اگرچه بهنظر میرسد مراکز فرماندهی نظامی، معادن طلا و الماس، نیروگاههای هستهای و... ایمنترین نقاط جهان هستند، ولی روزنامه گاردین این هفته گزارشی را به چاپ رساند که تصور همه مردم را تغییر داده است و نشان میدهد مکانهای فوق سری و امنیتی جهان به جز اتفاقات مذکور فعالیتهای دیگری را هم تحت پوشش قرار میدهند و بسیاری از آنها مراکز داده توسعه خدمات پردازش ابری و فناوری را در خود جا دادهاند.روزنامه گاردین بهنقل از منابع مختلف، فهرستی را منتشر کرده است که از آن بهعنوان ایمنترین و فوق سریترین نقاط جهان یاد میکند.
در این گزارش گفته شده است که اگر اقتصاد جهان نابود شود، حملات هستهای صورت گیرد، ذرات رادیواکتیو در همه جا پخش شود و حوادثی به این بزرگی اتفاق بیفتد، باز هم مشکلی برای این امکان به وجود نمیآید. فهرست این مراکز به قرار زیر معرفی شده است.
مجتمع کوهستانی شاین
این مرکز در عمق ۶۱۰ متری یک کوه گرانیتی در منطقه «کلرادو اسپرینگس» در نزدیکی شهر کلرادوی امریکا واقع شده است. این مجموعه بزرگ در مقابل حملات هستهای ایمن است و در اصل مرکز فرماندهی دفاع هوایی-فضایی امریکای شمالی (NORAD) محسوب میشود. مجتمع کوهستانی شاین نیروگاه برق، تأمین آب، سیستم گرمایشی، بیمارستان و... را بهصورت اختصاصی در اختیار دارد و برای تأمین نیازهای خود از هیچ منبع بیرونی استفاده نمیکند.
از این منطقه بهعنوان یک شهر زیرزمینی یاد میکنند و «استیون رز» معاون پشتیبانی «عملیات ۷۲۱» امریکا میگوید این نقطه تنها مرکز وابسته به وزارت دفاع ایالات متحده محسوب میشود که بالاتر از سطح زمین قرار دارد و به کمک پالسهای الکترومغناطیسی از آن محافظت میشود. در ورودی این مجموعه ۲۵ تن وزن دارد و حتی در مقابل حملات بیولوژیکی مؤثر است. تأسیسات این مرکز در مقابل حملات سایبری پیشبینی نشده هم ایمن هستند.
آرشیو مخفی واتیکان
این مرکز که ۴۰۰ سال قبل ساخته شده بود در قلب شهر رم قرار دارد و در آن از مهمترین و قدیمیترین اسناد مذهبی جهان از جمله دستنوشتههای مارتین لوتر، نامههای میکلانژ و متنهای نوشته شده توسط گالیله نگهداری میشود. امنیت اصلی این مکانها توسط مجموعه پیچیده سختافزاری و نرمافزاری تأمین میشود و روزنامه گاردین توضیح داده است مدارهای به کار رفته در سیستم امنیت الکترونیکی برای این مرکز به قدری پیچیده است که تنها چند نفر در کره زمین توانایی تعمیر آن را دارند.گارد امنیتی سوئیس وظیفه محافظت از این مرکز را برعهده دارد و تمامی اعضای این گروه امنیتی با عینکهای مجهز به دوربین مدار بسته، بیسیمهای هوشمند داخل گوش، گیرندههای اختصاصی و... در محلهای ویژه حاضر میشوند و بهصورت لحظه به لحظه با یکدیگر در ارتباط هستند. فناوری اطلاعات کلیدیترین عامل برای محافظت از این مکان پیچیده محسوب میشود.
خزانــــــهداری شمـــشهای طلا در فورت ناکس
ساخت این مرکز که در شهر کنتاکی واقع شده است سال ۱۹۳۶ میلادی به اتمام رسید تا از۱۴۷.۳ میلیون اونس طلا وابسته به دولت امریکا نگهداری کند که ارزش آنها معادل ۲۰۰ میلیارد دلار محاسبه میشود. در طول جنگ جهانی دوم این مرکز حتی کوچکترین آسیب را هم پیش روی خود ندید. افرادی که از این مرکز بازدید میکنند مراحل امنیتی بسیار پیچیده را پشتسر میگذارند و همه آنها باید هنگام ورود و خروج سه بار از یک دستگاه اسکن هوشمند عبور کنند و حتی بخشهای داخلی بدن آنها مورد بررسی قرار گیرد. دولت امریکا برای محافظت از این مرکز یک پست فرماندهی سایبری راهاندازی کرده است که بهصورت شبانهروزی شبکه رایانهای این نقطه را زیر نظر میگیرد.
بانک ذخیره فدرال نیویورک
بد نیست بدانید که فورت ناکس بزرگترین انبار شمشهای طلا در جهان محسوب نمیشود و بانک ذخیره فدرال نیویورک بر اساس آخرین گزارش ۶۳۵۰ تن طلا و دیگر فلزات گرانبها را در عمق ۸۰متری شهر منهتن نگهداری میکند. این مرکز توسط یک سیلندر فولادی ۹۰ تنی محافظت میشود و دیوار بتنی ۱۴۰ تنی نیز اطراف آن کشیده شده است تا با دقت هرچه تمامتر مهر و موم شود. برای این مکان یک سیستم الکترونیکی هوشمند در نظر گرفته شده است که حتی ورود هوا یا قطرات آب را هم زیر نظر میگیرد و به گفته دولت امریکا، حتی نفوذ هوا هم به این مرکز غیرممکن است.
سیستم امنیتی این مرکز بسیار پیچیده است و تنها یک گروه سه نفره اجازه دارند در این مکان حضور یابند. حدود ۹۸درصد طلاهای ذخیره شده در این مرکز به کشورهای خارجی اختصاص دارد و البته، طلاهای آنها بهصورت جداگانه در صندوقهای امنیتی نگهداری میشوند. این صندوقها بسیار هوشمند هستند و یک سیستم مبتنی بر فناوری هوش مصنوعی پس از ۱۰ مرحله آزمون تعیین هویت، امکان باز شدن هر صندوق را فراهم میکند.
دریاچه گروم یا منطقه ۵۱
«منطقه ۵۱» محرمانهترین بخش در پایگاه هوایی ادواردز در شهر نِوادای امریکا محسوب میشود و این تأسیسات در منطقهای تأسیس شده است که سالهای قبل به آن «دریاچه گروم» میگفتند. از این منطقه بهعنوان محرمانهترین و طبقهبندی شدهترین نقطه ایالات متحده یاد میکنند. این مکان تنها نقطه در کره زمین است که فضانوردان اجازه عکسبرداری از آن را ندارند.
هماکنون مشخص نیست که در این منطقه چه پروژهای دنبال میشود. ولی در گزارش اخیر گفته شده است گروه ویژهای متشکل از مهندسان ارشد شرکتهای آیبیام، گوگل و مایکروسافت که به استخدام وزارت دفاع امریکا درآمدهاند در مرکز امنیت سایبری این مرکز مشغول به کار هستند. گفته میشود که این پایگاه هوایی سال ۱۹۵۵ میلادی با هدف پرواز هواپیماهای جاسوسی بدون سرنشین ساخته شد و هنوز هم بیشترین بودجه وزارت دفاع امریکا برای برقراری امنیت الکترونیکی و سایبری در این مرکز هزینه میشود.
مرکز جهانی بذرهای اسؤالبارد
این مرکز در اعماق دایره قطب شمال در کشور نروژ ساخته شده است و از آن بهعنوان پشتیبان اصلی برای تمام دانههای موجود در کرهزمین یاد میکنند و بههمین خاطر از این مرکز بهعنوان بزرگترین بانک جهان هم یاد میشود. تا فوریه ۲۰۱۷ مرکز اسؤالبارد بیش از ۹۳۰ هزار نوع بذر را شامل میشد و از هر کدام از آنها ۵۰۰ عدد ذخیره شده بود.این تأسیسات در عمق ۱۲۰ متری یک کوهستان یخی در جزیره اسپیتسبرگ قرار دارد. از آنجایی که رطوبت و گردش هوا میتواند این بذرها را خراب کند، یک سیستم هوشمند مجهز به ابررایانه آن را مدیریت میکند.
نیروی هوایی شماره یک
این مرکز جزو نقاط طبقهبندی شده و سری است که هواپیمای معروف رئیس جمهوری امریکا در آن نگهداری میشود. این پایگاه هوایی بشدت محافظه شده است و سیستم الکترونیکی مرکزی آن مجهز به قابلیتهای هوش مصنوعی به گونهای طراحی شده است که میتواند رادارهای دشمن را هم تغییر جهت دهد و با ارسال امواج مغناطیسی مقصد موشکها را عوض کند.بسیاری از اعضای ارتش مخفیانه سایبری امریکا در این مرکز مشغول به کار هستند و ایمنترین سیستم دفاع سایبری امریکا در آن مورد استفاده قرار میگیرند. از این پایگاه بهعنوان یک مرکز غیرقابل هک شدن یاد میکنند.
مرکز داده پیونِن
این مرکز داده در طول جنگ سرد در کشور سوئد و در عمق ۳۵ متری یخهای قطبی ساخته شد واز آن بهعنوان امنترین مرکز داده جهان یاد میکنند. گفته میشود که حتی اگر یک حمله هستهای کرهزمین را از بین ببرد، برای این مرکز داده هیچ اتفاقی نمیافتد. درهای این مرکز داده به ضخامت ۴۰ سانتیمتر و از جنس فولاد ساخته شدهاند و تمامی آنها به سیستمهای هوشمند امنیت مجهز هستند.دادههایی که در سرورهای این مرکز ذخیره شدهاند به هیچ شکل قابل دسترسی نیستند و برای تأمین انرژی آن از موتور دو زیردریایی با ژنراتورهای هستهای استفاده شده است.
میثم لطفی
- 18
- 5