شاید اگر چند دهه پیش بود برای شهروندان این مساله پذیرفتنی بود که سرما باید بازارهای مختلف را تحت تاثیر قرار داده و برای مثال نرخ خدمات و کالاهای مصرفی افزایش داشته باشد. در قرن بیست و یکم و با توجه به پیشرفتهایی که در حوزه فناوری و حمل و نقل اتفاق افتاده آمدن گرانی با سرما چیزی عجیب و غریب است؛ اتفاقی که در روزهای اخیر و همزمان با بروز سرمای بی سابقه در ایران رخ داده است. آنطور که گزاشهای منتشر شده نشان میدهد در روزهای اخیر علاوه بر گران شدن برخی از خدمات، اقلام اساسی مانند مرغ نیز دچار نوسان قیمتی شدهاند. از طرف دیگر، سرمازدگی باغهای شمال کشور به گرانی مرکبات انجامیده است.
گرانی با سرما میآید
در روزهای برفی و بارانی به ویژه در شهرهای بزرگی مانند تهران شاهد این هستیم که برخی از مسافر کشها از مسافران تقاضای کرایه اضافه دارند. آنها حتی ممکن است مسافران مانده در سرما را سوار نکنند، مگر اینکه شهروندان به تاکسی دربستی رضایت دهند. این اتفاقات در روزهای اخیر رخ داده است و حالا خبر میرسد به جز گران شدن برخی خدمات، قیمت کالاهایی از جمله مرغ نیز افزایش داشته است.
مرغ گران شد
روز گذشته رئیس اتحادیه پرنده و ماهی گفت: سرمای هوا باعث شده قیمت مرغ افزایش پیدا کند و به ۷۴۰۰ تومان در مراکز خرده فروشی برسد.مهدی یوسفخانی با اشاره به اینکه قیمت مرغ طی روزهای اخیر افزایش یافته است، اظهارداشت: شرایط جوی و سرما، نامناسب بودن وضعیت راهها و عدم بارگیری مرغ در این شرایط باعث شده قیمت این کالا افزایش پیدا کند. او افزود: بزودی شرایط جوی و وضعیت راهها بهبود مییابد و احتمال افزایش بیشتر قیمت مرغ کم است.
گرانی به مرکبات رسید
رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی از افزایش هزار تومانی قیمت پرتقال و نارنگی خبر داد و اعلام کرد که به طور کلی اقلام مختلف میوه به دلیل سرما آسیبی ندیده است اما حدود ۲۰ درصد از پرتقال تامسون آسیب دیده است. حسین مهاجران در حالی این خبر را اعلام کرده است که گزارشها از خسارت زیاد باغهای شمال کشور به دنبال بروز سرما حکایت دارد. بر اساس گزارشی که روز گذشته منتشر شد برف و سرمازدگی روزهای گذشته که عمده آن در استان مازندران اتفاق افتاد، پیامدهای ناگواری برای بخشهای مختلف کشاورزی مازندران به همراه آورد که رئیس سازمان کشاورزی این استان اعلام کرد: براساس برآوردهای اولیه حدود ۷۰۰ میلیارد تومان خسارت به بخشهای مختلف کشاورزی و دامپروری این استان وارد شده و نتایج دقیق این برآوردها در روزهای آینده مشخص میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران گفت: برف و سرمازدگی که طی هفته گذشته در استان مازندران رخ داد براساس برآوردهای اولیه حدود ۷۰۰ میلیارد تومان خسارت به بخشهای مختلف کشاورزی این استان وارد و میتوان به زیربخشهای زراعت، باغبانی و دامپروری اشاره کرد. دلاور حیدرپور افزود: در استان مازندران ۱۸۰ هزار تن کیوی تولید میشود که حدود ۴۵ درصد از آن قبل از وقوع این اتفاق و سرمازدگی برداشت شده بود و در جریان این برف و سرمازدگی به ویژه سرمای شب گذشته که در برخی مناطق مانند تنکابن به حدود منفی دو درجه رسیده بود و در برخی مناطق دیگر مانند گلوگاه که دما تا منفی پنج درصد نیز سرد شده بود پیشبینی میشود بخشی از کیوی برداشت نشده این استان با سرمازدگی مواجه شود که مسلما به ۶۰ درصد نخواهد رسید.او ادامه داد: سرمازدگی کیوی را به طور کامل از بین نمیبرد و تنها خاصیت سردخانهای و ماندگاری آن را کاهش میدهد که باید آن را سریعتر روانه بازار کرد یا برای آبمیوهگیری استفاده کرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران اعلام کرد: برای دیگر تولیدات باغی استان مازندران نیز سرمازدگی و برف اخیر پیامدهای منفی به همراه داشت که به عنوان مثال میتوان به حدود ۵۰ هزار تن نارنگی که دچار سرمازدگی شدهاند، اشاره کرد چراکه پیش از وقوع این حادثه ۷۰ درصد نارنگی مازندران برداشت شده بود و تنها ۳۵ درصد از ۱۵۰ هزار تن نارنگی باقیمانده روی درخت باقی مانده بود که پیشبینی آسیبدیدگی و سرمازدگی برای آنها میشود که البته مجددا تاکید میشود این محصولات دورریختنی نیستند و باید سریعتر در بازار تازهخوری عرضه شوند یا به عنوان آبمیوه مورد استفاده قرار گیرند.او اضافه کرد: پرتقال نیز پیشبینی میشود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تن آن دچار مشکل شده باشد که البته با توجه به سرمای شب گذشته در این استان و پایان نیافتن ارزیابیهای اولیه مشخص شدن خسارت دقیق وارده طی روزهای آینده میزان خسارت دقیق نیز اعلام خواهد شد.
حیدرپور همچنین تصریح کرد: برای بخش زراعت نیز در زمینه تولید علوفههایی مانند شبدر و دانه روغنی کلزا که ۱۵ هزار هکتار سطح زیرکشت آن است، پیشبینیهایی برای خسارتزدگی صورت گرفته که هماکنون در حال ارزیابی دقیق آن هستیم و حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد باغهای شهرستانهای قائمشهر، آمل، ساری، نوشهر، چالوس، تنکابن و غیره آسیب دیدهاند. رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران اظهار کرد: در دامداری و مرغداریهای صنعتی استان مازندران خسارت چندانی گزارش نشده است و اگر برخی از آنان با مشکل قطعی گاز مواجه شدند پیش از آن برای جایگزین کردن سوخت زیرساختهای لازم برای آنها فراهم شده بود و یا آنکه به سرعت با هماهنگیهای صورت گرفته با شرکت نفت سوخت در اختیار آنها قرار گرفت اما حدود ۵۰۰ راس دام سبک در ارتفاعات کلاردشت بر اثر برف سنگین و سرمازدگی تلف شدند که عمده آنها بز بودند و تعدادی دام سنگین نیز در این میان تلف شد که خسارت در حوزه دامپروری به حدود پنج میلیارد تومان رسیده است.
البته در حوزه طیور صنعتی و سنتی گزارش قابل توجهی ارائه نشده است.او همچنین درباره انتقاد برخی کشاورزان و کارشناسان در حوزه بیمههای کشاورزی گفت: بیمه به عنوان کمکهزینه و جبران بخشی از خسارتهای کشاورزان در نظر گرفته شده است.
- 11
- 5