شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
۱۰:۲۵ - ۱۷ تير ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۴۱۵۴۶
اقتصاد کلان

تبعات رشد ٣٠ درصدی نقدينگی در کشور

نقدینگی,تبعات رشد ٣٠ درصدی نقدينگی در کشور

روزنامه جهان صنعت نوشت: انتشار آمار رشد نقدینگی ۳۰ درصدی برای انتهای خرداد سال جاری، نسبت به خرداد‌ سال گذشته (که حدود ۴۱ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل خود بود)، بیانگر کاهش تاب آهنگ صعودی نرخ تورم در کشور است. با این حال رشد ۳۰ درصدی نقدینگی فعلی در پایان خردادماه (صرف‌نظر از اتفاقات حسابداری دخیل در این تغییر اعم از تغییر سال پایه)، نشان‌دهنده افزایش حجم نقدینگی به شکلی بسیار نگران‌کننده است. بدین معنا که با افزوده شدن سالانه ۳۰ درصد به پایه پولی و حجم نقدینگی موجود در اقتصاد یک کشور، سامان پولی مملکت در شرایط سراشیبی و نزول معنادار قرار دارد. هرچند این حجم رشد نسبت به بازه مشابه سالانه خود، از کاهش ۱۱ درصدی آهنگ شیب رشد نقدینگی حکایت دارد، اما هنوز نشانه‌هایی از نرمال شدن وضعیت پولی در افق سیاست‌های پولی کشور، تا اطلاع ثانوی، قابل مشاهده نیست!

برای یک بازه زمانی نزدیک به چهار دهه (تقریبا ۳۷ سال)، میانگین نرخ تورم در ایران چیزی حدود ۲۰ الی ۲۲ درصد بود و این نرخ تورم نه آنقدر چشمگیر بود که بشود به آن با صفت ابرتورم نگریست (هرچند در ممالک پیشرفته با وضعیت پولی و اقتصادی باثبات، نرخ تورم بالای ۴ درصد به مثابه بحران تلقی می‌شود) و نه آنقدر پایین بود که بشود در سیاست‌های پولی کشور، بی‌احتیاطی و بی‌مبالاتی پیشه کرد و دست به اقدامات انبساطی پولی زد. طولانی‌مدت بودن نرخ تورم بالای ۲۰ درصد در ایران، موجب شده تا موسسات اعتبارسنجی جهانی و بانک‌ها و سرمایه‌گذاران خارجی، به این درد اقتصاد ایران، به مثابه یک مرض مزمن نگاه کنند و آن را دارای ابعاد ساختاری- و نه وضعی و کوتاه‌مدت- بدانند.

ریشه امراض اقتصادی ایران

عموم بررسی‌های مستقل آماری و تحلیلی در این حوزه نشان می‌دهد بسیاری دیگر از نارسایی‌ها و نابسامانی‌های اقتصاد کشور، اعم از نرخ رشد پایین سرمایه‌گذاری، در کنار نرخ رشد اقتصادی پایین و پرنوسان (میانگین حدودا ۲ درصدی در چهار دهه اخیر) و نوسانات چشمگیر نرخ ارز، همگی ریشه در این تورم ساختاری حاکم بر اتمسفر اقتصادی کشور دارند. از میانه سال ۱۳۹۷، نرخ تورمی که برای تقریبا چهار دهه توانسته بود پیرامون میانگین ۲۲ درصدی ثابت بماند، یک Turning Point یا نقطه دگردیسی رخ داد و سر تورم به سقف‌های بالای چهل درصد ساییده شد و از آن پس تاکنون رژیم تورمی کشور از میانگین ۴۰ درصدی نتوانسته عدول کند. به واقع این آهنگ تورمی بالاترین قله تورمی ایران پیش از سال‌های ۱۳۲۱ و ۱۳۲۲ بود که به علت اشغال ایران در جنگ جهانی، سامان پولی کشور دچار از‌هم‌گسیختگی شده بود.

مروری بر یک تجربه مخرب مشابه

در طول حدود ۲۲ سال اخیر، تنها ۲۳ ماه، نرخ رشد نقطه‌به‌نقطه تورم بالای ۴ درصد بود که ۱۵ مورد از آن پس از سال ۱۳۹۷ رخ داده است. تورم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها که سنجه مکمل و بسیار حساس‌تری در این زمینه است از دی سال گذشته به کانال ۷۰ درصدی رسیده و این به معنای شدت یافتن تنگنای معیشتی مردم عادی کوچه و بازار است. جدی نگرفتن روند صعودی نرخ تورم، خطر ابتلا به بیماری ونزوئلا شدن را در کشور افزایش می‌دهد. این کشور بولیواری و رانتینر (همانند ایران دچار پدیده نفرین منابع و رانت نفتی است)، توانسته بود حدفاصل سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۳، نرخ تورم خود را در کانال میانگین ۲۴ درصدی حفظ کند، اما سیاست‌های عوام‌فریبانه اقتصادی چاویستی، از ابتدای سال ۲۰۱۴ اثر خود را بر همگان عیان کرد. در این سال ابتدا نرخ تورم به سقف ۶۳ درصد جهش کرد و در سال ۲۰۱۵ به ۱۲۰ درصد رسید و پس از آن در سال ۲۰۱۶ نرخ تورم در این کشور به ۲۵۰ درصد رسید و با از دست رفتن فرصت طلایی خروج از تله پولی و تورمی، در سال ۲۰۱۸ نرخ تورم این کشور نفتی به رقم باورنکردنی ۶۵ هزار درصد رسید و باعث بروز درگیری‌های داخلی در این کشور شد.

خطر وقوع یک بهمن نقدینگی سرگردان جدید

با افزایش سقف تورمی در کشور (کانال چهل درصدی) و عدم اتخاذ واکنش مناسب در شبکه بانکی، جذابیت‌های شبکه بانکی برای حفظ پس‌اندازهای با ضریب ماندگاری و رسوب بالا در این شبکه با کاهش چشمگیر مواجه شد و در نتیجه ضریب شتاب حرکتی پول و نقدینگی در کشور افزایش یافت و پول به کالای داغی تبدیل شد که افراد می‌کوشیدند با تبدیل آن دارایی‌هایی با امکان نقدشوندگی تورمی (افزایش قیمت همپای تورم) نظیر خودرو، طلا و ارز، این بازارها را با تلاطم جدی مواجه کنند. این چرخه تورمی پرریسک، عامل اصلی بروز چهار شوک ارزی در پنج سال اخیر در کشور شده و دو فروریزش بزرگ در بازار بورس و اوراق بهادار را نیز در پی داشته است. چکیده سخن آنکه هنگامی که تورم افزایش می‌یابد، مقادیر بیشتری از حجم کل نقدینگی به شکل پول نگهداری می‌شود و در نتیجه تداوم وضعیت یاد شده، تورم باز هم افزایش خواهد یافت. این چرخه، همان سیکلی است که تورم را به تورم مزمن، تورم مزمن را به تورم ساختاری بالا و تورم ساختاری را به ابرتورم بدل می‌کند.

یک رکوردشکنی هولناک

رشد حجم پولی در بازه زمانی ۱۳۸۷

(زمان وقوع موج سوم بیماری هلندی در اقتصاد ایران) تا ۱۳۹۶، به‌طور میانگین در حوالی سالی ۲/۱۴ درصد بوده و متوسط رشد نقدینگی در بازه یاد شده، حدود ۲۵ درصد بوده است. با این حال و به ناگاه از ابتدای سال ۱۳۹۷ تا پایان سال ۱۴۰۰ این حجم رشد، به رقم مهیب ۵۰ درصد در سال رسید و پس از آن، در پایان سال گذشته در حوالی رقم ۵۸ درصد، سال به پایان رسید. بحران سرمایه اجتماعی برای انجام اصلاحات اقتصادی و پولی واقعی، در کنار تله تحریم و بدهی و مطالبات معوقه خارجی، اگر با تداوم سیاست‌های غیرعلمی و حاوی آزمون و خطا همراه باشد، چیزی از اقتصاد کشور باقی نخواهد ماند.

راز بقا!

سیاستمداران حاضر در مصادر امور تقنینی و اجرایی، باید هرچه سریع‌تر از ژست منتقد دولت‌های پیشین خارج شوند و با کنار نهادن اظهارنظرهای نسنجیده و خام‌دستانه در حوزه سیاست‌های پولی و مالی، با سلاح علم و تجربه، به جنگ با بزرگ‌ترین دشمن زیست مدنی و اقتصادی جامعه، یعنی تورم بروند. هرگونه آسیب‌شناسی ایدئولوژیک از چالش‌های پیش روی اقتصاد ایران، در صورتی که تصویری از چالش‌های راستین اقتصاد کشور و راهکارهای معقول و غیرماجراجویانه از نحوه مرتفع کردن این چالش‌ها به دست ندهد، خود گرهی بر گره‌های کور موجود می‌افزاید و علاج را ناممکن‌تر می‌کند.

  • 17
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
ویژه سرپوش