یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۴۰۴
۰۷:۴۲ - ۰۴ دي ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۰۰۰۸۹۴
تجارت و بازرگانی

کالاهای «ضدسلامت» در ایران ارزان تمام می‌شوند

مالیات ارزان علیه سیگاری‌ها

مالیات سیگار در ایران,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,تجارت و بازرگانی

ایران یکی از ارزان‌ترین کشورها برای سیگاری‌هاست. این در شرایطی است که سازمان ملل مدت‌هاست خواستار افزایش مالیات سیگار شده و بانک جهانی اعلام کرده است هرچقدر مردم خرج سیگار می‌کنند، دولت‌ها دو تا سه برابر آن را برای بیماری‌های ناشی از آن هزینه می‌کنند. این توصیه بانک جهانی و سازمان ملل در برخی کشورها و ازجمله کشورهای توسعه‌یافته جدی تلقی شده است و درحال حاضر بسیاری از کشورها مالیات سنگینی برای سیگاری‌ها در نظر گرفته‌اند. ترکیه ازجمله این کشورهاست که مالیات صددرصدی بر سیگار وضع کرده است و تقریبا چیزی معادل کل درآمد مالیاتی ایران از سیگاری‌ها مالیات می‌گیرد.

علیرضا طاری‌بخش، معاون سابق سازمان امور مالیاتی به «شهروند» می‌گوید کشور ترکیه در ‌سال ٩۴ حدود ١٣‌میلیارد دلار از محل مالیات بر سیگار به دست آورد. این درحالی است که در همان‌ سال میزان درآمد ایران از این بخش به ‌هزار‌میلیارد تومان هم نمی‌رسید.

محمدحسین برخوردار، رئیس سابق سازمان دخانیات هم به «شهروند» می‌گوید عوارض و مالیات تولید سیگار در ایران آن‌قدر پایین است که درحال حاضر و با وجود تحریم‌ها کشورهایی مانند ژاپن در ایران سیگار تولید می‌کنند.

هزینه سنگین درمانی که سیگاری‌ها تحمیل می‌کنند 

بازار سیگار در ایران حدود ٣٠‌هزار‌میلیارد تومان ارزش دارد و از آن سمت به همین میزان خرج درمان بیماری‌های ناشی از دخانیات می‌شود.

طبق گفته‌های عطاءالله معروفخانی، رئیس مرکز برنامه‌ریزی و نظارت بر دخانیات کشور، سالانه به صورت میانگین ۵٨ تا ۶۵‌میلیارد نخ سیگار مصرف می‌شود. درواقع اگر میانگین قیمت هر نخ سیگار را حدود ۵٠٠ تومان در نظر بگیریم، می‌توان ارزش این بازار را بین  ٢٩‌هزار‌میلیارد  تا ٣٢‌هزار و ۵٠٠‌میلیارد تومان برآورد کرد.

دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات می‌گوید سالانه حدود ٣٠‌هزار‌میلیارد تومان برای درمان بیماری‌های ناشی از دخانیات هزینه می‌شود.

دارو برای ایران تحریم است، سیگار نه! 

محمدحسین برخوردار، رئیس سابق سازمان دخانیات  هم با تأکید بر اینکه مالیات بر سیگار در بسیاری از کشورها درآمد بالایی دارد، می‌گوید: «ما نه‌تنها از تولیدکنندگان خود در این بخش مالیات کمی دریافت می‌کنیم، بلکه شرکت‌های خارجی که در ایران سرمایه‌گذاری کرده‌اند، از معافیت‌های بالای مالیاتی در این بخش سود می‌برند.»

او با اشاره به سرمایه‌گذاری شرکت‌های خارجی در ایران برای تولید سیگار گفت: «کشوری همچون ژاپن که حاضر به فروش مواد اولیه تولید دارو و حتی خودرو به ایران نیست، درحال تولید مشترک با ایران است و چیزی حدود ٢٠‌میلیارد نخ سیگار در ایران تولید می‌کند. سرمایه‌گذاری که از نیروی انسانی ارزان‌قیمت استفاده می‌کند، انرژی را به کمترین قیمت خریداری می‌کند و مشمول معافیت مالیاتی برای یک کالای مضر برای سلامت است.»

سیگار در بازار ایران و جهان 

قیمت سیگار در ایران و جهان تفاوت زیادی دارد و ایران یکی از ارزان‌ترین کشورها برای سیگاری‌هاست. در میان کشورهای جهان استرالیا به سختگیری درباره سیگاری‌ها معروف است و با مالیات‌های سنگین قیمت تمام‌شده سیگار را در کشورش بالامی‌برد. از آن سمت همسایه شمال‌غربی ایران هم ازجمله این کشورهای سختگیر برای سیگاری‌هاست و برای هر پاکت سیگار مالیات صد‌درصدی وضع کرده است.

بنا به گزارش Numbeo که یک موسسه جهانی بازارسنجی است، قیمت یک پاکت سیگار مارلبرو در استرالیا ٢٠ دلار آب می‌خورد. قیمت این برند سیگار در نیوزیلند ١٨ دلار، در بریتانیا ١٢ دلار، در آمریکا ٧ دلار، در کره‌جنوبی ٣ دلار، در روسیه ٢دلار و در پاکستان یک دلار است.  در حال حاضر یک پاکت سیگار مارلبرو در ایران به حدود ۴٠‌هزار تومان می‌رسد که با احتساب قیمت ١٢‌هزار تومانی دلار در بازار ایران، نرخ هر پاکت سیگار مارلبرو در ایران ٣,٣ دلار قیمت دارد.

در حال حاضر یک پاکت سیگار وینستون در بازار ایران به‌طور متوسط  ١٠‌هزار تومان، کنت ٩‌هزار تومان و  بهمن ۵‌هزار تومان قیمت دارد.

فعالان بازار می‌گویند ارزانی سیگار در ایران و ریزش ارزش ریال موجب شده قاچاق سیگار از ایران به کشورهای همسایه رونق‌بگیرد. حسین یکی از فعالان بازار سیگار با اشاره به قاچاق چمدانی سیگار از ایران به «شهروند» توضیح می‌دهد: «قاچاق هر باکس سیگار وینستون به ترکیه  حدود ۵٠ لیر سود دارد. درواقع اگر بهای هر لیر را ٢هزارو٢٠٠ تومان در نظر بگیریم، می‌توان گفت یک مسافر خیلی راحت می‌تواند از محل حمل و فروش سه باکس سیگار ٣۵٠‌هزار تومان سود به جیب بزند.»

مالیات سیگاری‌ها ناچیز است 

قیمت پایین سیگار در ایران ناشی از مالیات‌های کمی است که دولت در این بخش در نظر گرفته است. چندی پیش معاون وزیر بهداشت اعلام کرد دولت به جای تغییر بهای بنزین می‌توانست از محل افزایش مالیات بر سیگار حدود ٢٠‌هزار‌میلیارد تومان درآمد کسب کند.

اما رئیس انجمن تولیدکنندگان محصولات دخانی این ادعا را قبول نداشت و می‌گوید درآمد ناشی از افزایش ۱۰‌درصدی مالیات سیگار تنها حدود ۹۶۰‌میلیارد تومان است. اما محمدحسین قربانی، رئیس فراکسیون مبارزه با دخانیات مجلس عدد دیگری برای درآمد حاصل از افزایش مالیات بر سیگار اعلام کرده است و به «شهروند» می‌گوید اگر طبق قانون مصوب‌ سال٨۶ عمل کرده بودیم، حالا حداقل ٢٣‌هزار‌میلیارد تومان می‌توانستیم از این محل درآمد داشته باشیم. او توضیح می‌دهد: «صنعت و بازار سیگار در ایران لابی‌های قدرتمندی دارد، با وجود تمام اعتراض‌هایی که ما در فراکسیون و دوستان وزارت بهداشت انجام داده‌اند، نتوانستیم مالیات دریافتی در این بخش را افزایش‌دهیم.»

مالیات دریافتی از سیگار چقدر است؟ 

در حال حاضر مالیات دریافتی از سیگار براساس ٣ ماده قانونی تعیین شده است. براساس  آنچه در ماده ١۶ و ٣٨ قانون مالیات بر ارزش افزوده سیگار و سایر محصولات دخانی  آمده است، سیگار چه ایرانی و چه وارداتی مشمول پرداخت ١۵‌درصد مالیات بر ارزش افزوده می‌شود.

این قانون از ‌سال ٨٧ در کشور جاری است. علاوه بر این براساس ماده ٧٣ برنامه ششم توسعه که از‌ سال٩۶ در کشور اجرایی شده است، سیگارهای تولید داخل باید ١٠ درصد، سیگار‌های تولید مشترک ٢٠‌درصد و سیگارهایی که با برند بین‌الملل در ایران تولید و عرضه می‌شود، ٢۵‌درصد مالیات پرداخت کنند.  میزان مالیات تعیین شده برای سیگارهای وارداتی هم در این قانون ۴۵‌درصد اعلام شده است. به گفته یک مقام مسئول در سازمان امور مالیاتی هم‌اکنون لایحه‌ای در کمیسیون اقتصادی مجلس درحال بررسی است که این دو قانون با یکدیگر تلفیق شده است و در صورت تصویب سالیانه ۵‌درصد به مالیات دریافتی از سیگار افزوده می‌شود. آنگونه که در این لایحه آمده مالیات دریافتی از سیگار، توتون پیپ و تنباکوی تولید داخلی ٢۵درصد، توتون پیپ و تنباکوی تولید داخل با نشان بین‌المللی ۴٠ درصد، توتون پیپ و تنباکوی وارداتی ۶۵‌درصد است.

به گفته این مقام مسئول از ‌سال دوم اجرای قانون هر‌ سال ۵‌درصد به مالیات دریافتی از هر یک از این بخش‌ها باید افزوده شود، البته سقفی برای آن تعیین شده است. در این لایحه سقف مالیات دخانیات تولید داخل ۵۵ درصد، تولیدات داخل با نشان خارجی ٩۵‌درصد  و محصولات خارجی ١٢۵‌درصد مشخص شده است.

  • 18
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش