دیجیتال مارکتینگ چیست؟
دیجیتال مارکتینگ به هرگونه ای از بازاریابی محصولات و خدمات می گویند که از روش دستگاه های الکترونیکی و هر رسانه دیجیتالی مثل موبایل، صفحات نمایشگر تبلیغاتی و ... امکانپذیر است. هر استراتژی نیازمند یک برنامه ریزی منظم و اجرای دقیق آن می باشد. یکی از علل اصلی شکست خیلی از کسب و کارها نداشتن برنامه برای استراتژی می باشد. پس نخستین کار شما نوشتن یک برنامه و اجرای دقیق آن می باشد.
در این روش بازاریابی جدید تکیه بر ظرفیت های دیجیتال با محوریت «اینترنت» مدنظر است. این رویکرد به معرفی محصولات و پیش برد فروش از طریق فضای دیجیتال اصرار دارد. دیجیتال مارکتینگ با منطبق ساختن خود با اصول مارکتینگ و استفاده از رویکردهای گوناگون،کاربردپذیری آنها را با زندگی مجازی مشتریان در عرصه وب و اینترنت ممکن کرده و تجارت و کسب و کار و مبادله را با سرعتی برق آسا به عرصه اینترنت کشانده است.
در واقع دیجیتال مارکتینگ معرفی و پیشبرد فروش محصولات و برند از طریق یک یا چند رسانه الکترونیکی است. از مهم ترین خصوصیت دیجیتال مارکتینگ توانایی سنجش اثربخشی و بازده کمپین های تبلیغاتی و ارزان بودن آن می باشد. همچنین دیجیتال مارکتینگ با انواع مقیاس های کسب و کار از کوچک تا بزرگ سازگار است. در واقع از یک جوان جویای نام با سرمایه چند میلیونی تا یک کسب و کار چند صد میلیاردی مثل اپل میتوانند از ظرفیت های دیجیتال مارکتینگ استفاده کنند.
تاریخچه دیجیتال مارکتینگ
نخستین بازاریابی دیجیتال صورت گرفته در دنیا مربوط به بیش از ۱۰۰ سال پیش می شود. رادیو سال ۱۹۸۶ اختراع شده است. ۱۰ سال زمان برد تا رادیو به محصولی عمومی تبدیل شود و اغلب مردم آنرا تهیه کنند و از آنجا بود که به فکر تبلیغات نیز افتادند. نخستین تبلیغات مربوط بود به یک اجرای اُپرا که پس از پخش آن فوراً بلیط های آن اجرا فروخته شد و این شد روز تولد دیجیتال مارکتینگ.
دیجیتال مارکتینگ چطور عمل می کند؟
گرفته از وب سایت شما تا سایر فعالیت های آنلاین تان به منظور شناسایی برندتان شامل تبلیغات در گوگل، تبلیغات دیجیتالی، بازیابی های ایمیلی، بروشورهای آنلاین و فعالیت هایی از این قبیل همگی زیر چتر دیجیتال مارکتینگ قرار می گیرند. برترین بازاریاب های دیجیتالی تصویر واضحی از دارایی ها و تاکتیک کاری شان در زمینه کسب و کار خودشان دارند.
تفاوت بازاریابی آفلاین با دیجیتال مارکتینگ چیست؟
مهمترین نکته در اهمیت و تفاوت دیجیتال مارکتینگ با دیگر ابزارهای بازاریابی Marketing در بخش تعاملی آن است. فضای وب و شبکه های اجتماعی Social Networks امکانی را در اختیار صاحبان کالا و خدمات می دهد تا بتوانند بدون واسطه با مخاطب یا مشتری خود تعامل کنند. همچنین دیجیتال مارکتینگ برعکس مابقی ابزارهای تبلیغاتی و بازاریابی سنتی قابل اندازه گیری است و این موضوع مهمترین خصوصیت آن است. با تعریف شاخص اندازه گیری کلیدی KPI میتوان میزان موفقیت یک کمپین تبلیغات دیجیتال را نسبت به بودجه و هزینه انجام شده اندازه گیری کرد؛ چیری که در خصوص رسانه های آفلاین مانند تبلیغ در نشریات و بیلبورد قابل محاسبه نیست و در مورد تبلیغات تلویزیونی هم به شکل دقیق اندازه گیری نمی شود.
روش های دیجیتال مارکتینگ
- بهینه سازی موتور جستجو (SEO):
یکی از برترین روش های بازاریابی دیجیتال مارکتینگ که رقابت بسیاری در آن وجود دارد سئو است. با بهینه سازی سایت خود برای موتورهای جستجو میتوانید هدفمندترین مخاطبین را داشته باشید. سئو را با هیچ روش دیگر تبلیغاتی نمی شود مقایسه کرد. مخاطبی که خودش به دنبال خدمات و محصولات شما می گردد مسلما هدفمندترین مخاطب شما خواهد بود. چون با توجه به نیازش شما را انتخاب می کند. در این روش با بهینه سازی داخلی و خارجی سایت که شامل بهینه سازی قالب سایت، سرعت سایت، مسائل تکنیکی و تولید محتوای سئو شده و توزیع آن می شود، سایت خود را برای موتورهای جستجو بهینه می کنید تا وب سایت شما سریعتر از رقبایتان در معرض دید مخاطبانتان قرار بگیرد.
- بازاریابی محتوا:
بازاریابی محتوا یکی از برترین ابزارها در بازاریابی دیجیتال مارکتینگ است که مناسب برای تمامی کسب و کارهای آنلاین با هر سرمایه و بودجه ای است. فرقی نمی کند کسب و کار اینترنتی شما کوچک باشد یا بزرگ، سرمایه برای تبلیغات اینترنتی دارید یا نه! در بازاریابی محتوا با توجه به نیاز مخاطبانتان میتوانید برای رفع نیازشان محتوا تولید کنید. امکان دارد با نوشتن یک مقاله بتوانید نیاز مخاطبانتان را بر طرف کنید یا این که یک ویدئوی آموزشی تولید کنید. در واقع در این روش محتوای تولیدی شما مانند یک قلاب عمل می کند.
با تولید محتوای آموزشی مورد نیاز مخاطبانتان میتوانید آنها را به مشتریانتان تبدیل کنید. ابتدا با محتوای رایگان شما نیازشان بر طرف می شود و بعد به شما اعتماد می کنند و خواهان محصولات و خدمات پولی شما که به محتواهای آموزشی تان ارتباط دارند می شوند. در بازاریابی محتوا که زیر مجموعه ای از بازاریابی درونگرا است دیگر نیازی نیست به دنبال مشتری بگردید و آن ها را قانع کنید که از محصولات شما استفاده کنند بلکه مشتری خودش با میل خود به سمت شما می آید و خواستار محصولات و خدمات شما می شود. این یکی از روش های موثر دیجیتال مارکتینگ است.
- بازاریابی شبکه اجتماعی:
یکی از قدرتمند ترین و تاثیر گذار ترین ابزارها در دیجیتال مارکتینگ شبکه های اجتماعی هستند. همان طور که می دانید کاربران فعلی اینترنتی بیشتر از موبایل های خود برای رفع نیاز یا گشت و گذار در اینترنت استفاده می کنند. همین امر سبب می شود که اکثر وقت خود را در شبکه های اجتماعی نیز به سر ببرند. در این شرایط راه اندازی کمپین های تبلیغاتی ویروسی میتوانند بهترین بازدهی ها را برای هر نوع کسب و کاری به وجود آورند. افرادی با کسب و کارهایی هستند که حتی بدون داشتن سایت و به صورت کاملاً رایگان توسط شبکه های اجتماعی محبوب، کسب درآمد های بالایی را برای خود رقم می زنند. از خانمی که در خانه خود کیک می پزد گرفته تا شخصی که در کار پرورش زالو است. هر کسی میتواند از شبکه های اجتماعی برای درآمد زائی خود استفاده کند.
- تبلیغات کلیکی (PPC):
از دیگر روش های دیجیتال مارکتینگ، تبلیغات کلیکی است. تبلیغات ppc یکی از روش های افزایش ترافیک وبسایت است با پرداخت هزینه ای به ازای هر کلیک بر روی تبلیغ شما، یکی از متداول ترین نوع PPC، گوگل ادورز Google adwords هست که در کلمه کلیدی موردنظر شما در بالای صفحات نتایج گوگل به ازای هر کلیک هزینه ای پرداخت خواهید کرد.
- تبلیغات همسان:
این دسته از دیجیتال مارکتینگ عموما به صورت درج محتوای تبلیغاتی (شامل متن، عکس، بنر و …) از شما در محل هایی دیگر مانند وب سایت های پرمخاطب صورت می پذیرد. هدف از این نوع تبلیغات هم شناخته شدن برند و دریافت بازدید کننده برای وب سایت شماست. از جمله تبلیغات این چنینی میتوان به تبلیغات فیس بوک و توییت های تبلیغاتی توییتر اشاره کرد. تبلیغات همسان به تبلیغاتی اشاره دارد که عمدتأ محتوا محور هستند و همراه با محتواهای رایگان دیگر در یک پلتفرم منتشر میشوند.
- بازاریابی موتور جستجو (SEM):
بازاریابی موتور جستجو به نوعی دیجیتال مارکتینگ اشاره دارد که هدفش افزایش قابلیت دید یک وب سایت در موتورهای جست و جو با استفاده از روش های پولی است. به عبارت دیگر این همان تبلیغاتی است که در تبلیغات گوگل AdWords و Bing Ads گوگل قرار می دهید. با درج علامت «Ad» در ابتدای URL میتوانید نتایج جستجوی پولی در گوگل را تشخیص دهید. همچنین گوگل این صفحات را در ابتدای نتایج جست و جو قرار می دهد. با ادغام SEO و SEM میتوانید ترافیک باکیفیتی را در وب سایتتان به وجود آورید. به کمک بازاریابی موتور جستجو میتوانید خودتان را در مقابل مخاطبانی قرار دهید که بطور فعال به دنبال خدمات و برندهایی مثل شما هستند.
- ایمیل مارکتینگ:
باید بعنوان یک دیجیتال مارکتر، حواستان باشد، برای این که هدف نهایی شما محقق شود و پول از مشتری بگیرید باید هر لحظه حواستان به او باشد و چشم از او برندارید و وضعیت را در مراحل گوناگون پیگیری کنید، آنچه بطور نظری در مفاهیم «مسیر سفر مشتری»، «تبدیل مشتری بالقوه به بالفعل» و «بازگشت مشتری» مطرح می شود بطور عملی در ECRM نمود می یابد. ECRM شامل سیاست ها و رویکردها، ابزارها و مراحل ایمیل مارکتینگ، پوش نتیفیکیشن و SMS مارکتینگ بوده و شما با یادگیری تکنیک های حرفه ای E- CRM به درکی صحیح از مفاهیم سفر مشتری و چرخه عمر رسیده و تفاوت آنها را متوجه می شوید. در آخر زمانی که به نحوه پیاده سازی تاکتیک های عملیاتی، بهینه سازی و متریک های کانال های ایمیل، پوش نوتیفیکشن و SMS مسلط شوید میتوانید ادعا کنید که ECRM را یاد گرفته اید. این روش نیز یکی دیگر از روش های دیجیتال مارکتینگ است.
- بازاریابی پیام رسانی فوری:
پیام رسان های فوری جدیدترین گرایش ارتباطی هستند. ۱.۵ میلیارد نفر در دنیا بطور ماهیانه از واتس آپ استفاده می کنند و بعد از آن پیام رسان فیسبوک و وی چت در رتبه های بعدی قرار دارند. درصورتی که بخواهید همان جایی باشید که مخاطبانتان هستند از بازاریابی پیام رسان فوری استفاده کنید. این نوع دیجیتال مارکتینگ در چند سال گذشته شدیداً موفقیت آمیز بوده است.
- رادیو مارکتینگ:
نه تنها در ایران بلکه در پیشرفته ترین کشورهای دنیا هم هنوز رادیو نمرده است و بعنوان یک رسانه و کانال برای دیجیتال مارکتینگ قابل استفاده است. در این زمینه به آمارها دقت کنید، در کشور آمریکا میانگین شنیدن رادیو بطور سرانه ۲ ساعت در روز است. در ایران هم، هم چنان ۳۴ درصد جمعیت در هفته به رادیو گوش می کنند که بعضی از آنان بیش از یک ساعت در روز شنونده رادیو هستند. بنابراین رادیو هم بخشی از بودجه سازمان ها را بخود اختصاص می دهد. استفاده از رادیو برای مخابره یک پیام تبلیغاتی میان برنامه ای و یا حتی اسپانسرینگ یک برنامه میتواند از این دسته دیجیتال مارکتینگ باشد.
- اینفلوئنسر مارکتینگ:
یکی از ابزارها در بازاریابی دیجیتال مارکتینگ، اینفلوئنسر مارکتینگ است. در این پلتفرم ها شما میتوانید به خوبی اینفلوئنسر مارکتینگ انجام دهید و با توجه به موضوع تبلیغ موردنظر خود، با اینفلوئنسر مناسب رابطه برقرار کنید و تبلیغات خود را بدست میلیو ن ها کاربر در فضای شبکه های اجتماعی برسانید. بعضی از ابزارهای موجود قابل استفاده در زمینه تبلیغات در شبکه های اجتماعی عبارت اند از:
> تگرو
> اسنت وی
> ادسنسور
> ادونچر
- وایرال مارکتینگ (بازاریابی ویروسی):
بازاریابی ویروسی یا وایرال مارکتینگ به یک پست خنده دار، مد روز یا عجیب و غریب اشاره دارد که در حجم زیادی به صورت آنلاین اشتراک گذاری می شود. بازاریابی ویروسی در بازه زمان کوتاهی ترافیک وب سایت را شدیداً بالا می برد. انجام این نوع بازاریابی دیجیتال مارکتینگ سخت است ولی مزایایی که به همراه دارد سبب می شود که ارزشِ صرف وقت را داشته باشد.
- بازاریابی تلفنی:
در بازاریابی تلفنی یا مفاهیمی مانند تماس های سرد که هم چنان در دنیا و در کشور خودمان به وفور در حال انجام است نیز بازدهی خوبی وجود ندارد به دلیل آن که اکثراً سعی می شود به کسی که تابحال ارتباطی با کسب و کار ما نداشته است محصولی فروخته شود. بازاریابی پیامکی نیز شاید در دوره ای بتوان گفت مؤثر بوده ولی حال در کشور ما به نوعی به یک مزاحمت تبدیل شده است که شدیداً اثر منفی در ذهن گیرنده پیام ایجاد می کند.
اهمیت استفاده از بازاریابی دیجیتال مارکتینگ
اگر برایتان سؤال است که بازاریابی دیجیتال مارکتینگ به چه علت اهمیت دارد، به نکات زیر توجه کنید:
۱. به ایجاد رابطه بهتر با مشتریان و بهبود چشم اندازهای کسب و کار کمک می کند.
۲. سبب افزایش فروش و در آخر افزایش درآمد می شود.
۳. به شما در محبوب شدن برندتان کمک می کند.
۴. در حال حاضر استراتژی بازاریابی کاملاً به بازاریابی دیجیتال مارکتینگ بستگی دارد.
۵. به دیده شدن شما در SERP موتور جست و جو کمک می کند.
۶. دارای فرصت های شغلی گسترده و پویا است.
۷. نرخ بازگشت سرمایه (ROI) بهتری را بوجود می آورد.
مزایای دیجیتال مارکتینگ
- تبدیل آسان و راحت
- ارتباط بیشتر با مشتریان
- نتایج کمی
- بهره وری هزینه
- دستیابی به یک گسترده جغرافیایی
معایب دیجیتال مارکتینگ
- عدم اعتماد
- عدم اعتماد به کیفیت
- عدم اعتماد به زمانبندی
- عدم اعتماد به پرداخت آنلاین
گردآوری: بخش دیجیتال سرپوش
- 11
- 2