مقامات آمریکایی، اطلاعات جدیدی پیرامون شرکت هواوی کسب کردهاند. طبق اخبار منتشرشده، اطلاعات با استفاده از فرایندهای نظارتی و جاسوسی مخفیانه بهدست آمد. آمریکاییها قصد دارند در جلسات دادگاهی آتی خود، از این اطلاعات برای محکوم کردن شرکت چینی به دور زدن تحریمها و فساد بانکی استفاده کنند.
الکس سالمون، کمک دادستان ایالتی آمریکا در جلسهی استماع دادگاهی فدرال در بروکلین، جمعآوری اطلاعات دربارهی شرکت هواوی را تأیید کرد. بهعلاوه، او گفت که جمعآوری طبق قانون نظارت اطلاعاتی خارجی آمریکا (FISA) انجام شد و اطلاعات بهدستآمده، فعلا باید بهصورت محرمانه باقی بمانند.
دولت آمریکا روز پنجشنبهی گذشته، اطلاعیه را برای شرکت هواوی ارسال کرد. در آن اطلاعیه اعلام شد که آمریکاییها قصد دارند از اطلاعات بهدستآمده در دادگاه استفاده کنند. بهعلاوه، آنها جمعآوری اطلاعات با استفاده از جستجوهای فیزیکی و برنامههای نظارتی الکترونیکی را نیز تأیید کردند. البته، جزئیات زیادی از محتوای اطلاعات و روشهای دقیق جمعآوری آنها بیان نشد.
آمریکا از مدتی پیش تلاش میکند تا کشورهای دیگر، استفاده از تجهیزات مخابراتی هواوی را متوقف کنند. آنها ادعا میکنند که احتمالا دولت چین، از غول مخابراتی خود برای جاسوسی در کشورهای دیگر استفاده میکند. البته، هواوی همیشه گفته که نگرانیهای آمریکاییها و دیگر کشورها بیمورد است.
برایان فری، دادستان سابق فدرال در آمریکا که درگیر پروندهی هواوی نیست، میگوید که قانون نظارتی FISA عموما برای بررسی اتهامات جاسوسی استفاده میشود. بهعلاوه، این قانون با تأیید دادگاهی ویژه در آمریکا اجرا میشود. فری دربارهی FISA میگوید:
دلیل اصلی اجرای قانون FISA در ارتباط با شرکتها و اشخاص، آن است که ما شک کنیم فردی برای قدرتی خارجی، جاسوسی میکند.
او در ادامه به این نکته اشاره میکند که دولت آمریکا از سالها پیش، نگران جاسوسی از سوی هواوی بود.
در ارتباط با دادگاه بروکلین، هواوی و مدیر مالی آن، منگ وانژو، به دور زدن تحریمهای آمریکا علیه ایران متهم میشوند. در جزئیات اتهام گفته شد که شرکت چینی و مدیر مالیاش، پیرامون ارتباط با شرکت Skycom Tech، اطلاعات ناقص و دستکاریشده را به هولدینگ HSBC گزارش دادهاند. آمریکاییها ادعا میکنند که این شرکت، با ایران در ارتباط است. هواوی ادعا کرد که شرکت اسکایکام، شریک محلی آنها محسوب میشود و ارتباطی با ایران ندارد.
منگ، ابتدا در ماه دسامبر ۲۰۱۸ در کانادا و به درخواست دولت ایالات متحده دستگیر شد. اتهام او در آن زمان، همان تقلبهای بانکی بودند که بررسی آنها تا ماه ژانویهی سال جاری میلادی به طول انجامید. درنهایت، او به قید وثیقه آزاد شد و از آن زمان، با ادعای بیگناهی درصدد تلافی اقدامات آمریکاییها نیز هست. بههرحال، هواوی در آن اتهامات اظهار بیگناهی کرد و سخنگوی آنها نیز پیرامون بیانیهی روز پنجشنبهی گذشته، اظهارنظر خاصی انجام نداد. او اعلام کرد که شرکتش پیرامون اتهامات غیررسمی، اظهارنظری انجام نمیدهد.
آمریکاییها در اتهام اصلی خود پیرامون شرکت اسکایکام، ادعا میکنند که هواوی با استفاده از آن شرکت تقلبی، فناوری، کالا و خدمات را با ایران مبادله کرده و پول آن را نیز توسط بانکهای بینالمللی دریافت کرده است. این موارد، نقض تحریمهای آمریکا علیه ایران و همچنین دروغگویی در نظام بانکی را متوجه شرکت چینی میکند.
ماه گذشته، رویترز گزارشی پیرامون نظارت آمریکاییها بر هواوی منتشر کرد. در آن گزارش، روشهای ردگیری مخفیانهی فعالیتهای هواوی شرح داده شد. طبق ادعاهای رویترز، مقامات آمریکایی اطلاعاتی را از دستگاههای همراه مدیران شرکت چینی در فرودگاهها کپی کردهاند که در آن اطلاعات، جزئیاتی از فعالیتهای مشکوک شرکت به چشم میخورد. این خبرگزاری، قبلا گزارشهایی را نیز پیرامون بررسیهای هولدینگ HSBC روی فعالیتهای هواوی و همچنین اتهامات شرکت اسکایکام انجام داده بود.
ترامپ در جریان دستگیری منگ، اعلام کرده بود که در صورت تشخیص نیاز به آن پرونده ورود خواهد کرد. هدف ظاهری او، بهبود روابط تجاری با چین بود. البته، وکلای منگ اعتقاد داشتند که او بهنوعی گروگان جنگ تجاری آمریکا و چین بود.
بههرحال، جزئیاتی از اطلاعات کسبشده پیرامون فعالیتهای هواوی وجود ندارد و نمیتوان تا پیش از برگزاری دادگاه، اظهار نظری پیرامون آنها داشت. نکتهی واضح آن است که آمریکا، با تمام قدرت برای به زانو درآوردن غول مخابراتی چین تلاش میکند. درنهایت، باید منتظر جلسهی بعدی دادگاه در ۱۹ ژوئن (۲۹ خرداد) باشیم.
مهدی زارع سریزدی
- 12
- 1