رییـس اتاق بازرگانی مشترک ایران و هند: کیفیت کالای هندی نسبت به بسیاری از محصولاتی که به ایران وارد میشود، بیشتر است. هند اعلام کرده، تضامین بخش خصوصی را میپذیرد
ایران و هند دو شریک تجاری هستند که البته حجم و ارزش مبادلات تجاری آنها نسبت به سال گذشته افزایش نسبی پیدا کرده است و انتظار میرود در پی سفر روحانی به هندوستان بر میزان آن افزوده شود که البته به گفته رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و هند، اقتصاد این کشور بهزودی به یکی از اقتصادهای برتر در آسیا و جهان تبدیل میشود و میتوان حجم و ارزش مبادلات دوجانبه را در آینده ارتقا داد. هندوستان در تولید یا صادرات برخی محصولات کشاورزی و صنایع غذایی مانند برنج، رتبه اول را در میان دیگر کشورها از آن خود کرده و به بزرگترین صادرکننده این محصول به کشورمان تبدیل شده است؛
البته اخیرا مشکلاتی در تولید و عرضه برنج هندی به وجود آمده و قیمت آن افزایش یافته که باید دید چه اتفاقی در انتظار بازار جهانی این محصول است. وضعیت کلی مبادلات تجاری این کشور در حوزه محصولات و کالاهای غیرنفتی نشان میدهد که هندوستان پس از چین، امارات متحده عربی، عراق، جمهوری کره و ترکیه در رتبه ششم فهرست کشورهای هدف صادراتی ایران قرار دارد. چرا که براساس آخرین آمار منتشر شده گمرک جمهوریاسلامی ایران طی ۱۰ماهه نخست امسال بیش از هشت میلیون و ۳۳۰ هزار و ۴۹۸ تن انواع محصولات و کالای غیرنفتی به ارزشی بالغ بر دو میلیارد و ۲۷۶ میلیون و ۸۸۹ هزار دلار به هندوستان صادر شده است که از نظر وزنی ۱۷/۵ درصد رشد مثبت و از نظر ارزشی ۲,۶۰ درصد کاهش را نسبت به ۱۰ ماه سال گذشته تجربه کرده است.
گرچه هندوستان در سالهای گذشته نیز در جایگاهی بهتر از این قرار نداشت و پس از همین کشورها در جایگاه ششمی قرار داشت اما سهم این کشور در بازار صادراتی ایران نسبت به سال گذشته بیشتر شده است زیرا امسال سهم ۷,۹۴درصدی از نظر وزنی و ۶.۱۴درصدی از نظر ارزشی در بازار صادراتی محصولات غیرنفتی را از آن خود کرده است، حال آنکه در همین بازه زمانی در سال گذشته این کشور ۷.۳۸درصد از وزن و ۴۱/۶درصد از ارزش صادرات ایران را به خود اختصاص داده بود.
البته بازار وارداتی کشورمان برای هندیها تفاوت چندانی طی سالهای گذشته نداشته است. آمار مبادلات تجاری دو کشور نشان میدهد که هندیها حدود یک میلیون و ۴۵۴ هزار و ۹۲۹تن محصولات مختلف به ارزشی بالغ بر یک میلیارد و ۸۱۱میلیون و ۹۱۴هزار دلار به ایران صادر کردهاند که البته ۳۰/۱۰درصد از نظر وزنی و ۱۳.۴۸درصد از نظر ارزشی نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته رشد یافته است اما هندوستان با کسب رتبه ششم در میان صادرکنندگان محصولات مختلف به ایران، سهمی معادل۴.۷۷درصد از نظر وزنی و ۴.۲۳درصد از نظر ارزشی در این بازار دارند که حتی سهمشان نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته تغییر محسوسی نداشته است.
حالا روحانی پس از گذشت حدود ۵ سال از عمر کاریاش در ساختمان پاستور به هندوستان سفر کرد تا این چهارمین سفر رییسجمهور ایران به این کشور طی دهههای اخیر باشد و البته در این میان ۱۵ سند و تفاهمنامه همکاری نیز در حوزههای مختلف به امضا رسید. به گزارش ایسنا، عباس آخوندی -وزیر راه و شهرسازی- نیز در جریان دیدار روحانی با مقامات هندی و امضای تفاهمنامههای همکاری متعدد که عمده آن در حوزه حملونقل باز میگردد، از موافقت هندیها برای سرمایهگذاری ۹۰۰۰میلیارد تومانی در زمینه ریلی و بندری خبر داد.
زیرا هندیها در کنار سرمایهگذاری مستقیم در بندر چابهار و خط ریلی این بندر که در بخشهایی مانند ساخت مشترک لوکوموتیو و ریل در ایران است، تصمیم نهایی خود را برای تبدیلشدن به یکی از مهمترین شرکای تجاری و اقتصادی ایران در منطقه نهایی کردهاند. ابراهیم جمیلی، رییـس اتاق بازرگانی مشترک ایران و هند، نسبت به آینده همکاریهای دو کشور خوشبین است و دراینباره به «وقایعاتفاقیه» اینگونه توضیح داد که «من به تنهایی نسبت به آینده همکاریهای اقتصادی ایران و هند خوشبین نیستم بلکه کارشناسان و اهل فن نیز معتقدند همکاری با هند مانند چین نیست و این کشور در تمام دوران حتی در زمان تحریم کنار ایران بوده است».
وی افزود: «معیارهای مبادلات تجاری ایران و هندوستان با کشورهای دیگر مانند پاکستان متفاوت بوده است. این مسئله درست نیست که بگوییم ایران بهدلیل داشتن روابط تنگاتنگ سیاسی با پاکستان هیچگاه آنطور که باید به هندوستان توجهی نکرده است و ارتباطی به روابط سیاسی ندارد. جمیلی با بیان اینکه پاکستان همسایه ایران است و هندوستان نیز یکی از کشورهای با پتانسیل بالا در روابط دو جانبه با ایران به شمار میرود که ارتباطی با یکدیگر ندارند، ادامه داد: «اگر در فضای واقعی روابط کشورهای مختلف مانند هندوستان با ایران را بررسی و تحلیل کنیم به نتایج منطقیتری دست پیدا میکنیم.
اما گرچه این کشور در رتبه ششم مبادلات تجاری با ایران قرار دارد اما پیشبینی میشود در آینده نزدیک هندوستان به یکی از قدرتهای اول اقتصادی در آسیا و حتی جهان تبدیل خواهد شد». رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و هند تاکید کرد که «کیفیت کالای هندی نسبت به بسیاری از محصولاتی که به ایران وارد میشود، بیشتر است و از این حیث، اعتماد بیشتری به روابط بین دو کشور نسبت به دیگر کشورها میتوان داشت».جمیلی درباره کموکیف توافقات صورتگرفته بین دو کشور نیز اینگونه پاسخ داد که «برای توسعه روابط با هند سه موضوع را محور قراردادیم که باید به آن دست پیدا کنیم. یک آنکه در زمینه چابهار و توسعه بندر آن سطح روابط خود با هند را گسترش دهیم.
دومین موضوع امضای قرارداد برد- برد درباره نفتوگاز است و در نهایت به دنبال افزایش مبادلات دو کشور هستیم».
او با بیان اینکه هندوستان میتواند یکی از مقاصد صادراتی شرکتهای ایرانی باشد، تاکید کردکه «سفر رییسجمهور کشورمان به هندوستان برای بخش خصوصی اهمیت بسیار زیادی دارد و بهطور قطع این سفر میتواند بیشترین تاثیر را بر استحکام روابـــط دو کشـور داشته باشد. یکی از اتفاقهای مهم در این سفر فاینانس هند برای شرکتهای ایرانی است و برخلاف اینکه در فاینانس چین شرکتها نتوانستند از آن استفاده کنند، هند شرایطی را فراهم خواهد کرد تا بخش خصوصی کشورمان بتواند از فاینانس آنها استفاده کند».
رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و هند اضافه کرد: «هند اعلام کرده، تضامین بخش خصوصی را میپذیرد و نیازی به تایید دولت نیست. از طرفی براساس گفتوگوهای صورت گرفته، فاینانس هند با روپیه یا مبادلات یورو انجام خواهد شد و قطعا براساس دلار نیست».
جمیلی در مورد وضعیت روابط تجاری ایران و هند گفت: «ارزش صادرات ایران به هند در ۱۰ ماه ابتدای امسال دو میلیارد و ۲۷۶ میلیون دلار و ارزش واردات هند از ایران یک میلیارد و ۸۱۱ میلیون دلار بوده که تراز تجاری ایران مثبت است. در این میان گاز مایع، میعانات گازی، آمونیاک، قیر و... کالاهای صادراتی ایران به هند و برنج، ماشینها و دستگاههای مکانیکی، روغنهای ترانسفورماتور، الیاف مصنوعی، محصولاتی از فولاد و آلیاژ، کالاهای صادراتی هند به ایران را تشکیل میدهد».
او همچنین در زمینه مذاکرات برای قرارداد تعرفه ترجیحی ایران و هند توضیح داد: «یکی از مشکلات تجارت ایران با هند عدم امضای تفاهمنامه تعرفه ترجیحی است، گرچه لازمه اینکار، تحقیق و بررسی بوده اما امضای این قرارداد بسیار طولانی شده است. امضای قرارداد تعرفه ترجیحی باید یکی از اولویتها باشد اما نباید مانند امضای قرارداد تعرفه ترجیحی با ترکیه صنعت نساجی کشور را به خطر بیندازد».
پتانسیل صادرات ۲۰۰ هزار تنی محصولات کشاورزی
رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و هند با بیان اینکه ایران آمادگی صادرات محصولات کشاورزی به هند را دارد، تعرفه بالای واردات محصولات کشاورزی به این کشور را علت بهصرفه نبودن صادرات به این کشور عنوان کرد. زیرا به اعتقاد او «امکان صادرات سالانه ۲۰۰ هزار تن محصولات کشاورزی از ایران به هند فراهم است اما هندیها این محصولات را از چین وارد میکنند و صادرکنندگان ایرانی بهدلیل تعرفه بالای صادرات نمیتوانند، رقابت کنند».
جمیلی ادامه داد که «در این میان شاهدیم که مشکلاتی از این دست سبب شده تا زعفران ایرانی به نام زعفران افغانستانی به هندوستان صادر شود و با وجود توان و پتانسیل صادرات سیب ایرانی که به این کشور وجود دارد، تعرفه بالا اجازه صادرات این محصول به هند را نمیدهد؛ البته محصولات دیگری مانند میوه و خشکبار ایرانی نیز میتواند به هندوستان صادر شود و هندیها هم میتوانند چای و سویای خود را به ایران صادر کنند».
چابهار هدف سرمایهگذاری هندیها
او درباره سرمایهگذاری هندیها در بندر چابهار نیز گفت: «هندیها دراینزمینه علاقهمندی خود را نشان دادهاند و اخیرا وزیر راهوشهرسازی به اتفاق هیاتی در این رابطه به هند سفر داشته و تقریبا نواقص دراینزمینه تکمیل شده و قرارداد دو جانبه در این رابطه به مرحله نهایی رسیده است. تکمیل بندر چابهار باعث رشد اقتصادی ایران میشود و هدف اصلی هندیها از مشارکت برای بندرچابهار ایجاد رابطه زمینی تجاری با افغانستان و کشورهای آسیای میانه است که این امر باعث رونق تجارت نیز میشود».
رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و هند با بیان اینکه برای توسعه روابط تجاری با هند باید ارتباطات ریلی گسترش پیدا کند، اضافه کردکه «قرارداد خرید ۲۰ لوکوموتیو از هند بین دو کشور به امضا رسیده که حضور بخش خصوصی برای اجرای این قرارداد در جهت انتقال دانش فنی ساخت این پروژه در ایران لازم است».
موافقت هندیها برای افتتاح ۳ بانک ایرانی در این کشور
جمیلی اعلام کرد که «سه بانک پارسیان، پاسارگاد و سامان برای افتتاح شعبه در هند درخواست دادهاند که پیشرفت بانکهای پارسیان و پاسارگاد دراینزمینه بیشتر از بانک سامان بوده و مراحل بیشتری را طی کردهاند. دراینزمینه بانک مرکزی هندوستان نیز با افتتاح شعب بانکهای ایرانی موافقت کرده، این درحالی است که هماکنون برخی از مبادلات مالی از طریق صرافیها با هند انجام میشود».
- 16
- 4