به گزارش ایلنا، افتتاحیه هشتمین نمایشگاه تخصصی نهادههای کشاورزی با حضور تولیدکنندگان سم و کود کشور در بوستان گفتگو برگزار شد.
در ابتدای این نشست مسعود گیلآبادی، رئیس انجمن تولیدکنندگان سموم کشور با بیان اینکه سال گذشته این همایش به دلیل بیماری کرونا برگزار نشد، اظهار داشت: در نمایشگاه فعلی ۱۰۵ شرکت تولیدکننده حضور دارند.
وی با اشاره به هجمههای وارد شده به تولیدات سم در کشور افزود: به بهانه برگشت محصولات کشاورزی، تولیدکنندگان سم در داخل کشور سرکوب شدند و ترسی در مردم ایجاد کردند که مصرف محصولات کشاورزی برای آنها ضرر دارد. این مسئله ضربه بزرگی به اقتصاد جامعه کشاورزی وارد کرد.
گیلآبادی با بیان اینکه هجمهها به سه محصول سیب زمینی، فلفل دلمهای و کیوی بود، ادامه داد: این بحث مطرح شده است که در این محصولات باقی مانده سموم دیده شده است اما طی گزارشهای اخیری که به دست ما رسیده مشخص شد که در هیچیک از این محصولات به دلیل باقی مانده سموم مرجوع نشدند. کشور ازبکستان تکذیبیه در این زمینه منتشر کرد و بحث باقی ماندن سموم در محصولات را به کلی رد کرد.
وی با بیان اینکه شپشک توت در محصول کیوی مشاهده شده است، گفت: مشاهده این شپشک به خوبی نشان میدهد که اساساً در محصول، آفتکش استفاده نشده است، به همین دلیل این در محصول دیده شد.
رئیس انجمن تولیدکنندگان سموم کشور با اشاره به اینکه اعمال تحریمها، فشارهای زیادی بر تولیدکننده وارد کرده است، یادآور شد: با وجود تحریمهای صورت گرفته علیه ما هیچکدام از کشاورزان برای دسترسی به سموم با مشکل مواجه نشدند.
گیلآبادی با اشاره به ظرفیت تولید سم در کشور اذعان کرد: اتحادیه ۵۲ عضو دارد که این اعضا توانایی تولید ۲۵۰ هزار تن را دارند. این در حالی است که میزان سم مورد نیاز کشاورزان ۴۰ هزار تن است.
وی با اشاره به راهکارها برای کاهش سموم باقی مانده محصولات کشاورزی بیان کرد: سازمان ترویج وزارت جهاد باید در این زمینه ورود کند و به کشاورزان دوره ماندگاری سموم را آموزش بدهد. قبل از شیوع بیماری کرونا، بسیاری از تولیدکنندگان برای بازاریابی محصولات خود سمینار برگزار میکردند و به کشاورزان آموزش میدادند که از چه زمانی از سموم استفاده کنند که در محصول، سموم باقی نماند.
رئیس انجمن تولیدکنندگان سموم کشور با اشاره به لزوم استفاده از سموم کمخطر افزود: باید انگیزه وارد کردن سموم تکنیکال و آماده به مصرف پرخطر را کاهش بدهیم. باید این خبر خوش را بدهم که میزان استفاده سموم پرخطر به ۲ درصد رسیده است. واردات ۲۰ قلم سمومی که در داخل کشور تولید میشوند گرفته شده است و باید وزارت جهاد کشاورزی از واردات سمومی که مشابه آن در داخل کشور وجود دارد، گرفته شود تا اینگونه تولید در کشور ادامه یابد.
گیلآبادی در پایان گفت: از مسئولان وزارت کشاورزی تقاضا داریم که جلوی صادرات گرفته نشود و موانع پیشروی صادرات را بردارند.
در ادامه افتتاحیه نمایشگاه صیاد فرهادی، رئیس انجمن تولیدکنندگان کود کشور اظهار داشت: بیش از ۵۰۰۰ برند کود در کشور تولید میشود که این میزان ۱۰۰درصد نیاز کشور را تامین میکند و ما نیازی به واردات نداریم. بسیاری از تولیدکنندگان با وجود شرایط سخت تولید، پای کشور خود ایستادهاند و با مشکلات تحریمهای داخلی و خارجی مبارزه میکنند.
وی با بیان اینکه تحریمهای داخلی کمر تولیدکنندگان را شکسته است، افزود: تحریمهای داخلی، هزینههای زیادی را به ما تحمیل کرده است. منظور از تحریمهای داخلی، همین هزینههای گمرک، تامین اجتماعی و دارایی هستند.
فرهادی با اشاره به افزایش کیفیت محصولات داخلی گفت: تولیدات ما قابلیت رقابت با کشورهای خارجی را دارند و حتی میتوانیم به صادرات آنها نیز فکر کنیم.
در ادامه این نشست شاپور اعلاییمقدم، رئیس سازمان حفظ نباتات اظهار داشت: ۱۵۰ میلیون هکتار از اراضی کشور تحت مصرف کشاورزی است و حدود ۱۸ میلیون هکتار آن به صورت مستقیم کشاورزی در آن صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر کشورها سعی دارند از هر قطره آب خود استفاده بهینه انجام بدهند، ادامه داد: با توجه به تغییرات اقلیمی و گرم شدن زمین، نیاز به تامین غذا در دنیا بسیار احساس شده است. کشوری میتواند موفق باشد که بتواند از امکانات خود استفاده بهینه انجام بدهد.
اعلاییمقدم با بیان اینکه امنیت نظامی مانند گذشته دارای اولویت نیست، گفت: این روزها احساس امنیت غذایی بیشتر از گذشته حس میشود. هر کشوری بتواند مواد غذایی مورد نیاز کشور خود را تامین کند، قدرتمند است.
وی با بیان اینکه در دنیا ۸ میلیارد نفر انسان زندگی میکنند، اذعان کرد: ۲.۵ میلیارد از این افراد احتیاج به غذا دارند یا دچار سوء تغذیه شدهاند. در ۱۰ سال گذشته تغییرات مهمی در مناسبات تجاری ایجاد شده است و از این رو توجه به امنیت غذایی دوچندان شده است.
رئیس سازمان حفظ نباتات میانگین بارش در کشور را کم عنوان کرد و افزود: سالانه ۲۵۰ میلیلیتر بارش در کشور داریم. برای اینکه بخواهیم استعداد کشاورزی در یک کشور را بسنجیم باید از میزان توانایی آنها در زمینه آب تجدیدپذیر صحبت کنیم. به دلیل گرم شدن زمین، مسئله آب اهمیت ویژهای دارد. درواقع ما باید به این نکته توجه کنیم که با صادرات یک کیلو محصول، چه میزان آب از کشور خارج میکنیم و با واردات یک کیلو محصول، چقدر آب مجازی وارد کشور میشود. به نظر میرسد رویکردها در بخش تولید برای ارتقاء امنیتی غذایی باید تغییر کند.
اعلاییمقدم با بیان اینکه سالها سخن از الگوی کشت میشود، یادآور شد: در زمینه اصلاح الگوی اقداماتی صورت نگرفته است اما الگوی کشت به این معنی است که چه بکاریم، کجا بکاریم و چه میزان کاشته شود. اگر پیش از تولید پاسخی برای این سوالات داشته باشیم میتوانیم بسیاری از هدررفتهای آب را کنترل کنیم.
وی با اشاره به لزوم کشت قراردادی در کشور تاکید کرد: ساداتینژاد بر کشت قراردادی تاکید زیادی دارد. اگر ما بتوانیم کشت قراردادی را دنبال کنیم هیچ بذری به خاک نمیرود مگر اینکه از قبل مشتری آن مشخص باشد.
رئیس سازمان حفظ نباتات با اشاره به اینکه تامین نهادهها در بحث تولید سالم به امنیت غذایی کشور کمک میکند، گفت: اگر کشاورز محصول کافی و سالم تولید کند بسیاری از نگرانیهای ما برطرف خواهد شد و فشارها بر بخش درمان کشور کاهش پیدا میکند.
اعلاییمقدم اضافه کرد: سازمان حفظ نباتات یکی از سازمانهای پرقدرت در کنترل سلامت محصولات کشاورزی است اما این سازمان همچنان با قوانین سال ۱۳۴۶ کارهای خود را دنبال میکند و اینگونه است که نمیتواند نقش نظارتی قوی اعمال کند.
وی در پایان با اشاره به رسالت سنگین سازمان حفظ نباتات بیان کرد: سازمان حفظ نباتات باید به عنوان طبیب بخش کشاورزی و مدافعان سلامت کار کند. اگر این وظیفه به خوبی صورت بگیرد، فشارها بر وزارت بهداشت و درمان کاهش پیدا میکند. سالها پیش یک مسئول وزارت بهداشت در یک جلسهای گفت؛ اگر یک تومان برای سازمان حفظ نباتات خرج شود و نحوه استانداردسازی سموم به خوبی صورت بگیرد، میتوان ۱۰۰۰ تومان در بخش وزارت بهداشت صرفهجویی کنیم.
- 10
- 4