به گزارش خبرآنلاین، سایت اسپیدتست www.speedtest.netبرای سنجش رتبه و کیفیت اینترنت در کشورهای جهان، از ۲ شاخص میانه Median و میانگین Mean استفاده میکند و گاهی توسط کارشناسان و مسئولان حوزه فضای مجازی کشور مورد استناد قرار میگیرد.
اما نکتهای که مغفول میماند این است که سایت اسپیدتست سرعت و کیفیت اینترنت را با یک سرور انتخاب شده که پیشفرض آن نزدیکتر سرور کشورها است، میسنجد. با توجه به اینکه درصد زیادی از ترافیک ایران بین الملل است، نمیتوان به آمار این سایت که معیار سنجش آن اینترنت داخلی کشورهاست استناد کرد. منطقی نیست با توجه به اینکه در چند ماه گذشته قطعیهایی که در اینترنت بینالملل رخ داده است، جایگاه ایران در این لیست ارتقا پیدا کند، مگر همانطور که کارشناسان میگویند، معیار سنجش، اینترنت داخلی باشد.
با این پیشفرض که معیار سنجیدن وضعیت اینترنت ایران در سایت اسپیدتست، صرفا اینترنت داخلی است باید گفت تازهترین آمار این سایت نشان میدهد که «میانه» سرعت دانلود اینترنت ثابت در ماه آگوست ۱۰.۰۲مگابیت بر ثانیه، سرعت آپلود ۱.۵۲مگابیت بر ثانیه و میزان تأخیر (latency) 29 میلیثانیه است. شاخص میانه، همانطور که از نامش پیداست، نقطه وسط دادههای آماری است. معیار دیگری که در این سایت مورد محاسبه قرار میگیرد، «میانگین» سرعت است. شاخصی که حد متوسط دادههای آماری را درنظر می گیرد. بر اساس این شاخص، میانگین سرعت اینترنت سیار با قرار گرفتن در رتبه ۷۶ و اینترنت ثابت ایران در جایگاه ۱۴۵ هر کدام به ترتیب ۱ و ۲ رتبه از جایگاه ماه قبل خود جهش داشتهاند.
سرعت دانلود اینترنت همراه بر اساس شاخص میانگین اکنون ۴۱.۲۸ مگابیت بر ثانیه، سرعت آپلود ۱۳.۲۱ مگابیت بر ثانیه و میزان تأخیر ۳۶ میلیثانیه است. همچنین میانگین سرعت دانلود در اینترنت ثابت ۲۳.۲۳ مگابیت بر ثانیه، سرعت آپلود ۱۴.۳۳ مگابیت بر ثانیه و میزان تأخیر ۴۲ میلیثانیه است.
اسپیدتست بر اساس دادههایی که از کل کشورها به دست میآورد، میانگین و میانه سرعت جهانی اینترنت را نیز محاسبه میکند. اکنون «میانه» سرعت اینترنت سیار ۳۰.۷۹ مگابیت بر ثانیه، سرعت آپلود ۸.۲۶ مگابیت بر ثانیه و میزان تأخیر ۲۹ میلیثانیه است. در این شاخص اینترنت ثابت نیز سنجیده شده و بر اساس آن سرعت دانلود ۶۹.۱۴ مگابیت بر ثانیه، آپلود ۲۹.۹مگابیت بر ثانیه و میزان تأخیر به ۱۰ میلیثانیه رسیده است. همچنین میانگین سرعت جهانی دانلود اینترنت سیار ۷۷.۷۴ مگابیت بر ثانیه، سرعت آپلود ۱۴.۳۳مگابیت بر ثانیه و میزان تأخیر ۳۶ میلیثانیه و در اینترنت ثابت، سرعت دانلود ۱۳۹.۱۹مگابیت بر ثانیه، آپلود ۷۷۰۸۴ مگابیت بر ثانیه و میزان تأخیر ۱۸ میلیثانیه است.
در یک نگاه سادهانگارانه میتوان به این نتیجه رسید که میانگین سرعت اینترنت همراه در دنیا ۷۷.۷۴ مگابیت برثانیه و در ایران ۴۱.۲۸ مگابیت بر ثانیه است که با توجه به تحریمها، زیرساختها و تصمیمات ناظران این حوزه خیلی فاصله چشمگیری نیست و میتوان به این شاخص امیدوارانه نگریست. اما مسئله اینجاست که اختلال و کندی اینترنت و چیزی که تجربه کاربری خوشایندی را برای فعالان در عرصه مجازی و صاحبان کسب و کار رقم میزند، ربطی به کیفیت اینترنت داخلی ندارد و مسئله مهم اینترنت بینالملل است که کندی و اختلال در آن همیشه کاربران این فضا را با مشکل رو به رو می کند.
اتفاقی که کیفیت ارتباط کاربران ایرانی را برای دسترسی به پلتفرم های شبکه های اجتماعی ، تمام سایت های معتبر جست و جو از گوگل تا ... کند کرده است . گیمرها به ستوه آمدند و کندی سرعت را حتی کودکان هم لمس می کنند. مشکلی که عادل طالبی درباره اش می گوید:«بیشترین درصد استفاده مردم از شبکه های اجتماعی است. مگر الان پلتفرم داخلی موفق در این زمینه داریم؟ وقتی بر اساس آمار در ۶ ماهه گذشته تقریبا به طور مداوم بر اساس آمار رسمی رگلاتوری اختلال وجود داشته و بر اساس آمار لایف وب تا ۵۰ درصد در روزهایی شاهد کاهش تعداد پست های ایرانی اینستاگرام بودیم چطور می توانند بگویند سرعت اینترنت بهتر شده است؟ این بازی با آمار است ! »
جالب اینجاست که طالبی درحالی به کاهش دسترسی مردم به شبکه های اجتماعی از جمله اینستاگرام می گوید که در سال گذشته و بر اساس جدیدترین آمار مرکز توسعه دیجیتال ، بیش از ۸۰ درصد کسب و کارهای دیجیتال ایران بر پایه همین شبکه های اجتماعی بین الملل شکل گرفته است. این حقیقتی است که کم کنندگان دسترسی مردم به اینترنت بین الملل که سبب کاهش کیفیت اینترنت کشور شده است چیزی از آن به مردم نمی گویند!
- 11
- 3