جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۱۳:۴۵ - ۱۴ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۳۶۳۲
اقتصاد کلان

تصميم وزارت اقتصاد برای ايجاد مركز فرماندهی قيمت‌ها

بازارکالا,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

 وزير اقتصاد روز گذشته در مصاحبه‌اي اختصاصي با خبرگزاري جمهوري اسلامي از نخستين گام بزرگ دولت دوازدهم براي رقابتي كردن قيمت‌ها خبر داده و گفته است نقش دولت در تنظيم بازارها و خريد تنظيمي به بورس كالا واگذار مي‌شود. مسعود كرباسيان با اشاره به مشكلاتي كه نظام تنظيم بازار و خريدهاي تضميني براي نظام بانكي كشور ايجاد كرده گفت كه وزارت متبوعش تصميم گرفته تا بورس كالا را به مركز فرماندهي قيمت كالاهاي استراتژيك تبديل كند.

 

اين تصميم وزارت اقتصاد از سوي برخي اقتصاددانان به عنوان «گام بزرگ دولت براي آزادسازي قيمت‌ها و كاهش دخالت نهادهاي دولتي در امر قيمت‌گذاري» عنوان شده است. به نظر مي‌رسد دولت با چنين تصميمي راه خود را براي سپردن نظام قيمت‌گذاري به بازار بازيافته و پس سال‌ها ابهام در اين زمينه و تكدر به خاطر افزايش قيمت‌ها، نخستين قدم را براي واقعي‌سازي قيمت كالاهاي استراتژيك برداشته است.

 

وزير امور اقتصادي و دارايي گفته است: « نقش دولت در تنظيم بازار كالاها و همچنين سياست خريد تضميني كه اكنون هزينه بالايي را به دولت تحميل مي‌كند بايد به سمت بورس كالا حركت كند كه با تحقق آن، شاهد پررنگ شدن نقش بورس كالا در اقتصاد و ارتباط نزديك‌تر ميان توليدكننده و مصرف‌كننده خواهيم بود.» در مقابل منتقداني هم وجود دارند كه به اين گفته‌ها با ترديد نگاه مي‌كنند چرا كه معتقد هستند بورس كالا مكان مناسبي براي ارايه كالاهاي استراتژيك نيست و دولت بايد در روند قيمت‌گذاري اين كالاها همچنان نقش اصلي را ايفا كند. مخالفان اين نظر از اقتصاد كشورهاي پيشرفته مانند ايالات متحده مثال مي‌زنند كه در اين كشور نيز برخي از محصولات كشاورزي توسط دولت خريداري مي‌شود.

 

مسعود كرباسيان در گفت‌وگوي خود با ايرنا، به نقش بورس كالا در اقتصاد ملي اشاره كرده و گفته است: «دولت نگاه ويژه‌اي به بورس كالا در تنظيم بازار كالاهاي اساسي دارد به‌طوري كه اين بورس طي سال‌هاي گذشته اثر مهمي در اقتصاد ملي به شيوه تنظيم بازارها، شفاف‌سازي و كشف عادلانه قيمت‌ها ايفا كرده است.»

 

او با بيان اينكه تا قبل از راه‌اندازي بورس كالا در ايران، عمده كالاها به شيوه سنتي و با اعمال نفوذ كامل دولت قيمت‌گذاري و معامله مي‌شد، افزوده است: «در چند سال گذشته تلاش شده است تا روند داد و ستد كالاها به بورس كالا واگذار شود و كشف قيمت‌ها نيز به دور از نظام دستوري و براساس مكانيسم عرضه و تقاضا صورت گيرد.»

وزير امور اقتصاد و دارايي با تاكيد بر اينكه با تقويت بورس كالا در اقتصاد از تقلب و فساد جلوگيري مي‌شود، اظهار كرده است:

 

«با توسعه معاملات سلف و پيش فروش محصولات در بورس كالا، فروشنده و مصرف‌كننده به منظور فروش محصولات‌شان، تامين منابع و مواد در آينده به اطمينان خاطر مي‌رسند. بايد بتوان با تشكيل و توسعه صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري در حوزه كالاها، توليد محصولات را تضمين كرد كه در اين راستا نياز است تا بيمه‌ها به بورس كالاي ايران متصل شوند؛ در مجموع با توجه به كاركرد و ابزارهاي مالي كه بورس كالا ارايه مي‌دهد، اين بورس به يك تكيه‌گاه موثر براي صنايع مبدل شده است.»

 

وزير امور اقتصادي و دارايي گفته است: «نقش دولت در تنظيم بازار كالاها و همچنين سياست خريد تضميني كه هم‌اكنون هزينه بالايي را به دولت تحميل مي‌كند بايد به سمت بورس كالا حركت كند كه با تحقق اين مهم، شاهد پررنگ شدن نقش بورس كالا در اقتصاد و ارتباط نزديك‌تر بين توليدكننده و مصرف‌كننده خواهيم بود.»

 

هر چند در بيشتر كشورهاي جهان اعم از آنها كه اقتصاد آزاد دارند يا دولتي، برخي كالاهاي استراتژيك به شكل تضميني خريده مي‌شود. اين كالاها به عنوان كالاهايي كه نبودن آنها موجب به هم ريختن امنيت يك جامعه مي‌شود، انتخاب مي‌شوند. در ايران برنج و گندم از جمله اين كالاها هستند.

 

دولت همواره موظف بوده توليد اين كالاها را تحت نظر داشته باشد و قيمت آنها را كنترل كند چرا كه امنيت غذايي جامعه به مصرف اين كالاها گره خورده است و تغيير قيمت آنها مي‌تواند وضعيت سلامت و تغذيه كشور را به‌شدت متاثر كند.

 

خروج از قيمت‌گذاري دولتي

هادي حق شناس، نماينده اسبق مجلس و اقتصاددان، در رابطه با اهميت مبحث قيمت و قيمت‌گذاري در يك اقتصاد به «اعتماد» مي‌گويد: «در بازار قيمت‌ها بسيار تعيين‌كننده هستند؛ چرا كه ميزان مصرف، صادرات و واردات كالا به ميزان قيمت هر كالا مربوط است. در ايران از آنجايي كه قيمت فرآورده‌هاي نفتي كمتر از قيمت منطقه‌اي آن است به همين دليل قاچاق گسترده اين فرآورده‌ها به كشورهاي همسايه را شاهد هستيم. از سوي ديگر به اين دليل كه قيمت تضميني كالايي مانند گندم نيز در ايران بيشتر از منطقه است، شاهد قاچاق آن به داخل كشور هستيم. اين دو مصاديقي هستند از اهميت و نقش قيمت‌گذاري در اقتصاد كشور.»

 

او ادامه مي‌دهد: «هنگامي كه دولت‌ها به قيمت‌گذاري روي مي‌آورند به دلايلي از جمله نداشتن اطلاعات كافي يا ملاحظات سياسي گوناگون، نتيجه اين دخالت اخلال در روند قيمت‌گذاري كالاها و متعاقب آن كل اقتصاد است. به همين دليل اصل ٤٤ قانون اساسي به تصوب رسيد تا شركت‌هاي دولتي واگذار شوند زيرا دولت نه توليدكننده مطلوبي است، نه تاجري خوب و نه حتي توانايي قيمت‌گذاري واقعي و ايده‌ال را دارد.

 

به همين دليل در بيشتر كشورهاي پيشرفته امروز دولت تنها به عنوان هدايت‌كننده در اقتصاد حضور دارد و كمترين دخالت را در روند بازار انجام مي‌دهد. در ايران نيز اگر قرار است اقتصاد به بهره‌وري برسد و وضعيت توليد در اين بخش بهبود يابد، چاره‌اي نيست جز آنكه الزامات اقتصاد رقابتي را بپذيريم.»

 

اين نماينده پيشين مجلس در رابطه با امكان كنار گذاشتن خريد تضميني برخي از كالاهاي استراتژيك مي‌گويد: «در تمام كشورهاي جهان يكسري از كالاها به عنوان كالاهاي استراتژيك دسته‌بندي مي‌شوند. اين كالاها بيشتر محصولات كشاورزي هستند و دولت‌ها براي حفظ امنيتي غذايي كشور و شهروندان خود، برخي از اين كالاها را به عنوان استراتژيك دسته‌بندي كرده‌اند.

 

در برخي از كشورهاي توسعه‌يافته علاوه بر اينكه قيمت تضميني در مورد برخي كالاهاي اساسي اعمال مي‌شود، بلكه دولت از دادن يارانه به اين بخش‌ها هم ابايي ندارد و از اين بخش‌ها حمايت مي‌كند. اين سياست به اين دليل است كه دولت‌ها مي‌خواهند حمايت از بنيه توليد كالاهاي راهبردي كشور است.»

 

حق شناس مي‌افزايد: «حال آنكه بورس كالا در جهت توليد و قيمت‌گذاري رقابتي فعال است و طبعا هنگامي كه اين كالاها در بورس عرضه مي‌شوند قيمت‌ها نيز گهگاه رو به افزايش يا كاهش مي‌روند. اين موضوع سبب مي‌شود تا بورس كالا جاي مناسبي براي عرضه اين دست از كالاها نباشند.

 

مي‌توان و بايد محصولات پتروشيمي را در بورس عرضه كرد اما نمي‌توان قيمت برنج و گندم را در بازار سرمايه تعيين كرد به اين دليل كه در اين موارد دولت ملاحظات و وظايفي دارد كه بايد از سياست قيمت تضميني بهره گيرد. البته مشكل خريد تضميني در برخي كالاها در كشور گران بودن آن نسبت به قيمت منطقه‌اي يك كالا است كه حتما بايد اصلاح شود. درنتيجه من بعيد مي‌دانم گفته وزير اقتصاد براي واگذاري خريد تضميني كالاهاي استراتژيك به بورس كالا چندان منطقي و عملي باشد.»

 

حال در اين ميان برخي از كارشناسان اقتصادي مدافع اقتصاد آزاد بر اين باورند كه دولت مي‌تواند با از يك سو واگذاري نظام قيمت‌گذاري در برخي كالاهاي ديگر نظير خودرو به بازار يا تشكل‌هاي تخصصي و از سوي ديگر با كاهش تعرفه‌ها در اين بازار و بازارهاي مشابه زمينه رقابتي كردن در بنگاه‌هاي بزرگ را به وجود آورد. حال اين سوال مطرح است كه آيا دولت قادر خواهد بود در ٥/٣ سال باقيمانده از عمر خود دست به اصلاحات ريشه‌اي در اقتصاد ايران زده و زيرساخت‌هاي رقابتي‌سازي در بخش توليد كشور را به وجود آورد؟

 

نقشه راه قيمت‌ها

  نقش دولت در تنظيم بازار كالاها و همچنين سياست خريد تضميني اكنون هزينه بالايي را به دولت تحميل مي‌كند.

  قيمت‌گذاري بايد به سمت بورس كالا حركت كند كه با تحقق آن، شاهد پررنگ شدن نقش بورس كالا در اقتصاد و ارتباط نزديك‌تر ميان توليدكننده و مصرف‌كننده خواهيم بود.

 

  دولت نگاه ويژه‌اي به بورس كالا در تنظيم بازار كالاهاي اساسي دارد به‌طوري كه اين بورس طي سال‌هاي گذشته اثر مهمي در اقتصاد ملي به شيوه تنظيم بازارها، شفاف‌سازي و كشف عادلانه قيمت‌ها ايفا كرده است.

 

 

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 13
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش