شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳
۰۹:۱۲ - ۱۰ اسفند ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۲۰۸۶۴
اقتصاد کلان

اقتصاد پیازی با خروجی رانت و فساد!

صادرات پیاز,بحران اقتصادی ایران
واکاوی دلایل صادرات پیاز با قیمت ارزان و واردات پیاز با قیمت بالاتر می‌تواند از بحران اصلی اقتصاد ایران که نارسایی سیاست‌ها و تصمیمات اقتصادی است، پرده‌برداری کند..

سرپوش اقتصادی - عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام این روزها اظهارنظری جنجالی داشته است. وی اعلام کرده است: ما در ایران پیاز صادر می‌کنیم و از طرفی پیاز را با قیمت‌های بالا برای مردم از خارج وارد کنیم، این یک پدیده عجیب است!

این اولین باری نیست که از چنین پدیده‌های عجیبی در اقتصاد ایران پرده‌برداری می‌شود. پیش از این نیز مساله صادرات رانتی در ایران به یک مساله چالش‌برانگیز در اقتصاد ایران بدل شد.

محمد جواد ایروانی که در سال‌های گذشته تصدی وزارت امور اقتصادی و دارایی و ریاست ستاد اجرایی فرمان امام را نیز عهده‌دار بود، در سخنان اخیر خود این عبارت را تکرار کرده است که شکستن تحریم‌ها و غلبه بر آن مستلزم تولید بیشتر است. وی با اشاره به اینکه نظام نفت‌بری باید به سوی تولید تغییر جهت دهد، گفته است: عموما در بودجه ایران احکام مختلفی می‌آید که در راستای این سیاست‌ها نیست. وی با انتقاد از اینکه مصوبه داده‌اند هر کسی خواست بدون نظارت بانک مرکزی می‌تواند بانک تاسیس کند، می‌گوید: در کدام کشور و کدام منطقه آزاد چنین جوازی وجود دارد.

او با انتقاد از اینکه وقتی تولیدکننده به صادرات می‌رسد نیاز کشور را فراموش می‌کند، گفته است: این وظیفه دولت است که تنظیم‌گری کند. ما این همه پیاز صادر می‌کنیم بعد به چند برابر قیمت وارد می‌کنیم. طبیعی است کم شدن عرضه داخلی در عمل ایجاد تورم را نیز در پی دارد.

سخن اخیر وی درباره ماجرای پیاز البته از سوی عباس عبدی، فعال رسانه‌ای رمزگشایی شد. وی در توئیتی در صفحه شخصی خود نوشت: «عجیب نیست، در این ساختار کاملا عقلایی است. ‌پیاز را کیلویی یک دلار صادر و همان پیاز را کیلویی ۱.۲ دلار وارد کنید برنده‌اید.

چون یک دلار صادراتی می‌شود ۵۶ هزار تومان و ۱.۲ دلار وارداتی می‌شود ۳۴ هزار تومان که تفاوت آن سود است. البته از جیب مردم و اتلاف هزینه حمل و نقل و ....»

نایب رئیس اتاق بازرگانی صنایع و معادن ایران، پیش از این در آغاز بحران ارزی ایران، پس از خروج ترامپ از برجام اعلام کرد: وجود ارز رانتی همواره با ایجاد فساد همراه است و زمانی که گفته شد صرفاً به طیفی از کالاها ارز ارزان‌قیمت داده می‌شود، برای اولین بار پدیده «صادرات قاچاق» هم توسعه یافته است.

حسین سلاح‌ورزی معتقد بود در تدوین سیاست جدید بانک مرکزی، مکانیزم تعیین قیمت باید بر عهده بازار ثانویه گذاشته شود. اتفاقی که البته هنوز هم به درستی و تمام و کمال رخ نداده است چرا که از یک سو دولت نسبت به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی اقدام کرد و از سوی دیگر ارز ۲۸هزار و ۵۰۰ تومانی را در سامانه نیما برای کالاهای اساسی برقرار کرد.

پیش از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بسیاری از کارشناسان، آمار صادرات ماکارونی، شیرینی و شکلات را زیر علامت سئوال بزرگی قرار داده و تاکید داشتند بازارهای صادراتی ایران به واسطه قیمت یارانه‌ای روغن و شکر و آرد در کشور حاصل شده و در حقیقت ایران در حال صادرات یارانه است.

سخنان اخیر ایروانی بار دیگر این پرونده را در حالی گشود که ایران چند ماهی است با ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی خداحافظی کرده و تورم بالایی را در حوزه مواد غذایی و ... تحمل می‌کند.

 تقلیل موضوعات ممنوع

 عباس آرگون؛ عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی» درباره دلایل شکل‎گیری پدیده‌هایی چون صادرات و واردات همزمان کالایی چون پیاز گفت: این انتظار وجود دارد که مشکلات کلان ایران در بعد کلان مورد بررسی قرار گیرد و ماجرا به صادرات و واردات یک کالای خاص تقلیل داده نشود.

 وی در توضیح این مطلب افزود: ایران سالانه بین ۸۰ تا ۹۰ میلیارد دلار گردش تجاری دارد. کاش اشاره می‌شد حجم صادرات و واردات پیاز در ایران چقدر است و در کلان این موضوع چقدر تاثیرگذار است.

 وی با تاکید بر اینکه این سیاست‌هاست که روش‌ها را شکل می‌دهد، گفت: مساله ارز و تنظیم بازار در ایران فراتر از این مساله است. اصلاح سیاست‌های داخلی و خارجی ضرورت دارد و تا زمانی که این سیاست‌ها اصلاح نشود، با حل موردی مشکل و وصله پینه موضوع کاری از پیش نخواهد رفت.

عباس آرگون در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»: درباره دلایل شکل‎گیری پدیده‌هایی چون صادرات و واردات همزمان کالایی چون پیاز، این انتظار وجود دارد که مشکلات کلان ایران در بعد کلان مورد بررسی قرار گیرد و ماجرا به صادرات و واردات یک کالای خاص تقلیل داده نشود

وی گفت: برخورد با سایر موضوعات نیز همین‌طور است. شما ببینید بهای دلار از سال ۱۳۹۰ تاکنون چه میزان رشد کرده است، آن وقت هر مسئولی بخواهد توضیح دهد چرا قیمت بالا رفته، رسانه و شبکه‌های اجتماعی و ... را متهم می‌کند به اینکه قیمت را بالا برده و سبب ایجاد اخلال در بازار شده‌اند.

سیاست رایجی به نام فرافکنی

 وی در توضیح این مطلب افزود: همه می‌گویند این نرخ‌ها را قبول ندارند و قیمت واقعی دلار به زودی کاهش می‌یابد؛ اما در عمل ببینید دلار سال ۱۳۹۰ به دلاری با چه قیمت در سال ۱۴۰۱ تبدیل شده است . اصلا راه دور نرویم. دلار در فاصله مهرماه سال ۱۴۰۱ تا بهمن ماه چه میزان افزایش قیمت را شاهد بوده است و مگر می‌شود با تکرار یک اتهام مشابه فرافکنی کرد.

 او گفت: از سوی دیگر می‌گویند مردم ارز می‌خرند و همین موضوع سبب گرانی دلار شده است، غافل از اینکه کسی برای سود ارز نمی‌خرد، همه ارز می‌خرند تا بتوانند ارزش پولشان یا به عبارت دیگر قدرت خریدشان را حفظ کنند. این گونه است که کسی دو ماه پیش دلار ۳۰ هزار تومانی گرفته باشد، امروز توانسته قدرت خرید پولش را از گزند تورم مصون بدارد .

 او گفت: تقلیل مشکلات به موضوعات خرد و اشاره نکردن به نارسایی‌های متعدد و مهم سیاستگذاری کلان، اشتباهاتی را در تصمیم‌گیری ایجاد می‌کند. اگر موضوع صادرات پیاز با قیمت کمتر و واردات آن با بهای بیشتر است، باید به سرعت روندها و سیاست‌ها مورد بررسی قرار گیرد تا روشن شود چرا چنین پدیده‌ای شکل گرفته است نه اینکه با برخورد با صادرکننده و واردکننده پیاز مشکل را برطرف کنند.

به گفته وی جایگاه مجمع تشخیص مصلحت نظام جایگاهی برای بحث‌های کلان  سیاستگذاری‌های بزرگ است .

بررسی‌ها نشان می‌دهد سیاست‌گذاران ایران مدتهاست به جای اصلاح علت‌ها درصدد برخورد با محصول سیاستگذاری اشتباه هستند و همین امر سبب شده است تفکری موردی و جزیره‌ای به جای تمرکز بر امور کلان بر کشور حاکم شود.

  • 9
  • 1
90%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
هیثم بن طارق آل سعید
بزرگمهر بختگان
صبا آذرپیک
یاشار سلطانی
زندگینامه امام زاده صالح
شاه نعمت الله ولی
نیلوفر اردلان
حمیدرضا آذرنگ
محمدعلی جمال زاده
بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش