به گزارش خودرونویس، جک S3 میآید تا با تکیه بر تصویر خوب برند JAC در ذهن خریدار ایرانی و اشتیاق شدید بازار به کراس اوورها، رکوردی تازه در فروش را برای این خودروساز بخش خصوصی ثبت کند. به بهانه قطعی شدن عرضه این مدل در کشور، بار دیگر نگاهی به ویژگیها و توانمندیهای این خودرو خواهیم داشت.
مروری بر سابقه جک در ایران
سال ۱۳۹۱ بود که کرمان موتور پس از عرضه موفقیتآمیز لیفان ۶۲۰، کمکم به روزهای اوج خود باز میگشت. اگرچه جایگزینی شریک چینی با دوو موتورز، فولکس آلمان و هیوندای کره چندان خوشایند نبود، اما اقتضای آن روزها اینطور ایجاب میکرد که برای روشن نگه داشتن چراغ کارخانه، تن به همکاری با خودروسازان چینی داد. سال ۹۲، ناگهان کرمان موتور شریک دوم خود را معرفی کرد، فروش توجوی آغاز و جک(jac) به طور رسمی وارد بازار ایران شد.
ناشناخته بودن ستاره پنج پر چینی، عرضه و تبلیغات محدود از سوی کرمانیها و حضور قدرتمند MVM با مدل ۳۱۵ به صورت همزمان در بازار، همگی دست به دست هم دادند تا در عمل از توجوی یک قربانی بسازند. حتی عرضه مدل سدان نیز نتوانست توجوی را روی نبض بازار نگه دارد. کرمان موتور چندی بعد این مدل را بهصورت چراغ خاموش از خط تولید کنار گذاشت. چندی بعد کرمان موتور سدان جدیدی از جک را به بازار عرضه کرد. با عرضه مدل اتوماتیک J5 بود که ورق برای خودروساز چینی و شریک ایرانیاش برگشت. J5 اتوماتیک به برند جک در ایران معنا بخشید و در مقطعی به پادشاه سدانهای جمع و جور در بازه ۶۰ میلیون تومانی بدل گشت.
سرانجام پای JAC S5 به عنوان نخستین کراساوور جک نیز به خطوط تولید کرمان باز شد. S5 با ظاهر شبیه به محصولات آئودی و هیوندای، موتور توربوشارژ قدرتمند، شتاب خیره کننده و کیفیت ساخت مطلوب جایگاه برند جک را در بازار به اوج رساند و حالا نوبت به S3 رسیده است.
نقدی بر طراحی S3
طراحی S3 یک دوره بعد از مدلهای اولیه J5 و S5 انجام شده است و زبان جدید طراحی جک را در روح خود دارد. سمبل شاخ گاو به عنوان نماد جدید طراحی این شرکت در تمام محصولات آن به چشم میخورد و S3 نیز از این قاعده مستثنی نیست. در S3 طراح سعی کرده تا همان پیکره کلی S5 که از شاسی بلندهای هیوندای به عاریت گرفته شده را حفظ کند، اما گویی در رعایت برخی جزییات ناکام مانده که این از پختگی طرح نهایی کاسته است! بهعنوان مثال اوورهنگ (فاصله محور تا لبه سپر) زیاد جلو، ویل بیس(فاصله دو محور) کوتاه، رینگهای کوچک و نامتناسب با اندازه خودرو و استفاده زیاد از تزیینات کرومی را میتوان نام برد.
با این حال چراغهای کشیده جلو با نواری از لامپهای روشنایی روز به همراه جلوپنجره بزرگ شش ضلعی جسارت ظاهری خوبی به S3 در این نما داده است.
نگاهی به کابین و امکانات
با ورود به کابین خود را در فضایی متفاوت خواهید یافت. ترکیبی از المانهای مدرن امروزی و مینیمالهایی برای اتاق یک شاسی بلند که در نهایت مورد پسند مشتری واقع میشوند. برخی از رسانههای چین دریچههای تهویه مطبوع و کنسول مرکزی آن را برگرفته از پورشه کاین میدانند! با این حال مواردی چون سبک نشانگرهای پشت آمپر، غربیلک فرمان، نوار نقرهای جدا کننده بخش پایینی و بالایی داشبورد از یکدیگر و تودریها، درست مشابه محصولات قبلی جک طراحی شده است.
ارگونومی کابین خوب ارزیابی میشود و خبری از ازدیاد کلیدها روی کنسول نیست. در سمت راست دسته دنده نیز یک دستگیره به سبک سوپر اسپرتها تعبیه شده است. جک برای این مدل افزون بر ظرفیت ۶۰۰ لیتری صندوق بار، فضاها و باکسهای متعدد در کابین برای قرار دادن وسایل تعبیه کرده است. جک، S3 را نیز به مانندS5 با هر دو تریم مشکی-مارون و تمام مشکی عرضه میکند که البته کرمان موتور در زمان عرضه S5 با واکنشهای منفی خریداران نسبت به چرم مارون مواجه شد و فروش S5 را تنها به تزیینات مشکی محدود کرد.
از امکانات رفاهی و ایمنی این کراس اوور شرقی میتوان به کروز کنترل و محدود کننده سرعت، سیستم کنترل پایداری الکترونیکی(ESP)، فرمان برقی (که منجر به کاهش مصرف سوخت تا ۰.۳ لیتر در هر صد کیلومتر میشود)، ترمزهای دیسکی خنک شونده در هر چهار چرخ، چراغهای روشنایی روز، سیستم نشانگر فشار باد تایرها(TPMS)، ۶ کیسه هوا، سیستم کمک حرکت در سربالایی(HAS)، پوشش چرم صندلیها و فرمان، سیستم تهویه مطبوع خودکار، سانروف دو حالته برقی، رینگ اسپرت آلومینیومی و پروژکتورهای جلو و عقب اشاره داشت.
ویژگیهای فنی
در S3 خلاف S5، خبری از یک پیشرانه پرخوران و قدرتمند نیست و این بار جک همان سبک متداول چینیها در انتخاب پیشرانههای کوچک را برای آن در پیش گرفته است. جک S3 از یک موتور ۱.۵ لیتری تنفس طبیعی به حجم دقیق ۱۴۹۹ سیسی و با بیشینه گشتاور ۱۴۶ نیوتنمتر بهره میبرد که در ترکیب با یک جعبه دنده CVT جدید تنها ۵.۹ لیتر بنزین را در ۱۰۰ کیلومتر جادهای میسوزاند.
قدرت بالای پیشرانه در S3 فدای مصرف پایین سوخت شده تا آن را از هر جهت اقتصادیتر از نزدیکترین رقیباناش نشان دهد. اگرچه همین موتور کنون هم برای جابهجایی این کراس اوور ۱۵۹۵ کیلوگرمی در جهت نیازهای یک خانواده معمولی کافی و مفید بهنظر میرسد. S3 افزون بر جعبه دنده CVT، با یک جعبه دنده ۶ سرعته دستی نیز در چین عرضه میشود که با توجه به سابقه تولید کرمان موتور، احتمال عرضه S3 در فاز نخست با جعبه دنده دستی وجود دارد.
S3 در ایران چه خواهد کرد؟
با ورود S3 خانواده شاسی بلندهای چینی با نشان S اعم از جک، هایما و بیوایدی کاملتر میشود. S3 پتانسیل بالایی برای جذب قشر جوان و تسخیر بازار دارد و با تکیه بر اعتبار برند جک، شبکه خدمات کرمان موتور، ظاهر جدید و متفاوت، اندازه مناسب، فضای بار زیاد و عطش شدید بازار به کراساوورها، میتواند خاطره خوش S5 را برای کرمان موتور تکرار کند. جک S3 با در نظر گرفتن قیمت پایه برحسب یوآن چین و دیگر هزینههای تولید، در محدود قیمت ۶۰ تا ۸۰ میلیون تومان بر حسب نوع جعبه دنده و سطح تجهیزات میایستد که در این بازه لیفانX60 CVT، امویام X33 S، چانگان CS35، هایما اس۷ دندهای و به زودی پژو ۲۰۰۸ مقابل آن قرار میگیرند تا هریک در نوع خود، سلطنت کراساوورهای ارزان قیمت بازار را تصاحب کنند.
نوشته: سپهر عظیمی
- 21
- 2