شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳
۱۰:۳۴ - ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۶۱۸۹
بانک و بیمه

مد شدن فروش امتیاز وام!

تسهیلات بانک‌ ها,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

بانک‌ها تسهیلات می‌دهند و ظاهرا مشکلی هم برای پرداخت ندارند، اما جریان اعطای آن در برخی موارد تا حدی عجیب پیش می‌رود که می‌تواند مشتری را به راحتی از دریافت وام برای تامین نیاز خود منصرف کند و یا تحت شرایطی سخت و در ناچاری مجبور به تامین درخواست‌های بانک‌ها باشد.

 

به گزارش ایسنا، پرداخت تسهیلات در بانک‌ها در کنار اینکه یکی از وظایف اصلی آنها به عنوان واسطه‌گری وجوه و دریافت منابع و انتقال آن در قالب تسهیلات به بخش‌های اقتصادی و تامین نیازهای جامعه به شمار می‌رود، از مهم‌ترین راه‌های درآمدی شبکه بانکی محسوب می‌شود.

 

در آخرین آمار، بانک‌ها در طول یک سال حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کردند و در این میان نحوه تامین منابع و همچنین نوع تسهیلات پرداختی و تامین نیاز بخش تسهیلات‌گیرنده مورد توجه است. اما به هر صورت در کنار بنگاه‌های تولیدی و شرکت‌ها، مردم عادی نیز از مخاطبان شبکه بانکی برای دریافت تسهیلات هستند و همواره برای تامین نیاز خود در قالب وام بانکی با مشکلاتی مواجه بوده‌اند و به سختی می‌توانند مبلغ مورد نیاز خود را از بانک‌ها دریافت کنند.

 

در بررسی میدانی که از شعب اغلب بانک‌ها برای جریان پرداخت تسهیلات انجام شد، نکات قابل تاملی وجود دارد. از وثیقه‌هایی که دریافت می‌شود تا حجم قسط‌ها، سود دریافتی و موارد استثنایی که جالب توجه است. در طول سال‌های اخیر روند پرداخت تسهیلات و سود آن مورد توجه بوده و به مرور با کاهش سود سپرده، سود تسهیلات نیز کاهش یافته است؛

 

به طوری که در حال حاضر نرخ سود دریافتی در بانک‌ها نشان می‌دهد که ظاهرا بیش از ۱۸ درصد تعیین شده در شورای پول و اعتبار نیست، اما ابعاد دیگری دارد که می‌تواند هزینه وام را برای تسهیلات گیرنده بالا ببرد.

سپرده‌گیری برای پرداخت تسهیلات در دوره‌های متفاوت و بلوکه نگه داشتن آن و حتی بخشی از وامی که قرار است به مشتری پرداخت شود، جای گله تسهیلات گیرندگان را فراهم کرده است. اغلب بانک‌ها برای پرداخت وام مبلغی معادل آن را دریافت کرده و برای دوره بین دو، چهار، شش ماه و حتی بیشتر سپرده می‌کنند و بعد از دوره معادل آن را به سپرده‌گذار در قالب وام پرداخت می‌کنند،

 

ولی در مواردی هم ۸۰ درصد سپرده پرداخت شده و از مبلغ وام نیز برخی بانک‌ها تا ۲۰ درصد آن را بلوکه و تا پایان دوره بازپرداخت نزد خود نگه می‌دارند. این در حالی است که طبق دستورالعمل بانک مرکزی بلوکه کردن بخشی از وام تخلف بوده و قرار بر این بود که با این قبیل بانک‌ها برخورد شود، اما همچنان برخی از بانک‌ها بخشی از وام را نگه داشته و یا کل مبلغ سپرده را به عنوان وثیقه نزد خود نگه می‌دارند.

 

یکی دیگر از مواردی که به طور عجیبی مشاهده می‌شود این است که یکی از بانک‌ها در مقابل درخواست تسهیلات عنوان می‌کند که اگر شما مشتری بانک نیستید و یا گردش مالی در این بانک ندارید، باید امتیاز وام را بخرید. به عبارتی از مشتری می‌خواهد معادل مبلغ وام مورد نظر، پرداختی انجام داده و بعد از آن تازه وارد جریان دریافت تسهیلات شود که ممکن است حداقل یک ماه آن هم با تعیین ضامن و نگه داشتن بخشی از وام اتفاق افتد. در حالی که در بررسی که از چندین بانک انجام شد، این مورد مشاهده نمی‌شود. بانک مربوطه در مقابل وام ۵۰ میلیونی امتیاز آن را چهار میلیون و ۶۰۰ هزار تومان می‌فروشد به گونه‌ای مشتری باید این مبلغ را در ابتدا پرداخت کند و تازه وارد جریان وام‌گیری شود که هیچ گاه نیز این رقم به وی برگردانده نخواهد شد.

 

مورد دیگر به دریافت ضامن برمی‌گردد هر چند که تامین ضامن و وثیقه از الزامات وام‌های بانکی به شمار می‌رود و افزایش معوقات طی سال‌های اخیر عاملی شد تا بانک‌ها به طور سخت‌تری برای دریافت ضامن اقدام کنند، اما در مواردی تامل‌برانگیز است. یکی از موسسات که شرایط چندان مناسبی هم ندارد در مقابل دریافت هر ۱۰ میلیون تومان وام حداقل یک ضامن رسمی طلب می‌کند، یعنی اگر قرار باشد ۵۰ میلیون تومان وام پرداخت کند، پنج ضامن رسمی نیاز دارد آن هم در شرایطی که در حال حاضر سال‌هاست استخدام رسمی چندانی در دولت اتفاق نمی‌افتد و تقریبا اکثر استخدام‌ها قراردادی است، تامین این تعداد ضامن رسمی برای متقاضی دریافت وام مشکل خواهد بود.

 

یکی دیگر از مسائلی که در جریان تسهیلات دهی بانک‌ها مشاهده شد، به توقف پرداخت تسهیلات در یکی از بانک‌ها بر می‌گشت. این بانک در مقابل چرایی توقف پرداخت تسهیلات این گونه توضیح می‌دهد که معوقات بانک بالا رفته و دستور مسئولان بر این بوده که تا زمان بازگشت بخشی از مطالبات پرداخت تسهیلات متوقف شود. دوره بازپرداخت تسهیلات نیز عمدتا سه ساله و کمتر شده و در این حالت اقساط بسیار سنگینی با توجه به سود ۱۸ درصدی موجود به دریافت کننده وام تحمیل می‌شود آن هم در شرایطی که در مقابل وام دریافتی باید ضامن، وثیقه و سود بالایی بپردازد و مجبور است که اقساط سنگینی هم پرداخت کند که وضعیت را بسیار سخت‌تر می‌کند.

 

در حال حاضر با توجه به وضعیتی که در شبکه بانکی حاکم است و نرخ سود سپرده بالا و به ویژه در مورد سیاست انتشار اوراق گواهی سپرده ۲۰ درصدی در بهمن ماه سال گذشته که به بانک‌ها تحمیل شد و هزینه‌های آنها را بالا برد، ظاهرا خبری از کاهش نرخ سود تسهیلات نیست و فعلا در این باره تصمیم‏گیری در دستور کار قرار ندارد.

 

در مجموع آنچه قابل تامل است این خواهد بود که ظاهرا بانک‌ها هیچ دستورالعمل مشخصی برای شرایط پرداخت تسهیلات حتی با ارقام یکسان نیز ندارند و در هر یک از آنها نوع ضامن، سپرده‌گیری و مراحل پرداخت تسهیلات در مواردی کاملا متفاوت است.

 

 

  • 19
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش