کیسه هوا خودرو
کیسه هوا خودرو در بین سرنشین و خودرو به عنوان یک محافظ قرار می گیرد. دومین وسیله برای ارتقای ایمنی خودروها بعد از کمربند های ایمنی، کیسه های هوا بودند.
یک وسیلهٔ ایمنی مدرن در خودروها به نام کیسهٔ هوا یا ایربگ وجود دارد که وقتی تصادف میکنید؛ پرباد میشود و میان سرنشین و بدنه خودرو به شکل بالش در نقش حفاظی نرم قرار می گیرد. براساس برخی از پژوهش ها درصورت بستن کمربند ایمنی، کیسهٔ هوا می تواند مانع مرگ سرنشین تا ۸ درصد شود. هرساله کیسه های هوا درحال پیشرفتند. امروزه پس از برخورد خودرو با موانع سخت، کیسه های هوا در کسری از ثانیه باد میشود و در بین سر و بدن سرنشینان با اجزاء درون خودرو قرار می گیرد. کمربند ایمنی نیز روی بدن مسافرین، شتاب منفی بوجود می آورد و میزان ضربه وارده را کاهش می دهد.
تاریخچه کیسه هوا خودرو
دو دندان پزشک انگلیسی با نام های هارولد روند و آرتور پروت در سال ۱۹۱۹ گواهی ثبت اختراع کیسه هوا را در آمریکا با هدف« محافظت از هواپیما و دیگر قطعات آن» ثبت کردند و این گواهی در سال ۱۹۲۰ مورد تأیید قرار گرفت. نخستین کیسه هوا در دهه ۱۹۸۰برای خودروها ساخته شد. تمام خودروهای تولیدشده از سال ۱۹۹۸، موظف شدند که در سمت راننده و مسافر از کیسه های هوا استفاده کنند. از زمانی که از کیسه های هوا در خودروها استفاده شد؛ خطر مرگ در تصادف های رو در رو تا ۳۰ درصد کاهش یافت.
قطعات کیسه هوا خودرو
- کیسه هوا:
جنس کیسه هوا از پارچه نایلونی میباشد و به صورت تا شده زیر درپوش مناسبی قرار دارد. لذا اگر خودرو با یک جسم بسیار سخت یا وسیله نقلیه دیگر، برخورد کند؛ کیسه هوا باد می شود.
- چراغ هشداردهنده AirBag:
راننده از طریق چراغ هشداردهنده می تواند نسبت به خرابی سیستم کیسه هوا باخبر شود.
- کلیدهای صندلی سرنشین:
برای پیشگیری از عمل کردن کیسه هوای صندلی سرنشین در زمان عدم حضور او می توان از کلیدهای موجود در طرف سرنشین استفاده کرد.
- باد کننده آتشی و مشتعل ساز:
در وسط فلکه فرمان، باد کننده کیسه هوای راننده قرار دارد. تعدادی قرص سوخت در این باد کننده وجود دارد که در یک محفظه احتراق می باشند. مشتعل ساز، متشکل از خازن های پر میباشد که برای اشتعال قرص های سوخت باعث ایجاد جرقه ای می شود و در نتیجه سریعا قرص های سوخت می سوزند و اقدام به تولید مقدار معینی گاز نیتروژن با فشار معین می کنند، این گاز در زمانی که از یک فیلتر، عبور میکند؛ وارد کیسه هوا می شود و آنرا باد می کند.
- سنسور های ایربگ خودرو:
سنسورهای ضربه براساس سیستم کیسه هوا و تعداد کیسه های هوا تعبیه شده در خودرو، مستقیما در واحد کنترل نصب میشوند یا در قسمت جلو یا کنار خودرو به صورت ماهواره ای نصب می شوند.
- واحد کنترل الکتریکی( یونیت ایربگ خودرو):
از مهم ترین قطعه سیستم کیسه هوا می توان به واحد کنترل الکتریکی اشاره کرد که عملکرد این واحد عبارتست از:
۱. واحد کنترل الکتریکی، تصادفات را تشخیص میدهد.
۲. واحد کنترل الکتریکی قادر است که سیگنال های ارسال شده به وسیله حسگرها را به موقع تشخیص دهد.
۳. واحد کنترل الکتریکی برای شلیک و خروج به موقع کیسه هوا از مدارهای لازم، استفاده میکند.
۴. واحد کنترل الکتریکی موظف است که برق مدارهای شلیک و خروج کیسه هوا را با استفاده از خازن، از طریق باتری خودرو به صورت مستقل، تأمین کند.
۵. اجرای تشخیص خودآزمایی در کل سیستم، از دیگر وظایف واحد کنترل الکتریکی به شمار می رود.
۶. واحد کنترل الکتریکی باید خطاها را در حافظه خطا ذخیره سازی کند.
۷. واحد کنترل الکتریکی، در صورت عدم عملکرد صحیح سیستم، چراغ نشانگر کیسه هوا را فعال میکند.
۸. واحد کنترل الکتریکی از طریق CAN busبه سایر واحدهای کنترل، متصل میشود.
نحوه عملکرد ایربگ خودرو
حسگرهای تشخیص دهنده ی میزان وقوع و شدت تصادف، وظیفه ی کنترل باز شدن کیسه هوا را بر عهده دارند. حسگر کیسه هوا پس از تعيين فعال شدن کیسه هوا، اقدام به تحریک سیستم کیسه هوای خودرو واحد inflate( باد کننده آتشی) می کند و با سوزاندن سریع مواد شیمیایی، حجم عظیمی از گاز نیتروژن تولید می کند، سپس کیسه را باد میکند.
منفذهای موجود بر روی کیسه هوا تا زمانی موظف به تخلیه ی گاز تولید شده هستند که سر و بالاتنه سرنشین به جلو حرکت کند و به کیسه هوا برخورد کند. در طول مدت ۱۰۰ میلی ثانیه کیسه هوا باد میشود و سپس تخلیه میشود.
در زمانی که کیسه هوا فعال میشود؛ بطور کاملاً عادی و طبیعی دود، گرد وغبار و سروصدای قابل توجهی تولید می شود.
انواع کیسه هوا
امروزه کمپانی های خودروسازی از انواع کیسه هوا برای ارتقاء استاندارد های ایمنی محصولات خود استفاده می کنند که نامگذاری آن ها براساس محل نصب و خروج شان می باشد. در ادامه با انواع کیسه هوا اشنا شوید:
>> کیسه هوای سرنشینان جلو:
در صنعت خودروسازی، برای اولین بار از کیسه هوای سرنشینان جلو استفاده شد که به عنوان مهم ترین کیسه هوا محسوب میشد؛ به این دلیل که بیشتر تصادفات خودرویی از سمت جلو اتفاق می افتد و سرنشینان ردیف جلو بیشتر آسیب می بینند. معمولاً کیسه سرنشین جلو نسبت به کیسه راننده، بزرگتر است. موقعیت قرارگیری کیسه هوای راننده در فرمان است و همچنین در جلوی داشبورد، کیسه سرنشین قرار دارد. با استفاده از قاب هایی پلاستیکی، این کیسه ها را می پوشانند تا این قاب ها در زمان خروج با قدرت کنار بروند و عمل کنند.
>> کیسه هوای جانبی:
موقعیت قرارگیری کیسه های هوا در سراسر طول پنجره ها میباشد و از سر و گردن سرنشینان در زمان تصادف از بغل و یا واژگون شدن خودرو، محافظت می کنند. همچنین ایربگ جانبی در هنگام بروز تصادف، مانع از پرتاب تکه های ریز شیشه به سمت سرنشینان داخل خودرو میشود. اگر چنین کیسه های هوایی باز شوند حالت خود را تا چند ثانیه حفظ می کنند در حالیکه بقیه ی ایربگ ها حالت خود را در زمان بسیار کوتاه تری از دست می دهند.
>> کیسه هوای پرده ای:
کیسه هوای پرده ای باعث پوشش سطح شیشه های کناری خودرو میشود. از مزایای این نوع کیسه هوا می توان به پیشگیری از برخورد سر و گردن سرنشین با ستون های خودرو و پیشگیری از ریختن شیشه ها روی بدن سرنشین و اسیب های ناشی از شکستن آنها اشاره کرد. در امتداد سقف خودرو از این کیسه استفاده میشود.
>> کیسه هوای زانو:
در قسمت زیرین غربیلک فرمان، کیسه هوای زاند تعبیه شده تا به زانوهای راننده اسیب نرساند. در خودروهای کیا اسپورتیج برای نخستین بار از این نوع ایربگ بعنوان یک آپشن سفارشی استفاده شد اما این آپشن با گذشت زمان در خودروهای بیشتری مورد استفاده قرار گرفت.
>> کیسه هوای وسط:
کیسه هوای وسط در بین انواع کیسه هوا، محبوبیت کمتری دارد و در خودروهای معمولی به ندرت تعبیه میشود. درواقع این نوع کیسه هوا با باز شدن در بین راننده و سرنشین جلو، مانع از برخورد آن ها با یکدیگر میشود.
>> کیسه هوای کمربندی:
کمربندهای ایمنی در برخی از تصادفات شدید باعث ایجاد صدماتی به بدن سرنشینان میشود؛ به این منظور، در درون بعضی از کمربندها برای کاهش اسیب های ناشی از فشار کمربند ایمنی بر بدن کاربر، از نوعی کیسه هوای جاسازی شده استفاده می کنند که در هنگام تصادف باز می شود و مانع صدمه به بدن سرنشین میشود. شرکت هایی که از این نوع ایربگ در خودروهای خود استفاده می کنند مرسدس بنز و لکسوس هستند.
>> کیسه هوای عابر:
موقعیت قرارگیری کیسه هوای عابر در خارج از خودرو میباشد و وظیفه دارد که از عابر، دوچرخه سوار یا موتور سواری که از رو به رو با خودرو برخورد کرده؛ محافظت کند. این نوع کیسه هوا هنوز در بین مردم، مرسوم نشده است.
راهنمای عیب یابی ایربگ خودرو
یک سیستم عیب یابی ایربگ خودرو و یک چراغ نشانگر SRS در تمام خودروهای دارای کیسه هوا وجود دارد که اگر خراب شود اخطار می دهد. تست ایربگ به اینصورت است که باید سوئیچ را در حالت ON قرار دهید ، چراغ SRS پس از روشن شدن بمدت چند لحظه( به مدت ۶ ثانیه) و طی کردن عملیات عیب یابی خاموش می شود که بیانگر عملکرد صحیح سیستم کیسه هوا است؛ اما درصورت عدم روشن شدن یا خاموش نشدن این چراغ، مشکلی در سیستم کیسه هوا وجود دارد.
گردآوری: بخش خودرو سرپوش
- 13
- 3