اکوایران : بنا به گزارش منتشر شده پژوهشکده پولی و بانکی از وضعیت تولید صنعتی کشور؛ رشد تولید کالاهای مصرفی در دی ماه امسال به ۱۵ درصد رسیده است. این در حالیست که رشد این اقلام در پاییز در حدود ۱۰ درصد بوده، به طور کلی میتوان اظهار داشت که روند رشد کالاهای مصرفی در سال جاری صعودی بوده است.
همچنین رشد تولید کالاهای سرمایهای نیز در دی ماه به بالاتر از ۵۰ درصد رسیده، به مانند اقلام مصرفی رشد تولید کالاهای سرمایهای نیز در سال جاری کاملا روندی صعودی را تجربه کرده است. افزایش نرخ ارز در چند ماه گذشته موجب گشته تا کالاهای خارجی گرانتر شود، در زمانی که شاهد افزایش نرخ ارز هستیم کالای داخلی نسبت به کالای خراجی ارزانتر شده و به طبع تقاضا و تولید کالای داخلی افزایش خواهد یافت. دلیل افزایش رشد تولید اقلام مصرفی نیز در چند اه گذشته همین امر است.
رشد کالاهای مصرفی در دو ماه نخست سال منفی بوده و رشد تولید این اقلام از اعداد منفی به بالای ۱۵ درصد رسیده است. رشد تولید اقلام واسطهای در فروردین ماه امسال پس از گذشت نزدیک به یکسال به بالاتر از ۴ درصد رسید و از اردیبهشت تا شهریور ماه در بین کانال رشد یک تا ۵ درصد قرار داشت که در مهر ماه کمی کاهش پیدا کرده و به حدود ۳ درصد رسیده است. اما رشد تولید کالاهای سرمایهای در سال جاری روندی کاملا صعودی داشته و از رشد منفی در فروردین ماه به حدود ۵۰ درصد رسیده، این در حالیست که رشد تولید کالاهای سرمایهای در اقتصاد ایران در سال گذشته بسیار پر نوسان بوده است.
تولید صنایع را میتوان بر اساس ماهیت و کارکرد محصولات به سه گروه کالاهای مصرفی، واسطهای و سرمایهای تقسیم کرد. از آنجایی که عوامل اثر گذار بر روی این کالاها با همدیگر متفاوت است، طبیعی است که روندهای متفاوتی داشته باشند. از این رو بررسی تولیدات در این طبقه بندیها میتواند به درک عوامل مؤثر بر روند تغییرات تولید کمک کنند. به عنوان مثال کالاهای واسطهای در ایران عموما کالاهای صادراتی هستند و هر زمان که رشد اینگونه کالاها بالا میروند نشان از رونق گرفتن صادرات در کشور دارند.
- 9
- 2