از روزهای پایانی فروردین ماه و با افزایش نرخ ارز و به ویژه دلار، قیمت انواع کالای مورد استفاده در سبد معیشت خانوار به طرز شگفتانگیزی سیر صعودی یافت و در عرض چند ماه ناگهان قیمت ها افزایش یافت.
در این مدت نمایندگان کارگران و اعضای شورایعالی کار نسبت به کاهش قدرت خرید کارگران و محدود شدن سبد معیشت خانواده کارگری بارها هشدار دادند و خواستار برگزاری جلساتی برای یافتن راه حل مناسب به منظور تقویت قدرت خرید کارگران شدند.
به گزارش خبرآنلاین، ماجرا تا آنجا پیش رفت که جلسه شورایعالی کار سوم مرداد ماه با حضور شرکای اجتماعی با دستور کار بررسی «راهکارهای افزایش معیشت کارگران در سال ۹۷» به دلیل شرایط ویژه اقتصادی، برگزار و در آن نشست مقرر شد نمایندگان هر ۲گروه کارگری و کارفرمایی پیشنهادات اجرایی خود را در چارچوب قانون، حداکثر تا یکماه آینده به شورای عالی کار ارائه دهند تا در نهایت، تصمیم نهایی در این خصوص اتخاذ شود. تقریبا ۱۹شهریور ماه در جلسه اعضای شورای عالی کار برای افزایش قدرت خرید کارگران به این نتیجه رسیدند که شکاف۸۶۰هزار تومانی در تامین سبد معیشت کارگران برای خانوار ۳/۳نفر وجود دارد.
لزوم تشکیل فوری جلسه شورایعالی کار
در آن جلسه مقرر شده بود تا جلسه شورایعالی کار در اسرع وقت تشکیل شود و دولت راهکارهای خود را ارایه داده و نسبت به راهکارهای ارایه شده از سوی اعضا نیز تصمیمگیری شود. اکنون ۲هفته از برگزاری آن جلسه گذشته و متاسفانه از سوی مسوولان دولتی و به ویژه وزارت کار هیچگونه اقدامی برای تشکیل جلسه فوری انجام نداده به طوری که صبر اعضای کارگری شورایعالی کار در نامهای به سرپرست وزارت کار با تاکید بر فشار مضاعف به معیشت کارگران، خواستار تشکیل جلسه فوقالعاده این شورا برای تصویب راهکار نهایی افزایش قدرت خرید شدند.
نمایندگان کارگری شورایعالی کار در نامهای به محسنی بندپی سرپرست وزارت کار، تاکید کردند:«یادآور می شویم جلسه این شورا برای آخرین بار در تاریخ سوم مرداد قریب به ۲ ماه قبل تشکیل شد و در خواست ۳ نفر عضو کارگری این شورا برای برگزاری جلسه فوق العاده نیز بلااثر بوده است..» نمایندگان کارگری شورای عالی کار در نامه خود همچنین اعلام کردند با توجه به شرایط اقتصادی پیش آمده و فشار مضاعف کاهش قدرت خرید کارگران پیگیری های لازم برای تشکیل نشست فوق العاده شورای عالی کار در اسرع وقت به عمل آید.
تزلزل ارکان جامعه خانواده کارگری
در این باره فرامرز توفیقی به خبرآنلاین میگوید: در آخرین جلسه شورایعالی کار که بیش از ۲.۵ ماه پیش برگزار شد و اصرار نمایندگان جامعه کارگری این بود توان معیشت جامعه کارگری به شدت کاهش پیدا کرده و جهش خیرهکننده قیمتها سبب متزلزل شدن ارکان خانواده کارگری شده باید تمهیداتی اندیشید که دستور صریح کمیته بر بررسی راهکارها بود و پیشنهادات نیز داده شد. عضو شورایعالی کار می افزاید: برای بنده جالب است که نمایندگان دولت و سه وزارتخانه اقتصاد و دارایی، صنعت،معدن و تجارت و همچنین وزارت کار و رفاه اجتماعی متفقالقول بودند که در بدنه دولت و همچنین هیات دولت تایید گفتار اعضای جامعه کارگری وجود دارد و میل و عزم برای جبران وجود دارد و به عنوان نمایندگان دولت میگوییم کمک کرده و راهکار ارایه دهید.
عقب افتادگی یک میلیون تومانی کارگران از سبد معیشت
او تصریح میکند: بررسیها انجام شد و در جلسات نتیجهگیری شد به طوری که در جلسه ۲هفته پیش به این نتیجه رسیدیم که کارگران بیش از ۸۰۰هزار تومان از سبد معیشت عقب افتاده است. توفیقی عنوان میکند: اگر امروز بخواهیم این عدد را دوباره محاسبه کنیم به فاصله یک میلیون تومانی میرسیم.
او تاکید میکند: در آن جلسه راهکارهایی ارایه و دستور تشکیل عاجل و فوری کمیته شورایعالی کار برای این مسالع صادر شد اما اینکه نماینده وزارت کار ۲.۵ ماه پیش گفت که کل این فرایند نباید بیش از یک ماه طول بکشد ولی اکنون هیچگونه همراهی و حرکت مثبتی در وزارت کار برای تشکیل جلسه شورایعالی کار وجود ندارد. او میگوید: باید توجه کرد که از دست دادن زمان به صلاح جامعه کارگری نیست زیرا طبقه دستمزدبگیر به مرحله بحران رسیدهاند و این بحران نگرانکننده است و چرایی تشکیل نشدن این جلسه برای ما به سنوال تبدیل شده که پاسخ این پرسش را از بدنه وزارت کار باید بدهند و توجه کنید که ما به شدت و مطالبهگرایانه دنبال این مساله هستیم.
افزایش ناامیدی و سرخوردگی میان کارگران
عضو شورایعالی کار در پاسخ به این سوال که آیا ادامه این روند منجر به ناامیدی و سرخوردگی جامعه کارگری نخواهد شد؛ میافزاید: به حتم اینگونه خواهد بود زیرا وقتی پای زندگی، بقای زندگی و ماندگاری جامعه کارگری و خانواده کارگری مطرح است هنگامی که بقا و ماندگاری خانواده جامعه کارگری زیر سوال رفته و در حال رسیدن به مرحله بحرانی و نگران کننده است در نتیجه و به تبع آن شاهد تاثیرات اجتماعی این مساله نظیربداخلاقیهایاجتماعی،ناهنجاریهای موجود در جامعه، زد و خورد، ضرب و شتم، سرقت، تصادفات، خودسوزی و خودکشیهایی که این اواخر در میان جامعه کارگری افزایش داشته؛خواهیم بود. توفیقی بیان میکند: این موارد نشان دهنده آن است که حد و آستانه تحمل کارگران و خانواده جامعه کارگری به مرز لبریز شدن رسیده و به تبع آن وقتی کارگر به حیات خود فکر نمیکند چگونه میتواند به بهرهوری و مثمرثمر بودن بیاندیشد؟
مهرنوش حیدری
- 12
- 3