کیسه هوا، یکی از ابزارهای امنیتی در خودروها است و کمک میکند سر راننده و یا سرنشین با بدنه خودرو برخورد نکند. این فنّاوری در دهه ۱۹۵۰ در آمریکا با حق انحصاری به نام دو فرد آلمانی و آمریکایی به نامهای والتر ویندرر و جان هدریک ثبتشده بود.
اولین کیسه هوا در سال ۱۹۶۸ روی خودروها نصب شد. این نسخهها بهوسیله هوای فشرده عمل میکردند. اما هوای فشردهشده سرعت موردنیاز را ایجاد نمیکرد و سازندگان مجبور به استفاده از یک ترکیب شیمیایی بهجای آن شدند.
در سال ۱۹۷۱ شرکت فورد پلتفرم اولیه کیسه هوا را تولید کرد و در سال ۱۹۷۳ کیسه هوا بر روی یک مدل شورلت نصب گردید. در همین سال مدل تورنادو اولدزمبیل، بهعنوان اولین خودرو با کیسه هوای سرنشین تولید و به فروش رسید. این شرکت بعد از گذشت ۲ سال تمام خانواده بیوک و اولدزموبیل را به این گزینه امنیتی مجهز نمود. اما این کیسههای هوا در هنگام تصادفات خودشان تا حدی باعث مرگومیر میشدند.
تغییر و تحولات ادامه داشت تا درنهایت در سال ۱۹۸۸، یعنی ۲۸ سال پیش، اولین نمونه کیسه هوا با ساختار امروزی به بازار آمد و با نصب بر خودروهای شرکت کرایسلر به بازار معرفی شد و فروخته شد. این سیستم که در سال ۱۹۸۸ ایجاد شد، تا اکنون بر روی خودروها نصب میشود.
در خودروهای تولیدی در کشور ما، وضعیت کیسه هوا، مشابه تولیدات سال ۱۹۸۸ در ایالاتمتحده میباشد. خودروهایی که در داخل کشور تولید میشوند، پس از وضع قانون اجباری نصب کیسه هوا توسط سازندگان، با دارا بودن کیسههای هوا روبروی راننده و گاهاً در سمت سرنشین جلو، اولین و ابتداییترین وضعیت را دارا میباشد. این در حالی است که در بعضی از خودروها، به دلیل استحکام کم بدنه خودرو، عملاً بودن کیسه هوا و نبودن آن توفیر چشمگیری ندارد.
هماکنون داشتن کیسه هوای راننده و سرنشین برای کلیه خودروها تولید روز در کشور اجباری است اما بیایید نگاهی هم به خودروهایی که در بازار خودرو دست دوم ایران در حال معامله هستند بیاندازیم را ازنظر تعداد کیسه هوا بررسی کنیم:
بدون کیسه هوا: در محصولات تولیدی سایپا تا سال ۱۳۸۹ همه مدلها بدون کیسه هوا تولید میشدند. این اتفاق تا سال ۹۲ نیز در مدلهای ۱۳۲ SX، SL و ساده ادامه داشت. در محصولات ایرانخودرو هم، نسخه ۲۰۶ های تیپ ۱ و ۲ بدون کیسه هوا بودند که البته اکنون چندین سال است یا توقف تولید و یا مجهز شدهاند.
با ۱ کیسه هوا: بسیاری از انواع تندر۹۰ ها دارای ۱ کیسه هوا هستند، تنها ۲ مدل E2+LP و E1+CP+SP هستند که دو کیسه طراحیشدهاند، ولی بسته به میزان پرداخت شما تعداد کیسهها دقیقاً مشخص میشود.
با ۲ کیسه هوا: همانطور که عرض شد تعداد کیسه هوا بسته به هزینه پرداختی است، ولی علاوه بر ۲ یا ۳ مدل تندر۹۰، مدلهای ۲۰۶ تیپ ۲ و ۵ نیز ۲ کیسه هوا معرفی میشوند.
همه این شرایط در حالی است که بیشترین تعداد کیسه هوا در خودرو ۱۰ عدد در بعضی از مدلهای خودرو هیوندا سانتافه میباشد.
- 18
- 6