سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳
۱۰:۵۸ - ۲۹ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۷۵۳۸
اقتصاد کلان

شرایط جدید اقتصادی می‌تواند مانع از ورود نیازهای سوداگرایانه شود؟

شرایط اقتصاد و بازار,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

دلار این روزها در مسیر سرازیری کاهش قیمت قرار گرفته و شوک جدیدی را به بازار ارز و متقاضیان خرید و فروش وارد کرده است. این کاهش قیمت درحالی آغاز شد که تا پیش از آن برخی از کارشناسان بر این باور بودند که قیمت‌ها دارای حباب هستند و این روند پایدار نخواهد بود. اما نکته‌ای که وجود دارد این است که کاهش قیمت ارز تنها پایان داستان بازار ارز نبود و تغییر در شیوه خرید و فروش فصل جدیدی را شروع کرد.

 

روزهای اخیر خریداران ارز با چند گزینه جدید از سوی صراف‌ها برای فروش ارز مواجه شدند. این گزینه شامل داشتن کارت ملی، کارت بانکی و سیم‌کارت به نام شخص متقاضی بود، تحت این شرایط متقاضیان می‌توانند از صرافی‌های مجاز ارز خریداری کنند. گفته می‌شود گذاشتن چنین شروطی برای نظارت و کنترل بازار ارز است تا از این طریق نیاز و تقاضا واقعی به سمت بازار روانه شود. اما باید منتظر ماند و دید که چنین قرارهایی می‌تواند نیازهای واقعی را جذب کند و مانع از ورود نیازهای سوداگرایانه بشود؟

 

کمیل طیبی، استاد دانشگاه و اقتصاددان درخصوص وضع چنین قوانینی و تاثیر آن در بهبود شرایط به «ابتکار» می‌گوید: این‌چنین قوانین جنبه اجرایی دارند که با توجه به شرایط اقتصاد و بازار اتخاذ می‌شوند. این قوانین به واسطه تخلف‌هایی که در بازار وجود داشت و فساد ناشی از شرایط حاکم در بازار وضع شد.

 

فسادهایی که به نوسان‌ها دامن زد در نهایت موجب پیشنهاد این گزینه‌ها برای نظارت و کنترل شد. همان‌طور که گفتم به نظر می‌رسد این گزینه‌ها، راه‌حل‌های اجرایی برای کنترل بازار ارز باشند تا بر اساس نیاز واقعی متقاضیان شکل بگیرد. تحت این شرایط مقام اجرایی به کنترل بیشتر بازار می‌پردازد. این کنترل برای دخالت در موارد اقتصادی نیست بلکه بیشتر برای سروسامان دادن به وضعیت بازار از جنبه اجرایی و مدیریتی است. اما باید بگویم این نوع کنترل‌ها در شرایط عادی با شئونات بازار که محل عرضه و تقاضا ارز است مقایرت دارد و نظارت‌ها فاقد ماهیت اقتصادی هستند.

 

وی می‌افزاید: کسانی که با نیت دلالی خرید ارز را انجام می‌د‌هند هم، سیم‌کارت و کارت ملی دارند و خرید به هر شکلی می‌شود. همان‌طور که می‌بینیم زمانی که کنترل بیشتر وجود داشته باشد زمینه برای اختلاس و فساد مالی بیشتر می‌شود. در اقتصاد هر چه کنترل و دخالت بیشتر باشد مطمئنا بازار سیاه قوی‌تر می‌شود و در کنار آن بازار حاشیه‌ای و سایه‌ای تشکیل می‌شود و انگیزه برای گریز از آن شرایط که توسط دولت یا مقام اجرایی حاکم شده است به وجود می‌آید و راه‌های فرار نمایان می‌شود.

 

طیبی این قوانین را راه پیشگیری می‌داند و می‌گوید: به وجود آوردن این گزینه‌ها برای خرید ارز از طرفی دیگر جنبه پیشگیرانه دارد. ممکن است در آینده نه چندان دور دوباره شاهد نوسان در بازار ارز و مالی باشیم. همواره در یک‌ یا دو دهه اخیر نشان داده است که بازار مالی ما مستعد و آبستن چنین نوسان‌هایی است. کسانی که کنترل را بر عهده دارند درواقع با چنین اقدام‌هایی درصدد خنثی‌سازی نوسان‌هایی هستند که می‌تواند در آینده به بازار روانه شود. باید بگویم بازار ارز ما همچنان در شرایط غیرعادی به سر می‌برد و یک عامل مهم در این زمینه هم بحث تحریم‌ها است که هم دارای اثرات کوتاه مدت است و هم بلند مدت! در اثر بلند مدت طبیعی است که کانال‌های عرضه ارز و کانال‌های تجارت محدود شود و اقتصاد با کمبود منابع ارزی و منابع مالی بین‌المللی مواجه می‌شود.

 

این اقتصاددان از راه‌حل‌های موثرتر می‌گوید: به نظر می‌رسد دولت، بانک مرکزی و در مجموع دستگاه‌های اقتصادی باید به‌دنبال راه‌حل‌های اقتصادی خود باشد تا بتواند شرایط نرمالی را به وجود بیاورد. درواقع کارکردها، عوامل بازار و عومل اقتصادی است که می‌تواند کمک کرده و راه‌هایی برای سرمایه‌گذاری پیدا کند. در نهایت به وجود آمدن ثبات در بازار ارز به میزان سرمایه‌گذاری برمی‌گردد و تفاوتی هم ندارد که سرمایه‌گذاری داخلی باشد و یا سرمایه‌گذاری خارجی.

 

از طرفی دیگر باید هدف‌گذاری میان‌مدت و بلندمدت برای تعدیل شرایط تورم که بعدها منجر‌به رکود نشود وجود داشته باشد. بهتر است در این شرایط نابسامان چاره‌اندیشی شود تا بهبود فضا کار اتفاق بیفتد و قوانینی وضع شود که کسب‌و‌کار را آسان‌سازی کند و به نوعی قوانین خود مشوقی برای برطرف کردن بی‌کاری باشد. قوانین باید به‌گونه‌ای باشند که مراحل بوکراسی را کمتر کرده و شرایط شفاف‌تری را برای اقتصاد فراهم کند. در آن صورت فساد مالی، پولشویی و جرایمی که ضد اقتصاد هستند کمتر اتفاق می‌افتد. طیبی خاطرنشان می‌کند: همان‌طور که قبلا اشاره کردم این دسته از قوانین را‌ه‌حل‌های بلند مدت و ساختاری نیست و بیشتر به مدیریت ارزی کمک می‌کند، که البته وضع این‌گونه قوانین، ضمانت اجرایی و مدیریت کارآمد را می‌طلبد و چه بسا که اثر مثبت داشته باشد. اما اگر قوانین به بروکراسی و چرخه ناکارآمدی ورود پیدا کند قطعا نتیجه‌بخش نخواهد بود.

 

  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش