تلویزیون های CRT (لامپ پرتو کاتدی) محصولاتی انقلابی بودند که چند دهه پس از معرفی، با نمونه های باریک و تخت LCD (کریستال مایع) جایگزین شدند و حالا همین ال سی دی ها هم توسط فناوری جدیدتری به نام OLED (دیود نوری ارگانیک) تهدید می شوند.
بر اساس نظرسنجی ها و آمار موجود از بازار موبایل، پنل های OLED در این حوزه نیز محبوبیت بیشتری دارند اما به دلیل تازگی فناوری، در مدل های محدود و معمولاً پرچمدار عرضه می شوند.
البته سامسونگ در سال ۲۰۰۴ نخستین موبایل مجهز به نمایشگر OLED (رزولوشن ۱۲۴ در ۱۲۴) با نام «X120» را به بازار عرضه کرد که این تلفن راه را برای ورود محصولات بیشتری از این دست هموار نمود. با این حال و پس از گذشت ۱۳ سال، بازار تلفن های همراه همچنان تحت سلطه پنل های LCD باقی مانده است.
نموداری که مشاهده می کنید تعداد مدل های موبایل های مختلف را نشان داده و تیراژ تولید تلفن در این زمینه به بخش مربوطه از بازار بستگی دارد؛ در واقع مدل های گرانقیمتی مانند آیفون ۱۰ یا پرچمداران سری های اس و نوت سامسونگ از پنل های OLED بهره می برند، در حالی که اکثر میان رده ها و تلفن های اقتصادی با نمایشگرهای LCD به بازار عرضه می شوند.
از طرف دیگر تولید پنل های OLED تقریباً در انحصار سامسونگ بوده (با ۹۵.۸ درصد سهم بازار تا سال ۲۰۱۵) و سایر شرکت ها مانند ال جی و کمپانی های چینی نظیر BOE (تأمین کننده احتمالی نمایشگر موبایل Honor V10) در حال تلاش برای افزایش سهم خود از بازار مورد بحث هستند.
با این وجود نمایشگرهای OLED در حال فراگیر شدن در بازار گجت های الکترونیکی هستند و خصوصاً در زمینه ساعت های هوشمند، اکثر مدل ها از این فناوری استفاده می کنند. در ضمن با رویکرد جدید تولیدکنندگان تلفن های هوشمند و فاصله گرفتن از نمایشگرهایی با شکل مستطیل کامل (آیفون ۱۰، اسنشال فون، لبه های خمیده در پرچمداران سامسونگ و ...) پنل های OLED با قابلیت تولید در شکل های مختلف برگ برنده را در دست خواهند داشت.
اما آیا روزی می رسد که تمام تلفن های هوشمند به پنل های OLED مجهز شوند؟ این امر غیر ممکن نیست، چرا که تکنولوژی مورد بحث در زمینه مصرف انرژی، پردازش رنگ و باریک بودن برتری محسوسی نسبت به فناوری LCD داشته و با افزایش ظرفیت تولید تأمین کنندگان و کاهش قیمت آن، عرصه رقابت را به ال سی دی تنگ تر خواهد کرد.
گفتنی است در آینده امکان تعویض فناوری OLED با تکنولوژی مشابهی تحت عنوان «micro-LED» نیز وجود دارد که با حفظ ویژگی های مثبت OLED و حذف بخش ارگانیک، امکان افزایش نوردهی پنل را میسر خواهد کرد؛ اما در حال حاضر با پیوستن شرکت هایی مانند اپل، هوآوی، ال جی، ایسوس، موتورولا و وان پلاس به جمع تولیدکنندگان تلفن های هوشمند با نمایشگر OLED، می توان گفت که بازار موبایل تا آینده قابل پیش بینی در اختیار این فناوری قرار خواهد داشت.
محسن خوشنود
- 9
- 4