چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۱:۰۰ - ۱۰ دي ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۰۰۶۴۳
کشاورزی، دامپروری و صنایع غذایی

زمزمه‌های رانت در بازار گوشت/ دولت مقصر گرانی است

گوشت قرمز,زمزمه‌های رانت در بازار گوشت

روزنامه جهان صنعت نوشت: آن‌طور که در خبرها آمده قیمت دام زنده با جهش یک‌باره به ۲۱۰ الی ۲۶۰ هزار تومان رسیده، اما برخی کارشناسان بر این باورند که این قیمت کذب بوده و دلیلی برای افزایش قیمت وجود ندارد. این در حالی است که به گفته مدیرعامل اتحادیه دام سبک، واردات گوشت اثر چندانی در تعادل بازار نگذاشته و بنابر پیش‌بینی‌های قبلی قیمت دام زنده افزایشی بوده است. افزایش قیمت دام زنده بی‌تردید بر بازار گوشت تاثیرگذار خواهد بود و نرخ گوشت که صدرنشین تورم خوراکی‌ها در آذر امسال بوده را نیز افزایشی خواهد کرد.

افزایش قیمت ناگهانی و عجیب دام زنده در برخی بازارهای تهران نگرانی مردم را به دنبال داشته است. بر طبق آنچه موسسه اطلاعات مرغداری و دامپروری منتشر کرده قیمت دام زنده در تهران گوسفند از ۱۸۰ الی ۲۶۰ هزار تومان و گوساله ۲۰۰ الی ۲۲۰ هزار تومان است که نسبت به سال گذشته رشد ۱۰۰ درصدی را دارا بوده گرچه هیچ درآمدی در هیچ شغلی ۱۰۰‌درصد بیشتر نشده است. با نگاهی به بازار دام زنده درمی‌یابیم قیمت‌ها از ۲۴۰ هزار تومان برای گوسفند شروع و تا ۲۸۰ هزار تومان هم به فروش می‌رسد، اما مسوولان فعال در این حوزه بر این عقیده هستند که افزایش قیمت وجود نداشته و هر نوع گران‌فروشی غیرقابل قبول است.

جدیدترین گزارش مرکز آمار از تورم مواد غذایی نشان می‌دهد که در آذر امسال، تورم ماهانه و نقطه‌به‌نقطه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها افزایش یافته، اما تورم سالانه کمی کاهش یافته است. در میان تمام کالاهای مورد محاسبه بیشترین تورم نقطه‌به‌نقطه و سالانه مربوط به «گوشت قرمز و گوشت ماکیان» است.

جزئیات گزارش مرکز آمار در بخش تورم مواد غذایی حاکی از افزایش نرخ تورم ماهانه و نقطه‌به‌نقطه در بخش خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در ادامه روند صعودی ماه گذشته است. بنابراین به نظر می‌رسد سیاست‌های انقباضی‌ای که دولت در دستور کار قرار داده، چندان هم اثرات مثبتی نداشته است.

نرخ تورم ماهانه در بخش خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها از ۴/۰ درصد در مهر و یک درصد در آبان، به ۲/۴ درصد در آذر رسیده است. همچنین تورم نقطه‌به‌نقطه از ۱/۳۶ در مهر و ۳/۳۶ در آبان به ۳/۴۱ درصد در آذر رسیده است، اما نرخ تورم سالانه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها اندکی کاهش یافته و از ۳/۵۵ در مهر و ۴/۵۲ در آبان به ۴/۵۰ درصد در آذر کاهش یافته است.

تورم نقطه‌به‌نقطه خوراکی‌ها، ۱/۴۱ درصد بوده و بیشترین میزان افزایش قیمت مربوط به گروه گوشت قرمز و گوشت ماکیان با ۷/۹۶ درصد است. همچنین نرخ تورم سالانه خوراکی‌ها در آذر ۸/۵۰ درصد از سوی مرکز آمار اعلام شده است. در بین خوراکی‌ها نیز گروه گوشت قرمز و گوشت ماکیان با ۹/۹۲ درصد، گوشت قرمز، سفید و فرآورده‌های آنها با ۹۰ درصد و ماهی و صدف‌داران با ۶/۶۰ درصد بیشترین تورم سالانه را به خود اختصاص داده‌اند.

روند افزایشی قیمت دام زنده

به گفته مدیرعامل اتحادیه دام سبک، بنابر آمار اعلامی گمرک از ابتدای سال تا پایان آبان، ۵۹ هزار تن گوشت گرم و منجمد وارد شده است. افشین صدردادرس در ادامه اضافه کرد: قیمت کنونی هر کیلو دام زنده ۲۳۰ تا ۲۵۰ هزار تومان و بره پایه‌پروار ۲۵۰ تا ۲۶۰ هزار تومان است. به گفته او، بنابر پیش‌بینی‌های قبلی بارها اعلام کرده‌ایم که قیمت دام زنده افزایشی است.

صدردادرس با بیان اینکه واردات گوشت اثر چندانی در تعادل بازار نگذاشته است، افزود: با توزیع گوشت قرمز در سبد کالابرگ و ایجاد رونق تولید شاهد تعادل قیمت در بازار خواهیم بود. مدیرعامل اتحادیه دام سبک ادامه داد: بنابر آمار جمعیت دام سبک در فصل بهار ۶۸ میلیون راس بود که در پایان تابستان به ۶۰ میلیون راس رسیده است. هنوز هم مرکز آمار جمعیت دام سبک در فصل پاییز را اعلام نکرده است.

به گفته او، طبق روال همه ساله بره‌هایی که در پاییز متولد می‌شوند، وارد گله‌های مولد نمی‌شوند و عمدتا زایش‌های پاییز را به سیکل پروار می‌برند. صدردادرس افزود: زایش‌های زمستان و بهار به جمعیت گله‌های مولد اضافه می‌شوند، حال باید دید مسوولان با زایش‌ها چگونه برخورد می‌کنند.

این مقام مسوول ادامه داد: باوجود پیش‌بینی سازمان هواشناسی مبنی بر بارش‌های مناسب فصل پاییز، دچار خشکسالی شده‌ایم که این موضوع در مراتع بهار و زمشتان اثر می‌گذارد. حال باید دید وضعیت بارش در زمستان چطور خواهد بود که به اوضاع مراتع امیدوار بود. او با بیان اینکه واردات گوشت قرمز کماکان ادامه دارد، گفت: بنابر اعلام مرکز آمار و وزارت جهاد از ابتدای سال تا پایان آبان ۵۹ هزار تن گوشت گرم و منجمد وارد شده است.

موج‌سازی‌هایی اتفاق افتاده است

رییس مجمع ملی صادرکنندگان دام زنده با بیان اینکه در مورد تغییر قیمت دام زنده نباید این موضوع را به عنوان تغییر قیمت عنوان کنیم، گفت: متاسفانه موج‌سازی‌ها در دی که زمان پرمصرف بودن گوشت است، همیشه وجود داشته و چنین اتفاقاتی عادی است.

منصور پوریان با بیان اینکه در مجموعه دام تغییر موجودی یا کمبودی رخ نداده همچنین تقاضای غیر‌معقولی که باعث کمبود دام در کشور شود نیز دیده نشده است، تاکید کرد: افزایش قیمت نباید وجود داشته باشد. وی افزود: در موضوع گوشت گرم و منجمد در شرایط بسیار خوبی هستیم، به‌خصوص در بخش‌های غرب و جنوب‌غربی کشور زایش‌های بسیار خوبی رخ داده، به‌طوری که به عنوان نمونه حتی در شب یلدا قیمت‌ها نیز کاهشی بود، لذا در تهیه گوشت گرم نیز مشکلی نمی‌بینیم پس این نرخ یک قیمت کاذب بوده و توسط کسانی که به دنبال افزایش قیمت هستند پیش آمده است.

این قیمت مردود است

رییس مجمع ملی صادرات دام زنده با بیان اینکه قیمت دام کیلویی ۱۹۰ الی ۲۰۰ هزار تومان بوده و هر قیمت دیگری و تحت هر عنوانی غیر‌از این مردود است، گفت: هنگامی که قیمت در محدوده ۱۷۰ الی ۱۹۰هزار تومان بوده، بازار دچار رکود شده و خرید و فروش مناسبی در بازار اتفاق نیفتاده است. اگر بنابر افزایش قیمت باشد که این رکود بیشتر نیز خواهد شد آن هم در زمانی که گوشت به وفور در بازار وجود دارد و باید با منطق بازار به پیش برویم. رکود وحشتناکی که بازار گوشت داشته، برخی فعالان این صنف را مجبور کرده تا با افزایش قیمت این مشکل را حل کنند.

پوریان در ادامه گفت: در بخش پرواری بسیار تولید خوبی داشته‌ایم که در ماه‌های بهمن و اسفند به کشتار می‌روند و در کنار آن واردات به منظور کنترل بازار و جلوگیری از افزایش قیمت بی‌رویه و در راستای تثبیت قیمت‌ها به صورت جزئی انجام می‌شود. این افزایش قیمت‌ها ناشی از حضور دلالان است که بیشتر آنها کشتارگاه‌داران هستند.

وی درباره اینکه اگر افزایش قیمت ادامه داشته باشد چه تاثیری در بازار خواهد گذاشت، گفت: هیچ تاثیری نخواهد گذاشت، زیرا بازار متاثر از عرضه و تقاضاست. قیمت باید منطقی باشد اگر بالا باشد در وهله اول ضرر و زیان متوجه عرضه‌کننده خواهد شد. همیشه این نوع شانتاژکاری‌ها و افزایش قیمت‌ها وجود داشته، اما اتفاقی رخ نخواهد داد زیرا وضعیت دامی کشور وضعیت مناسبی دارد.

ثبت در سامانه

رییس مجمع ملی صادرکنندگان دام زنده ادامه داد: علاوه‌بر آن، سامانه ثبت تعداد و وضعیت دام‌ها زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی و معاونت امور دامی کشور فعالیت می‌کند و تعداد دام‌ها و نیاز مصرف گوشت کشور در این سامانه ثبت و رصد می‌شود در نتیجه قیمت منطقی دام ۱۵۰ الی ۱۷۰ و در نهایت ۱۹۰ هزارتومان است، ضمن اینکه خرید و فروش دام به صورت نقدی انجام می‌شود و سودی که در خرید چکی اتفاق می‌افتد و روی قیمت کالا اضافه می‌شود در این صنف وجود ندارد.

پوریان در ادامه گفت: باید یادآور شوم که در فصول پاییز و زمستان ما صادرات نداریم و دام‌های تولیدی صرف مصرف داخل کشور می‌شود، اما در فصل بهار و تابستان تعداد دام‌های پرواری به بیش از یک میلیون راس می‌رسد که صادرات در آن زمان انجام می‌شود.

خلاء موجود در بازار

بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد که برخی فعالان در زمینه فروش و کشتار دام زنده اقدام به واردات کرده‌اند و این افزایش قیمت در واقع، بازار‌سازی برای فروش دام‌های وارداتی بوده است. یک منبع موثق که تمایلی به بیان نام خود ندارد با بیان اینکه بخش خصوصی با کمک بخش دولتی اقدام به واردات ۳۰۰ هزار راس گوسفند زنده و ۱۰۰ هزار راس گوساله کرده است، گفت: تعدادی از این دام‌ها وارد کشور شده‌اند و ورود مابقی به کشور نیز کماکان ادامه دارد.

وی افزود: این تعداد راس دام زنده بسیار برای کشور ما بالاست، اما بخش خصوصی تامین ارز این موضوع را برعهده گرفته و قیمت گوسفند ۱۵۰ هزار تومان و گوساله دو دلار و ۷۰ سنت که حدودا ۱۳۵ هزار تومان می‌شود، خریداری شده است.

به گفته این منبع، این گرانی‌ها به خاطر ایجاد خلاء در بازار و نیاز به واردات انجام شده و قرار است این دام‌ها در بهمن و اسفند و عید نوروز کشتار و تحویل بازار شوند. اگر آن‌طور که این مسوول آگاه می‌گوید این موضوع صحت داشته باشد، اخلال در بازار برای فروش جنس خود آیا عملی موافق با شرع و عرف است؟ جدا از مسوولان ذی‌ربط آیا عزمی وجود دارد که به این سوال پاسخ دهد؟

دولت مقصر گرانی است

یک عرضه‌کننده دام با بیان اینکه مدت ۲۵ سال است که در این صنف مشغول به فعالیت است، گفت: همیشه در دوران اوج مصرف، قیمت دام دچار افزایش می‌شود. امسال برای یلدا این اتفاق نیفتاد، اما پس از آن شاهد افزایش نرخ بودیم شاید دولت کمبودی را حس کرده و به ناچار قیمت‌ها را بالا برده است.

کاوه محمدی افزود: بازار دام زنده دچار رکود شده و مردم دیگر مانند سابق برای میهمانی‌ها، عقیقه یا ولیمه‌های خود دام زنده خریداری نمی‌کنند، از این رو این افزایش قیمت‌ها هم به ضرر مردم است و هم به ضرر ما فروشندگان، لذا از دولت و مسوولان می‌خواهیم که سروسامانی به قیمت‌ها بدهند؛ واقعا خرید و فروش از توان ما و مردم خارج شده است.

وی در پاسخ به اینکه آیا افزایش قیمت به خاطر ایجاد بازار و فروش دام‌های وارداتی است، گفت: این کار خیانت به ما دامداران است. ما سرمایه و عمر خود را پای این کار می‌گذاریم تا عید نوروز و دیگر مراسم که فروش بالا می‌رود نتیجه زحمات خود را ببینیم. اگر قرار بر این باشد که این‌طور از این بازار سوء‌استفاده شود هیچ دامداری دیگر نمی‌تواند در این شغل بماند.

  • 19
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش