رسول مژده شفق در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه دولت در سال جاری قیمت خرید تضمینی گندم را که ماده اولیه اصلی تولید ماکارونی است، ۱۰۰ درصد افزایش داده، اظهار کرد: سال گذشته دولت هر کیلو گندم را ۲۵۰۰ تومان از کشاورز میخرید و ۲۷۰۰ تومان به صنف و صنعت میفروخت اما امسال این قیمت ۵۰۰۰ تومان اعلام شده که با هزینههای تبعی حدود ۵۵۰۰ تومان به دست صنف و صنعت میرسد، اما هنوز قیمت قطعی اعلام نشده است.
وی با بیان اینکه در سال جاری هزینه دستمزد، بسته بندی مثل سلفون و کارتن نیز افزایش داشته، تصریح کرد: در حال حاضر مهمترین مشکل تولید کنندگان مشخص نشدن قیمت گندم صنف و صنعت است و با گذشت سه ماه از سال جاری مشخص نیست که قیمت تمام شده ماکارونی بر چه اساس باید محاسبه شود.
یارانه نمیخواهیم!
شفق با بیان اینکه هنوز درباره تامین گندم یارانهای یا بدون یارانه هم تصمیمی اعلام نشده است، اظهار کرد: البته تولیدکنندگان به دنبال یارانه و تفاوت قیمت نیستند؛ چراکه رقابت سالم را از بین میبرد. به طور کلی رانت در صنعت مشکلات و چالشهای زیادی برای تولید کننده و مصرف کننده ایجاد میکند.
وی با اشاره به ممنوعیت واردات گندم در سالهای اخیر، گفت: در خواست ما این است که دولت گندم را به قیمت تمام شده به صنف و صنعت عرضه کند. در سالهای اخیر فقط دولت گاهی برای جبران کمبودها گندم وارد کرده است؛ بنابراین فقط یک منبع تأمین گندم وجود دارد و تولیدکنندگان یا باید مستقیماً گندم را از کشاورز بخرند یا از شرکت بازرگانی دولتی بر اساس قیمت تمام شده تهیه کنند.
به گفته مشاور انجمن صنفی کارفرمایان کارخانجات ماکارونی، با گذشت سه ماه از سال جدید، هنوز قیمت گندم صنف و صنعت تعیین شده تا بر اساس آن و بر مبنای افزایش دستمزد و سایر مولفههای تولید قیمت جدید ماکارونی تعیین شود.
احتمال افزایش ۷۰ درصدی قیمت ماکارونی
وی افزود: در سال جدید قطعاً قیمت ماکارونی افزایش خواهد یافت، اما هرچقدر تعیین قیمت دیرتر انجام شود، تولیدکنندگان با مشکل جدی تری در امر تولید مواجه خواهند شد؛ بنابراین ادامه این روند که کالا به قیمت سال گذشته عرضه شود، اما هزینه حمل و نقل با افزایش ۷۰ درصد، دستمزد با حدود ۳۹ درصد، بسته بندی با بیش از ۷۰ درصد در کنار افزایش هزینه های سربار مواجه باشد برای تولیدکنندگان ممکن نیست.
سهم ۶۰ درصدی گندم در تولید ماکارونی
شفق با بیان این که در صورت افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت گندم نیز، قیمت ماکارونی باید افزایش پیدا کند، در پاسخ به سوالی درباره میزان افزایش قیمت ماکارونی اظهار کرد: هنوز قیمت دقیقی برای نرخ ماکارونی در سال جاری برآورد نشده است اما با توجه به شرایط یاد شده و سهم ۶۰ درصدی گندم در قیمت ماکارونی به نظر میرسد با این شواهد قیمت هر بسته ماکارونی در سال جاری باید ۷۰ تا ۸۰ درصد افزایش پیدا کند اما هنوز نرخ دقیقی مشخص نشده است.
وی همچنین با بیان اینکه در حال حاضر ماکارونی یارانه دریافت نمیکند و قیمت گذاری آن تثبیتی نیست، گفت: سال گذشته تولیدکنندگان تعاملاتی با سازمان حمایت داشتند که با توجه به چانه زنی ها تا حدودی به ضرر واحدهای تولیدی بود اما با توجه به اینکه مدتی است تولیدکنندگان گندم را آزاد تهیه میکنند، بر اساس ضوابط سازمان حمایت باید قیمت را خودشان تعیین و به سازمان حمایت اعلام کنند و در نهایت در سامانه درج شود. اصطلاحاً طبق مصوبه تنظیم بازار قیمت ماکارونی خود اظهاری میشود.
این تولیدکننده در پایان از دولت خواست تا هر چه زودتر قیمت گندم صنف و صنعت را اعلام کند.
گفتنی است که در حال حاضر بر اساس سامانه ۱۲۴ قیمت هر بسته ماکارونی رشتهای ساده ۷۰۰ گرمی ۸۶۰۰ و هر بسته ماکارونی ۵۰۰ گرمی ۶۳۰۰ تومان است.
گرانی برنج خارجی در راه است؟
دبیر انجمن واردکنندگان برنج گفت: بنابر آخرین آمار امسال ۱۵۰ هزار تن برنج وارد شده که نسبت به سال ۹۸، ۷۶ درصد کاهش داشته است.
مسیح کشاورز دبیر انجمن واردکنندگان برنج درباره آخرین وضعیت واردات برنج اظهار کرد: بنابر آخرین آمار در سه ماه نخست امسال ۱۵۰ هزار تن برنج وارد کشور شده که نسبت به سال ۹۸ که جریان عادی واردات را داشتیم، ۷۶ درصد کاهش یافته است.
او افزود: با توجه به تغییر گروه کالایی و نوسان نرخ ارز که واردات را تحت تاثیر خود قرار داد، میزان واردات را با مدت مشابه سال قبل قیاس نمیکنیم.
کشاورز ادامه داد: امسال پیشنهاد کاهش ممنوعیت واردات به ۲ ماه یا حذف دوره ممنوعیت را به ستاد تنظیم بازار و دولت دادهایم تا بتوانیم در سال زراعی هند و پاکستان، برنج با قیمت مناسب بخریم.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج با اشاره به مخالفت وزارت جهاد با کاهش دوره ممنوعیت واردات بیان کرد: علی رغم موافقت تنظیم بازار با حذف دوره ممنوعیت در سال ۱۴۰۰، وزارت جهاد کشاورزی مخالفت کرد و قرار است این موضوع را مجدد بررسی کند و سپس نظر خود را در خصوص کاهش یا حذف دوره ممنوعیت اعلام کند.
او درباره آینده بازار برنج بیان کرد: با توجه به افزایش قیمت برنج ایرانی، اگر تمهیدات جدی برای حذف یا کاهش دوره ممنوعیت اندیشیده نشود، گرانی در بازار برنج خارجی هم اتفاق میافتد. به همینخاطر امیدواریم وزارت جهاد هر چه سریعتر نسبت به کاهش یا رفع دوره ممنوعیت تصمیماتی اتخاذ کند تا از بلاتکلیفی خارج شویم.
کشاورز قیمت کنونی هر کیلو برنج هندی در مبدا را ۲۲ هزار و ۵۰۰ تومان و برنج پاکستانی را ۲۳ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کرد و گفت: در حال حاضر محصول با اختلاف ۳ تا ۴ هزار تومانی قیمت به دست مصرف کننده میرسد، از این رو به دلیل نوسان نرخ ارز، قیمت بالای ۲۰ هزار تومان خواهد بود.
این مقام مسئول با بیان اینکه واردات برنج در سال گذشته ۵۰ درصد کاهش یافته است، افزود: در سه ماه نخست امسال ۱۵۰ هزار تن برنج وارد کشور شد، در حالی که در سه ماهه سال ۹۸، ۶۵۰ هزار تن وارد شد که بخشی از آن میزان در انبارها میماند که سال گذشته با تغییر گروه کالایی میزان واردات کاهش چشمگیری داشت.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج ادامه داد: اگر قوت غالب مردم حذف شود، به سبب آنکه جایگزینی برای آن نیست، دولت باید تمهیداتی برای این موضوع به کار گیرد.
او در پایان تصریح کرد: شرکت بازرگانی دولتی هر کیلو برنج خارجی را ۱۷ هزار تومان توزیع میکند که با این وجود امکان رقابت بخش خصوصی وجود ندارد و به عبارت دیگر کوچک شدن بخش خصوصی موضوع خطرناکی است که در این باره باید تمهیدات جدی اندیشیده شود تا اقشار آسیب پذیر برنج را با قیمت و کیفیت مناسب خریداری کنند.
- 9
- 3