سیستم CVVT خودرو
مخفف Constantly Variable Valve Timing، CVVT میباشد که به معنی زمان بندی مداوم سوپاپ های متغیر است. این سیستم در تمام دورهای موتور میتواند بدون توجه به موقعیت پیستون، زمان بندی سوپاپ ها را برعهده بگیرد تا سوپاپ ها به صورت مستقل باز و بسته شوند، هدف از طراحیCVVT برای کنترل و مصرف بهینه سوخت بود.( کارشناسی خودرو ) درواقع کامپیوتر خودرو قادر به تشخیص شرایطی که نیازی به فعال بودن همه سوپاپ ها نیست، می باشد و در این زمان ، تعدادی از سوپاپ ها را غیر فعال می کند تا سوخت بیشتر از طریق این سوپاپ ها وارد نشود. چنین کاری باعث کاهش مصرف سوخت و افزایش توان موتور در دورهای بالا میشود.
سیستم CVVT خودرو، با تغییر دادن زاویه میل بادامک یا همان میل سوپاپ، زمانبندی سوپاپ ها را تغيير میدهد.
کاربرد سیستم CVVT خودرو
مکانیسم، مصرف سوخت را در دور آرام تا ۱۰ درصد کاهش می دهد درحالیکه در دور های بالا، قدرت موتور را افزایش می دهد و مهمترین مزایای این سیستم به شرح زیر می باشند:
- زمان باز و بسته شدن سوپاپ های ورودی، متغیر است.
- سیستم CVVT خودرو در تمامی نقاط کاری موتور، برتری راندمان دارد.
- سیستم CVVT خودرو، گشتاور را در دورهای مختلف موتور، بالا نگه میدارد.
- سیستم CVVT خودرو، میزان مصرف سوخت را کاهش می دهد.
- سیستم CVVT خودرو باعث افت میزان آلودگی میشود.
واتر پمپ، صافی روغن و خنک کن روغن در این موتور در یک مجموعه قرار دارند که همین امر، مزایایی ازجمله استفاده از یک قطعه بجای سه قطعه در موتور، عدم استفاده از اتصالات و لوله های جانبی به دلیل اتصال بدون واسطه به بلوک موتور، قابلیت تعویض صافی روغن و پره ی واتر پمپ به صورت جداگانه بدون نیاز به تعویض تمام مجموعه را دارد.
تاثیر سیستم cvvt بر توان و راندمان موتور
میزان افزایش توان در خودرو های داخلی، حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد می باشد که تأثير به سزایی در شرایط سخت مانند جاده های کوهستانی یا شرایطی که راننده میخواهد با تمام توان، شتاب گیری ناگهانی داشته باشد؛ دارد و همچنین موجب افزایش لذت شما از رانندگی میشود.
تاثیر سیستم cvvt بر مصرف سوخت
درواقع فاکتور های مذکور در بالا تأثير بسیاری بر مصرف سوخت دارد.
سیستم CVVT در خودرو های مختلف میتواند مصرف سوخت را تا حدود ۲۵ تا ۳۰درصد، تغيير دهد.
برای مثال اگر مصرف بنزین یک خودروی دارای سیستم CVVT تا قبل از فعال شدنش در هر صد کیلومتر ۷ لیتر باشد، درصورت فعال بودن سیستم CVVT در تمام صد کیلومتر( البته این اتفاق هرگز نمی افتد) این خودرو می تواند حدود ۹ لیتر سوخت در هر صد کیلومتر مصرف کند.
مزایای CVVT
>> خودروهای دارای سیستم cvvt قادر به تولید قدرت بهتری با موتور های کوچک تر است.
>> مزیت سیستم CVVT برای موتور خودرو اینست که درصورت عدم استفاده ی راننده از قدرت بیشتر، موتور وارد شرایط سخت نمیشود در حالت سیف باقی میماند؛ به همین خاطر استهلاک موتور، کاهش می یابد و عمر مفید آن نیز افزایش پیدا میکند. بنابراین موتور، نیازمند تعمیرات کمتری میشود و مصرف کننده باید هزینه ی کمتری بپردازد.
>> در خودروهای دارای سیستم CVVT می توان مصرف سوخت را با رانندگی ارام و کم فشار، کاهش داد و مسیر موردنظر را با کم ترین هزینه ممکن برای سوخت، طی کرد. با افزایش توان موتور در زمان شتاب گیری می توان از قدرت بالاتر بهره برد .
معایب cvvt
عیب سیستم CVVT خودرو اینست که خودرو های دارای سیستم CVVT، حساسیت خاصی به کیفیت روغن موتور دارند؛ به همین خاطر، باید از روغن هایی با سطح کیفی بالاتر برای آن ها استفاده کرد. به این منظور باید هزینه بیشتری برای سرویس دوره ای این خودرو ها بپردازید.
نتایج استفاده از سیستم cvvt در موتور خودرو ها
* سیستم CVVT خودرو باعث تنفس بهتر و احتراق سریعتر خودرو میشود. علاوهبراین ، آلایندگی موتور را کاهش می دهد؛ به این دلیل که احتراق ناقص از علل افزایش آلایندگی خودرو به شمار میرود ، یعنی زمانی که سوخت برای احتراق، فرصت کافی نداشته باشد.
* میزان توان در خودروی دارای سیستم cvvt، نسبت به خودروی بدون تکنولوژی cvvt، بیشتر است.
* کورس باز شدن سوپاپ در برخی از طراحی ها نیز تحت کنترل است. این امر با افزایش کورس باز شدن سوپاپ در سرعت های بالا به تنفس بهتر و سریعتر موتور کمک می کند.
* افزایش گشتاور بیشینه در سرعت دورانی کم تر( دور موتور پائین)، قدرت مطلوبی را در دور های پائین برای راننده فراهم می کند و همچنین برای رسیدن به قدرت مطلوب به کاهش دنده( معکوس کشیدن) کمتری نیاز است.
گردآوری: بخش خودرو سرپوش
- 13
- 2