جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۱۰:۴۰ - ۳۰ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۸۳۳۵
اقتصاد کلان

سقوط سرمايه‌گذاری در اقتصاد غيرشفاف

FATF,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

شفافيت اين روزها هشتگ مورد علاقه برخي از مسئولان شده است. سردمدار اين هشتگ‌ها وزير ارتباطات بود كه ساير مسئولان را نيز موظف به سخن گفتن از شفافيت كرد. پس از وزير ارتباطات، شريعتمداري وزير صنعت معدن و تجارت كه از اعلام و انتشار اسامي متخلفان و واردكنندگان خودروهاي لوكس با ارز دولتي خودداري مي‌كرد، سرانجام تحت فشار رسانه‌ها و نامه‌هاي پي در پي از سوي مسئولان عالي رتبه اقدام به انتشار ليست كرد و آن را در اختيار رييس جمهور و بانك مركزي قرار داد. البته نامه رييس جمهور براي اعلام اسامي متخلفان و شفافيت بيشتر اين موضوع را گسترده‌تر ساخت. هنوز سيل توييت‌ها در خصوص شفافيت به چشم مي‌خورد.

 

آخرين توييت مربوط به وزير صنعت، معدن و تجارت مي‌شود كه نوشته است: پیرو دستور دکتر روحانی درباره گزارش ارسال‌شده اینجانب، ناجا از دستگیری م.آ در خوزستان و اعترافات موثر وی از شبکه فساد خبر داده است. در ادامه تويیت وی آمده است: او یکی از افرادی است که اقداماتش در گزارش سال ۹۶ به تعزیرات و گزارش ۲۰ صفحه‌ای از فساد زنجیره‌ای، بالغ بر ۷۱۸ دستگاه خودروی لوکس بود.

 

۱۹۴ كشور زير چتر FATF

از ۱۹۸ كشور جهان تاكنون ۱۹۴ كشور مقررات FATF را پذيرفته‌اند. آخرين كشوري كه به اين سازمان ملحق شد، عراق بود؛ اين كشور اين اواخرمقررات مربوط به FATF را پذيرفته است. ایران نيز در سال‌های گذشته تلاش کرده است با تصویب قوانین جدید، هم نظارت بر پرداخت مالیات‌ها را بیشتر کند، هم فضای کسب و کار را بهبود بخشد و هم شبهه‌ها در مورد تامین مالی تروریسم از طریق بازارهای غیرشفاف مالی را کاهش دهد، یکی از اقداماتی که برای این منظور انجام شده، تصویب «قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم» بود که لایحه آن توسط دولت حسن روحانی در سال ۹۴ به

 

مجلس فرستاده شد، در بهمن سال ۹۴ تصویب و در اسفند همان سال به دولت ابلاغ شد اما امسال اين لایحه با عقب نشيني نمايندگان ملت روبه‌رو شد؛ به طوري كه جو حاكم بر مجلس به نفع عده‌اي تمام جناح‌ها را دربرگرفت و اين لايحه به بن بست خورد و سرانجام چندي پيش توسط شورای نگهبان رد شد. به اعتقاد كارشناسان با وجود انتقاداتي كه نمايندگان در خصوص «گروه اقدام مالي مشترك» ارائه داده‌اند، رد اين لايحه آسيب‌هاي فراواني به اقتصاد كشور وارد مي‌سازد و درست مقابل شفاف‌سازي قرار مي‌گيرد.

 

در حال حاضر ۱۸۰ هزار ميليارد تومان پول كثيف در كشور وجود دارد كه چيزي حدود ۱۲ درصد نقدينگي كشور را تشكيل مي‌دهد. پولی که یا منبع آن مشخص نیست یا از طریق «گروه‌های جنایی سازمان یافته»، «تأمین مالی تروریسم»، «قاچاق انسان و قاچاق مهاجر»، «قاچاق مواد مخدر»، «قاچاق کالا»، «قاچاق اسلحه»، «قاچاق اشیای مسروقه» و ... به دست می‌آید. با اين وجود هنوز هم FATF پشت سدهاي مختلف داخلي باقي مانده و به نوعي فرصت سوزي در ايران بدل شده است.

 

لزوم اجراي قانون شفافيت در كشور

به اين ترتيب، لزوم اجراي قانون شفافيت در كشور به شدت احساس مي‌شود. قانوني كه بتواند مانع رشد پول‌هاي كثيف در سطح كشور شود و پولشويي را به طور كامل ريشه كن سازد. در اين ميان سازماني بين دولتي وجود دارد كه بيشتر كشورهاي جهان از قوانين و مقررات آن براي ايجاد شفافيت،‌ جلوگيري از پولشويي و مبارزه با تروريسم پيروي مي‌كنند اما ايران هنوز نتوانسته اجازه ورود به اين سازمان را توسط مسئولان داخلي كسب كند و مخالفان زيادي در اين خصوص مانع پيروي ايران از FATF شده‌اند. FATF سازماني بین دولتی است که در سال ۱۹۸۹ به ابتکار کشورهای عضو گروه «جی ۷» تشکیل شد تا بررسی‌هایی درباره وضعیت قوانین مبارزه با پولشویی در بازارهای مختلف مالی را در سرتاسر جهان انجام دهد.

 

مقررات مبارزه با پولشویی شامل قوانینی است که اشخاص و شرکت‌ها را موظف می‌کند در مورد نحوه کسب درآمدشان به دولت‌ها توضیح دهند، از این راه، پول‌هایی که از راه‌های نامشروع، مانند قاچاق، رشوه و تخلف‌های مالی به دست آمده است، برای ورود به بازارهای مالی با دشواری بیشتری رو به رو می‌شود. در سال ۲۰۰۱ بعد از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر به برج‌های مرکز تجارت جهانی در نیویورک، یک وظیفه دیگر هم بر عهده کارشناسان سازمان گذاشته شد و آن اینکه «بازارهای هدف برای سرمایه‌گذاری را از نظر وجود امکان تامین مالی تروریسم» بررسی کنند.

 

اقدامات ایران برای مقابله با پولشویی

دولت یازدهم در سال ۹۴ لایحه‌ای را در همین زمینه به مجلس ارائه کرد و در بهمن همان سال نیز این لایحه از سوی مجلس مصوب و به دولت ابلاغ شد. این قانون تلاش کرده است فعالیت‌های تروریستی را رده‌بندی کند و البته به صراحت اعلام کرده است که « اعمالی که افراد، ملت‌ها، گروه‌ها یا سازمان‌های آزادی‌بخش برای مقابله با اموری از قبیل سلطه ، اشغال خارجی، استعمار و نژادپرستی انجام می‌دهند، از مصادیق اقدام تروریستی موضوع این قانون نیست و تعیین مصداق گروه‌های تروریستی و سازمان‌های مشمول این تبصره بر عهده شورای عالی امنیت ملی است.

 

البته دولت پس از برجام همواره بر ضرورت برقراری روابط ساختارمند با نهادهای موثر بین‌المللی تاکید داشت و یکی از قفل‌های باز نشده ورود سرمایه به کشور را حضور نام ایران در لیست سیاه FATF می‌دانست و معتقد بود همکاری و تعامل با گروه اقدام مالی از آن‌رو ضرورت دارد که امروزه تمام بانک‌ها، موسسات مالی، شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی در سراسر جهان موظف هستند که استانداردهای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم را اجرا كنند و براین اساس در مواردی که کشوری توسط گروه اقدام مالی در فهرست کشورها و مناطق پرخطر و غیر همکار قرار گرفته باشد،

 

موسسات مالی و سایر بنگاه‌های اقتصادی یا به طور کلی از تعامل با بانک‌ها و بنگاه‌های اقتصادی آن کشور صرف نظر یا همکاری خود را منوط به بررسی‌های به شدت سخت‌گیرانه‌ای می‌کنند که در نهایت هزینه‌های معامله را به طور جدی افزایش می‌دهد و بر همین اساس، تمام کشورها تلاش می‌کنند در فهرست یادشده قرار نگیرند.

 

ارسال لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی به مجلس

در ۲۳ دی ۹۶ وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد با توجه به اشکالات قانون مبارزه با پولشویی از جمله عدم تناسب جرم و مجازات، فقدان بازدارندگی و اثر بخشی مجازات‌ها، تحدید دایره شمول جرم منشأ به جرایم داخل کشور، عدم امکان پیگرد جرم پولشویی به صورت مستقل از جرم منشأ، نبود رویه‌های اجرایی مناسب جهت توقیف اموال و ابزار حاصل از ارتکاب جرایم مربوط و با توجه به ضرورت پیش بینی ساختار عملیاتی مبارزه با پولشویی (واحد اطلاعات مالی FIU) در سطح قانون و انتزاع وظایف اجرایی از شورای عالی مبارزه با پولشویی و به منظور اصلاح قانون مذکور در راستای برآورده کردن نیازهای داخلی و نیز تطبیق با استانداردهای بین المللی، لایحه‌ای برای اصلاح این قانون به مجلس ارائه شد.

 

رد لایحهFTAF توسط شورای نگهبان

در آخر با توجه به جوي كه بر مجلس شوراي اسلامي و جناح‌ها غالب شد، بهارستان نشينان نتوانستند موفق به گرفتن مهر تاييد براي پيروي از گروه اقدام مشترك مالي شوند. بنابراين پس از رفت ‌و برگشت‌هايی که این لایحه بین شورای نگهبان داشت، سرانجام سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد این لایحه چون باید از طریق قوه قضايیه به مجلس ارائه می‌شده است در این شورا مغایر با قانون اساسی تشخیص داده شد. عباسعلی کدخدایی در اين باره گفته بود: لایحه اصلاح قانون مبارزه پولشویی جزو مصوبات چهارگانه موسوم به FATF است که اعضای شورای نگهبان اعلام کردند که بايد از سوی قوه قضايیه ارائه شود و آن را مغایر قانون اساسی دانستند.

 

با مديريت سنتي نمي‌توان جامعه صنعتي را اداره كرد

مهدي پازوكي يكي از اقتصاددان كشور در خصوص نياز اقتصاد ايران به اصلاحات و شفافيت مي‌گويد: اقتصاد ايران نياز به اصلاحات اقتصادي دارد كه اين اصلاحات هر چه به تاخير بيفتند هزينه‌اي بيشتري به جامعه متحمل خواهد شد. بايد بدانيم با مديريت سنتي نمي‌توان جامعه صنعتي را اداره كرد، دچار پارادوكس و مشكل مي‌شويم. جهان مدرن انديشه‌هاي مدرن اداره مي‌كنند، نه ابزارهاي مدرن.

 

بنابراين ما به اصلاحات اقتصادي احتياج داريم؛ اصلاحاتي كه با پوپوليسم به شدت مخالف است. اكنون منابعي وجود دارد اما سيستم توزيع ناعادلانه است. اكنون بيش از ۹۶درصد از مردم يارانه نقدي دريافت مي‌كنند، مطالعات كارشناسي بنده به عنوان يك اقتصاددان نشان مي‌دهد كه حداكثر بايد سه دهك پايين جامعه يعني ۲۴ميليون نفر يارانه دريافت كنند،‌ نه بيشتر بايك مبلغ بالاتري. در ايران مشكل اصلي تفكر افراطي و تندروها هستند. تفكر تندروها را براي امنيت اقتصادي مضر مي‌دانم، اين افراد با شفافيت مخالفت هستند.

 

اكنون در كشور طبقه رانت‌خوار جديدي ايجاد شده كه ناشي از عدم شفافيت، رشوه و فساد به ثروت‌هاي نجومي دست يافته و اين طبقه نوكيسه اجازه نمي‌دهد توزيع درآمد وثروت عادلانه باشد و جامعه به سمت تعادل و تعالي حركت كند. آمار دقيق و رسمي از جمعيت زير خط فقر نداريم اين آمار در ايران نسبي است.

 

شفافيت از نان شب واجب‌تر است

نتيجه مطالعات كارشناسي وزارت كار نشان مي‌دهد كه حدود ۴۰ درصد افراد تحت پوشش كميته امداد و حدود ۵۲ درصد افراد تحت پوشش بهزيستي نيازمند نيستند. به اين خاطر كه ما سيستم درستي براي اندازه‌گيري، شناسايي و بررسي فقر در ايران نداريم، به شدت از FATF دفاع مي‌كنم. به نظر من پيروي از FATF به نفع اقتصاد ايران است. ما خودمان قرباني تروريستيم. اولين فردي بودم كه از FATF دفاع كردم و برخي رسانه‌ها از بنده به شدت انتقاد كردند، اما مهم نيست، براي من كشورم مهم‌تر است.

 

اگر مقام معظم رهبري محبت كنند و FATF را بپذيرند، همين الان قيمت دلار در بازار آزاد حداقل هزار تومان كاهش پيدا مي‌كند. اگر اصلاحات اقتصادي بخواهد در ايران صورت بگيرد،‌ شفافيت بايد در بطن اصلاحات قرار بگيرد. شفافيت از نان شب واجب‌تر است. شفافيت يعني اينكه ما مقررات FATF را بپذيريم. در حال حاضر بخشي از سيستم بانكي پولشويي مي‌كند. يعني پول‌هاي كثيف وارد اقتصاد مي‌شود. پول‌هايي كه از رشوه، فساد، كار چاق كني و مواد مخدر نشأت مي‌گيرند.

 

FATF عين اسلام است

اين در حالي است كه اين پول‌هاي كثيف در اقتصاد آمريكا جايي ندارد. در اين اقتصاد اگر يك دلار پول وارد حساب شخصي شود و منشأ پول مشخص نباشد، قانون فرد را احضار مي‌كند و منبع آن را مي‌پرسد و اگر نتواند سندي ارائه دهد با او برخورد مي‌شود. بنابراين به نفع اقتصاد ايران است كه از گروه اقدام مشترك مالي پيروي كند و به آن بپردازد. ببينيد شفافيت در انتشار ليست متخلفان توسط وزير ارتباطات چقدر اثر مثبتي داشت.

 

درگذشته هم اين تخلفات بوده است. هميشه طرفدار شفافيت بوده‌ام، اما متاسفانه اقليت تندرو در مجلس جوي را ايجاد كردند كه اصلاح طلبان و مقامات اصلي حكومت را نسبت به اين اقدام مرعوب ساختند. اكنون از ۱۹۸ كشور جهان ۱۹۴ كشور مقررات FATF را پذيرفته‌اند از جمله كشور عراق كه دو هفته قبل با اين اقدام همراه شد. در عراق آيت ‌ا... سيستاني مرجع بزرگ شيعه اعلام نكرد كه FATF خلاف اسلام است اما يكي از مراجع قم كه دليلش را نمي‌دانم اعلام كرد كه خلاف است اما به اعتقاد بنده FATF عين اسلام است.

 

در جامعه اسلامي شفافيت بسيار اهميت دارد. يكي از دلايلي كه فساد و نابرابري افزايش يافته، عدم شفافيت است. عدم شفافيت باعث انحصار و نامناسب بودن فضاي كسب و كار مي‌شود. همچنين باعث مي‌شود افراد بترسند (چه خارجي و چه داخلي) در اين اقتصاد سرمايه‌گذاري كنند. برخي افراد سرمايه‌گذار اكنون پشت ميله‌هاي زندان هستند،‌ به اين خاطر كه هيچ اطميناني به سرمايه‌گذاري در كشور وجود ندارد. با اين وجود،‌ برخي افراد به‌خصوص سرمايه‌گذاران خارجي جرات سرمايه‌گذاري در اين اقتصاد غيرشفاف را ندارند.

 

فاطمه گنج‌كريمي

 

ghanoondaily.ir
  • 11
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۷
غیر قابل انتشار: ۹
جدیدترین
قدیمی ترین
آرزو می کنم ایرانیان دلسوز متوجه این مطلب بشوند که مهمترین شفافیت ، شفافیت لازم در رابطه مالی دولت با مردم است . اشتباه نکنید که حرف حساب ما اینجا ، این نیست که دولت چه مقدار و یا چگونه خرج می کند . بلکه این است که هر ایرانی بداند مستقیم از جانب او چه مقدار به صندوق دولت ریخته می شود و فقط همین ! اگر کمی تامل کنید خواهید فهمید که پرداخت کننده ایرانی خود از مقدار و میزان و مقدار این آیتم مالی یعنی از این مالیات مستقیم خود ، تقریبا بی اطلاع است ، چرا که دولت با نوعی اختیار قانونی که دارد آن مبلغ را از محل میراث نقد مردم یعنی از محل درآمد نفت و گاز ملی شده با اختیاری که دارد بر می دارد . اشکال فقط این جا است که خانوار ایرانی از میزان آن مبلغ یا سرانه خود که به صندوق دولت همه ساله سرازیر می شود بی خبر است یعنی قادر نیست بداند و به تخمین و یا به تقریب رقمی را برای خود تصور کند . سنجش این ادعا و راه آزمون این مطلب برای هر پژوهشگری آسان است کافی است با انتخاب نمونه های آماری از مردم این سوال مطرح شود تا صحت این اد ثابت شود . حال این سوال مطرح می شود مردمی که نمی دانند چه مقدار مالیه به حکومت می دهند آیا خواهند توانست برآورد کنند چه انتظاری از دولت خود داشته باشند ؟ بله ،این ناآگاهی مردم را ناخواسته ، چشم بسته نگه می دارد و طبیعتاً ناظر خرج اصلی یعنی همان مردم قادر به نظارت نخواهد بود . تمام این مشکل از الگوی کهنه اقتصاددانان ما بر می خیزد . آنها هستند که درآمد حاصله از نفت و گاز ملی شده را درآمدی غیر مالیاتی برای دولت معرفی می کنند ! در نتیجه قبضی و یا رسیدی برای خانوارهای ایرانی از سوی اداره مالیات صادر نمی شود . اشتباه این دسته عالمان محصول جزم اندیشی شان است . اقتصاددانان ، نفت و گاز ایران را با دیگر منابع معدنی کشور به یک چشم نگاه می کنند غافلند این نعمت خدادادی در طبیعت استثنایی ایران ثروتی و میراثی نقد و بسیار هنگفت است. میزان تولید و درآمد حاصله از آن بسیار کلان است اما هزینه ها ناچیز ند و کسر بسیار کوچکی از نیروی کار به این کار اشتغال دارند . اشتباه عالمان اقتصادی ما از نیم قرن پیش به این سو ، یعنی از زمان فوران درآمدهای نفتی تا امروز ادامه داشته و دارد آنها هرگز به فکر اصلاح الگوی کهنه و تاریخ گذشته خود نشدند . آنها خلل حاصل از این نقصان را با بیان موضوعاتی سترون ،مثل رانت نفت و یا دولتی بودن اقتصاد ایران و امثال این قبیل ادعا ها پر می کنند و درنگی از این بابت نمی کنند که اصل ، مردمند ، آن ها اگر آگاه نشوند ، دلسوزی و نصیحت و فریاد جگر خراش منجر به اصلاح امور نخواهد شد . با تشکر از مدیریت سایت سرپوش
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش