چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
۱۶:۰۴ - ۲۱ فروردین ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۱۱۱۳۷
اقتصاد کلان

افقه، اقتصاددان: حرف‌های رئیس کل بانک مرکزی درباره کنترل قیمت ارز تکراری و خنده‌دار است

مرتضی افقه ,افزایش نرخ ارز,رئیس بانک مرکزی
مرتضی افقه اقتصاددان در واکنش به افزایش نرخ ارز به دیده‌بان ایران گفت: سیاستگذار اقتصادی زمانی می‌تواند وضعیت را کنترل کند که به اندازه کافی ارز در اختیار داشته باشد تا در مواقع این چنینی بتواند مدیریت کند اما در شرایطی که شش سال از تشدید تحریم‌ها گذشته و ذخایر ارزی‌مان بسیار کم شده است و آنچه در اختیار داریم را برای روزهای آینده نگه می‌دارند و با احتیاط مصرف می‌کنند، دولت ابزارهای لازم برای سیاستگذاری یا مقابله با تاثیرات خارجی را ندارد.

به گزارش سایت دیده‌بان ایران؛ اولین جلسه مجلس در سال جدید در حالی آغاز شد که پس از حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق، دلار از ۶۵ هزار تومان هم عبور کرد. هرچند از آن روز تاکنون قیمت ارز و طلا ریزش داشته است اما باوجود دلهره از افزایش تنش و احتمال پاسخ ایران به اسرائیل، احتمال افزایش مجدد نرخ ارز دور از انتظار نیست. با این حال در بدنه دولت و حتی نمایندگان مجلس تفکر به رسمیت نشناختن قیمت دلار در بازار آزاد وجود دارد و به گفته یک نماینده مجلس حتی در جلسه اخیر سران دو قوه مجریه و مقننه، صحبتی از وضعیت بازار ارز و طلا نشده است.

مرتضی افقه، اقتصاددان درواکنش به سخنان برخی مسئولان مبنی بر عدم به رسمیت شناختن بازار آزاد، به دیده‌بان ایران گفت: «اکنون متغیرهای تاثیرگذار اقتصادی خارج از توان و اختیار مسئولان و تصمیم‌گیران اقتصاد کشور است بنابراین ناچار هستند که پاسخ‌های این چنینی دهند. دلار به عنوان کالایی با مبدا خارجی، ارتباط نزدیک و تنگاتنگی با تحولات سیاست خارجی در ایران دارد. از این رو هرگاه تنش با غرب و کشورهای منطقه شدت گرفته، تلاش مردم برای حفظ سرمایه و دارایی‌هایشان بیشتر شده و هر زمان آرامشی برقرار شده، تاثیرش را بلافاصله بر بازار ارز گذاشته است.»

این استاد دانشگاه ادامه داد: «رئیس بانک مرکزی ناچار است چنین سخنانی را مطرح کند. کمااینکه این صحبت‌ها تکراری و خنده‌دار شده است. وقتی قیمت در بازار آزاد این است و به تبع آن قیمت‌ها تغییر می‌کند، صحبت از حباب بی‌معنا و حرف‌های تاریخ مصرف گذشته است.»

وی در پاسخ به اینکه آیا تصمیم‌گیران اقتصادی امکان کنترل بازار ارز را دارند، بیان کرد: «در این قسمت سیاستگذار اقتصادی اصلا توانی ندارد. سیاستگذار اقتصادی زمانی می‌تواند وضعیت را کنترل کند که به اندازه کافی ارز در اختیار داشته باشد تا در مواقع این چنینی بتواند مدیریت کند اما در شرایطی که شش سال از تشدید تحریم‌ها گذشته و ذخایر ارزی‌مان بسیار کم شده است و آنچه در اختیار داریم را برای روزهای آینده نگه می‌دارند و با احتیاط مصرف می‌کنند، دولت ابزارهای لازم برای سیاستگذاری یا مقابله با تاثیرات خارجی را ندارد.»

در وهله اول مجلسی که برجام را ناکام گذاشت باید پاسخگوی شرایط اقتصادی کنونی باشد

افقه همچنین در پاسخ به پرسشی مبنی براینکه باتوجه به انتقادات نماینده‌های مجلس به افزایش نرخ ارز و مقصر دانستن رئیس بانک مرکزی، آیا مقصر بانک مرکزی است یا مسئله را باید فراتر دید، گفت: «ابتدا باید خود نماینده‌های مجلس را مخاطب قرار داد؛ خود نماینده‌ها این تیم اقتصادی را انتخاب کردند و چنین تفکری دارند. به باور من تفکر اصولگرایی زمینه‌ساز تنش‌های داخلی به لحاظ اقتصادی، فرهنگی و سیاسی است. تنش‌های بیرونی هم ریشه در تفکر آقایانی دارد که هم در مجلس هستند و هم در دولت فعلی. بنابراین این ژست‌ها چندان به آن‌ها نمی‌آید.»

این اقتصاددان ادامه داد: «به فرض اگر رئیس بانک مرکزی هم به مجلس برود، خیلی راحت توضیح می‌دهد که به اندازه کافی ارز نداریم تا بتوانیم مدیریت کنیم و آنچه را هم داریم باتوجه به اینکه ترامپ ممکن است دوباره انتخاب شود و تحریم‌ها بازگردد، با دست و دلبازی نمی‌توانیم مدیریت کنیم. بنابراین مجلس اول خودش باید مورد سوال قرار گیرد که با برجامی که می‌توانست مقدار زیادی از مشکلات را حل کند، مخالفت کردند و آن را ناکام گذاشتند. اکنون ژست مردمی می‌گیرند اما در وهله اول خود مجلس باید مورد سوال قرار گیرد.»

افقه همچنین درباره اثر تورمی افزایش نرخ ارز به دیده بان ایران گفت: «یک اثر روانی دارد که همین الان فروشنده‌های کالا، به خصوص آن‌هایی که مبدا خارجی دارند یا موادشان از خارج از کشور وارد می‌شود، معمولا دست نگه داشته‌اند تا مطمئن شوند که نرخ افزایش پیدا نمی‌کند. بنابراین قیمت ارز بلافاصله می‌تواند هم برقیمت کالاهایی مانند وسایل خانگی اثر روانی داشته باشد و هم اگر بالا ماندن نرخ ارز با حفظ دلهره از افزایش تنش ادامه‌دار باشد، اثرش را بر قیمت سایر کالاها نشان می‌دهد.»

  • 9
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش