جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۹:۴۸ - ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۲۰۶۱۸
اقتصاد کلان

با حذف ارز دولتی جامعه توان تهیه دارو را از دست خواهد داد

راغفر: هدف از حذف ارز ترجیحی، ایجاد بحران در کشور است

حسین راغفر,اقتصاددان
پس از افزایش ناگهانی قیمت آرد در سال جاری حالا نوبت به گرانی محصولات وابسته به آرد رسید. آن‌طور که رئیس ‌انجمن آردسازان می‌گوید با پنج برابرشدن قیمت آرد، احتمالا قیمت ماکارونی هم رشد دو برابری را تجربه کند.

هنوز مدت زیادی از سال جدید نگذشته اما اثرات حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بر زندگی و معیشت مردم مشهود است! قیمت‌هایی که تا قبل از حذف ارز ترجیحی روزانه بالا می‌رفت حالا به لطف دولت مدعی حمایت از مستضعفان، ساعتی افزایش قیمت پیدا می کند.

در همین رابطه با حسین راغفر، کارشناس مسائل اقتصادی به گفت‌وگو با دیده بان ایران پرداخته که مشروح آن را در ادامه خواهید خواند.

*آقای راغفر! با وجود انتقادات فراوان سرانجام دولت ابراهیم رئیسی ارز ترجیحی را از بودجه ۱۴۰۱ حذف کرد؛ با توجه به هشدار که شما چند ماه پیش به او دادید چرا با این وجود در چنین شرایط آن هم با این شرایط کشور کماکان ارز ترجیحی را حذف کردند؟

اصلی‌ترین دلیل حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، افزایش ارزش منافع ریالی دولت است. همیشه دولت‌ها خودشان قیمت ارز را بالا می‌بردند تا بتوانند کسری بودجه‌یشان را جبران کنند.اثرات این عملکرد، افزایش سرسام‌آور تورم است. افزایش قیمت ارز تاثیر بسیاری بر روی بخش‌های اقتصادی کشور دارد. قیمت ارز با پیاز سیب‌زمینی فرق می‌کند! بیش از ۷۰ دصد هزینه‌های صنعت، ارزی است. در همین صنعت داروسازی کشور که بخشی از بودجه‌اش از این طریق تامین می‌شود، دولت باید حدود ۳۰ درصد پولی که از بانک استقراض می‌کرد را بهره می‌داد. این روند باعث شد که دولت ارز کالاها را از ۴۲۰۰ تومان به بیست و خورده‌ای افزایش دهد. نکته قابل توجه دیگر این است از زمانی‌که دارو تولید می‌شود تا زمانی‌که در اختیار مصرف کننده قرار می گیرد ۴۰ درصد بابت هزینه های بسته بندی و توزیعی به قیمت آن افزوده می شود! بنابراین اگر قیمت پایه تولیدی افزایش یابد این ۴۰ درصد هم افزایش می‌یابد. به همین دلیل دارو با قیمت خیلی بالاتری به دست مصرف کننده خواهد رسید. با توجه به وضعیت اقتصادی مردم و این افزایش قیمتی که از دارو می‌بینیم قطعا جامعه به‌ویژه خانواده‌های ضعیف، توان تهیه دارو را از دست خواهد داد. دارو یک کالای معمولی نیست که به سهولت از کنار افزایش قیمت آن بگذریم و انتظار داشته باشیم که مردم به‌جای دارو چیز دیگری جایگزین کنند. به همین دلیل افزایش قیمت ارز سبب می‌شود بخش قابل توجهی از جمعیت کشور که در تهیه اقلام خوراکی هم دچار مشکل هستند، از دسترسی به دارو هم محروم شوند.

از طرفی دیگر؛ آقایان می‌گویند که افزایش قیمت دارو را به صورت یارانه به خانوارها پرداخت خواهیم کرد! اولا در مورد یارانه دارو باید بگویم مردم که همیشه دارو مصرف نمی‌کنند که یارانه دارو به آن‌ها داده شود! دوما اگر حاکمیت همین یارانه کنونی را هم چند برابر کند باز هم قادر به جبران افزایش قیمت دارو نیست! سومین نکته این است که آنقدر دولت‌ها چاله‌های متعدد هزینه‌ای دارند که اصلا این منابع در اختیار مصرف کننده قرار نمی‌گیرد. چهارمین نکته که حائز اهمیت است مسئله بیمه هاست. وقتی هزینه های دارو به شدت افزایش می‌یابد سهم بیمه هایی که در معرض ورشکسته‌گی قرار دارند، به شدت افزایش پیدا می‌کند یعنی این بار بر روی دوش شرکت‌های بیمه‌ای گذاشته می شود که خودشان در معرض ورشکسته‌گی قرار داشته و با این تدبیر روند ورشکسته‌گی آنان تسریع می‌یابد. از سویی دیگر؛ شرکت های تولیدکننده خارجی تلاش دارند که داروهای خارجی جایگزین تولیدات داخلی شود. اگر تولیدات داخلی با ارز و داروی خارجی جایگزین شود چیزی بالغ بر ۴۰ میلیارد دلار، هزینه ارزی آن خواهد بود که در شرایط کنونی، کشور از این ظرفیت و توانایی برخوردار نیست. در پشت این ماجرا، یک هدف جدی و البته عامدانه برای براندازی سیاسی و ایجاد بحران جدی در کشور وجود دارد تا برخی از این طریق به هدف‌های مشخصی برسند. سالهاست شواهد متعددی برای براندازی سیاسی از طریق افزایش قیمت‌ها و نارضایتی‌ها، ایجاد اختلاف طبقاتی و پیامدهای عمیق و گسترده آن که به رشد جرم و جنایت، ناامنی، خودکشی، فرار مغزها و خروج سرمایه از کشور هستند. این افزایش قیمت ارز، ارزش پول ملی کشور را از این چیزی که است، کمتر می‌کند و باعث اختلال در اقتصاد کشور خواهد شد.

*در جلسه‌ای که چند ماه پیش با آقای رئیسی داشتید این هشدار را به او دادید که تبعات حذف ارز، جبران ناپذیر است و آقای رئیسی صحبت‌های شما را قبول کردند اما با این حال او فردای همان شب لایحه حذف ارز ترجیحی را به مجلس فرستاد! به نظر شما این تناقض در صحبت و عملکرد رئیس دولت سیزدهم ناشی از چیست؟ آیا امکان دارد که ارگان یا نهاد دیگری این تصمیم را گرفته باشد و آقای رئیسی صرفا نقش اعلام تصمیم را برعهده داشته باشد؟

بنده بسیار تعجب کردم که آقای رئیسی صبح همان شب لایحه حذف ارز ترجیحی را به مجلس دادند! چون جلسه‌ای که شب گذشته با ایشان داشتیم تا ساعت‌های ۲۲ طول کشید و من متوجه نمی‌شوم چطوری فردای آن روز ایشان به یکباره تصمیم بر حذف ارز ترجیحی گرفت و خیلی سریع هم لایحه‌اش را به مجلس فرستاد؟! به اعقتاد بنده یک نوع ناهماهنگی در داخل خود دولت وجود  دارد و آن‌هایی که دنبال بالا بردن ارز دارند، از تصمیم آن شب ناراضی بودند. ما به آقای رئیسی هشدار دادیم که حذف ارز ترجیحی را به زمان دیگری موکول کند یعنی قرار شد ابتدا شرایط معیشتی مردم مقداری رو به بهبودی برود سپس دولت قیمت ارز را افزایش دهد. دولت باید به جای برداشتن پول از جیب مردم، تورم را با مالیات گرفتن کنترل کند. به اعتقاد بنده یک عده‌ای که کارگزار مناقع گروه های ثروتمند جامعه و دارای نفوذ در نظام هستند توانستند ارز ترجیحی را حذف کنند!

حسین راغفر,اقتصاددان

*آقای راغفر! برخی وعده‌ها و اظهارات آقای رئیسی نه تنها افکارعمومی را اقناع نمی‌کند بلکه باعث افزایش اعتراضات هم می‌شود. ایشان در این مدت که ریاست دولت سیزدهم را بر عهده داشتند چندین مرتبه وعده‌های عجیب و البته امکان‌ناپذیر  را مطرح کردند که همین باعث انتقادات شدیدی از سوی مردم و کاشناسان شد! نظر شما در این باره چیست؟

کسانی که به ایشان مشاوره می‌دهند احتمالا نسبت به شاخص های اقتصادی ایران آگاهی ندارند و به همین دلیل توصیه‌هایی به ایشان می‌کنند که با واقعیت‌های جامعه ما هیچ تناسبی ندارد. به هر حال آقای رئیسی متخصص مسائل اقتصادی نیستند و این اشکال به مشاورشان ایشان وارد است نه خود ایشان. مواضع آقای رئیسی موجب نگرانی جامعه شده و اعتبار مسئولان را خدشه دار کرده است. بنابراین وعده‌های بی ثمری که آقای رئیسی مطرح می‌کنند، پیشنهاد مشاورانشان است و قصد او از دادن وعده‌های غیرقابل تحقق تزریق امیدواری به مردم است!

*اما الان یک نوجوان ۱۵ ساله هم می‌داند که فقر مطلق را نمی‌شود در طی دو هفته ریشه‌کن کرد و به اعتقاد من این توجیه شما اصلا قابل نیست! برخی از رفتارهای آقای رئیسی اصلا قابل توجیه نیست چطور رئیس جمهور یک کشور در مواجهه با مردمی که مشکلات خودشان را مطرح می‌کنند به جای پاسخ دادن به آن‌ها صحبت را به بیراهه می‌برد؟!

البته این اظهاراتی که آقای رئیسی مطرح می‌کنند برای بنده هم بسیار تعجب‌آور است! چون ریشه‌کن شدن فقر مطلق در شرایط کنونی کشور به هیچ وجه امکان‌پذیر نیست! متاسفانه آقای رئیسی با شاخص‌های اقتصادی که امروز اصلی ترین موضوع سیاست گذاری های بخش عمومی است، آشنایی ندارد.

  • 9
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش