دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳
۱۰:۲۶ - ۲۵ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۶۶۳۶
اقتصاد کلان

یک کلاغ و چهل کلاغ با اقتصاد چه می‌کند؟

اقتصاد ایران,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

این روزها اقتصاد کشور روز به روز بیشتر گرفتار بحران می‌شود. یک روز افزایش قیمت برخی از کالاها تیتر خبری رسانه‌ها می‌شود و روز دیگر احتکار کالاها بر سر زبان‌ها می‌افتد و این شرایط راه خود را بدون توقف طی می‌کند. در این میان هم برخی‌ها یک کلاغ و چهل کلاغ می‌کنند و جامعه را گرفتار شایعه‌ها می‌کنند!

 

نگرانی متاثر از همین شایعه‌ها بود که مردم را برای خرید کالا، ارز، خودرو و ... راغب می‌کرد. وقتی فردی می‌دید که تعداد زیادی از مردم برای تامین نیازهای‌شان راهی مراکز خرید شده‌اند با خود فکر می‌کرد که حتما خبری است، پس او هم تلاش می‌کرد در حد توانش اجناسی را تهیه کند.

 

تمامی این رفتارها را می‌توان نشات گرفته از خبرهایی دانست که در فضای مجازی دست به دست، از این سوی کشور به سویی دیگر منتقل می‌شد. اکنون داستان این روزهای مردم شهر ما به‌گونه‌ای شده است که انتشار خبری بدون در نظر گرفتن حقیقت داشتن و نداشتن آن باعث می‌شود مشکلات خواسته و ناخواسته گریبان جامعه را بگیرد. اما چه عاملی باعث شایعه‌پراکنی می‌شود و چرا تا این حد نقش شایعه در اقتصاد کشور‌مان پررنگ است؟

 

وحید شقاقی شهری، عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی و اقتصاددان در این‌باره به «ابتکار» می‌گوید: بحث شایعه به چند دلیل در جامعه بسیار پررنگ می‌شود. یکی از دلایل مهم شایعه عدم شفافیت است. در اقتصاد هر قدر که شفافیت بیشتر باشد، حجم شایعه کمتر می‌شود. متاسفانه جامعه ما از یک رنج بزرگ عذاب می‌کشد که آن را ‌هم می‌توان عدم شفافیت دانست.

 

باید بگویم اقتصاد ایران اقتصادی است که با عدم شفافیت مواجه است و همین عامل موجب شده که یک رانت اطلاعاتی گسترده‌ای ایجاد شود و برای به دست آوردن این رانت اطلاعاتی هم طبیعتا خیلی‌ها هزینه‌های سنگین پرداخت می‌کنند و قطعا در این شرایط بازار شایعه داغ می‌شود. همان‌طور که شاهد هستیم می‌بینیم که ما عدم شفافیت اطلاعات، آمار و گردش اطلاعات را در اقتصاد داریم که به اقتصاد ضربه وارد می‌کند.

 

یکی از عوامل دیگری که باعث شایعه‌پراکنی در اقتصاد می‌شود و باید به آن اشاره کنم نبود تصویری روشن از آینده اقتصادی ایران است، چون متاسفانه ما نتوانسته‌ایم یک آینده شفافی را ترسیم کنیم. همین عامل باعث می‌شود درگیر شایعات بشویم. هنگامی که دولت‌مردان نمی‌توانند تصویری واضح از آینده را برای افراد جامعه ترسیم کنند شایعه در سطح جامعه گسترش پیدا می‌کند. یکی دیگر از مسائلی که به شایعه در اقتصاد کنونی کشور دامن می‌زند، نوسان‌های مختلف و متعدد در متغییرهای اقتصادی، تدابیر و تصمیم‌گیری‌ها است. به بیانی دیگر باید بگویم که وقتی تصمیمات شبانه در اقتصاد باب می‌شود، ذهن مردم به سمتی می‌رود که دولت‌مردان به یکباره شبانه تصمیمی را می‌گیرند که بیشتر موارد عملی نمی‌شود. همین مسئله به تنهایی باب شایعه را باز می‌کند، چون در چنین شرایطی هر لحظه منتظر هستیم که اتفاق نادری صورت بگیرد.

 

وی می‌افزاید: اقتصاد ما یک اقتصاد سوداگرانه است و سوداگری در آن حرف اول را می‌زند. در چنین اقتصادی که مبتنی بر سفته‌بازی پیش می‌رود، شایعه بسیار مهم است و عملا با تکیه بر شایعه می‌توان جهت‌ها را تغییر داد. به عنوان مثال وقتی فردی در بازارهای سوداگری مشغول به کار است، شایعه در این بخش بسیار حساس می‌شود، چون هدف در این بازار کسب سود راحت است. پس در نتیجه اقتصاد سوداگری را هم می‌توانیم عامل مهمی برای شایعه‌پراکنی در اقتصاد بدانیم.

 

از طرف دیگر بی‌اعتمادی مردم به دولت‌مردان هم در این زمینه تاثیرگذار است. در جامعه هر قدر که مردم نسبت به دولت‌مردان و مدیران ارشد بی‌اعتماد باشند به پراکنده کردن خبرهای بی‌اساس بیشتر دامن می‌زنند. زمانی را تصور کنید که دولت‌مردی وعده اتفاقی را در آینده نزدیک می‌دهد، در این میان به دلیل بی‌اعتمادی جامعه که متاثر از تعدد وعده‌ها و تعهد‌های عملی نشده است، شایعه را در جامعه به وجود می‌آورند. اخیرا هم شاهد هستیم که مسئولان مختلف حرفی را می‌زنند و وعده‌ای را می‌دهند که عملی نمی‌شود و مردم در مقابل با استفاده از شایعه مسیر را تغییر می‌دهند. این امر طبیعی است چون ذهنیت جامعه بر این اساس شکل گرفته است که وعده‌ها به مرحله اجرا نخواهد رسید. مجموعه این عواملی را که ذکر کردم می‌توان باعث به وجود آمدن و گسترش شایعه در اقتصاد بدانیم.

 

شقاقی شهری از عملکرد دولت در برابر به وجود آمدن شایعه می‌گوید: دولت و مسئولان در برابر شایعه پراکنی‌ها در شرایط اقتصادی کنونی باید اقداماتی را انجام دهند که این اقدامات چند راه دارد. دولت‌مردان باید بحث پاسخگویی، شفافیت، مسئولیت‌پذیری، اجرای تعهدات و ممانعت از رانت اطلاعاتی را باید در برنامه‌های اجرایی خود به منظور جلوگیری از گسترش شایعه قرار دهند تا کمی اوضاع را کنترل کنند.

 

این اقتصاددان از تاثیر رسانه‌ها بر شایعه پراکنی‌ها می‌گوید: رسانه‌ها در شایعه و گسترش آن نقش بسیار مهم و حیاتی دارند. آن‌ها تریبونی را در اختیار دارند که باید به وسیله آن حقیقت و حقانیت را منعکس کنند و درصورتی که متوجه عدم شفافیت شدند آن‌ها را خنثی کرده و از بین ببرند. رسانه‌ها باید تمام تلاش خود را به کار بگیرند تا مسئولان کشور را به سمتی هدایت کنند که اگر تعهدی می‌دهند هر چه زودتر به آن عمل کنند. تمام رسانه‌ها باید منعکس‌کننده وعده‌های مسئولان باشند و برای اجرا شدن همان وعده‌ها دائما مسئله را گوشزد کنند و خودشان را درگیر شایعه‌ها نکنند. از طرف دیگر باید تیم خبره‌ای انتخاب شود و مسائل روز اقتصاد را بررسی کنند. نکته مهم این است که همین تیم خودش شایعه‌ساز نباشد و واقعیت‌ها را دنبال کند و همان واقعیت‌ها را به جامعه منعکس کند.

 

کیمیا نجفی 

 

ebtekarnews.com
  • 15
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش