بانک مرکزی اعلام کرد: در بهمن ۱۳۹۶ در کل کشور، ۶/۹میلیون فقره چک به ارزش۷۳۰هزارمیلیارد ریال مبادله شد که از این تعداد، ۴/۱میلیون فقره چک به ارزش ۱۴۹هزارمیلیارد ریال، برگشت داده شد. به گزارش «آرمان» از بانک مرکزی، در بهمن امسال ۱۵درصد از تعداد و ۴/۲۰درصد از ارزش کل چکهای مبادلهای در کل کشور را چکهای برگشتی تشکیل میدهد که سهم ارزشی این چکها نسبت به ماه قبل افزایش و نسبت به بهمن سال گذشته کاهش یافته است.
سهم تعدادی چکهای برگشتی نیز نسبت به ماه قبل افزایش و نسبت به بهمن سال گذشته کاهش داشته است. همچنین در بهمن سال ۱۳۹۶ در تهران بالغ بر ۵/۳میلیون فقره چک به ارزشی بالغ بر ۴۴۷هزارمیلیارد ریال مبادله شد که از این تعداد، حدود ۵۱۷هزار فقره چک به ارزشی حدود ۸۷هزارمیلیارد ریال برگشت داده شده است. به این ترتیب، ۷/۱۴درصد از تعداد و ۴/۱۹درصد از ارزش کل چکهای مبادلهای بهمن سال جاری در تهران را چکهای برگشتی تشکیل میدهد که سهم ارزشی این چکها نسبت به ماه قبل و نسبت به بهمن سال گذشته افزایش یافته است.
سهم تعدادی چکهای برگشتی نیز نسبت به ماه قبل و نسبت به بهمن سال گذشته افزایش داشته است. بر اساس این گزارش، بخش عمدهای از چکها بهدلیل فقدان یا کسری موجودی برگشت داده شده است. بهطوری که در بهمن سال جاری در کل کشور ۱/۹۷درصد از تعداد و ۸/۹۵درصد از ارزش کل چکهای برگشتی بهدلیل کسری یا فقدان موجودی بوده است. در بهمن سال جاری در استان تهران ۴/۹۶درصد از تعداد و ۳/۹۵درصد از ارزش کل چکهای برگشتی بهدلیل کسری یا فقدان موجودی بوده است.
لازم به توضیح است بانک مرکزی در راستای شفافسازی و مقاومسازی اقتصاد، علاوه بر تکمیل زیرساخت پردازش و پذیرش الکترونیکی چک، پیادهسازی کامل سامانههای نظارتی مرتبط نظیر سامانه چک برگشتی، سامانه مرکز کنترل و نظارت اعتباری (مکنا) و بهویژه سامانه صدور یکپارچه الکترونیکی دستهچک (صیاد) را با هدف ایجاد زمینه و امکان نظارت موثر بر سازوکار صدور دستهچک در دستور کار قرار داده است. با رونمایی از سامانه صیاد گام اجرایی برای پیادهسازی سامانه یکپارچه چک درکشور برداشته شد.
با راهاندازی این سیستم، بانک مرکزی موفق به صدور چکهای یکپارچه شده و همچنین اطلاعات چک بهصورت آنلاین در دسترس متقاضیان است که امکان شناسایی و اعتبارسنجی را فراهم میکند. سامانه صیاد چهار هدف «ارتقای ضریب امنیتی و اعتباربخشی به برگه چک»، «استانداردسازی جانمایی مورد نوشتاری و کاهش عملیات تصدیگری»، «بررسی صلاحیت دارنده دسته چک از طریق سامانههای اعتبارسنجی بانک مرکزی» و «ایجاد شفافیت اطلاعاتی و جلوگیری از سوءاستفادههای ناشی از تبانی شعب در صدور دسته چک» را دنبال میکند.
سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس ۱۵ اسفند گفت: طبق مصوبه افراد دارای چک برگشتی از دریافت هرگونه تسهیلات بانکی و ضمانتهای ارزی و ریالی محروم میشوند. حجتالاسلام حسن نوروزی مسدودشدن و محرومیت حسابهایی که موجب اخلال در نظام اقتصادی استان شود را از این مورد استثنا اعلام کرد و حساب ایرانخودرو را بهعنوان نمونهای از این نوع حسابها عنوان کرد. او افزود: اگر شخصیت حقوقی از طرف شخص حقیقی چک صادر کرده باشد نیز به همین مجازات گرفتار خواهد شد.
- 19
- 3