تشخیص رنگ شدگی خودرو
تشخیص و کارشناسی رنگ خودرو، یکی از مراحل کارشناسی خودرو به شمار می رود. برای تشخیص این که خودرو مجددا رنگ شده یا رنگ فابریک دارد باید به کارشناسی رنگ خودرو مراجعه کنید. تشخیص رنگ شدگی خودرو در زمان گذشته به دلیل عدم پیشرفت روش های رنگ کردن خودرو، تعمیرات و صافکاری، کار راحت تری بود اما اینک یک کارشناس به لطف پیشرفت فناوری و ابزارهای کار میتواند این موضوع را بهتر تشخیص دهد.
روش ها و ابزارهای تشخیص رنگ خودرو
چند روش برای اموزش تشخیص رنگ شدگی خودرو وجود دارد که در ادامه با آن ها اشنا میشوید:
>> نحوه تشخیص رنگ خودرو با چشم:
از ابتدایی ترین روش های تشخیص رنگ خودرو می توان به روش چشمی اشاره کرد. در این روش باید پس از اعتماد به چشمتان، نشانه های رنگ شدن خودرو را پیدا کنید. این کار، اگر یک صافکار و نقاش ماهر روی آن کار کرده باشند؛ دشوارتر است. بااین حال احتمال دارد که بتوانید رنگ شدگی ماشین را با کمی دقت بفهمید:
بخش هایی از خودرو نظیر درها، سپرها، صندوق عقب و گلگیرها که بیشتر در معرض آسیب دیدگی قرار دارند، را بطور دقیق بررسی کنید. از ترکیب رنگها با کدهای مختلف، رنگ ارجینال کارخانه بدست می آید که حرفه ای ترین تعمیرکارها هم بدون داشتن کدها نمیتوانند چنین رنگ اورجینالی را درست کنند. بنابراین تشخیص تفاوت رنگ از رنگ کارخانه با کمی دقت، امکانپدیر است.
درصورت خرید خودرو از نمایشگاه، کار تشخیص رنگ بخاطر نورهای درخشان آن جا دشوار میشود. بنابراین از فروشنده بخواهید تا در زیر نور طبیعی روز( و نه در آفتاب شدید)، خودرو را به شما نشان دهد.
>> نحوه تشخیص رنگ خودرو با دست کشیدن روی بدنه:
تشخیص رنگ خودرو با دست کشیدن روی بدنه مانند روش چشمی، نیازمند کارشناس خبره می باشد. بااین حال اگر میخواهید خودتان چنین کاری را انجم دهید، باید به شیوه زیر عمل کنید:
کیفیت و بافت رنگ را حس کنید. درصورت انجام سنباده کاری بر روی ماشین توسط صافکار، این حس زبری بافت به انگشتانتان منتقل میشود ولی درصورت صاف، نرم و یکنواخت بودن بافت آن به این معنیست که رنگ خودرو ارجینال کارخانه است. شما میتوانید با دستانتان حالت پوست پرتقالی ماشین را تشخیص دهید؛ به این صورت که دستتان، سطحی ناصاف و متخلخل را مانند پوست پرتقال، لمس می کند.
>> تشخیص رنگ ماشین با استفاده از ابزارهای کارشناسی:
گاهی اوقات، کارشناس خبره هم نمیتواند رنگ خودرو را بدون ابزارهای لازم به سادگی تشخیص دهد. به همین دلیل با استفاده از دستگاه پیشرفته تشخیص رنگ دیجیتال یا اتاق تشخیص رنگ می توانند چنین کاری را انجام دهند تا رنگ شدگی خودرو براساس ضخامت رنگ خودرو تعيين شود. در نظر داشته باشید که با اضافه شدن یک لایه رنگ بر روی لایه رنگ اصلی، ضخامت رنگ در آن نقطه بیشتر می شود. از این رو تفاوت ضخامت رنگ در بعضی نقاط، بیانگر رنگ شدگی خودرو می باشد. همچنین درصورت رنگ کردن مجدد کل خودرو، ضخامت لایه رنگ از حدود ۴.۷ بالاتر می رود که بیانگر این است که لایه رنگ دیگری بر روی رنگ فابریک خودرو آمده است.
کارشناس پس از بررسی و تشخیص رنگ خودرو موظف است که در برگه تشخیص رنگ یا همان فرم خام تشخیص رنگ خودرو، تمام اطلاعات رنگ شدگی و ضرب دیدگی را وارد کند.
>> تشخیص رنگ خودرو با دست کشیدن روی بدنه:
شما به یک کارشناس خبره برای تشخیص رنگ ماشین با دست کشیدن روی بدنه نیاز دارید اما اگر می خواهید خودتان، چنین کاری را انجام دهید؛ لازم است که دور ماشین بچرخید و روی سطح بدنه با استفاده از نوک انگشتانتان دست بکشید. توجه کنید که ماشین رنگ نشده، سطح صیقلی و صافی دارد. اگر حالت زبری، برامدگی یا ناهمواری و یک نواخت نبودن را در قسمتی از بدنه ی خودرو احساس کردید، به این معنیست که آن قسمت ها رنگ شده است.
همچنین میتوانید با نوک انگشتانتان، کیفیت و بافت رنگ را بررسی کنید. اگر از سنباده برای نقاشی و رنگ استفاده شده باشد متوجه زبری بافت سنباده می شوید. شما حتی می توایند با دستتان ارجینال نبودن رنگ کارخانه و حالت پوست پرتقالی بدنه ماشین را تشخیص دهید.
>> تشخیص رنگ شدگی خودرو با آهنربا:
برای تشخیص رنگ خودرو با آهنربا باید از آهنرباهای مخصوص تشخیص رنگ شدگی ماشین استفاده کنید ولی می توانید با یک آهنربای ساده هم این کار را انجام دهید؛ به این صورت که باید روی قسمت های مختلف بدنه ماشین، آهنربا را جابجا کنید. اگر جاذبه آهنربا در قسمتی کم تر شد به این معنیست که ضخامت رنگ در آن قسمت زیاد است و رنگش فابریک نیست. بطور کلی جنس بدنه ماشین از آهن و فولاد می باشد؛ به همین خاطر، قابلیت جذب آهنربا را با رنگ فابریک کارخانه دارد.
>> بررسی رنگ کاپوت با کمک پیچ ها:
نقاش برای این که گلگیر و کاپوت را ترمیم کند باید آنها را از ماشین جدا کند؛ بنابراین باید نسبت به باز کردن پیچ های اتصال موجود اقدام کند. شما باید کاپوت را برای بررسی این موضوع، بالا بزنید و پیچ و مهره ها را با دقت نگاه کنید؛ در صورت وجود اثری از رنگ ناهماهنگ با بدنه یا آچار خوردگی بر روی آنها ، بی تردید آن قطعه صافکاری و نقاشی شده است.
>> تشخیص رنگ خودرو با استفاده از دستگاه:
کمک گرفتن از کارشناسان و متخصصان حوزه تشخیص رنگ خودرو، مطمئن ترین روش تشخیص رنگ محسوب میشود که آن ها چنین کاری را با دستگاه های دیجیتال انجام می دهند. تراکم و ضخامت رنگ بعنوان دو فاکتور مهم در رنگ خودرو تلقی میشود که دستگاه های تشخیص رنگ دیجیتال، این کار را به بهترین حالت ممکن انجام می دهند. این دستگاه ها پس از اندازهگیری تراکم و ضخامت رنگ قسمت های مختلف خودرو، با استفاده از این عددها رنگ خودرو را تشخیص می دهند.
در صورت نقاشی شدن مجدد کل خودرو، ضخامت همه ی بخش ها به یک میزان است ولی بازهم قطعیت رنگ شدگی خودرو را باتوجه به عدد نشان داده شده میتوان مشخص کرد. بالاتر بودن عدد ضخامت از حدود ۴.۷، نشاندهنده ی رنگ خورده بودن خودرو است.
>> نحوه تشخیص رنگ خودرو با تینر:
بافت رنگ فابریک ماشین، شش ضلعی و یک دست میباشد در حالی که موادی که نقاش ها دارند، بافت شطرنجی با نقاط روشن و تیره دارد؛ نقاط روشن مربوط به رنگ و نقاط تیره مربوط به حلال موجود در آن می باشد. تینر و حلال موجود در مواد، پس از استفاده از تینر در زمان خشک شدن ، بخار میشود و سطوح مات می شود که این ماتی با انعکاس نور به راحتی قابل تشخیص است.
نکات تکمیلی تشخیص رنگ شدگی خودرو
عدم وجود ضربه یا رنگ در چند ناحیه، یکی از نکات قابل توجه در کارشناسی رنگ خودرو می باشد. سقف و ستون های خودرو نباید رنگ شده باشند یا دچار آسیب شده باشند. خودرویی که در قسمت سقف یا ستون ها رنگ شده است، احتمالا از ناحیه ستون ها، تصادف شدیدی را تجربه کرده یا در گذشته واژگون شده است. این مساله قیمت خودرو را شدیدا کاهش می دهد و استهلاک اتومبیل را در بلندمدت افزایش می دهد.
در نظر داشته باشید که سرشاسی های خودرو نباید اسیب دیده باشند. وجود خوردگی یا جوش در نقطه سر شاسی خودرو به این معنیست که در زمان گذشته ، اتومبیل مذکور از ناحیه جلو یا عقب، تصادف شدیدی داشته است تا جاییکه شاسی خودرو نیازمند تعمیر است. این خودروها باعث بروز مشکلاتی همچون گیجی فرمان می شوند و البته به هیچ عنوان نمیتوان این مشکل را حل کرد. بنابراین اکیدا توصیه میشود که در حین خرید خودرو یه سراغ خودروهایی که سقف و ستونشان رنگ شده یا شاسی های آن ها ضربه خورده نروید.
گردآوری: بخش خودرو سرپوش
- 18
- 5