سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳
۰۸:۲۱ - ۲۹ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۷۹۰۲
اقتصاد کلان

محروم‌ها در ته جدول بودجه ۹۷

بودجه سال 97,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
بودجه سال ۹۷ هم به مجلس رسید؛ یک‌هفته پیش. اما رایزنی‌ها و چانه زدن‌های نمایندگان تازه آغاز شده؛ بویژه از سوی نمایندگانی که استان‌های‌شان در زمره استان‌های کم‌برخوردار کشور به شمار می‌رود و سهم‌شان از بودجه سال آینده هم چنگی به دل نمی‌زند.

به گزارش جام‌جم، معمولا سال که به ماه‌های پایانی‌اش می‌رسد، چشم استان‌ها هم به بودجه‌ای است که قرار است از سوی دولت به دست مجلسیان برسد و سهم و تکلیف هر استان را برای میزان و چگونگی هزینه کردشان روشن کند. درحقیقت درآمد استان‌ها، بویژه استان‌های محروم و کم‌توسعه که درآمدزایی خاصی ندارند، از قِبَل اعتباری است که در بودجه سالانه کشور برایشان رقم می‌خورد.

 

این کم و زیادی بودجه سالانه است که نشان می‌دهد سال بعد چه سرنوشتی در انتظار استان‌هاست؛ توسعه و پیشرفت یا درجا زدن و بازایستادن از حرکت. بودجه پیشنهادی امسال کشور هم وقتی چون سال‌های گذشته در مجلس رونمایی شد، برخی استان‌ها را خوشحال و بعضی را غمگین و دلخور کرد.

 

آنها که در صدر جدول بودجه سال ۹۷ نشسته و بیشترین سهم از بودجه نصیبشان شده، خوشحال و راضی‌اند و آنها که جایشان ته جدول است و البته تعدادشان هم کم نیست، طبیعتا ناراضی و ناخرسند و در تلاش بلکه بتوانند کمی ارقام بودجه را جابه‌جا و سهم بیشتری دریافت کنند.

 

محروم‌ها در ته جدول

نگاهی به جدول بودجه ۹۷ نشان می‌دهد اتفاقا برخی استان‌های ته‌جدولی، همان استان‌هایی هستند که در زمره استان‌های محروم و کم‌برخوردار و کم‌توسعه جای گرفته و شاید بیش از هر استان دیگری نیازمند کمک‌های مالی و اعتباری دولت هستند؛ استان‌هایی مثل خراسان شمالی و جنوبی.

 

البته یزد، ایلام، قم، زنجان، خراسان‌های شمالی و جنوبی، سمنان و قزوین، هشت استان ته‌جدول هستند که میزان سهمشان از بودجه سال ۹۷ تقریبا به یک اندازه است. در این میان خراسان‌های محروم و کم‌توسعه شمالی و جنوبی و سمنان و قزوین، چهار استان انتهای جدول هستند که نمایندگان آنها در مجلس هم رضایت چندانی از این وضع ندارند.

 

آن‌طور که هادی قوامی، عضو کمیسیون بودجه مجلس دهم به جام‌جم می‌گوید، مبنای بودجه‌ای که به هر استان تخصیص می‌یابد، شاخص‌هایی چون جمعیت، مساحت و همچنین شاخص‌های اجتماعی، فرهنگی و درآمد سرانه آن استان است؛ براین اساس هرکه بامش بیش، برفش بیشتر و هرکه برفش بیش، اعتبار اختصاص‌داده برای برف‌روبی‌اش بیشتر!

 

قوامی اما نماینده مردم شهرستان اسفراین خراسان شمالی در مجلس هم هست؛ یعنی همان استانی که هم ته‌جدول بودجه است و هم محروم و کم‌توسعه.

 

گلایه خراسان شمالی

قوامی می‌گوید، اما درخصوص خراسان شمالی حتی همین شاخص‌ها هم رعایت نشده، زیرا این استان ۵/۱ درصد جمعیت و وسعت کشور را به خود اختصاص داده و براساس همین جمعیت و وسعت باید ۶۶۰۰ میلیارد تومان از بودجه کشور را هم دریافت می‌کرد، درحالی که آنچه اختصاص یافته، ۲۰۰۰ میلیارد تومان است که حدود یک‌سوم مبلغ مذکور است.

 

نماینده مردم اسفراین یادآور می‌شود، براساس شاخص‌های جمعیت و مساحت، خراسان شمالی باید در بودجه‌گیری در رده‌های ۱۵ و ۱۶ جدول قرار می‌گرفت، حال آن‌که انتهای جدول است و باتوجه به این‌که این استان جزو استان‌های محروم کشور است و به لحاظ تولید ناخالص کشور هم رتبه سی‌ام را دارد، با بودجه درنظر گرفته‌شده برای سال آینده استان نمی‌توان چندان امیدی به رشد و توسعه آن و بهبود زندگی و معیشت مردمش داشت.

 

سهم ناامیدکننده خراسان جنوبی

خراسان جنوبی هم یکی از استان‌های محروم کشور است که درآمدزا نیست و تقریبا سهمی در تولید ناخالص ملی ندارد. تنها منبع عمده درآمدزایی این استان تا همین چند سال پیش کشاورزی بود که آن هم طی خشکسالی‌های شدید یکی دو دهه اخیر رو به کاهش و نابودی گذاشته است.

 

با این حال سهم این استان هم از بودجه سال ۹۷ ناچیز و ناامیدکننده است؛ آنقدر که سیدمحمدباقر عبادی‌راهی، نماینده بیرجند به جام‌جم می‌گوید: رساندن خبر این بودجه به گوش مردم سختی‌کشیده استان و اعلام بی‌توجهی دولت به آنان راحت نیست و امیدواریم بتوانیم میزان آن را در مجلس افزایش دهیم، مثل سال گذشته که توانستیم حداقل در مجلس سهم بودجه استان‌مان را افزایش دهیم.

 

عبادی مطمئن است با این میزان بودجه نمی‌توان هیچ کار عمرانی در استان انجام داد و خراسان جنوبی باز هم درجا خواهد زد و راهی برای رستن آن از بند محرومیت وجود نخواهد داشت.

 

این نماینده گلایه می‌کند که درخواست‌های مکررشان برای دیدار با رئیس‌جمهور (در دولت فعلی و قبلی و مجلس فعلی و قبلی) برای توضیح ابعاد گسترده عقب‌ماندگی استان هم بی‌نتیجه بوده، چراکه اگر رئیس دولت از نابودی کشاورزی استان و شرایط ۴۸۰ روستا که حتی آبی برای خوردن ندارند و با یارانه زندگی می‌کنند مطلع بود، در اختصاص بودجه به این استان محروم سخاوت بیشتری به خرج می‌داد.

 

عبادی درعین حال به این نکته هم اشاره می‌کند که خراسان جنوبی با جمعیت ۷۵۰ هزار نفری‌اش باید با استان‌های مشابه خود مقایسه شده و انتظاری نیست که بودجه‌ای چون استان‌های پرجمعیت تهران و اصفهان و... داشته باشد، با وجود این ته‌جدول بودجه بودن هم حق آن نیست و تخصیص فقط پنج میلیارد تومان برای راه‌آهن بیرجند (که ۲۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار می‌خواهد) کاملا غیرمنصفانه است.

 

قزوین یکی مانده به آخر

قزوین هم با بیش از یک میلیون و ۲۰۰هزار نفر جمعیت، در آخرین رتبه‌های جدول بودجه سال ۹۷ و یکی مانده به آخر است. این شرایط به گفته سیده‌حمیده زرآبادی، نماینده مردم قزوین راضی‌کننده نیست و حتما برای تغییرش به اتفاق سایر نمایندگان استان رایزنی خواهد کرد.

 

زرآبادی به ما می‌گوید: قزوین اگرچه یکی از قطب‌های کشاورزی و صنعتی کشور است، و نه آنقدر محروم و نه خیلی توسعه‌یافته، ولی در خیلی سرانه‌ها مثل سرانه‌های بهداشتی و آموزشی پایین‌تر از میانگین کشوری است و بودجه در نظر گرفته شده نه می‌تواند این سرانه‌ها را افزایش دهد و نه کمکی به توسعه عمرانی استان کند.

 

ته ته جدول

سمنان اما ته‌جدول است و نمایندگانش هم ناراضی از این وضع. آنها اما می‌دانند که بودجه آنها براساس شاخص جمعیت و وسعت استان شان تعیین شده، اما می‌گویند استان‌شان آنقدر هم توسعه‌یافته نیست که کمترین بودجه به آن اختصاص یابد.

 

احمد همتی، نماینده سمنان بودجه تخصیصی به استانش را ناعادلانه دانسته و معتقد است با این میزان بودجه مسیر رشد و توسعه استان سمنان مسدود خواهد شد.

 

به گفته وی، ویژگی‌ها و ظرفیت‌هایی چون نزدیکی به پایتخت، صنایع متعدد مادر، معادن و ظرفیت‌های طبیعی و گردشگری و... شرایط توسعه مناسبی را برای سمنان فراهم کرده، درحالی که بودجه‌های در نظر گرفته شده برای شکوفایی این ظرفیت‌ها کافی و مناسب نیست.

 

فاطمه مرادزاده

 

 

  • 19
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش