد.
بعد از توافق فوریه ۲۰۲۰ آمریکا و طالبان و امضای «توافقنامه صلح» بین دو طرف، روند خروج نظامیان آمریکایی و متحدان این کشور از افغانستان شروع شد. این در حالی است که طی هفتههای اخیر طالبان موفق به پیشروی در افغانستان و تصرف شهرهای مهم این کشور شد. گروه طالبان روز یکشنبه گذشته وارد کابل شد و دولت اشرف غنی در افغانستان سقوط کرد.
***
پرسش ۲۶ سناتور: ارتش آمریکا چرا تجهزات نظامی اش را در افغانستان باقی گذاشت و غنائم در اختیار طالبان چقدر است؟
بالغ بر ۲۶ سناتور آمریکایی با نوشتن نامهای به وزیر دفاع این کشور خواهان تحقیق و حسابرسی درباره تجهیزات نظامی باقی مانده آمریکا در افغانستان که تا کنون به دست طالبان و دیگر همپیمانان تروریست آنها افتاده یا با ریسک افتادن به دست آنها مواجه هستند، شدند.
به گزارش ایسنا، به نقل از رویترز، این سناتورها در این نامه نوشتند: ما این نامه را با نگرانی شدید نسبت به وضعیت تجهیزات نظامی آمریکا که در نتیجه اجرای ضعیف فرآیند خروج از افغانستان در این کشور در پشت سر راه شدند می نویسیم. همچنان که ما تصاویر خارج شده از افغانستان در ضمن تصرف مجدد این کشور از سوی طالبان را مشاهده کردیم از دیدن تجهیزات ارتش آمریکا از جمله هلی کوپترهای بلک هاوک UH-۶۰ در دستان طالبان وحشت کردیم.
در ادامه این نامه آمده است: این خلاف عقل است که تجهیزات نظامی پیشرفته که پولشان از سوی مالیات دهندگان آمریکایی پرداخت شده به دست طالبان و همپیمانان تروریست آنها بیفتند. باید تامین امنیت داراییهای آمریکا جزو اولویتهای اصلی وزارت دفاع آمریکا قبل از اعلام خروج از افغانستان قرار داده میشد.
این نامه از جمله از سوی سناتورها سوزان کالینز، بیل کسیدی، مارکو روبیو، جیم ریش، بیل هاگرتی، تام تیلیس، تامی تابرویل، چاک گرسلی، کوین کرامر، جونی ارنست، رون جانسون، پت تومی، ریک اسکات، شلی مور کاپیتو، مایک براون، جان هویون، جان باراسو، ریچارد بور، بن سس، مایکل راندز، جان بوزمن، دب فیشر، جان کورنین، تد کروز و راجر مارشال امضا شده است.
آنها در این نامه هفت درخواست را که شامل حسابرسی کامل تجهیزات نظامی ارائه شده به نیروهای مسلح افغانستان در سال گذشته میلادی و همچنین همه تجهیزات نظامی آمریکایی که در افغانستان همچنان عملیاتی باقی مانده اند مطرح کردند.
***
ترامپ: بایدن طرح خروج از افغانستان را برعکس اجرا کرد
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا روز جمعه به مطرح شدن احتمال بمباران تجهیزات آمریکایی در افغانستان واکنش نشان داد.
به گزارش فارس به نقل از ایندیپندنت، ترامپ در بیانیهای توصیه کرد: «اول شهروندان آمریکایی را خارج میکنید، بعد تمام تجهیزات نظامی را خارج میکنید، بعد پایگاهها را بمباران میکنید و به آهن قراضه تبدیل میکنید و بعد از آن نیروهای نظامی را خارج میکنید. نباید این کارها را مانند بایدن و ژنرالهای هشیار ما برعکس انجام دهید».
رئیس جمهور سابق آمریکا با کنایه به اظهارات مقامات دولت بایدن نوشت: «بدون هرجومرج، بدون تلفات، آنها حتی متوجه نخواهند شد که ما رفتهایم!»
***
بایدن: نمیدانیم چه تعداد آمریکایی هنوز در افغانستان هستند
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در کنفرانس خبری خود بار دیگر از تصمیمش برای خروج از افغانستان دفاع کرد و به ملت آمریکا قول داد که از همه منابعی که در اختیار دارد برای خروج شهروندان آمریکایی و شهروندان کشورهای متحد آمریکا بهره ببرد.
به گزارش ایسنا به نقل از بی بی سی، جو بایدن رییسجمهوری آمریکا گفت که دولت این کشور، پیشبینی نمیکرد که نیروهای ارتش افغانستان به این سرعت سلاح را بر زمین بگذارند و به گفته او "فرار کنند."
به گفته او، دولت آمریکا انتظار داشته که نیروهای نظامی افغان در برابر پیشروی طالبان مقاومت کنند و کابل به این سرعت به کنترل نیروهای طالبان در نیاید.
جو بایدن در پاسخ به انتقادها درباره خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان گفت که وقتی به قدرت رسید، طالبان بسیاری از مناطق روستایی افغانستان را در جنوب و شمال این کشور کنترل میکرد.
به گفته او، به قدرت رسیدن طالبان نتیجه توافقی است که دولت آمریکا در زمان قدرت دونالد ترامپ با طالبان امضا کرد
بایدن تایید کرد که گروهی از دیپلماتهای آمریکایی سقوط سریع دولت افغانستان را پیشبینی کرده بودند.
وی در عین حال گفت که ارزیابی خود او این بود که این اتفاق ظرف چند ماه آینده رخ خواهد
رییسجمهوری آمریکا گفت همانطور که به خروج شهروندان کشورش از افغانستان متعهد است، افغانهایی که به نیروهای آمریکایی کمک کردند نیز از این کشور خارج خواهند شد.
جو بایدن در پاسخ به سوالی درباره آثار اتفاقات افغانستان بر اعتبار آمریکا گفت که اعتبار کشورش در نگاه متحدانش در ناتو، زیر سوال نرفته است.
بایدن که با انتقادهای گستردهای درباره نحوه خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان روبهروست، در سخنرانی جدیدش مدعی شد که متحدان آمریکا از اقدامات چند روز اخیر این کشور در افغانستان راضی هستند.
هم همچنین بار دیگر تاکید کرد که هزینههای جنگ افغانستان بسیار سنگین بوده و در عین حال، هدف جنگ افغانستان در سال ۲۰۰۱ برای "مقابله با تروریسم" به نتیجه رسیده است.
رئیس جمهوری آمریکا را در این سخنرانی، کامالا هریس معاون اول او و همچنین آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا همراهی کردند.
او تاکید کرد که آمریکا کنترل فرودگاه کابل را در دست دارد تا روند خروج نیروهای نظامی کشورها و همچنین شهروندان افغانستان که قصد خروج دارند، انجام شود. او گفته به طالبان هشدارهای لازم داده شده است.
وی افزود: تمرکز ویژه ما بر این است که هر آمریکایی که میخواهد افغانستان را ترک کند، بتواند به صورت ایمن به فرودگاه برسد. همچنین افراد آسیبپذیر اهل افغانستان مثل زنان و روزنامهنگاران را منتقل خواهیم کرد. ما برای طالبان روشن کردهایم که هرگونه اخلال در عملیات خروج با پاسخی قاطع مواجه خواهد شد.
وی در گزارشی گفت که آمریکا توانسته علاوه بر کسانی که در پروازهای چارتر بودند، ۱۳ هزار نفر را از هفته پیش از افغانستان خارج کند. او گفت تاکنون دولت آمریکا ۲۰۴ خبرنگار را از افغانستان خارج کرده است.
بایدن افزود: من هر روز با فرماندهان مستقر در کابل صحبت میکنم تا اطمینان پیدا کنم که روند خروج شهروندان آمریکا و شهروندان افغان همکار با آمریکا با بالاترین استاندارد و کاملا ایمن انجام بشود.
بایدن با دفاع از خروج از آمریکا گفت: هدف ما از بین بردن القاعده و کشتن بن لادن بود. یک چیزی حدود ۱۵۰ میلیون تا ۳۰۰ میلیون دلار در افغانستان هزینه کردیم و دیگر وقت خروج بود.
جو بایدن گفت که در تماس با آنگلا مرکل، بوریس جانسون و امانوئل ماکرون، رهبران کشورهای آلمان، بریتانیا و فرانسه، آنها تصمیم گرفتهاند که در نشست هفته آینده در جی هفت، استراتژی مشترکی برای برخورد با افغانستان اتخاذ شود.
رئیس جمهور آمریکا در اظهارات خود گفت که ایالات متحده هیچ محدودیتی در خارج از فرودگاه بین المللی حامد کرزای در کابل ایجاد نکرده است.
جو بایدن در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران حاضر در کاخ سفید گفت، گسترش منطقه حفاظت شده در اطراف فرودگاه کابل به ورای آنچه هماکنون وجود دارد، میتواند پیامدهای ناخواسته به دنبال داشته باشد.
وی گفت که فرمانده آمریکایی در افغانستان دستور داده است که پروازهای خروجی از فرودگاه کابل از سر گرفته شود. ما صبح امروز چند ساعت پروازهای خود را در کابل متوقف کردیم تا مطمئن شویم که می توانیم افراد خارج شده را در نقاط ترانزیت مورد رسیدگی قرار دهیم ، اما فرمانده ما در کابل قبلاً دستور از سرگیری پروازهای خروجی را صادر کرده است.
بایدن گفت که ایالات متحده در حال حاضر بیش از ۶۰۰۰ سرباز در افغانستان دارد.از جمله لشکر ۸۲، که امنیت باند پرواز هنگام خروج را تأمین می کند.
وی تاکید کرد که ماموریت آمریکایی ها از افغانستان تا ۳۱ اوت به پایان می رسد.
بایدن در پاسخ به این پرسش که آیا ایالات متحده مجبور است پس از ۳۱ اوت در افغانستان بماند تا همه آمریکایی ها را تخلیه کند ، به خبرنگاران گفت: "من فکر می کنم تا آن زمان کار ما تمام شده است." اما ما پس از خروج نتیجه می گیریم. "
بایدن پیشتر اعلام کرده بود که نیروهای آمریکایی تا زمان تخلیه کامل شهروندان آمریکایی در صورت لزوم حتی پس از ۳۱ اوت در افغانستان باقی خواهند ماند.
وی افزود: امروز جنبش طالبان عملاً تمام سرزمین کشور از جمله پایتخت را تحت کنترل دارد.
او قاطعانه تاکید کرد که خروج از افغانستان یک ضرورت بود زیرا ماندن طولانی مدت یک گزینه معتبر نبود.
رئیس جمهور امریکا در نهایت اعتراف کرد که نمی تواند بگوید "نتیجه نهایی" در این کشور آسیای مرکزی چگونه خواهد بود. بایدن در کاخ سفید به خبرنگاران گفت در حالی که ایالات متحده "همه تلاش" خود را برای "تخلیه امن" انجام می دهد ، مشکلات در میان تلاش های گسترده تخلیه اجتناب ناپذیر است.
بایدن گفت: "هر آمریکایی که بخواهدبازگردد ، ما او را باز می گردانیم. من نمی توانم قول دهم که نتیجه نهایی چه خواهد بود و یا بدون خطر از دست دادن خواهد بود اما به عنوان فرمانده کل ، من تمام منابع لازم را بسیج خواهم کرد."
با این حال ، وی همچنین اذعان داشت که اعزام نیروهای اضافی آمریکایی به منظور بازگرداندن نیروهای آمریکایی به ناچار "عواقب ناخواسته بسیار وحشتناکی را به دنبال خواهد داشت"
وی در ادامه ادعاها مبنی بر ممانعت نیروهای طالبان از ورود آمریکایی ها به فرودگاه را رد کرد و گفت "هیچ نشانه ای" از چنین ادعاهایی دریافت نکرده است اما "ما هر کاری را که باید انجام شود انجام خواهیم داد".
رئیس جمهور آمریکا آمار دقیقی از آمریکایی هایی که هنوز در افغانستان هستند ارائه نداد و گفت که مقامات هنوز در حال بررسی صحت آمارها هستند. رئیس جمهور گفت: "این یکی از بزرگترین و سخت ترین عملیات هوایی تاریخ است."
بایدن گفت این یکی از بزرگترین و دشوارترین عملیات انتقال هوایی تاریخ است و تنها کشوری در جهان که توانایی انجام چنین عملیاتی را در یک نقطه دیگر دنیا و با این دقت دارد، ایالات متحده است.
وی اضافه کرد، تاکنون حدود ۱۳ هزار نفر به ایالات متحده منتقل شدهاند.
وی اظهارات قبلی خود مبنی بر اینکه ایالات متحده می تواند از مهلت ۳۱ اوت گذر کند را تکرار کرد ، اما گفت که معتقد است تخلیه همه آمریکایی ها و اتباع افغان دارای ویزا در بازه زمانی تعیین شده تکمیل خواهد شد.
بایدن در پاسخ به سوالی درباره متحدان ناتو در مورد روند خروج آمریکا ، خاطرنشان کرد که متحدان ناتو از برنامه های ایالات متحده مطلع بوده اند و وی برای خروج آمریکا از آنها حمایت دریافت کرده است.
وی با تاکید براینکه هیچ انتقادی از سوی متحدان آمریکا در باره خروج از افغانستان ندیده، گفت: "من هیچ بی اعتباری از طرف متحدانمان در سرتاسر جهان ندیده ام.
وی همچنین در واکنش به انتقادها از ارزیابیهای آمریکا در مورد ناکامی نیروهای امنیتی افغانستان در برابر طالبان گفت، این ارزیابیها ارتباطی با تواناییهای ما در محافظت از آمریکا در برابر تروریسم ندارند.
رئیس جمهوری آمریکا تاکید کرد ایالات متحده بدون حضور نظامی در افغانستان نیز میتواند هرگونه تحرک با خطر احتمالی در آن کشور را تحت نظر داشته باشد.
***
جانسون: در صورت لزوم با طالبان همکاری خواهیم کرد
بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس امروز، جمعه در اظهاراتی گفت به تلاشهای دومینیک راب، وزیر امور خارجه این کشور برای کنترل اوضاع افغانستان اعتماد کامل دارد و تأکید کرد که دولت انگلیس بهطور شبانهروزی برای کمک به خروج مردم از افغانستان، تلاش میکند.
جانسون توضیح داد که عملیات تخلیه شهروندان انگلیسی و همچنین شهروندانی از افغانستان که با نیروهای انگلیسی همکاری میکردند، در اولویت آنها قرار دارد و تلاشهایشان در حال به ثمر رسیدن است.
او در ادامه اعلام کرد که انگلیس به افغانستان متعهد است و در صورت لزوم با طالبان همکاری خواهد کرد.
نخستوزیر انگلیس در انتها مدعی شد که شرایط در فرودگاه کابل به آرامی در حال بهبود است.
***
گوترش: آماده مذاکره با طالبانم
دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد، آماده گفتگو با رهبران طالبان است و ابراز امیدواری کرد که دولتی فراگیر در کابل تشکیل شود.
به گزارش ایسنا، به نقل از سایت المیادین، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در گفتگو با روزنامه نگاران در مقر سازمان ملل در نیویورک گفت: من شخصا هنوز با طالبان صحبت نکردهام، اما نیروهای ما (کارمندان سازمان ملل در کابل) با طالبان ارتباط مستحکمی دارند و با قدرت این پیام را به آنها میرسانند که باید حقوق بشر محترم شمرده شود و تروریستها اقدامات تروریستی را کنار بگذارند.
وی گفت، زمانی که دقیقا شخص مورد مذاکره و موضوع مورد مذاکره مشخص شود، آماده گفتگو با رهبران طالبان است.
گوترش گفت، با وزیر خارجه قطر تلفنی صحبت کرده است و افزود: ابتکارعمل قطر را پیگیری و از آن حمایت میکنیم. امیدواریم راهی برای تشکیل دولت فراگیر در کابل باشد.
وی در پاسخ به سوال روزنامه نگاران درخصوص آمادگی سازمان ملل برای اداره فرودگاه کابل گفت: باید بیشتر احتیاط کنیم و اینکه ما خواستار اداره فرودگاه نشدیم و من فکر نمیکنم که سازمان ملل توانایی انجام این کار را داشته باشد. میتوانیم به طرفین در این مورد کمک کنیم اگر که این، کار را آسانتر میکند.
گوترش درمورد نیاز به تفویص جدید از سوی شورای امنیت گفت، به این شورا گفته است که مهم این است که جامعه بین الملل یک صدا باشد و از نفوذش بر طالبان استفاده کند.
وی افزود: مهم این است که شورای امنیت برای طالبان روشن کند که هر دولت فراگیری که در کابل تشکیل خواهد شد باید همه طرفها را شامل شود. به حقوق بشر احترام کامل گذاشته شود و این برای ما بسیار مهم است و اینکه قلمرو افغانستان نباید توسط هیچ سازمان تروریستی مورد استفاده قرار بگیرد.
طالبان از ماه مه و همزمان با خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان دامنه نفوذ خود را در این کشور گسترش داد و ۱۴ اوت هم کنترل کابل را به دست گرفت.
- 17
- 4