روزنامه جهان صنعت نوشت: وزارت ارتباطات که این روزها زیر فشار انتقاد بابت کیفیت و سرعت اینترنت قرار دارد از یک سرویس جدید برای دور زدن تحریمهای اینترنتی برای برنامهنویسان خبر داد. سایت ۴۰۳ با هدف تسهیل دسترسی برنامهنویسان به سرویسهای مورد نیازشان آغاز به کار کرد. عیسی زارعپور در توضیح راهاندازی سامانه مخصوص برنامهنویسان گفت: «وعدهای برای حل مشکل برنامهنویسان داده بودیم، چرا که بخشی از سایتهای مورد نیاز برنامهنویسان، محققان و دانشپژوهان به دلیل تحریم برایشان غیرقابل دسترس بود و آنها به نوعی ما را فیلتر کرده بودند.»
وزیر ارتباطات، روز ۱۹ بهمن ماه در حاشیه جلسه هیات دولت و در جمع خبرنگاران از راهاندازی و آغاز فعالیت سرویسی برای دور زدن تحریمهای مربوط به برخی سرویسهای بینالمللی خبر داد. این سرویس به برنامهنویسان کمک خواهد کرد که بدون نیاز به استفاده از VPN به سرویسهای مورد نیازشان دسترسی پیدا کنند. اوایل دیماه وزیر ارتباطات وعده داده بود که ابزار دور زدن تحریمها در اختیار برنامهنویسها قرار میگیرد و حالا این سرویس در سایت ۴۰۳ در دسترس کاربران قرار گرفته است.
وزیر ارتباطات درباره نیاز برخی اقشار از جمله برنامهنویسان به این سرویس گفت: هزار سایت و سرویس مردم ما را تحریم و فیلتر کردهاند. بسیاری از این ابزار و سرویسها مورد نیاز برنامهنویسان، محققین و دانشپژوهان است. این افراد در شرایط فعلی برای دسترسی به این سرویسها از فیلترشکن استفاده میکنند که هم امنیت سامانههایشان را به خطر میاندازد و هم سرعت دسترسی را کند میکند. به گفته زارعپور این سرویس با حداکثر سرعت امکان دسترسی به سایتهای تحریمشده از خارج از کشور را فراهم میکند: از امروز با کمک بخش خصوصی و نخبگان سرویسی راهاندازی شده که امکان دسترسی به تمام این سایتها را با حداکثر سرعت برای اقشاری که از آنها استفاده میکنند، فراهم کرده است.
این سایت به آدرس ۴۰۳٫online از همین الان در دسترس قرار دارد. او علت نامگذاری این سرویس به ۴۰۳ را نیز این طور توضیح داد: وقتی کاربران میخواهند به سایتهایی که ما را تحریم کردهاند وارد شوند، خطای ۴۰۳ میدهد و به همین خاطر هم این نام برای این سرویس انتخاب شده است. البته این نکته را هم باید موردتوجه قرار داد که هرچند وزیر ارتباطات در توضیح درباره این سرویس بارها عبارت «در همکاری با بخشخصوصی» را اعلام کرد، اما همچنان تیم فعال و راهانداز سرویس ۴۰۳ روشن نیست و اطلاعات دقیقی درباره فعالان این سرویس، نه در سایت ۴۰۳ و نه از سوی وزارت ارتباطات منتشر نشده است.محدودیتهای اعمالشده برای اینترنت در پنج ماه اخیر، مخصوصا کندی سرعت و از دسترس خارج شدن VPNها به مشکل تحریم از سوی سرویسهای بینالمللی اضافه شد و کار را برای برنامهنویسها دشوارتر از پیش کرده بود. حالا وزارت ارتباطات با هدف تسهیل کار این گروه این سرویس جدید را راهاندازی کرده است. سرویسهای مختلفی در این سایت به کاربران و بهطور ویژه برنامهنویسان ارائه شده است تا آنها بتوانند به نیازهای ضروری برای انجام کارهایشان پاسخ دهند. پیش از معرفی سایت ۴۰۳، اواخر دی ماه بود که سرویس «رادار گیم» هم با هدف حل مشکلات گیمرها رونمایی شده بود.
طبق اعلام وزیر ارتباطات، این سایت سه سرویس مختلف ارائه میکند: CDN برای ارائه فایلهای مرتبط با برخی از بازیها، ابزار سنجش تاخیر و پینگ اینترنت کاربر و DNS رایگان برای کاهش پینگ بازیها. در پنج ماه اخیر که محدودیتهای اینترنت مشکلات فراوانی را برای دسترسی به اینترنت برای اقشار مختلف به وجود آورده بود، وزارت ارتباطات طرحهایی را برای کاهش مشکلات آنها دنبال و راهاندازی کرد. هرچند هنوز برای قضاوت درباره میزان کارایی این طرحها زود است اما این سرویسها و خدمات در حالی به برخی مشاغل و اقشار اختصاص داده میشود که عموم مردم همچنان برای اتصال به شبکه جهانی اینترنت با سختیهای بسیاری روبهرو هستند.
حمایت همهجانبه وزارتخانه از پیامرسانهای داخلی
زارعپور همچنین از امکان استفاده از دو پیامرسان داخلی با شمارههای غیرایرانی خبر داد و گفت: دو پیامرسان داخلی امکان استفاده توسط کاربران خارج از کشور را دارند؛ یعنی با شمارههای خارجی هم امکان فعالسازی بوده و این قابلیت پیش از این وجود نداشته است. او درباره حمایت همهجانبه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از پیامرسانهای بومی نیز این طور توضیح داد: تمام ظرفیتهای وزارت ارتباطات را برای حمایت از پیامرسانهای داخلی وارد کار کردیم و هر نیازی اعم از سختافزار و پهنای باند توسط وزارت ارتباطات برای پیامرسانهای داخلی تامین میشود. وزیر ارتباطات با بیان این که پیامرسانهای داخلی هماکنون میتوانند نیاز میلیونها کاربر ایرانی را برطرف کنند و امکانات بسیار خوبی دارند، اضافه کرد: باید حمایت رسانهای برای پیامرسانهای داخلی انجام شود تا مردم از قابلیتهای این سکوهای بومی مطلع شوند.
چقدر خوب است تا نیازی به دور زدن تحریمها نداشته باشیم
در همین راستا کیوان نقرهکار کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات به «جهانصنعت» گفت: هر زمان که میخواهیم راجع به دور زدن تحریمها کاری را انجام دهیم بالطبع باید موضوع جدیدی را ایجاد و در خصوص آن هزینههایی را پرداخت کنیم و همواره در ترس و استرس باشیم که این راهکار واسطهای، ما را دچار مشکل نکند. عملا کسی که ما را تحریم کرده ممکن است از روشهای دیگری ما را دوباره تحریم کند. چقدر خوب است که فضا به سمتی برود که نیازی به دور زدن تحریمها نداشته باشیم.او در ادامه افزود: نکته حائز اهمیت این است که تا این معقوله جایگاه خودش را پیدا کند و قرار باشد که بهطور غیر رسمی باشد، ممکن است به صورت مدام چالشهایی را برای مصرفکنندگان ایجاد کند، قطع و وصل شود و امنیت اطلاعاتی که در این فضا ردوبدل میشود را به خطر بیندازد. بنابراین به نظر میرسد در این قسمت هم ما دچار مشکلات بسیاری خواهیم شد.
وزارت ارتباطات به کارهای پیچدرپیچ علاقهمند است
نقرهکار در ادامه خاطرنشان کرد: نکته دیگر برمیگردد به مجموعهای که سرویس ارائه میکند و ما نمیتوانیم از خدمات آن استفاده کنیم و پل ارتباطی را برای دسترسی به آن ایجاد کردهایم. اگر قرار باشد آن شرکت سرویسی را به ما ارائه نکند زمانی که متوجه شود از روشهای دیگر برای ارتباط با آن استفاده کردهایم قطعا عدم دسترسی ما را به آن سایتها بهبود میبخشد. اگر هم بخواهد سرویسی را ارائه کند هیچ نیازی به این راههای واسطهای نیست. وی در پایان گفت: به نظر میرسد این یک کار اضافه است و وزارت ارتباطات به کارهای پیچدرپیچ علاقهمند است. به نظر من با تعامل میتوان به راحتی این مشکلات را حل کرد.
باید دنبال راه بلندمدت و پایدارتر باشیم
همچنین سعید امینیان کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات به «جهانصنعت» گفت: اتفاقی که برای حوزه آیتی کشور در حوزه تولید نرمافزار رخ داده این است که از ابزارهای تولید شرکتهای خارجی برای ایجاد تولید سامانهها و نرمافزارها استفاده میکنیم. طبیعتا هر شخص یا شرکتی که سامانهای را تولید میکند به ابزاری که آن سامانه را تولید کرده نیاز دارد تا شرکت سازنده آن پشتیبانی را دریافت کند. بابت این مساله در کشور با تحریمهای دوطرفه مواجه هستیم. یعنی بعضی سایتها را خودمان تحریم کردهایم و بسیاری از موارد هم تحریم جهانی است و شرکتهای جهانی به دلیل اجرای قوانین ما را تحریم کردهاند. او در ادامه گفت: به نظر میرسد هرگونه ابزاری که بتواند این تحریمها را دور بزند به صورت موقت به جامعه ما کمک میکند. اما باید دنبال راه بلندمدت و پایدارتری باشیم. اینکه بتوانیم چنین راهی را پیدا کنیم نیازمند این است که ارتباطمان را با دنیای بینالملل به نحوی تنظیم کنیم که بتوانیم سرویسها را دریافت کنیم و شرکتهای آیتی ما از این تحریمها خارج شوند و به اطلاعات این شرکتها دسترسی پیدا کنند.امینیان در ادامه خاطرنشان کرد: نکته دیگر حائز اهمیت این است که در کشورمان بحث کپیرایت را رعایت نمیکنیم. طبیعتا اگر بخواهیم با این شرکتهای خارجی تعامل داشته باشیم، داستانهای کپیرایت به وجود میآید که باید هزینههای آن را بپذیریم و پرداخت کنیم. بسیاری از سیستمها و نرمافزارها در کشور ما کرک و استفاده میشوند که چنین کاری امکانپذیر نیست. وی در پایان گفت: به نظر میرسد در شرایط فعلی این سامانه که یک بستر موقتی باشد تا مشکلات فعلی برنامهنویسان و تولیدکنندگان را حل کند و درست اجرا شود و مشکلاتی را ایجاد نکند، ایده و فکر خوبی است. اما راه درستتر همانطور که گفتم این است که بتوانیم برنامههای بلندمدتی را برای رفع این تحریمها به وجود آوریم.
- 11
- 6