از ابتدای سال جاری تاکنون، بیش از ۲۰ طرح پیشفروش یا فروش فوری از سوی دو خودروساز بزرگ کشور اجرا شده است که در هرکدام از طرحها، دو تا بیش از ۶ مدل خودرو با موعد تحویل یکماه تا ۶ ماه برای متقاضیان خرید خودرو ارائه شده است. طرحهای پیشفروش و فروش فوری در حالی برگزار شده است که از یکسو آمارها نشان میدهد تولید خودرو در این دو شرکت خودروسازی طی ماههای اخیر با کاهش چشمگیری روبهرو بوده و از سوی دیگر، خودروسازان همواره به بهانه تحریمها و کاهش واردات قطعات و مواد اولیه، اقدام به افزایش قیمت تولیدات خود کرده و بازار خودروی کشور را با استفاده از این ترفند برهم زدهاند.
اما در این میان چند نکته اساسی قابلتامل است؛ نخست آنکه دو خودروساز بزرگ کشور که از ابتدای سال جاری تاکنون طرحهای پیشفروش و فروش فوری تولیدات خود را ارائه کردهاند، تاکنون آماری از میزان عرضه و تعداد خودروهای عرضهشده در این طرحها اعلام نکردهاند. به عبارت دیگر، در اطلاعیههای پیشفروش که از سوی خودروسازان منتشر شده، اگرچه اسامی خودروهای قابل عرضه درج شده است، اما مشخص نشده که در هر طرح پیشفروش، چه تعداد خودرو از سوی شرکتهای خودروسازی عرضه میشود. بدیهی است در این صورت آماری از تعداد خریداران و متقاضیان خودرو نیز وجود نخواهد داشت. همین امر دو ابهام مهم را درمورد اجرای طرحهای مذکور ایجاد میکند؛ اول اینکه آیا بهواقع خودرویی برای پیشفروش تولید شده است؟ بهعبارت دیگر، آیا خودروهای پیشفروش شده، وجود خارجی داشتهاند یا اینکه تنها اسامی این خودروها در اطلاعیههای پیشفروش ذکر شده است؟ دوم اینکه آیا طرحهای پیشفروش خودرو، طرحهای واقعی هستند یا به شکل صوری و با اهداف خاصی از سوی خودروسازان ارائه میشود؟
نکته قابلتوجه دیگر اینکه، در شرایطی که خودروسازان همچنان به تعهدات معوق خود در زمینه تحویل خودروهای پیشفروش شده در سال گذشته عمل نکرده و بسیاری از خریداران خودرو، هنوز موفق به دریافت خودروی خود نشدهاند، دلیل اصلی ارائه طرحهای پیاپی برای پیشفروش خودرو از سوی شرکتهای سایپا و ایرانخودرو چیست؟
کاهش تولید و افزایش عرضه
براساس آمار منتشرشده از سوی انجمن خودروسازان کشور، در فروردینماه ۹۸، ۴۲ هزار و ۶۳۳ دستگاه انواع خودرو در کشور تولید شده که از این تعداد ۴۰ هزار و ۶۰۲ دستگاه سواری و هزار و ۹۱۶ دستگاه وانت بوده است. مقایسه آمار تولید خودرو در فروردینماه امسال با مدت مشابه سال ۹۷، نشان میدهد تولید خودرو ۴۷ درصد کاهش داشته است. بر این اساس، شرکت خودروسازی ایرانخودرو که در فروردینماه سال ۹۷، ۳۳ هزار و ۹۱۹ دستگاه انواع خودرو تولید کرده بوده، در فروردین امسال با کاهش ۳۷ درصدی، ۲۱ هزار و ۳۹۳ دستگاه انواع خودرو تولید کرده است که از این تعداد، ۲۱ هزار و ۳۲۹ دستگاه خودرو سواری و هشتهزار دستگاه خودروی وانت تولید شده است. در شرکت خودروسازی سایپا نیز آمار تولید خودرو، روند کاهشی داشته است. بر این اساس، در سال ۹۷، ۳۷ هزار و ۶۹۸ دستگاه انواع خودرو در شرکت خودروسازی سایپا تولید شد که این میزان تولید با کاهش ۴۵ درصدی در سال ۹۸ به ۲۰ هزار و ۷۰۲ دستگاه انواع خودرو رسیده است. از این تعداد ۱۹ هزار و ۸۴ دستگاه سواری و هزار و ۵۹۶ دستگاه وانت در شرکت خودروسازی سایپا تولید شده است. بیتردید، آمار و ارقام ارائهشده که نشاندهنده روند کاهشی تولید خودرو در فروردینماه سال جاری از سوی دو خودروساز بزرگ کشور است، همچنان بر ابهامات مطرحشده درباره طرحهای پیشفروش خودرو میافزاید.
دلالی خودروسازان
اما در شرایطی که دو شرکت بزرگ خودروسازی کشور بدون ارائه آمار و ارقام از میزان عرضه خودرو در طرحهای پیشفروش، همچنان بر اجرای این طرحها اصرار داشته و هر روز طرحهای جدیدی ارائه میدهند، معترضان به عدم دریافت خودروهای پیشخرید شده از سوی شرکتهای خودروسازی، میگویند نمایندگیهای خودروسازان، خود در بازار دلالی میکنند و با خرید و فروش خودرو با نرخهای لحظهای، بر افزایش قیمت در این بازار دامن میزنند. این اقدام نمایندگیها در کنار عرضه قطرهچکانی خودرو یا بهعبارت دیگر، عرضه نامعلوم خودرو از سوی خودروسازان، بر التهاب بازار خودرو افزوده است. نکته قابلتوجه اینکه شرکتهای خودروسازی اعلام کردهاند نمایندگیهای فروش آنها، سهمیه خاصی برای خرید و فروش خودرو ندارند و نمایندگیها نیز مانند سایر مردم باید با رعایت شرایط و قوانین تعیینشده از سوی شرکتهای خودروسازی، برای خرید خودرو اقدام کنند.
این اتفاق در کنار خرید و فروشهای واقعی و غیرواقعی در فضای مجازی و سایتهای فروش اینترنتی، این امکان را برای سودجویان فراهم کرده است تا در ضعف عملکرد دستگاههای نظارتی، بهخوبی در بازار خودرو جولان دهند. نکته قابلتوجه اینکه، در میان آگهیهای خرید و فروش منتشرشده در سامانههای اینترنتی فروش انواع محصولات صفر ایرانخودرو یا سایپا نیز مشاهده میشود. یکی از متقاضیان خرید خودرو در گفتوگو با «فارس» گفته است با یکی از نمایندگیهای ایرانخودرو تماس گرفته و مدیر فروش این نمایندگی با بیان اینکه قیمت خودروها لحظهای تغییر میکند، اعلام کرده است «خودروی مورد نظرتان را یکی، دو روزه تحویل میدهیم ولی پلاک خودرو بعد از دو هفته تعویض میشود و دو هفته بعد هم سند بهنام خریدار صادر میشود. صدور سند و پلاک بهنام خریدار را نیز تضمین میکنیم، البته تضمیننامه کتبی نداریم ولی بهصورت شفاهی این موضوع را تضمین میکنیم. همه نمایندگیها هم همین کار را انجام میدهند.»
دست نمایندگیها در کاسه خودروسازان
مدیر فروش یکی دیگر از نمایندگیهای ایرانخودرو نیز با بیان اینکه قیمتها لحظهای مشخص میشود، گفته است: «خودروها بهنام سرمایهگذار نمایندگی است، سرمایهگذار ۲۰۰ دستگاه ماشین از کارخانه تحویل گرفته و حالا آنها را به فروش گذاشته است. خودرو همین امروز به شما تحویل داده میشود ولی یک هفته بعد به شما وکالت تعویض پلاک میدهیم.»
مدیر فروش یکی از نمایندگیهای سایپا نیز گفته است: «خودروها به اسم سرمایهگذار نمایندگی است که در روز خرید تحویل مشتری داده میشود و بعد از دو یا سه روز هم وکالت تعویض پلاک برای خریدار صادر میشود.»
این شیوه خرید و فروش بهخوبی نشان میدهد که پای نمایندگیهای شرکتهای خودروسازی نیز به آسانی بازار دلالی و واسطهگری باز شده است و در شرایطی که بسیاری از پیشخریدکنندگان خودرو هنوز خودروی خود را دریافت نکردهاند، خودروسازان و نمایندگیهای فروش آنها، بازی جالبی را در بازار خودرو به راه انداختهاند. حال در این میان، معلوم نیست که چه نهادی مسئولیت نظارت بر این بازار را برعهده دارد؟
اگرچه مقرر شده براساس توافقات انجامشده، خودروسازان باید ۳۰ درصد از تولید خود را به فروش فوری محصولات اختصاص دهند تا از این محل عرضه در بازار افزایش یافته و حباب قیمتی انواع خودرو در بازار کاهش پیدا کند، اما گویا خودروسازان راههای بهتری را برای دور زدن قوانین و مقررات پیشروی خود قرار دادهاند.
برای مشاهده عکس در ابعاد بزرگتر اینجا را کلیک کنید.
- 12
- 6