جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۰:۰۶ - ۱۹ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۴۳۶۲
اقتصاد کلان

يك‌چهارم كشور در پايتخت انباشت شده است;

تهران مالك ٢٤ درصد توليد كشور

تهران,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

در سال‌هاي ١٣٨٤ تا ١٣٨٨ سهم استان تهران از محصول ناخالص داخلي كشور روندي فزاينده داشته است؛ اما روند توليد ناخالص داخلي در سال‌هاي بعد معكوس شده، به گونه‌اي كه در پايان سال ٩٥ سهم اين استان از كل محصول ناخالص داخلي كشور به ٦/٢٣ درصد رسيد. حال آنكه در اين دوره تعداد شاغلان رو به كاهش گذاشته كه به معناي حاكم شدن هر چه بيشتر دلالي و سوداگري در اقتصاد ايران است. اين فرآيند پيش از هر چيز، حاكم شدن هر چه بيشتر بخش‌هاي نامولد و سوداگر بر اقتصاد كشور را نشان مي‌دهد كه در شرايط سقوط و ركود توليد به نحوي چشمگير سهم توليد ارزش در يك استان را افزايش مي‌دهد.

 

استان تهران، به واسطه وجود شهر تهران به عنوان پايتخت ايران و شهرك‌هاي گوناگون صنعتي، بانك‌هاي بزرگ و ديگر بنگاه‌هاي اقتصادي، از اهميت ويژه‌اي برخوردار است. طبق گزارش‌ها جمعيت اين استان ١٣ ميليون و ٣٠٠ هزار نفر در سال گذشته بود كه به عنوان پر جمعيت‌ترين استان كشور شناخته شد. اتاق بازرگاني‌صنايع، معادن و كشاورزي تهران در گزارشي وضعيت اقتصادي و شاخص‌هاي مختلف آن را در اين استان بررسي كرده است. گزارشي كه اتاق بازرگاني تهران از وضعيت اقتصادي استان تهران داده، بيش از هر چيز سهم بسيار بالاي يك استان در اقتصاد كشور را نشان مي‌دهد؛ استاني كه بيش از ٩٠ درصد آن ساكنان شهرها هستند و سهم بخش خدمات به مراتب بيش از هر بخشي ديگر در اقتصاد اين استان خودنمايي مي‌كند.

 

اين استان ٦/١٦ درصد از كل جمعيت كشور را در خود دارد و از مجموع جمعيت اين استان، ٣/٥٠ درصد مرد هستند و ٧/٤٩ درصد زنان. از جمعيت ١٣ ميليون و ٣٠٠ هزار نفري اين استان، ١٢ ميليون و ٥٠٠ هزار نفر شهرنشين و ٨١٤ نفر روستانشين هستند. همچنين تعداد خانوارهاي اين استان مركزي ايران، به ٣/٤ ميليون نفر مي‌رسد كه ٩٤ درصد اين رقم، خانوارهاي شهرنشين هستند. اين در حالي است كه بعد خانوار در استان تهران كمتر از ميانگين كشور است؛ ميانگين كشوري بعد خانوار ٣/٣ درصد است كه اين رقم در تهران به ١/٣ درصد بالغ مي‌شود. همچنين نرخ باسوادي در استان تهران جزو بالاترين در سطح كشور است به نحوي كه ٩/٩٢ درصد جمعيت اين استان باسود هستند كه دو درصد بيشتر از نرخ كشوري آن است. از سوي ديگر اين استان به تنهايي ٢٠ درصد مشتركان اينترنت كشور را هم در خود جاي داده است.

 

 شاخص نيروي كار

نرخ بيكاري جمعيت ١٠ ساله و بيشتر در استان تهران ٦/١١ درصد اعلام شده كه نشان مي‌دهد بيكاران اين استان در سال ٩٥ نسبت به سال پيش از آن ٥/٣ واحد رشد كرده‌اند. همچنين نرخ مشاركت اقتصادي استان پايتخت ايران، در سال گذشته ٢/٤٠ درصد اعلام شده كه نسبت به سال ٩٤ از افزايش ١/٣ واحدي خبر مي‌دهد. نرخ مشاركت در آن بازه زماني و در سطح كشور ٨/٠ واحد بيشتر از تهران بود. در استان تهران نرخ بيكاري در بازه زماني ميان سال ١٣٩١ تا ١٣٩٤ روند نزولي داشته و از ٦/١١ درصد به ١/٨ درصد رسيده اما در سال گذشته اين رقم افزايش داشت و به سال ١٣٩١ بازگشت.

 

 در حوزه اشتغال، با توجه به اينكه استان تهران حدود ١٨ درصد از كل جمعيت ١٠ ساله و بيشتر كشور را در خود جاي داده است، بررسي اين استان اهميت ويژه‌اي دارد. از مجموع جمعيت فعال اين استان كه ٣/٤ ميليون نفر در سال ١٣٩٤ اعلام شدند، حدود ٩/٩١ درصد شاغل و ١/٨ درصد آنها در زمره بيكاران قرار دارند. نرخ اشتغال كه برابر با نسبت جمعيت شاغل به جمعيت فعال است، در زمستان سال گذشته، در استان تهران اين رقم ٢/٩٠ درصد بوده كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته كاهش يافته است. در مقايسه با كل كشور نرخ اشتغال استان تهران در زمستان گذشته ٧/٢ درصد بيشتر بوده است.

 

بررسي آمار بهره‌وري نيروي كار بر اساس قيمت‌هاي ثابت سال ١٣٨٣ نشان مي‌دهد كه بهره‌وري استان تهران طي سال‌هاي ٨٤ تا ٩٣ همواره بالاتر از سطح كشور بوده است. ميزان بهره‌وري نيروي كار استان تهران ١٠٤ ميليون ريال به ازاي هر نفر در سال ١٣٨٤ بوده كه به حدود ١٣٩ ميليون ريال به ازاي هر نفر در سال ١٣٩٣ افزايش يافته است. اين در حالي است كه بهره‌وري كل كشور براساس قيمت‌هاي ثابت سال ٨٣، از ٩/٨٧ ميليون ريال، يك دهه بعد به ٩/١٠٠ ميليون ريال افزايش يافت.

 

براساس آخرين آمار منتشر شده از سوي مركز آمار ايران، ارزش محصول ناخالص داخلي استان تهران در سال ٩٣ حدود ٢٧١ هزار ميليارد تومان بوده كه ٦/٢٣ درصد از محصول ناخالص داخلي كل كشور را تشكيل مي‌دهد. سرانه توليد ناخالص داخلي كشور در سال ١٣٩٣ حدود ٦/٢٧ ميليون ريال و سرانه توليد ناخالص داخلي استان تهران حدود ٧/٣٩ ميليون ريال بوده است. محصول ناخالص داخلي كشور از ٥/١٥٥ هزار ميليارد تومان در سال ١٣٨٣ به رقم ١١٤٩ هزار ميليارد تومان در سال ١٣٩٣ رسيده است كه سهم محصول ناخالص استان تهران از ٤/٣٩ هزار ميليارد تومان در سال ١٣٨٣ به رقم ١/٢٧١ هزار ميليارد تومان در سال ١٣٩٣ رسيده است.

 

به اين ترتيب سهم استان تهران از محصول ناخالص داخلي كشور ٥/٢٤ درصد در سال ١٣٨٤ بود كه پس از يك دهه به ٦/٢٣ درصد كاهش يافت. در سال‌هاي ١٣٨٤ تا ١٣٨٨ دو اتفاق رخ داد، يكي آنكه بيشترين سهم استان تهران از محصول داخلي كشور در سال ١٣٨٨ و با حدود ٩/٢٨ درصد حاصل شد. در اين سال‌ها سهم استان تهران از محصول ناخالص داخلي كشور روندي فزاينده داشته حال آنكه در اين دوره تعداد شاغلان رو به كاهش گذاشته كه به معناي حاكم شدن هرچه بيشتر دلالي و سوداگري در اقتصاد ايران است.

 

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 12
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش