طرفداران محمدباقر قالیباف در این شبکه اجتماعی حضور گستردهای دارند؛ اما خود او شناسه کاربری ندارد. از سوی دیگر هم مصطفی میرسلیم و هم هاشمیطبا در این مدت بارها با توییتها و جملات خود، اعتراضهایی را که داشتهاند، مطرح کردهاند؛ هاشمیطبا درباره سوءمدیریت یکی از نامزدها که منجر به مرگ هفت تماشاگر فوتبال در ورزشگاه آزادی شد، نوشت.
میرسلیم نیز با توییتی حضور خود را در این شبکه اجتماعی اعلام کرد. پیش از تأیید نهایی اسامی نامزدهای ریاستجمهوری، محمود احمدینژاد نیز حساب کاربری خود را به انگلیسی راهاندازی کرده بود که اکنون بلااستفاده مانده است. از سوی دیگر، دکتر داوری، تئوریسین طرفداران احمدینژاد نیز حضور فعالی در این رسانه دارد.
حجتالاسلام ابراهیم رئیسی و طرفدارانش با عنوان خادمالرضا نیز درباره برخی اتفاقات در توییتر واکنش نشان میدهند؛ مثلا درباره دیدار نماینده پوتین یا جمهوری تاتارستان با ایشان؛ مجموعهای از عکسها و تبلیغات انتخاباتی ایشان نیز از این شبکه اجتماعی ممکن میشود. محسن رضایی که این دوره کاندیدا نشده است، در این مدت بارها ایدههای اقتصادی خود را مطرح کرده است. تعداد فالوئرهای نامزدهای ریاستجمهوری این شبکه اجتماعی هر روز بیشتر میشوند.
هشتگها
درحالحاضر، برخی اتفاقاتی که در این شبکه اجتماعی رخ میدهد، بهسرعت با واکنش رسانههای رسمی و تیمهای تبلیغاتی نامزدها روبهرو میشود. با وجود محدودیت کاراکتر در این رسانه، سرعت اطلاعرسانی در آن بالاست. کوچکترین موضوعی از سوی کاربران رصد و نسبت به آن واکنش نشان داده میشود؛ در زمان مناظرهها، پخش پیامهای تبلیغاتی، برنامههای زنده و برنامههای پخششده، بهسرعت نظرات خود را مطرح میکنند و به بحث و تبادل نظر میپردازند.
استفاده از هشتگها از سوی تیم رسانهای نامزدها بهشدت رایج است. اصلاحطلبان که نامزد مشخص آنها روحانی است و درعینحال حمایت از جهانگیری رانیز مدنظر دارند، از چند هشتگ بیشتر استفاده میکنند: #تغییرات_ملموس و تا ١٤٠٠ با روحانی_جهانگیری. وقتی مسائلی مطرح میشود که کاربران میخواهند نسبت به آن واکنش نشان دهند نیز منتظر تیم رسانهای نامزدی نمیشوند؛ مثلا چند نمونه درباره محمدباقر قالیباف رخ داده است که نسبت به برخی تشابه ایدهها از سوی وی و افراد دیگر، با واکنش شدید مخاطبان روبهرو شده و حتی در لحظاتی ترند هم شده است.
برخی، ایدههای ایشان را برگرفته از هیلاری کلینتون، روحانی و حتی مصر میدانند؛ مثلا ایده – چهار درصد و ٩٦ درصد – را برگرفته از ایده جنبش والاستریت – یک درصد و ٩٩ درصد – میدانند. استفاده از مترجم همزمان برای ناشنوایان را برگفته از روحانی و... میدانند.
نحوه استفاده
در این میان، مسائل دیگری نیز مطرح است؛ کاربران درباره استفاده از مطالبشان در شبکههای فارسیزبان خارج از کشور ناراحت و بهشدت با این ماجرا مخالف هستند. آنان معتقدند نظرات خود را برای هموطنان ایرانی و با برخی چارچوبهای خاص کشور، مطرح میکنند و هنگامی که از رسانهها و تلویزیونهای خارج از کشور مطرح میشود، باعث برخی مشکلات میشود.
هرچند توییتر نیز قوانینی برای کپیرایت و حق استفاده از این توییتها دارند که آن رسانهها ناگزیرند از آن استفاده کنند. رسانه فیلترشده توییتر در روزهای منتهی به انتخابات ٩٦، روزهای پرماجرایی را میگذراند و در برخی اتفاقات، نقش تأثیرگذاری داشته است. شاید یکی از سادهترین و دمدستیترین آنها، توضیحی بود که مجری برنامه ناگزیر شد درباره استفاده از هدفون در هنگام مناظره بدهد./شرق
- 19
- 5