صندوق قابل معامله
به نوعی از صندوق های سرمایه گذاری که متشکل از دارایی های متنوع است و معامله ی واحدهای آن در طول روز همانند سهام در بازار است و ساختار آن به صندوق های سرمایه گذاری مشترک، شباهت دارد؛ صندوق ETF یا صندوق قابل معامله می گویند.
یکی از فعالیت های اصلی صندوق قابل معامله، سرمایه گذاری در اوراق بهادار است و عملکرد هر صندوق، وابسته به عملکرد دارایی پشتوانه آن است.
روند سرمایه گذاری در صندوق قابل معامله
سرمایه گذاری در این صندوق ها به نحویست که صندوق دارایی های اساسی که در اختیار تامین کننده قرار دارد با ایجاد یک صندوق از انواع سهام های مختلف، آن ها را به افرادی می فروشد که قصد سرمایه گذاری دارند و سرمایه گذار از آن سبد، سهمی را خریداری می کند. هم خریدار و هم فروشنده در ETF میتوانند برای معامله در طول روز اقدام کنند. در واقع سرمایه گذار، دارایی های خود را با خرید واحد های ETF در صندوقی سرمایه گذاری می کند و با کمک یک تیم متخصص و کاربلد برای کسب سود قابل توجه، تلاش می کند.
تاریخچه صندوق قابل معامله
صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در سال ۱۹۸۷ به این عرصه وارد شد و با ظهور آن در جهان سرمایه نیز حرکتی هوشمندانه رقم خورد.
صندوق های ETF در سال ۱۹۹۳ فعالیت خود را در بسیاری از کشورهای جهان شروع کردند ولی شروع فعالیت اصلی آن ها هم زمان با طلا بود. صندوق قابل معامله در کشور ایران در تاریخ ۲۹ مرداد سال ۱۳۹۲ برای نخستین بار در بازار فرابورس، مشغول به فعالیت شد و تابلوی ETF در ششم مهرماه افتتاح گردید و اینگونه صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله ETF در کشور ایران با کمک ارکان و متخصصان این حوزه مشغول به فعالیت شدند.
سرمایه گذاری در صندوق های ETF برای چه افرادی مناسب است؟
همه ی افراد می توانند در صندوق قابل معامله سرمایه گذاری کنند. یکی از موارد جذاب برای سرمایه گذاران حرفه ای در امر سرمایه گذاری، کارمزد اندک و نبود مالیات در معاملات این صندوق ها میباشد که موجب کاهش هزینه های معاملاتی سرمایه گذاران عادی می شود. نیاز اکثر سرمایه گذاران بازار بخاطر تنوع سبد دارایی های این صندوق ها رفع میشود. صندوق های سهامی ETF در صورت رشد بورس، باعث جذب سرمایه گذاران بسیاری میشوند. صندوق های مبتنی بر طلا در صورت رشد طلا جذابیت پیدا می کنند. همچنین صندوق درامد ثابت برای افراد با درجه ریسک پذیری خیلی کم بعنوان بهترین گزینه سرمایه گذاری تلقی می شود. علاوه بر امکان واریز و برداشت سریع وجه، خرید و فروش آنلاین و آسان این صندوق ها یکی از ویژگی های دیگر سرمایه گذاری محسوب میشود.
انواع صندوق های قابل معامله در بورس
انواع متنوعی از صندوق قابل معامله در بورس وجود دارد و در بازارهای مالی دنیا، انواع مختلفی از آن می باشد. این صندوق ها در کشور ایران در بازار سرمایه وجود دارند و سرمایه گذار برای سرمایه گذاری می تواند نوع ETF را انتخاب کند. نمونه ای از این صندوق ها در بازار بورس عبارتند از:
- صندوق سهام:
صندوق سهام باتوجه به نامش متشکل از تعداد مختلفی سهم می باشد. شرکت مربوطه برای سرمایه گذاری در این صندوق، اصل پولتان را ضمانت می کند و صندوق به عنوان تنها ضامن زیان محسوب میشود. البته این قابلیت، مختص تمام صندوق های سهام نیست بلکه برخی از آنها باعث میشود که شخص سرمایه گذار، هم در سود و هم در ضرر، شریک شود.
- صندوق با درآمد ثابت:
میزان و رشد صندوق های قابل معامله در بورس، مشخص است یعنی شخص سرمایه گذار با خرید یک واحد از صندوق ها و کسب درامد مقداری مشخص از آن، اگر بتواند آنرا در مدت زمان کمی نگهداری کند؛ در طول سال از میزان بازدهی کمی بهره مند می شود. این صندوق، ضامن سود شما به غیر از اصل پول میشود.
- صندوق مختلط:
صندوق مختلط از دو حالت صندوق های سهام و صندوق با درامد ثابت، تشکیل شده است. درواقع، چهل درصد از دارایی این صندوق، شامل اوراق با درآمد ثابت میباشد و حداقل چهل درصد دیگرش متعلق به سهام است. همچنین بقیه ی دارایی آن، به سهام یا اوراق مربوط میشود.
مراحل شروع سرمایه گذاری در صندوق ETF
مراحل شروع سرمایه گذاری در صندوق قابل معامله به شرح زیر میباشد :
>> از یک کارگزاری از طریق وب سایت سیگنال، کد بورسی را دریافت کنید.
>> باتوجه به بررسی کارنامه صندوق ها، بهترین و مناسب ترین صندوق ETF را انتخاب کنید.
>> سفارش را در سامانه معاملات آنلاین، ثبت کنید و واحدهای صندوق را خریداری کنید.
>> واحدهای صندوق را در زمان مورد نظرتان بفروشید.
>> آخرین مرحله ی سرمایه گذاری در صندوق قابل معامله، خرید و فروش آسان و نقدشوندگی خوب می باشد.
مزایای صندوق های قابل معامله
* خرید و فروش آسان و نقدشوندگی خوب:
واحدهای سرمایه گذاری صندوق های قابل معامله، قابلیت معامله به صورت آنلاین و به آسانی را فراهم می کنند که بزرگ ترين مزیت این صندوق هاست که موجب رقابت آنها با سرمایه گذاری در بازار سهام می شود. همچنین ۳ روز طول میکشد تا مبلغ فروش این واحدها به حساب مشتری منتقل شود. بنابراین این صندوق ها نسبت به صندوق های سرمایه گذاری غیرقابل معامله، نقدشوندگی بهتری دارند.
* هزینه های پایین تر:
شخص سرمایه گذار میتواند با سرمایه ی کمی در این صندوق ها سرمایه گذاری کند؛ به این دلیل که هزینه ی صندوق های قابل معامله، اندک است.
* محاسبه NAV آنی:
معمولاً در روزکاری بعد، میزان ارزش خالص دارایی های صندوق ها محاسبه می شود؛ به این معنی که نحوه ی محاسبه ی قیمت خرید یک واحد سرمایه گذاری هر صندوق براساس قیمت فردای آن واحد میباشد درحالیکه میزان NAV در صندوق های EFT هر دو دقیقه محاسبه می شود و مشکلی به منظور خرید آنلاین و محاسبه قیمت هر واحد پیش نمی آید.
* شفافیت بالا:
با توجه به زیاد بودن حجم معاملات در بخش صندوق های قابل معامله، چنین معاملاتی به صورت روزانه و در ساعات باز بودن بازار انجام می شود و وقتی که بازار، بسته شود؛ این معاملات به اتمام خواهد رسید. به دلیل این که حجم معاملات در این بخش، زیاد است؛ میزان شفافیت مربوط به معاملات نیز بسیار زیاد میشود. در زمان باز بودن بازار، قابلیت مشاهده ی تمامی دادوستدهای مربوط به دارایی های خود را دارید. شما میتوانید از شرکت صندوق قابل معامله، گزارش گیری مربوطه را به صورت روزانه، هفتگی یا ماهانه بگیرید.
معایب صندوق قابل معامله
با توجه به مزایای زیاد صندوق های سرمایه گذاری، ماهیت آن ها بگونه ایست که می توان به صورت آنی و اختیاری، خرید و فروش انجام داد و شخص سرمایه گذار میتواند در این صندوق ها در هرروز کاری معامله انجام دهد ولی احتمال بروز مشکلات برای برخی از افراد وجود دارد. برخی از سرمایه گذاران مبتدی با دیدن نوسان قیمت ها هیجان پیدا می کنند و ممکن است که دچار ضررهای احتمالی در اثر تصمیم گیری های نادرست خود شوند.
میزان ریسک پذیری و میزان توجه به درصد های صندوق موردنظر ، از مهمترین موارد برای سرمایه گذاری در صندوق ها به شمار می رود. از این رو بهتر است که قبل از سرمایه گذاری، شاخص های صندوق های مورد نظرتان را در طی ماه ها و سال های گذشته در نظر بگیرید تا از این طریق بتوانید برای بازدهی صندوق ها شاخصه مناسبی را تعیین کنید.
گردآوری: بخش اقتصاد سرپوش
- 10
- 4