یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۴۰۴
۱۱:۳۳ - ۲۸ خرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۳۰۷۶۱۳
تجارت و بازرگانی

جزئیات کاهش تعرفه تجاری بیش از ۸۰۰ کالا میان ایران و ۵ کشور شمالی

واردات و صادرات ایران,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,تجارت و بازرگانی
«پیوستن ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا فرصتی بی‌نظیر برای صادرات بیش از ۵۰۰ کالای ایرانی به این منطقه است و در نتیجه رونق تولید، اشتغالزایی و افزایش صادرات غیرنفتی کشور را به‌دنبال خواهد داشت.» این موضوع را داود میرزاخانی، دبیرکمیسیون همکاری‌های تجاری و اقتصادی ایران و روسیه می‌گوید و به تشریح جزئیات کاهش تعرفه تجاری بیش از ۸۰۰ کالا میان ایران و اوراسیا می‌پردازد.

میرزاخانی در گفت‌و‌گو با «ایران» توضیح می‌دهد: «در ۲ سال گذشته، بحث انعقاد قرارداد تجارت آزاد میان ایران و اوراسیا که مشتمل بر کشورهای روسیه، بلاروس، قزاقستان، ارمنستان و قرقیزستان است، مطرح شد و مذاکرات جدی صورت گرفت. اخیراً نیز در مجلس شورای اسلامی این مورد تصویب شد و اکنون منتظر نظر نهایی شورای نگهبان هستیم.»

کاهش تعرفه تجاری ۵۰۰ کالای ایران و ۳۰۰ کالای اوراسیا

از میان ۸۰۰ کالایی که قرار است با کاهش شدید تعرفه‌های گمرکی میان ایران و اوراسیا همراه باشد، ۵۰۰ کالا ایرانی و ۳۰۰ کالا برای ۵ کشور روسیه، بلاروس، قزاقستان، ارمنستان و قرقیزستان است. دبیرکمیسیون همکاری‌های تجاری و اقتصادی ایران و روسیه با بیان این مطلب، اظهار می‌کند: «کاهش تعرفه‌ها برای بیش از ۵۰۰ کالای ایرانی رقم خواهد خورد که یک مزیت نسبت به رقبا در منطقه برای بخش خصوصی ایران محسوب شود. به عبارت دیگر قدرت رقابت‌پذیری کالاهای ایران بیشتر از رقبا می‌شود.»

ترکیه و کشورهای اروپایی از جمله رقبای ایران در این بازار هستند.

جزئیات ۸۰۰ کالا

میرزاخانی درباره اهم کالاهای ایرانی که با کاهش شدید تعرفه و حتی صفر شدن همراه خواهد بود، می‌گوید: «محصولات صنعتی، کشاورزی، آبزیان و محصولات لبنی، ساختمانی و پتروشیمی از جمله این کالاها هستند که بخش خصوصی می‌تواند آن را به اوراسیا صادر کند.»

وی ادامه می‌دهد: «۳۰۰ کالای وارداتی نیز شامل کالاهای دارای مزیت نسبی هستند؛ مانند ماشین‌آلات، کالاهای سرمایه‌ای و محصولات نهایی پتروشیمی. البته تولیدات چوب و برخی از کالاهای اساسی مورد نیاز کشور نیز در این دامنه تعریف می‌شوند.»

ایران می‌تواند از رقبا جلو بزند؛ اگر...

کارشناسان می‌گویند که تحقق صادرات پایدار به روسیه مستلزم شناخت دقیق بازار این کشور و آموزش این موضوع به فعالان اقتصادی و صادر‌کنندگان است. اما ظاهراً بخش خصوصی ایران هنوز به این باور و توانایی نرسیده و باید با سرعت بیشتری در این زمینه کار کند.

دبیرکمیسیون همکاری‌های تجاری و اقتصادی ایران و روسیه در ادامه با تأکید بر اینکه با‌وجود پتانسیل‌های زیاد صادراتی در بازار اوراسیا، به‌دلیل ناآشنایی فعالان اقتصادی ایران با این بازار حجم صادرات ایران ناچیز است، توضیح می‌دهد: حجم واردات روسیه به تنهایی سالی بیش از ۲۵۰ میلیارد دلار است. اما سهم ایران ازاین بازار تنها حدود۳۰۰ میلیون دلار صادرات است که باید تقویت شود.

وی اشاره می‌کند که روسیه در سال گذشته بیش از ۴۰ میلیارد دلار مواد غذایی وارد کرده که ایران می‌تواند از این ظرفیت بخوبی استفاده کند.

میرزاخانی می‌گوید: «فرصت خیلی خوبی در حال فراهم شدن است که باید برای استفاده از آن زیرساخت‌ها را فراهم کرد. افزایش تولید صادرات محور، ایجاد رفتارحرفه‌ای مناسب، ارتقا از شیوه‌های بازاریابی سنتی، ایجاد شبکه‌های تجمیع و توزیع قدرتمند و مواردی از این دست می‌تواند ما را در این روابط تجاری موفق و پیروز کند.»

در سال‌های گذشته اقدامات مطلوبی برای شناسایی ظرفیت‌های تجاری این کشور و تبادل هیأت‌های تجاری انجام شده و از دو روز پیش تاکنون نیز هیأت‌های تجاری با جدیت به مذاکره پرداخته‌اند. بخش خصوصی و دولتی ۶ کشور در حال بررسی دقیق راهکارها در پانزدهمین کمیسیون همکاری‌های اقتصادی ایران و روسیه هستند که فرصت مناسبی برای شناسایی و ادامه همکاری با شرکای تجاری روس خواهد بود. کارشناسان بر این باورند که فعالان اقتصادی با اندکی تقویت ساختاری می‌توانند از ظرفیت‌های ایجاد شده برای صادرات به این کشور استفاده کنند. همگرایی ایران و اوراسیا در شرایطی که ایران و روسیه به‌عنوان یکی از قطب‌های اقتصادی جهان هر کدام به نحوی درگیر تحریم هستند، می‌تواند تحریم‌ها را کم اثر و برای ایران جدایی اقتصاد از نفت را به همراه داشته باشد. پانزدهمین کمیسیون همکاری‌های اقتصادی ایران و روسیه امروز در اصفهان به کار خود پایان می‌دهد. نتایج این کمیسیون برای ایران بسیار قابل تأمل است.

فقط به کالاهای دارای مزیت فکر کنید

مسعود گلشیرازی

رئیس اتاق بازرگانی اصفهان

پیمان‌های منطقه‌ای به‌عنوان یکی از راهکارهای توسعه‌ای کشورها همواره مورد توجه است. اکنون ایران نیز توسعه تجارت آزاد با پنج کشور حوزه «اوراسیا» را در برنامه‌های خود قرار داده است. در شرایط خاص تحریم بدون شک برقراری روابط تجاری با کشورهای همسایه می‌تواند گام مثبتی برای ما تلقی شود و به فائق آمدن ایران بر تحریم‌ها کمک کند.

اما تعرفه‌های ترجیحی با «اوراسیا» باید به نحوی تدوین شود که کالاهای دارای مزیت صادراتی ایران و نیاز بازار وارداتی کشور را در نظر بگیرد. در این تجارت آزاد باید نقاط قوت صادراتی خودمان را لحاظ کنیم. اما اگر برخی از ردیف‌ها به ضرر تولید کشور باشد و این موارد مشمول کالاهایی شود که با مازاد تولید مواجه است، یعنی در جهت عکس منافع گام برداشته‌ایم.

اساساً ما با تعرفه‌های ترجیحی به «اوراسیا» نشان می‌دهیم که در کدام بخش‌ها نسبت به رقبا در ارجحیت قرار گرفته‌اند و به مزیت نسبی در مقایسه با رقبا دست یافته‌اند. 

به این ترتیب برای «اوراسیا» باید تعرفه‌های ترجیحی برای بازار وارداتی در نظر گرفته شود. زمان آن رسیده است که بخش خصوصی ایران برای افزایش صادرات از این طریق خود را آماده و روی کالاهای صادراتی سرمایه‌گذاری کند. 

این بازار به تنهایی می‌تواند ایران را به سمت صادرات‌محور شدن سوق دهد. بخش خصوصی حتی می‌تواند از این ظرفیت برای ایجاد بازار مشترک نیز بهره ببرد؛ اما به شرط آنکه گام‌ها را با جدیت برداریم و معادلات را بدرستی طراحی کنیم.

عطیه لباف

  • 9
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش