سه شنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۳
۲۳:۲۴ - ۲۷ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۷۰۶۰
بانک و بیمه

«هادی حق‌شناس» کارشناس اقتصادی:

اگر بنا بر استعفا باشد فقط شامل سیف نمی‌شود

هادی حق‌شناس,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

با توجه به شرایط اقتصادی کنونی کشور، بسیاری از تحلیلگران معتقدند، باید چاره‌ای فوری برای وضعیت حال‌حاضر اندیشیده شود. در این راستا بحث بازارهای مالی شامل بازارهای ارز، طلا، مسکن و ... باید مورد بررسی و اصلاح قرار گیرد. همچنین به گمان برخی فعالان اقتصادی، شاید یکی از راهکارها استعفا یا برکناری فرد یا افرادی از مجموعه اقتصادی دولت باشد. 

 

رسم «استعفا ندادن» در میان مسئولان ایران!

در این زمینه،‌هادی حق‌شناس، کارشناس اقتصادی به آفتاب اقتصادی گفت: «استعفای مسئولان بانک مرکزی قابل تسری به سایر بخش‌ها نیز می‌تواند باشد. واقعیت این است که اگر قرار بر استعفا باشد، شاید برخی از دیگر مسئولان در حوزه پولی و بانکی نیز ‌باید استعفا می‌دادند. اما رسمی در کشور ما وجود دارد که مطابق آن، مسئولان هرگز به دلیل عملکردشان استعفا نمی‌دهند، مگر اینکه بازنشسته یا عزل شوند و این واقعیت نظام اداری ماست.»

 

مشکلی به نام عدم استقلال بانک مرکزی

حق شناس افزود: «نکته کلیدی این است که اگر فرد دیگری جایگزین شود، با چه ابزاری می‌تواند رویکرد بانک مرکزی را نسبت به متغیرهای کلان اقتصادی تغییر دهد. یکی از مشکلات بانک مرکزی در ایران این است که دولت و مقامات به راحتی می‌توانند بر سیاست‌های بانک مرکزی اثرگذار باشند؛ یعنی استقلال بانک مرکزی کامل نیست. در اینجا ذکر این مسئله ضروری است که میان نرخ تورم پایین و استقلال بانک مرکزی در جهان یک رابطه مستقیم وجود دارد. بنابراین اگر عملکرد بانک مرکزی یا آقای سیف موفق نبوده، باید به لحاظ این نکته باشد که هر فرد دیگری نیز که در این قسمت قرار بگیرد با این قیدها و محدودیت‌ها مواجه است. به این معنا که فرد مسئول نمی‌تواند به معنی واقعی براساس تشخیص خود سیاست پولی را اعمال کند.»

 

فشارها بر بانک مرکزی

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: «در عین حال، وقتی ما به بازار پولی نگاه می‌کنیم، منهای بحث دلاری که با افزایش قیمت مواجه شد، برخی از شاخص‌ها در راستای بهبود است. به طور مثال، بحث ساماندهی موسسات پولی و مالی که در بازار غیر متشکل پولی فعالیت می‌کردند، فشار زیادی را به دولت تحمیل کرد و طبیعی است که بانک مرکزی مجری این نکته بوده است.»

 

وی ادامه داد: «از طرف دیگر باید بپذیریم که نه‌تنها دولت دوازدهم بلکه همه دولت‌ها علاقه‌مند به ثابت نگه داشتن یا کاهش قیمت دلار هستند. اما تثبیت یا کاهش نرخ دلار تابع بخش واقعی اقتصاد است. اقتصادی که سال‌ها تورم دو رقمی را تجربه کرده، نمی‌تواند شاهد ثبات پول خارجی باشد. بنابراین تغییرات اخیر نرخ ارز کاملا طبیعی و حاصل انعکاس شاخص‌های پولی بود. اما به دلیل سیاست‌های دولت‌ها، بانک مرکزی به تثبیت نرخ دلار تن می‌دهد و نتیجه این می‌شود که چند سال یک بار سیر صعودی می‌گیرد.»

 

تکرار جهش دلار 

حق شناس تاکید کرد: «از سوی دیگر، نرخ دلاری که در سال ۹۱ و ۹۲ به یکباره سه برابر شد و در سال ۹۲ به بالای ۴۰۰۰ تومان نیز رسید و پس از استقرار دولت یازدهم روی ۳۵۰۰ تومان تثبیت شد، این ثبات به قیمت جهش نرخ ارز کنونی تمام شد. اما اگر بخواهیم جهش نرخ ارز در سال ۹۲ و ۹۷ را با هم مقایسه کنیم، در سال ۹۲ نرخ ارز سه برابر و در سال ۹۷ حداکثر دو برابر شد. اینکه این افزایش نرخ ارز کمتر از سال ۹۲ بود، به دلیل سیاست‌های پولی و هدف‌گذاری تورم یک رقمی بوده است. بنابراین در عین حال که معتقدم بانک مرکزی می‌توانست عملکرد بهتری داشته باشد، نمی‌توان بخشی از عملکرد بانک مرکزی در بازار پولی پنج‌سال گذشته را نادیده گرفت.»

 

با این همه آنچه که مسلم است، حتی اگر استعفای مسئولان بانک مرکزی یا ولی‌الله سیف، چاره حل مشکلات بازار پولی ایران نباشد، اما دست کم عذرخواهی آنها به دلیل تحمیل شرایط سخت معیشتی به مردم یا پذیرش انتقاداتی که نسبت به آنها مطرح است، می‌تواند مرهمی بر زخم‌های جامعه باشد.

 

الهام علائی

 

 

aftabeyazd.ir
  • 24
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۸
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش