پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۵۰۰۰۵۶

ایربگ خودرو| آشنایی با انواع کیسه هوا (airbag)

ایربگ,ساخت ایربگ,محل قرار گیری ایربگاولین مدل ایربگ، برای راننده ماشین ساخته شد
یکی از مهمترین وسیله های ایمنی در خودروها ایربگ می باشد که پس از کمربند ایمنی ضروری ترین وسیله برای حفظ جان و سلامتی سرنشینان خودرو می باشد. متأسفانه در کشور ما هنوز تعداد زیادی از رانندگان وجود دارند که نسبت به این قسمت حیاتی و مهم اتومبیل بی توجه هستند.

ایربگ چیست؟

کیسه هوا یک وسیلهٔ ایمنی امروزی در بعضی از خودروهاست که در زمان تصادف خودرو پر از باد شده و به شکل بالش بین سرنشین و بدنه خودرو در نقش حفاظی نرم قرار می گیرد. بعضی از تحقیقات نشان می دهد که اگر کمربند ایمنی بسته شود کیسه هوا تا ۸ درصد امکان مرگ سرنشین را می کاهد. ایربگ خودرو هر ساله در حال ارتقاء کارایی می باشد. امروزه کیسه های هوا پس از برخورد خودرو با موانع سخت در کسری از ثانیه باد شده و بین سر و بدن سرنشینان با اجزاء درون خودرو حائل می شود. در این بین کمربند ایمنی با ایجاد شتاب منفی روی بدن مسافرین، سبب کاهش یافتن ضربه وارده می شود.

تاریخچه ایربگ یا کیسه هوا

گواهی ثبت اختراع کیسه هوا در ۱۹۱۹ و با هدف «محافظت از هواپیما و دیگر قطعات آن» به وسیله دو دندان پزشک با نام های هارولد روند و آرتور پروت از برمینگام انگلستان، در ایالات متحده آمریکا ثبت شده و در سال ۱۹۲۰ تائید شد.

مفهوم کیسه هوا یا ایربگ (به انگلیسی Airbag) بعنوان یک بالش نرم برای فرود در موقع تصادف مثل کمربند ایمنی سالهاست که مورد استفاده قرار می گیرد. نخستین اختراع ثبت شده در خصوص چنین مفهومی برای هواپیماهای مورد استفاده در طول جنگ جهانی دوم ثبت شد. در دهه ۱۹۸۰، نخستین کیسه های هوایی تجاری در خودروها ظاهر شد.

ایربگ چیست,کیسه هوا,کیسه هوا روی بدنهایربگ‌ها جزئی از سیستم‌های ضروری خودرو هستند که حافظ جان و سلامتی سرنشینان خودرواند

اتومبیلهایی كه پس از سال ۱۹۹۸ تولید شدند همه موظف به استفاده از ایربگ برای دریافت استاندارد شده اند.

همچنین کامیون های سبک در سال ۱۹۹۹ نیز تحت کنترل این قانون قرار گرفتند. آمار نشان می دهد تا به امروز کیسه هوا خطر مرگ در تصادف مستقیم جلو را حدود ۳۰ درصد تقلیل داده است. بعد از چند وقتی نیز کیسه های هوای جانبی نصب شده در صندلی و پنل های خودرو تولید شدند. 

ایربگ چطور کار میکند؟

از زمان ساخت نخستین وسایل نقلیه موتوری مانند خودرو، تجهیزات امنیتی مختلفی توسط کارخانجات برای آن ها ساخته شده و تا به امروز ادامه داشته؛ مانند کمربند ایمنی و ایربگ (AirBag). با گذشت چندین دهه ساختار کمربند ایمنی تفاوت چندانی نکرده ولی کیسه هوا روز به روز پیشرفته تر و دقیقتر شده است.

در جلوی خودرو دو سنسور به کار رفته که در طرفین خودرو و قسمت محفظه چرخ ها قرار گرفته اند و به وسیله سیم به واحد کنترل مرکزی ارتباط دارند. در موقع اصابت ضربهٔ شدید، یک سنسور الکترومکانیکی بکار می افتد و به دستگاه کنترل مرکزی هشدار می دهد. دستگاه کنترل مرکزی، جریان مدار پر شده خازنی را برای سوزاندن سوخت جامدی که در محفظه ایربگ قرار دارد بکار می اندازد. بخار حاصل از گاز تولید شده به سرعت کیسه را پر می کند.

 عمل باز شدن کیسه هوا در اثر انجام یکسری واکنش های شیمیایی گرماده که منجر به تولید گاز (معمولاً نیتروژن) میشود، به وقوع می پیوندد؛ این واکنش شیمیایی در کسری از ثانیه کیسه های هوا را منبسط نموده و از جای خود بیرون می آورد تا از اصابت اجسام سخت به بدن و صدمه دیدن کاربران جلوگیری به عمل آورد.

کیسه هوا به صورت تاخورده و جمع شده در محفظه ای مخصوص قرار دارد و همچنین جنس ایربگ از پلیمرهای مخصوصی می باشد. همینطور در قدیم در کیسه هوا از هوای فشرده استفاده می شد که به علت تأخیر بیش از حد در باز شدن، کیسه هوا کاربرد خود را از دست میداد اما بعد از مدتی مهندسین سیستمی جدید با استفاده از واکنش شیمیایی خاصی طراحی کردند که توانست سرعت باز شدن ایربگ ها را بالاتر ببرد. این سرعت بالا به علت واکنش پتاسیم نیترات، سدیم آزید و دی اکسید سیلیکون که گاز نیتروژن تولید می کند، می باشد. این واکنش سبب می شود تا از لحظه برخورد تا کم تر از ۰.۰۴ ثانیه ایربگ ها باز شوند. این سرعت به قدری بالاست که چشم انسان قادر به دیدن باز شدن کیسه هوا نخواهد بود.

تاریخچه ابداع ایربگ خودرو,آشنایی با انواع ایربگ,کیسه هواکیسه هوا بعد از برخورد خودرو با موانع سخت سریع باد شده و بین سر و بدن سرنشینان حائل میشود

احساس سرنشین پس از باز شدن کیسه هوا

حقیقت این است که باز شدن کیسه هوا ماشین، تجربه لذت بخشی برای سرنشین نخواهد بود؛ البته ناگفته نماند که این کیسه های پلمیری در حال تکامل هستند و روز به روز سریعتر و بی عیب تر می شوند. نخستین رویدادی که بعد از باز شدن ایربگ رخ می دهد، سوت کشیدن گوش هاست، به دلیل آن که ضربه ناشی از باز شدن این سیستم نسبتا زیاد است. طبق تحقیقات میدانی انجام شده به محض پر شدن کیسه هوا و خروج آن از محفظه نگهداری، حسی شبیه مشت خوردن به شما دست می دهد.

انواع ایربگ ها 

به طور کلی ۷ نوع کیسه هوا فعلا طراحی شده است که هر چند در تمام خودروهای مدرن وجود ندارند، ولی شرکتهای خودروسازی هم هستند که اولویتشان سلامت راننده و تمام سرنشینان خودرو است و در تلاش برای تعبیه تمام ایربگ های مورد نیاز در خودرو هستند. 

۱- ایربگ راننده و سرنشین

۲- ایربگ جانبی

۳- ایربگ پرده ای

۴- ایربگ زانو

۵- ایربگ وسط

۶- ایربگ عابر پیاده

۷- ایربگ کمربند ایمنی

۱- ایربگ راننده و سرنشین

این نوع کیسه هوا در واقع مهم ترین و قدیمی ترین نوع ایربگ است. از آنجا که اکثر تصادفات از قسمت جلو خودرو است اهمیت زیادی دارد. این کیسه هوا برای مراقبت از راننده و سرنشین جلو طراحی شده است، تا زمان تصادف که شخص به طرف جلو پرتاب می شود، از راننده و شاگرد مراقبت کند تا به شیشه و داشبورد اصابت نکند. محل تعبیه این نوع از ایربگ داخل غربیلک فرمان و داشبورد قرار دارد.

۲- ایربگ جانبی

کیسه هوای جانبی در دو طرف خودرو و بین سرنشینان و درب خودرو قرار دارند. این نوع کیسه هوا در تصادفاتی که از طرفین خودرو اتفاق می افتد تأثير به سزایی در کاهش صدمات خواهند داشت.

۳- ایربگ پرده ای

حال نوبت معرفی یکی دیگر انواع کیسه هوا جانبی، یعنی ایربگ پرده ای است. همانطور که از نامش پیدا است، روی سقف خودرو نصب می شود و در زمان تصادف، مثل پرده ای جلوی پنجره قرار می گیرد تا از سَر سرنشینان محافظت کند. گفته می شود ایربگ پرده ای، سبب کاهش ۴۵ درصدی آسیب های مغزی یا تلفات ناشی از ضربات جانبی برخورد با ماشین های شاسی بلند می شوند. معمولاً کیسه هوای پرده ای، صندلی های جلو و عقب را پوشش می دهد، هرچند در بعضی از خودروهای بزرگتر هم میتواند از مسافران ردیف سوم هم محافظت کند.

ایربگ,نصب و تعمیر ایربگ,airbagایربگ پرده ای، روی سقف خودرو نصب می شود و در زمان تصادف، جلوی پنجره خودرو قرار می گیرد

۴- ایربگ زانو

این نوع از کیسه هوا در قسمت زیرین غربیلک فرمان نصب شده تا مانع آسیب رسیدن به زانوهای راننده شوند. این نوع ایربگ نخستین بار در کیا اسپورتیج بعنوان یک آپشن سفارشی بکار رفت ولی بعدها به خودروهای بیشتری راه پیدا کرد. امروزه خیلی از خودروسازان بزرگ همچون کیا، هیوندای، تویوتا و … از این نوع ایربگ در محصولات خود استفاده می کنند.

۵- ایربگ وسط

در بعضی تصادفات سر شاگرد به کتف راننده برخورد می کند و در صورتیکه شدت تصادف زیاد باشد، هر دو نفر آسیب زیادی می بینند. با استفاده از ایربگ میانی که بین سرنشینان جلو باز می شود این آسیب ها به حداقل می رسد.

جنرال موتورز شرکتی است که برای نخستین بار در خصوص نصب ایربگ در بین راننده و شاگرد تحقیقاتی انجام داد و در سال ۲۰۱۱ این ایده را روی بعضی از خودروهای خود پیاده کرد.

۶- کیسه هوای عابر پیاده

نوع جدید ایربگ است که برای محافظت جان عابرین بکار می رود.

۷- ایربگ کمربند ایمنی

در بعضی تصادفات شدید این امکان وجود دارد که کمربندهای ایمنی صدماتی را به بدن سرنشینان وارد آورند؛ به این منظور و برای کاستن از آسیب های ناشی از فشار کمربند ایمنی بر بدن کاربر، داخل برخی از کمربندها نوعی کیسه هوا جاسازی شده که در زمان تصادف باز می شود و از صدمه رسیدن به بدن سرنشین جلوگیری به عمل می آورد. شرکت هایی نظیر مرسدس بنز و لکسوس در برخی از خودروهای خود از این نوع کیسه هوا استفاده می کنند.

ساخت ایربگ توسط,تولید ایربگ,کیسه هوابرای کاهش آسیب های ناشی از فشار کمربند ایمنی بر کاربر، داخل کمربندها کیسه هوا جاسازی میکنند

گردآوری: بخش خودرو سرپوش

  • 12
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش