بر اساس آمار منتشر شده از سوی شورای نظارت بر انتخابات اتاقهای بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سراسر کشور، بخش عمدهای از تجار سرشناس کشور رد صلاحیت شدهاند. از بین ۲ هزار و ۱۱۹ نفر که برای شرکت در انتخابات در هیئتهای نمایندگی ثبتنام کرده بودند، ۸۹۰ نفر رد صلاحیت شدهاند. این گستردهترین رد صلاحیت در تاریخ ۴۰ ساله اتاق محسوب میشود.
به گزارش آفتابنیوز؛ روند رد صلاحیتها و اعتراضات به گونهای بود که جهانبخش سنجابی دبیر انجمن نظارت بر انتخابات ناچار شد اعلام نمایید که تاریخ برگزاری انتخابات ۱۰ روز به تعویق خواهد افتاد.
مسعود دانشمند از اعضای اتاق ایران در اینباره به آفتابنیوز گفت: امسال آییننامه جدیدی تصویب شد که بر اساس آن کاندیداها باید از شرایط تجاری مشخصی برخوردار باشند. در واقع فرد متقاضی باید یکی از این ۴ شرط را دارا باشد؛ ۱_ دارای دو سال سابقه باشد ۲_ در طول یک سال حداقل ۲۰ نفر را بیمه کرده باشد ۳_ در سال حداقل ۱۵ میلیارد تومان فروش داشته باشد ۴_ به عنوان صادرکننده نمونه از سازمان توسعه تجارت لوح تقدیر دریافت کرده باشد.
وی افزود: متولی اصلی این انتخابات وزارت صمت است و آنگونه نیست که اعضای هیئت نمایندگی اختیارات وسیعی داشته باشند، بلکه از یک کارت ویزیت برخوردار خواهند شد و در مراجعه با نهادهای دولتی خود را به عنوان عضو هیئت نمایندگی معرفی میکنند.
فریال مستوفی دیگر عضو اتاق نیز در گفتوگو با آفتابنیوز از آییننامه فعلی تمجید کرد و گفت: به هر حال نماینده بخش خصوصی باید از یک حداقلهای در حوزه تجارت برخوردار باشد.
هر ۲ این افراد جزء تاییدصلاحیتشدگان این دوره از انتخابات میباشند، با این همه افراد ردصلاحیت شده به اندازه این ۲ نفر اظهار خوشبینی نکردند. با توجه به در جریان بودن بررسی اعتراضات و احتمال تایید، قاطبه ردصلاحیتشدگان علاقهای به ذکر نام خود نداشتند.
یکی از این افراد اظهار کرد: متاسفانه اینگونه وانمود شده که معیار تایید یا ردصلاحیتها تنها مسائل آییننامهای و بیزینسی است، اما همه در اتاق میدانند که علت اصلی مسائل سیاسی و جناحی است. وزارت صمت و دولت سخت در تلاش هستند تا یک طیف خاص سکان اتاقها، به ویژه اتاق ایران و تهران را در نظر بگیرد. این مضحک است که گفته میشود ردصلاحیت تاجر سرشناسی مانند مسعود خوانساری به خاطر نداشتن ۲ سال سابقه یا ۲۰ نفر بیمه شده است، سابقه و گردش مالی ایشان از بسیاری تاییدصلاحیتشدگان بیشتر است.
از سوی دیگر در حالی که صلاحیت یکی از بزرگترین دارندگان نخلستان و صنایع تبدیلی استان بوشهر با عنوان ع. ا تایید نشده در همین استان یک شخص گمنام با ارائه یک لوح تقدیر از وزارت جهاد کشاورزی توانست تاییدصلاحیت بگیرد. همچنین ب. ش از بزرگترین معدنداران ایران با ۲۵۰۰ نفر پرسنل بیمه شده ردصلاحیت شد و در مقابل چندین جوان فاقد پروانه تایید صلاحیت شدند. همچنین مالک یکی از بزرگترین هتلهای یزد رد صلاحیت شد که بعداً صلاحیت او به تایید رسید.
غلامحسین شافعی رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز در این دوره، از شرکت در انتخابات انصراف داد. برخی دیگر از چهرههای مشهور اتاق مانند پدارم سلطانی هم اصولاً حاضر به ثبتنام نشدند.
سیامک شجاعی، تحلیلگر اقتصادی در اینباره در توییتی نوشت: «خبرهای میرسد که گویا دوستان دولتی نمیخواهند از این سنگر (انتخابات اتاق) هم بگذرند و اجازه بدهند رقابت واقعی شکل بگیرد» اشاره او به اعتراضاتی است که نسبت به حضور چهرههای تاییدصلاحیت شده دولتی در انتخابات این دوره شکل گرفته است. افرادی که به گفته معترضین هیچ سابقه تجاری مشخصی ندارند و تنها وجه مشترک آنها حمایت از سیاستهای دولت است.
در مقابل مهدی کرباسیان معاون سابق وزیر صمت و رئیس ایمیدرو که چندین شرکت تجاری را رهبری میکند موفق نشد از سد تایید صلاحیتها بگذرد.
برخی از افراد ردصلاحیت شده که اغلب وابسته به اصلاحطلبان هستند، معتقدند که با توجه به شکلگیری انتقادات گاه و بیگاه و پرشمار از ناحیه تجار و اتاقهای بازرگانی نسبت به سیاستهای دولت، وزارت صمت عزم خود را جزم کرده است که این تریبون را از دست بخش خصوصی بگیرد و تنها به طرفداران خود اجازه حضور در پستهای کلیدی را بدهد. از مجیدرضا حریری تاجر اصولگرای کراوتی و چینوفیل مشهور که به دلیل محبوبیت اندک همواره در انتخاباتهای قبلی شکست میخورد، به عنوان یکی از کاندیدهای بالقوه ریاست اتاق تهران یاد میشود.
- 9
- 2