دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۹۰۰۰۴۶

شب یلدا؛ تاریخچه و آداب و رسوم شب چله در ایران

شب یلدا,شب چله,شب یلدا چیستشب یلدا را شب میلاد خدای خورشید، عدالت، پیمان و جنگ هم می‌دانند
یکی از مهم ترین شب های ایران باستان شب یلدا میباشد که از دیرباز تا به امروز مورد توجه و اهمیت ایرانیان واقع شده است. آداب و رسوم شب یلدا از رسوم دلپذیر و بیادماندنی در بین ایرانیان است که اکثر ایرانیان آنرا در هر کجای ایران باشند انجام می دهند.

شب یلدا

شب یَلدا یا شب چلّه یکی از کهن ترین جشن های ایرانی است. در این جشن، سپری شدن بلندترین شب سال و به دنبال آن بلندتر شدن طول روزها در نیم کرهٔ شمالی، که همزمان با انقلاب زمستانی است، گرامی داشته می شود. نام دیگر این شب «چِلّه» است، چون برگزاری این جشن، یک آیین ایرانی است. یلدا به زمان بین غروب آفتاب از ۳۰ آذر (آخرین روز پاییز) تا طلوع آفتاب در اول ماه دی (اولین روز زمستان) گفته می شود. خانواده های ایرانی در شب یلدا، معمولاً شامی فاخر و همینطور انواع میوه ها و رایج تر از همه هندوانه و انار را مهیا و دور هم سرو می کنند. بعد از سرو تنقلات، شاهنامه خوانی، قصه گویی بزرگان خانواده برای دیگر اعضای فامیل و همینطور فال گیری با دیوان حافظ رایج است.

تاریخچه و آداب و رسوم شب یلدا در ایران باستان

نزدیک به چند هزار سال است که آخرین شب پاییز یعنی شب یلدا که تاریک ترین و درازترین شب سال است توسط ایرانیان جشن گرفته می شود و آیین ها و رسومات مختلفی در این شب بیادماندنی در کنار هم سپری می کنند، شب زیبایی که در شهرهای گوناگون ایران آداب و رسومی دارد. 

تاریخچه و پیشینه شب یلدا به زمانهای بسیار قبل برمی گردد ولی معلوم نیست قدمت دقیق آن به چه زمانی تعلق دارد خیلی از باستان شناسان هفت هزار سال قبل را برای تاریخ شب یلدا مطرح کرده اند. ظروف سفالی دوران قبل از تاریخ را به استناد گرفته اند به دلیل آنکه نقوش حیوانی ماه های ایرانی مانند عقرب و قوچ داخل این ظرف ها هک شده اند البته ناگفته نماند نقوش کشفیات باستان شناسی و کتیبه ها نادرند ولی باستان شناسان بر این باورند که تا ۷۰۰۰ سال قبل نیز می توان آیین مربوط به شب یلدا را رصد کرد. با تمام این تفاسیر چیزی که بعنوان شب یلدا به رسمیت شناخته شده است به ۵۰۰ سال قبل از میلاد برمی گردد و تاریخ وارد شدن آن به تقویم رسمی ایرانیان باستان به زمان داریوش یکم مربوط می شود تقویمی که شامل گاهشماری مصری ها و بابلی ها است. 

تاریخچه ی شب یلدا,شب یلدا,جشن شب یلدادر شب یلدا، فاصله خورشید با مدار سماوی به طولانی‌ترین اندازه خود می‌رسد

علت نام گذاری شب چله (شب یلدا)

عدد ۴۰ از دیرباز جایگاه خاصی در فرهنگ ایران داشته است. ایرانیان باستان زمستان را به «چله بزرگ» و «چله کوچک» تقسیم کرده بودند که شامل دو بخش چهل روزه می شد. آخرین شب آذر را چله نامیده اند؛ چون از آغاز چله بزرگ و آمدن سرمای زمستان حکایت دارد. درست ۴۰ روز بعد جشن سده برپا می شود که به مناسبت پایان چله بزرگ و شروع چله کوچک است.

شب یلدا برای تازه عروس ها 

تازه عروس ها شب یلدا را یکی از خاص ترین شب ها برای خود می دانند به دلیل آن که در این شب مراسم دلنشین و جذابی برای عروس خانم ها برپا می شود رسم جالبی که از گذشتگان بجامانده است. در این شب عزیز هدایایی زیبا از طرف خانواده داماد برای تازه عروس ها تدارک دیده می شود و به نیت ضیافت و شب نشینی به خانه عروس میروند و خانواده عروس هم آماده میزبانی و پذیرایی از خانواده داماد می شوند. آیین شب چله به همان شیوه قدیمی در شهرستان ها اجرا میشود و خانواده ها هدایای خرید شده را درون یک سینی بزرگ قرار می دهند و برخی جاها هم بعنوان خوانچه چله مشهور است که زن های خانواده داماد، آن سینی ها را روی سر خود گذاشته و راهی منزل عروس خانم ها می شوند.

شب یلدایی عروس در شهر های بزرگ متفاوت تر از شهرستان ها میباشد و به روال قدیم نیست ولی خانواده هایی هستند که این رسم زیبا را در شب یلدا بجا آورده و صندوقچه های کوچک و بزرگ و همینطور سبدهای چوبی را با تزئینات مدرن گل آرایی کرده و به خانه عروس خود می برند. بدین ترتیب میتوان گفت رسم و رسوم شب یلدای عروس ریشه مشترکی در بین ایرانیان دارد و معمولاً کلیات یکسانی داشته اما نسبت به فرهنگ هر منطقه در خرید هدایا اختلاف سلیقه وجود داشته و این هدایا گاهی کم و زیاد می شود. 

عادات و آیین مرسوم ایرانیان در شب یلدا 

بر اساس سنت های دیرینه شب یلدا در آیین کهن در نخستین روز دی ماه شاهان ایرانی تاج و تخت شاهی را زمین گذاشته و با لباسی سپید به طرف صحرایی می رفته و بر روی فرش سفید می نشستند و نگهبانان و دربانان کاخ شاهی و همه خدمت کاران و برده ها در سطح شهر آزاد شده و مانند دیگران زندگی می کردند و همگی چه رئیس و چه پادشاه و چه مردم عادی بطور یکسان و در یک جایگاه بودند. البته ناگفته نماند صحت و سقم این گفته ثابت نشده که احتمالا تنها افسانه ای بیش نباشد. 

شب یلدا عروس,میوه های شب یلدا,شب یلداشب یلدا برای بسیاری از شاعران به‌منزله تاریکی و دشواری فراق است

جشن یلدا امروزه توسط ایرانیان با شب نشینی اقوام و خانواده در کنار یکدیگر برگزار می شود بدین طریق که اعضای خانواده در شب یلدا گردهم آمده و افراد مسن خانواده شروع به تعریف کردن قصه های کهن می کنند که خوردن هندوانه، آجیل و انار و شیرینی و میوه های گوناگون از جنبه های نمادین این شب عزیز میباشد اکثر این میوه ها دانه های زیادی دارند و به نوعی جادوی سرایتی به شمار میروند که انسانها با توسل به برکت پردانه بودن آنها نیروی باروری را در خود نیز افزایش میدهند و هندوانه و انار را بخاطر سرخی رنگ شان نماینده ای از خورشید در شب تصور می کنند. 

اعمال شب یلدا

- تفعل به حافظ در شب یلدا:

دیوان حافظ جایگاه خاصی در سفره شب یلدا دارد و مهمانان در دورهمی های خود فاتحه ای نثار روح حافظ می کنند و تفالی به دیوان او می زنند تا احوال آینده خود را از این طریق جویا شوند. رسم دیگری در گذشته رایج بود که افراد با انتخاب یک گردو و شکستن آن، از روی پوک بودن یا نبودن گردو، فال می گرفتند.

شب یلدا,تاریخچه شب یلدا,آداب شب یلدابلندی شب یلدا به موقعیت جغرافیایی بستگی دارد

- آتش روشن کردن در شب یلدا:

از آنجایی که آتش روشن کردن در دیدگاه گذشتگان نماد روشنی و خورشید بود و همینطور بعضی ها آنرا برای رفع تاریکی و نحسی اهریمن میشناختند از این جهت برای فراری دادن ظلمات و قوای اهریمن در شب یلدا آتش روشن می کردند تا محفلی گرم در کنار یکدیگر ایجاد کنند. 

- شعرخوانی و داستان خوانی در شب یلدا:

در گذشته بزرگترها برای مهمانان، ضمن قصه گویی و بیان داستان های شاهنامه و پندآموز، اشعاری را نیز در شب یلدا می خواندند.

- شاهنامه خوانی در شب یلدا:

جزء جدایی ناپذیر دیگر شب یلدا، شاه نامه خوانی است. این رسم از دیرباز در ایران رایج بوده است. جذابیت شاهنامه خوانی به شیوه نقالی چند برابر می شود.

- خوردن آجیل شب یلدا:

پرطرفدارترین و خوشمزه ترین قسمت شب یلدا به خوردن آجیل این شب اختصاص دارد که اکثراً ترکیبی از انواع خشکبار و آجیل است که خواص زیادی دارند.

- سفره شب یلدا:

سفره معروف شب یلدا جذابیت و زیبایی این شب را دو چندان کرده است. سفره ای رنگارنگ که با میوه های متنوع که پای ثابت یلدا هستند مزیّن شده و سرخی و طراوت از آن می بارد. سفره شب یلدا پر از نماد و شگون است، از انار آن که نماد باروری، برکت و شادی است گرفته تا هندوانه که نماد خورشید، گرمای تابستان و برکت است و آجیل و تنقلاتی مانند گردو، پسته، فندق، بادام، توت خشک و غیره همگی خاص سفره این شب هستند. میوه های پاییزی، برگ خشک میوه ها و شیرینی جات گوناگون نیز معمولاً در گوشه و کنار سفره شب چله به چشم می خورند.

شب یلدا چه شبی است,شب یلداUرسوم شب یلداجشن شب یلدا امروزه توسط ایرانیان با شب نشینی اقوام در کنار یکدیگر برگزار می شود

گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش

  • 10
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش