به گزارش ایسنا، به نقل از رویترز، نخستین بار روزنامه والاستریت ژورنال گزارش کرد که نشستی میان یک هیات تحت رهبری آلیس ولز، دستیار معاون وزیر امور خارجه آمریکا در دفتر امور آسیای مرکزی در جنوب آسیای این وزارتخانه و نمایندگان طالبان برگزار شده اما به طور رسمی تایید نشد.
براساس گفته یک مقام طالبان که خود را یکی از اعضای هیات چهار نفره دانسته از این نشست سیگنالهای بسیار مثبت بیرون آمده و به گفته او این نشست در یک فضای دوستانه در هتلی در شهر دوحه برگزار شده است.
او خاطر نشان کرد: شما نمیتوانید آن را مذاکرات صلح بخوانید. اینها سری نشستهایی برای به جریان انداختن مذاکراتی رسمی و هدفمند هستند. ما توافق کردیم که به زودی دوباره دیدار کنیم و جنگ افغانستان را از طریق گفتوگو حل کنیم.
او تصریح کرد: این مذاکرات بدون حضور مقامهای دولت افغانستان و به اصرار طالبان برگزار شده است. این در حالی است که دولت افغانستان و آمریکا تلاشهایشان برای پایان دادن به جنگ ۱۷ ساله در افغانستان را بعد از یک آتشبس نادر سه روزه در زمان تعطیلات عید فطر بین دولت و طالبان افزایش دادهاند.
با وجود آنکه طالبان درخواست اشرف غنی، رئیسجمهور افغانستان برای تمدید این آتشبس را رد کرد اما ارتباطات پشت صحنه ادامه یافته و دولت گفته که یک آتشبس دیگر در زمان تعطیلات عید قربان در ماه آینده میلادی مدنظر دارد.
با افزایش امید به برگزاری مذاکرات احتمالی رسمی آمریکا قبول کرده تا مستقیما در این مذاکرات شرکت کند هرچند که تاکید دارد که این فرایند تحت رهبری دولت افغانستان باشد.
مقام طالبان گفت: این مذاکرات با تایید شورای رهبری برگزار شد.
به گفته منابع دو طرف درباره پیشنهادهایی بحث کردند که به طالبان اجازه تحرک آزاد در دو استان را میدهد تا آنها دراین دو استان مورد حمله قرار نگیرند هرچند که اشرف غنی این پیشنهاد را رد کرده است.
آنها همچنین درباره شرکت طالبان در دولت افغانستان به بحث پرداختند.
مقام طالبان گفت: تنها خواستهای که آنها مطرح کردند اجازه دادن به حضور پایگاههای نظامی آنها در افغانستان بود.
منابع گفتند: این نشست در شهر دوحه که محل حضور یک دفتر سیاسی متعلق به طالبان است بعد از دو نشست قبلی میان مقامهای آمریکایی و نمایندگان طالبان در ماههای اخیر برگزار میشود.
یک مقام دیگر طالبان گفت: ما سه نشست با آمریکاییها داشتهایم و به این نتیجه رسیدیم که این روند گفتوگوها را به هدف برگزاری مذاکراتی معنادار ادامه دهیم.
او خاطر نشان کرد: آنها اول تبادل زندانی خواهند کرد و بعد درباره مسائل دیگر که میتواند باعث بازیابی صلح در افغانستان شود، بحث خواهند کرد.
وی افزود: با این حال هیات ما به آنها تصریح کرده که صلح تنها زمانی در افغانستان قابل برقراری خواهد بود که همه نیروهای خارجی از افغانستان خارج شوند.
یک منبع آگاه دیگر به این مذاکرات گفت: آمریکا، طالبان را تحت فشار قرار داد تا پیشنهاد آتشبس برای تعطیلات عید قربان را که از ۲۲ اوت آغاز میشود، قبول کند.
این منبع خاطر نشان کرد: انتظار اجرای یک آتشبس طولانیمدت در عید قربان وجود دارد. دو طرف درخصوص ادامه نشستها و مذاکرات توافق کردند و انتظار میرود که یک نشست دیگر پیش از این عید برگزار شود اما زمان و مکان دقیق آن هنوز روشن نشده است.
وزارت امور خارجه آمریکا تایید کرد که ولز به دوحه سفر کرده اما گفته که او تنها با مقامهای دولت امارات متحده عربی از جمله معاون نخست وزیر دیدار کرده تا صحبتهایی درباره مشارکت آنها برای وضعیت افغانستان داشته باشد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به مساله مذاکرات با طالبان به یک اظهارنظر مایک پامپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در تاریخ ۹ ژوئیه اشاره کرد که گفته بود "آمریکا اقدام به حمایت، تسهیل و مشارکت در این مذاکرات صلح خواهد کرد اما باید درباره صلح میان افغانها تصمیمگیری شده و بین آنها حل و فصل شود".
هارون چکانسوری، سخنگوی اشرف غنی نیز گفت که مذاکرات صلح به رهبری افغانها خواهند بود و یک اتفاق نظر بینالمللی در حمایت از صلح به وجود خواهد آمد.
- 16
- 2