
انتشار خبر معافیت «عرضه و واردات چای خارجی» از مالیات و عوارض ارزش افزوده، با موجی از حیرت و مخالفت دستاندرکاران کاشت و تولید چای ایرانی همراه شد.
گرچه دستورالعمل این معافیت بر اساس قانون برنامه ششم توسعه کشور، در ۹ بهمن، از سوی گمرک خطاب به مدیران کل و مدیران گمرکات اجرایی کشور صادر و لازمالاجرا شده، این موضوع مانع بروز مخالفت در این زمینه نشده است.
در نخستین مخالفخوانیها محمدولی روزبهان، رئیس سازمان چای کشور، در گفتوگو با ایلنا اقدام گمرک درباره معافیت چای خارجی از پرداخت عوارض و مالیات را ضربه به تولید داخلی عنوان کرده و گفته است: «کم شدن هزینه واردات میتواند به تولید داخلی ضربه وارد کند و برای صنعت چای ایرانی بازتاب منفی داشته باشد. هر چند سیاستهای گمرک کلان است، اما تاثیربخشی آن بر تولید خرد احساس خواهد شد.»
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهوری، هفته گذشته در جمع نمایندگان گیلان دغدغههای آنان را درباره صیانت از حقوق تولیدکنندگان و مصرفکنندگان محصولات کشاورزی، مانند برنج، چای و غیره، ارج نهاده و گفته بود: «ما بهعنوان دولت علاوه بر حمایت از کشاورزان مسئولیت داریم نگذاریم قیمت کالاها و بهویژه موادغذایی در بازار بیش از حد افزایش یابد و مردم از این بابت دچار نگرانی نشوند.»
به گزارش ایرنا، جهانگیری در این دیدار، با اشاره به وجود برخی ناهنجاریها در عرصه تجارت، نظیر قاچاق چای و برنج به کشور، گفت: «دولت و بهویژه وزارت جهاد کشاورزی تلاش خواهند کرد کشاورزان گیلان از نظر واردات این محصولات آسیب نبینند و حتما با کمک نمایندگان این استان، درباره تعرفهها و محدودیت واردات، به تفاهم خواهند رسید.»
با اینحال اسدالله عباسی، نماینده مردم رودسر و املش در مجلس شورای اسلامی، در تذکری شفاهی به وزیر اقتصادی و دارایی نسبت به معافیت واردات چای از مالیات و عوارض اعتراض کرد و خطاب به وزیر گفت: «معاف شدن عرضه و واردات انواع چای از پرداخت مالیات و عوارض ارزش افزوده تولید داخلی را زمینگیر میکند و آن را به خاک سیاه مینشاند. با این کار بیش از ۶۵ هزار خانوار چایکار و همچنین بیش از ۵۰۰ هزار شغل که بهطور مستقیم و غیرمستقیم در تولید و عرضه چای داخلی نقش دارند زمینگیر میشوند و به خاک سیاه مینشینند. این اقدامات کشاورزان را به قهقرا و نابودی میکشاند و انگیزه را از آنها میگیرد. خواهشمندم در ارتباط با این دستورالعمل اقدامات لازم انجام شود.»
فقط چای بدون افزودنی
آنچه در بخشنامه گمرک معاف از مالیات و عوارض شده «چای خشک بدون هیچگونه افزودنی اعم از اسانس و نظایر آن» است؛ به این معنا که ورود انواع چای فله و بستهبندیشده موجود در بازار کشور همچنان مشمول پرداخت مالیات و عوارض میشود و فقط آن بخشی از چای وارداتی که افزودنی و اسانس ندارد میتواند از این معافیت استفاده کند، اما قابل تسری به خدمات بستهبندی، فرآوری و توزیع انواع چای خشک نخواهد بود. این بخشنامه از تاریخ لازمالاجرا شدن برنامه ششم (یکم فروردین ۹۶) قابل اجراست.
گفتنی است در بند «ر» ماده ۳۳ قانون برنامه ششم توسعه، مراحل بستهبندی، انجماد، پاک کردن، درجهبندی، پوستگیری (مانند شالیکوبی)، خشک کردن (مانند چای) و تفت دادن (مانند نخودپزی) فرآوری محصولات کشاورزی محسوب نمیشود و خدمات مزبور، از تاریخ لازمالاجرا شدن قانون برنامه ششم توسعه، از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند.
- 12
- 1